Γράφει η Νικόλ Λειβαδάρη
Στις πόλεις της Βαυαρίας οι νύχτες είναι ήδη σκοτεινές, χωρίς φώτα στους δρόμους, οι πανικόβλητοι Βερολινέζοι στοκάρουν ξύλα για τον χειμώνα και η Suddeutsche Zeitung ρωτά εάν «οι Έλληνες θα πληρώσουν τη ζεστασιά των Γερμανών».
Κοινώς, όσο ο Πούτιν παίζει με τις στρόφιγγες του Νord Stream, η Γερμανία ετοιμάζεται να παγώσει και η ιστορία δείχνει να την ειρωνεύεται σκληρά. Το Βερολίνο ζητά την «αλληλεγγύη» του ευρωπαϊκού Νότου για να βγάλει τον χειμώνα, αλλά οι νότιοι λένε «όχι».
Ο λόγος που λένε «όχι» είναι ότι η πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση της κατανάλωσης σε όλη την Ευρώπη κατά 15% τα δίνει όλα, μονά – ζυγά, στο Βερολίνο: Η Γερμανία, με δική της επιλογή, έχει την υψηλότερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία σε όλη την Ευρώπη, πάνω από τα μισά νοικοκυριά της χώρας θερμαίνονται με αέριο της Gazprom και, σύμφωνα με τη μελέτη του ινστιτούτου Bruegel, προκειμένου να μην παγώσουν τον χειμώνα, η χώρα πρέπει -εδώ και τώρα- να μειώσει την κατανάλωση κατά 30% για να χτίσει αποθέματα.
Αντί όμως η Κομισιόν να ζητήσει μείωση 30% από τη Γερμανία, ζητά οριζόντια μείωση 15% απ’ όλα τα μέλη της Ε.Ε. – ακόμη και από τις χώρες του Νότου που έχουν πολύ χαμηλότερη εξάρτηση από τη Ρωσία.
Δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από αμοιβαιοποίηση της ενεργειακής κρίσης – το ενεργειακό ισοδύναμο της αμοιβαιοποίησης της κρίσης χρέους που απέρριπταν μετά βδελυγμίας οι Γερμανοί όταν κατέρρεε ο Νότος.
Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε ότι η πρόταση δεν θα περάσει ως έχει και πως η τσεχική προεδρία ετοιμάζει σχέδιο συμβιβασμού, με αλλαγές υπέρ των νοτίων. Είτε όμως περάσει με «εκπτώσεις», είτε άνευ, η αλληλεγγύη στην Ευρώπη ορίζεται για μια ακόμη φορά αλά καρτ – με βάση το δίκαιο της ισχύος…