Γράφει η Κρίστη Αγαπητού
Υποψήφια Δήμαρχος Χαλανδρίου
H είδηση έγινε γνωστή, πριν από μερικές μέρες. Και φυσικά, στον δήμο Χαλανδρίου, φρόντισαν να περάσει σαν…αόρατη.
Εικοσιοκτώ δήμοι σε ολόκληρη την Ελλάδα εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα, που τους δόθηκε από την Κυβέρνηση, ώστε να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες του μέσα από το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον του gov.gr.
Σύμφωνα με όσα σχεδίασε η Κυβέρνηση και καταχωρήθηκαν σε ΚΥΑ, σε κάθε Δήμο της χώρας, παρέχονται ψηφιακές θυρίδες του gov.gr.
Με αυτό τον τρόπο εισάγεται ένας ψηφιακός τρόπος επικοινωνίας του δημότη με τον Δήμο του, ενώ ταυτόχρονα εγκαινιάζεται μια νέα γενιά ομογενοποιημένων δημοτικών ψηφιακών υπηρεσιών.
Διάβασα προσεκτικά, ποιοι ήταν οι 28 δήμοι, που εκμεταλλεύτηκαν τη συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία “λύνει τα χέρια” στους δημότες τους, αφού κερδίζουν σημαντικό χρόνο, δίνουν το πλεονέκτημα στους υπαλλήλους, να απασχοληθούν πιο ενεργά με άλλα σημαντικά προβλήματα των πολιτών και το κυριότερο: Αμφότεροι κερδίζουν μεγάλο κομμάτι ψυχικής ηρεμίας, χρήσιμο για κάθε άλλη δραστηριότητα τους.
Ανάμεσα, λοιπόν, στους 28 δήμους, το Χαλάνδρι αγνοείται. Δεν θέλω, να είμαι απαξιωτική. Πιστεύω, ότι μικρά βήματα, στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού-εκσυγχρονισμού, έχουν γίνει στη πόλη μας.
Θεωρώ όμως, ότι είναι πολύ μικρότερα απ’ αυτά, που της αναλογούν. Απόδειξη, όλα τα προαναφερόμενα.
Μπορώ να υποθέσω τον βασικό λόγο, που πιθανότατα, ο δήμος Χαλανδρίου μένει πίσω σε μία εποχή, όπου τα πάντα πλέον κινούνται (ψηφιακά) με ταχύτητα φωτός.
Είναι, ότι ο κ. Ρούσσος, όπως και οι συνεργάτες του απλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Κι’ αν συμβαίνει αυτό είναι άκρως ανησυχητικό για τους δημότες του Χαλανδρίου, οι οποίοι είναι και οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης.
Το κοινό συμπέρασμα και για τους δύο λόγους είναι, ότι το Χαλάνδρι μένει μετεξεστατέο κι’ αντί να πρωτοπορεί στις εξελίξεις, υποχωρεί.
Αντί να βρίσκεται σε δράση, παραμένει αδρανές. Και δεν το αξίζει η πόλη μας.
Νομίζω, ότι αξίζουν να αναφερθούν οι τρεις βασικές λειτουργίες , που προσφέρουν στους δημότες τους, οι θυρίδες των 28 δήμων, που εντάχθηκαν στο gov.gr ,. Και να κατανοήσει ΄έτσι ο καθένας τα κέρδη (χρονικά και ψυχικά), που μπορεί να έχει :
- Έκδοση πιστοποιητικών αρμοδιότητας των Δήμων χωρίς την ανάγκη φυσικών υπογραφών και σφραγίδων. Τα πιστοποιητικά αυτά είναι έγκυρα σε φυσική αλλά και σε ψηφιακή μορφή, τόσο στη Δημόσια Διοίκηση όσο και κατά την προσκόμισή τους σε ιδιωτικούς φορείς.
- Υποδοχή και διεκπεραίωση αιτήσεων δημοτών από το gov.gr, με πρώτη υπηρεσία τη Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας
- Αυτεπάγγελτη αναζήτηση και έκδοση πιστοποιητικών που είναι απαραίτητα σε διαδικασίες των Δήμων και παρέχονται από το gov.gr
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από τη Κυβέρνηση, προσεχώς αναμένεται η ενεργοποίηση των θυρίδων σε επιπλέον 46 δήμους, που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα.
Ελπίζω, να βρίσκεται το Χαλάνδρι ανάμεσα τους…