Του Λάζαρου Καλλιανιώτη
Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο στρατηγός Λάμπρος Τζούμης σχολίασε την έξοδο του τουρκικού γεωτρητικού σκάφους, θυμίζοντας τη “γκρίζα” κληρονομιά του καθεστώτος Σημίτη.
Ο στρατηγός Λάμπρος Τζούμης σημείωσε:
Έξοδος σήμερα του τουρκικού γεωτρητικού σκάφους χωρίς να έχει προσδιοριστεί η περιοχή που θα κατευθυνθεί. Εν όψει μιας διαφαινόμενης περιόδου υψηλής έντασης, να θυμηθούμε κάποια στοιχεία από την τελευταία σοβαρή κρίση στα Ίμια μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας που οδήγησε σε εθνική ταπείνωση και να ελπίσουμε ότι κάποια δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί από τότε για να αποφύγουμε μια ακόμα υποχώρηση στα εθνικά μας θέματα.
– Ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης πριν κορυφωθεί η κρίση είχε δηλώσει : «Σε οποιονδήποτε επιθετικό εθνικισμό η αντίδραση θα είναι δυνατή, άμεση και αποτελεσματική. Έχουμε όλα τα μέσα και θα τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς κανένα δισταγμό. Ας μη γελιούνται».
– Ενώ η κρίση κορυφωνόταν σε ερώτηση του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Χρ. Λυμπέρη πώς θέλει η κυβέρνηση να αντιδράσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση παραβίασης των χωρικών μας υδάτων από τουρκικά πολεμικά, η απάντηση από τον κ. Σημίτη ήταν: «Όχι χρήση βίας, όχι παρενόχληση αλλά ενημέρωσή τους και αίτηση απομάκρυνσης». Η δήλωση για «άμεση και αποτελεσματική χωρίς κανένα δισταγμό» αντίδραση, πήγε περίπατο.
– Όπως ανέφερε ο κ. Λυμπέρης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στον πρωθυπουργό παρουσία κορυφαίων υπουργών ο κ. Σημίτης δεν γνώριζε τι σημαίνει «κανόνες εμπλοκής» και ότι υπάρχουν δύο νησιά στα Ίμια.
– Ο κ. Λυμπέρης παρά τις ευθύνες που και η στρατιωτική ηγεσία φέρει για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης, στο βιβλίο του «Ταραγμένες θάλασσες» αναφέρει ότι μετά τη σύσκεψη με τον κ. Σημίτη : «Έφυγα προβληματισμένος. Αντιλήφθηκα ότι η κυβέρνηση αγνοεί το σύστημα χειρισμού κρίσης και δεν έχει πρόθεση λειτουργίας των θεσμών στη λήψη ζωτικών πολιτικών αποφάσεων. Έβλεπα περισσότερο μια παρέα ανθρώπων με όχι καλές σχέσεις μεταξύ τους, παρά μια δεμένη ομάδα που έχει σταθερή στρατηγική χειρισμού της κρίσης».
– Μετά την κρίση των Ιμίων και την τραγική κατάληξη που είχε ο κ. Σημίτης είχε δηλώσει : «Οι προηγμένες χώρες αποφεύγουν συγκρούσεις και δεν παρασύρονται σε αυτές». Ξέχασε βέβαια ότι οι σοβαρές χώρες επιλέγουν ακόμα και τη σύγκρουση όταν διακυβεύεται η εθνική τους κυριαρχία και ακεραιότητα
Επειδή σήμερα κάποιοι στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού πίνουν νερό στο όνομα του κ. Σημίτη ας ελπίσουμε ότι δεν θα τον επηρεάσουν στη λήψη αποφάσεων για αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης με την Τουρκία, καθόσον όπως ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα στο CNN: «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.»