Η ενοχλητική (ηθική) αμνησία, μπροστά στα (κοινά) συμφέροντα

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

 

Η συμβίωση της πολιτικής με την ηθική, σπάνια υπήρξε οριζόντια και συνεπής, χωρίς ενοχλητικές και απρόσμενες ταλαντεύσεις. Ο βιωματικός ρεαλισμός υποδεικνύει την ψύχραιμη παραδοχή της σχετικής, άβολης αλήθειας, δεν μετριάζει ωστόσο τις δραματικές, σωρευτικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες που έχει για την ψυχολογία των κοινωνιών. Τη συμπεριφορά τους. Την εκλογική αποτύπωσή τους.

Στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η «αγκαλιά» της πεφωτισμένης Δύσης στον κακοποιητή του Διεθνούς Δικαίου, Ταγίπ Ερντογάν, εξηγείται στη βάση των κοινών, μεγάλων συμφερόντων. Που οδηγεί αναπόφευκτα σε ηθική αμνησία.

Η αυτονόητη και ρεαλιστική εξήγηση ωστόσο, δεν συνιστά και επαρκή δικαιολογία. Οι εντυπώσεις πολλαπλασιάζονται, το ίδιο συμβαίνει και με την οργή των κοινωνιών. Και οι πολίτες της Δύσης, εμείς που ιστορικά κουβαλάμε το φορτίο των κληρονόμων των ιδεών του Διαφωτισμού, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αναπάντητα οξύμωρα.

Η ανοχή προς τον αποκρουστικό Ερντογάν, έρχεται σε συνέχεια της ανοχής προς τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ιράν και τη Βενεζουέλα, τέσσερις χώρες των οποίων το… ποινικό μητρώο ξεχάστηκε, λόγω της αναγκαιότητας της συγκυρίας, να βρεθούν ισοδύναμα για τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας, ώστε να απεγκλωβιστούμε από τον εναγκαλισμό με τη Μόσχα.

Τέτοιοι άγαρμποι κυματισμοί αφήνουν βαθιές και μόνιμες ρωγμές στην ψυχολογία των κοινωνιών που τους παρακολουθούν ως συμμετέχοντες πρωταγωνιστές, και όχι ως άβουλοι θεατές.

Η κρίση Δημοκρατίας και αντιπροσώπευσης στις δυτικές κοινωνίες, τόσο στην Ενωμένη Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστά τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» για το μέλλον. Και η συγκυρία δεν ευνοεί την αισιόδοξη σκέψη.

 

Πληρώνουμε βαρύ τίμημα για τη βαριά υποχώρηση του επιπέδου των πολιτικών ηγεσιών. Ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων. Ηγεσίες με ενσωματωμένη αποστασιοποίηση από τις κοινωνίες και τις πραγματικές ανάγκες τους.

Ηγεσίες που δεν μπορούν να καταλάβουν, δεν μπορούν και να εκφράσουν. Αυτός ο κίνδυνος συνιστά και τη μεγαλύτερη ασύμμετρη απειλή για το μέλλον μας.

 

Best Of

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη....

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση...

Το ταξίδι, λοιπόν. Τίποτα άλλο (δεν έχει σημασία)…

Τη φετινή Μεγάλη Παρασκευή, ακόμη και ο καιρός αποφάσισε...

Η Μισέλ Ομπάμα… δείχνει το μέλλον

Το μέλλον που θα μπορούσε η ίδια να εκφράσει,...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη. Το Πάσχα λειτουργεί, ειδικά για όσους δεν έχουν στεγνώσει την καρδιά τους από τη γαλήνη...

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, λίγο μετά το "Ανάστα ο Θεός", μπορεί κανείς να ακουμπήσει την καρδιά του...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση της κατάλληλης διαδρομής από το μυαλό στην καρδιά. Ώστε να μην κλονίσουν το αυθόρμητα εύθραυστο...