Η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

 

Η πολιτική και η γοητεία της… Ξεθωριασμένη και λιγότερο ελκυστική, με συνεπή επιμονή να αιφνιδιάζει και να κινητροδοτεί καινούριες αφετηρίες, ωστόσο. Εύλογο το συμπέρασμα και η γονιδιακή υπεροχή της άλλωστε, από τη στιγμή που από την πολιτική εξαρτάται η ζωή μας. Η ζωή όλων μας.

Με το καλοκαίρι να διατρέχει τον ημερολογιακό επίλογό του, το πολιτικό σκηνικό φαντάζει περισσότερο απρόβλεπτο και εκρηκτικό από κάθε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν, τουλάχιστον μετά τις εκλογές του 2019, που έδωσε λαϊκή έγκριση και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε μια σημαντική πολιτική αλλαγή, με την επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.

Η υπόθεση των υποκλοπών, με τις πολυεπίπεδες σημειολογίες της, ήρθε να λειτουργήσει ως βαλβίδα απασφάλισης της συσσωρευμένης πίεσης της κοινωνίας, μετά τις διαδοχικές και ανατροφοδοτούμενες κρίσεις των τελευταίων ετών. Δεν προλάβαμε να αφήσουμε πίσω μας την οικονομική κρίση, και ήρθε το ραντεβού με την υγειονομική. Για να ακολουθήσει η κρίση ακρίβειας, που αλλοιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών, χλωμιάζει την καθημερινότητα και επαναφέρει τη συλλογική και ατομική ψυχολογία στις απαρχές των Μνημονίων.

Μια δεκαετία πίσω. Αυτό το ψυχολογικό πισωγύρισμα της κοινωνίας προσλαμβάνει περισσότερο δραματικό αποτύπωμα, από τη στιγμή που λειτουργεί σωρευτικά. Δεν πρόκειται για αυτόνομες κρίσεις. Πρόκειται για κρίσεις που, στο μυαλό και την ψυχή των πολιτών προστίθενται η μια στην άλλη, και το αθροιστικό αποτέλεσμα διαμορφώνει συνθήκες ανασφάλειας, αβεβαιότητας και απόγνωσης, για το παρόν και το μέλλον.

Σε αυτό το μωσαϊκό κρίσεων έρχεται να κουμπώσει η υπόθεση των υποκλοπών, που αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας, και το πώς αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί, τα κόμματα, τα ΜΜΕ, οι λεγόμενοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Μόνο που, η κοινή γνώμη δείχνει ήδη να έχει… προσπεράσει το «σύστημα».

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται «φωνάζουν» για ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Οι βεβαιότητες συρρικνώνονται, η πολιτική κινητικότητα και οι αντίστοιχες διεργασίες θα εναρμονιστούν αναπόφευκτα με την κινητικότητα και τις διεργασίες που καταγράφονται σε επίπεδο κοινωνίας.

Δυο μεταβλητές, κρίσιμες και καθοριστικές, μένουν να διευκρινιστούν. Πότε και πόσο ανεξέλεγκτες θα είναι οι εξελίξεις…

 

Best Of

Ούτε… βαλτός να ήταν ο (γκαφατζής) Κασσελάκης

Οι επαναλαμβανόμενες γκάφες του Στέφανου Κασσελάκη, με δημόσια ακραία...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Μια Ευρώπη αρχών και αξιών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Η στήριξη της Όλγας Κεφαλογιάννη στο επάγγελμα του ξεναγού

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 4561/12.03.2024 απόφασης της Υπουργού...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μεγαλύτεροι από κάθε πολιτικό κόμμα…

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος,...

Η Μαρίνα Σάττι και η ανάγκη των Ελλήνων να ξεχάσουν τα προβλήματά τους

Το... πανηγυράκι της Eurovision έχει και φέτος τη δημιουργική...

Η Έλενα Παπαρίζου “Number One” σε… κάθε Eurovision

  Η Έλενα. Η δική μας Έλενα, άντε και...λίγο των...

Ούτε… βαλτός να ήταν ο (γκαφατζής) Κασσελάκης

Οι επαναλαμβανόμενες γκάφες του Στέφανου Κασσελάκη, με δημόσια ακραία...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Μεγαλύτεροι από κάθε πολιτικό κόμμα…

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Μέσα σε 48 ώρες, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ του Ολυμπιακού και...

Η Μαρίνα Σάττι και η ανάγκη των Ελλήνων να ξεχάσουν τα προβλήματά τους

Το... πανηγυράκι της Eurovision έχει και φέτος τη δημιουργική χρησιμότητά του. Και μάλιστα, από τους ημιτελικούς κιόλας, πολύ περισσότερο από τον ημιτελικό στον οποίο...

Η Έλενα Παπαρίζου “Number One” σε… κάθε Eurovision

  Η Έλενα. Η δική μας Έλενα, άντε και...λίγο των Σουηδών. Φυσικά και η εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου στη σκηνή του δεύτερου ημιτελικού της φετινής...