Δ. Χατζηνικόλας: Η χώρα θα παραμείνει εσαεί σε καθεστώς δουλοπαροικίας

Του Μανώλη Κομνηνού

 

Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο Δημήτρης Χατζηνικόλας αναφέρθηκε στο γενικευμένο αίσθημα αδικίας που καταγράφεται με αυξανόμενη ένταση στην ελληνική κοινωνία.

Ο καλός δημοσιογράφος σημείωσε με νόημα τα εξής:

Το γενικευμένο αίσθημα αδικίας των Ελλήνων πολιτών θα έπρεπε να ήταν πρώτο θέμα συζήτησης στα πολιτικά γραφεία. Η άποψη των Ελλήνων για την ενημέρωση που προσφέρουν τα ΜΜΕ στη χώρα παρομοίως. Γιατί; Διότι και τα δύο λειτουργούν διαβρωτικά για τη δημοκρατία και τους θεσμούς.
Για τους «πονηρούς» (υπάρχουν πολλοί όπως σε όλες τις κοινωνίες) είναι κάτι σαν διαρκές διαβατήριο διά πάσα ανομία.
Για τους ηθικούς (δεν βρίσκω άλλο ορισμό) είναι ένα πραγματικό διαβατήριο για το περίφημο brain drain. Ποιος νέος θα μείνει σε μια χώρα με τόσο χαμηλές αμοιβές που απλά το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό; Σε μια τοξική χώρα όπου η ελίτ του χρήματος πάσχει από αθεράπευτη κοινωνική αναλγησία σε σημείο να έχει «χεσμένο» ακόμη και τον εκλεγμένο πρωθυπουργό (που είναι και δικός της άνθρωπος, σκεφτείτε να μην ήταν…). Τον κοσμάκη θα αισθανθούν!
Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι ένας πολίτης χωρίς στηρίγματα (θεσμικά εννοώ) αναδιπλώνεται στα όρια της προσωπικής και οικογενειακής του επιβίωσης. Συντηρητικοποιείται, συσπειρώνεται γύρω από κάθε τι που μπορεί να του εξασφαλίσει στον ήλιο μοίρα. Βιώνει μια διαρκή έκπτωση αξιών και αρχών και σε βάθος χρόνου ιδεολογικοποιεί τη στάση του αυτή. Κάπως έτσι πρέπει να εξηγηθεί και η πολιτική ανοχή στη «σκευωρία» Novartis την ώρα που βοά η κοινωνία ότι τα πήρανε και τα πήρανε χοντρά.
Να το πω λίγο πιο χοντρά: Δεν έχει σημασία που ο Λιγνάδης και με τη δικαστική βούλα είναι βιαστής παιδιών. Το πιο σημαντικό είναι ότι παραμένει ο εκλεκτός ενός συστήματος εξουσίας που μπορεί να μας εξασφαλίσει την επιβίωση ή ακόμη περισσότερο να μας ανεβάσει κοινωνικό σκαλοπάτι γα να ξεφύγουμε από τον ζόφο που βιώνουν οι περισσότεροι. Ετσι μπορεί να είναι βιαστής, όπως ο εφοπλιστής κλέφτης, ο πολιτικός καταχραστής και ο δικαστής επίορκος.
Κάπως έτσι διαμορφώνονται στη χώρα οι σχέσεις εξουσίας. Ετσι ακριβώς οι νόμοι δεν έχουν καμία σημασία (διότι τους έχει πάει κλωτσοπατινάδα το σύστημα) και η ψήφος μας έχει διολισθήσει σε ένα δούναι και λαβείν μεταξύ ανίσχυρων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και ισχυρών που μπορούν να τους βγάλουν στο ξέφωτο.
Με απλά ελληνικά αν δεν αποκατασταθεί η τάξη σε πυλώνες της δημοκρατίας, όπως η Δικαιοσύνη και η ενημέρωση, η χώρα θα παραμείνει εσαεί σε καθεστώς δουλοπαροικίας και θα πλέει σε έναν ωκεανό χρέους.

 

 

 

Best Of

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η “ατελής” Ανάσταση, χωρίς εκείνους που δεν είναι πια εδώ

  Την ψυχή του ανθρώπου δεν κατάφερε να τη χαρτογραφήσει...

Η Ανάσταση της ελπίδας

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στις Εκκλησίες...

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη....

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση...
Avatar

Η “ατελής” Ανάσταση, χωρίς εκείνους που δεν είναι πια εδώ

  Την ψυχή του ανθρώπου δεν κατάφερε να τη χαρτογραφήσει μέχρι σήμερα κανείς. Μονάχα ο καθένας από εμάς, σε ηλικία που επιτρέπει στην εμπειρία να...

Η Ανάσταση της ελπίδας

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στις Εκκλησίες διαβάστηκε το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, που ξεκινάει με την εμβληματική ρήση Εν αρχή ην ο...

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη. Το Πάσχα λειτουργεί, ειδικά για όσους δεν έχουν στεγνώσει την καρδιά τους από τη γαλήνη...