Ομιλία του Υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια,
στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας
Λαϊκό κόμμα και λαϊκή παράταξη σημαίνει να υπηρετούμε τους πολλούς, να σεβόμαστε τους πολλούς, να αγαπάμε τους πολλούς, να ματώνουμε για τους πολλούς, να μη ξεχνάμε τους πολλούς.
Ο συγχωρεμένος ο Άγγελος Μπρατάκος, αν ήταν εδώ, θα ήταν πολύ υπερήφανος για όλα αυτά τα χρόνια, για αυτή την πορεία της Νέας Δημοκρατίας στα δύσκολα, στις μάχες, στις πίκρες. Έχουμε στεναχωρήσει κιόλας τον κόσμο, τον έχουμε πληγώσει. Κι όμως, ο κόσμος είναι εδώ, μας αγαπάει και είναι η ψυχή της παράταξης.
Από ανοιχτές διαδικασίες εκλέχθηκε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ένας νέος, μοντέρνος πολιτικός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και από εκεί που φαινόταν ότι θα δυσκολευτούμε, πήραμε καθαρές νίκες και μάλιστα τη μία πίσω από την άλλη. Ενώ το περιβάλλον ήταν πάρα πολύ δύσκολο, αυτά τα οποία είπαμε προεκλογικά, τα κάναμε. Και τη φορολογία μειώσαμε και τον κόσμο στηρίξαμε και λάθη μπορεί να γίνονται πολλά. Χωρίς καμία αμφιβολία, πάντα αυτός που κυβερνά, προσπαθεί, ματώνει, ιδρώνει, αγωνίζεται, κάνει και λάθη.
Αλλά θέλω να μου πείτε σας παρακαλώ πολύ. Όταν προέκυψε αυτή η παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας- και έλεγαν ότι θα γίνουμε Ιταλία, θα γίνουμε Μπέργκαμο, ότι θα καταρρεύσουμε, ότι δεν θα μείνει τίποτα όρθιο τίποτα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας- εάν η γενική αντίληψη δεν ήταν ότι αυτοί οι οποίοι εργάζονται και παλεύουν στο ΕΣΥ, αξίζουν την αγάπη μας, το σεβασμό μας και τη φροντίδα μας, ότι αυτή η χώρα μπορεί να αντεπεξέλθει και να πείσει από τον πρώτο- τον Πρωθυπουργό της- μέχρι τον τελευταίο- έναν τραυματιοφορέα ή μία καθαρίστρια ή μία τραπεζοκόμο- ότι αξίζει να τη σέβονται, ότι αξίζει να την τιμούν και ότι αξίζει να rebrandαριστεί στο εξωτερικό ως φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.
Οφείλω, λοιπόν, να το κάνω αυτό, καίτοι πλέον σε άλλο χαρτοφυλάκιο, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, πρώτον στον Πρωθυπουργό της χώρας που πίστεψε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα αντέξει και τότε που έκλεισε η οικονομία νωρίς, προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να στηριχθεί και να γλιτώσουμε δεκάδες χιλιάδες ζωές. Και δεύτερον και κυριότερο, σε αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους κάναμε μαζί μια διαδρομή την οποία δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ. Τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους τραυματιοφορείς, τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ, τις καθαρίστριες, τους τραπεζοκόμους, τους διοικητές, τους διοικητικούς, όλους αυτούς τους ανθρώπους που δώσαμε μαζί αυτή τη μάχη- ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των ανθρώπων είναι Νέα Δημοκρατία και Νεοδημοκράτες και αν άλλοι πολλοί δεν ήταν και ενδεχομένως έγιναν- ένα μεγάλο ευχαριστώ, κυρίες και κύριοι, από την καρδιά μου σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.
Σε αυτή την πορεία της μεγάλης παράταξης του Εθνάρχη- ελπίζω κάποιοι να μην τον ξεχνάνε, πραγματικά να τον έχουμε μέσα στην καρδιά μας και στο μυαλό μας και αυτά που πρέσβευε, η σεμνότητα και η ταπεινότητα ήταν το πρώτο, και ο λιτός βίος επίσης. Είναι ο Γεώργιος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Έβερτ, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς, τους δύο τελευταίους τους υπηρέτησα με τιμή και είμαι πολύ περήφανος, και τώρα ως Υπουργός και ως βουλευτής.
Κυρίες και κύριοι είναι τιμή μου που είμαι Υπουργός αυτής της Κυβέρνησης και που εκπροσωπώ σε όλη αυτή τη διαδρομή τη Νέα Δημοκρατία.
Θέλω να πω δυο κουβέντες για τον τουρισμό και αν συνάδει ο τουρισμός και αυτά που κάνουμε με αυτό το οποίο είναι το μότο της παράταξης μας και του συνεδρίου μας: «Δίπλα σε κάθε πολίτη».
Για να δούμε. Ο αγρότης δίνει τα προϊόντα του, κατά κύριο λόγο από την πρωτογενή παραγωγή, σε όλη την Ελλάδα; Σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή σε εστιατόρια, σε μαγαζιά με πρωινά, σε ξενοδοχεία, σε καταλύματα, σε μπαρ, σε εστιατόρια και λοιπά; Ναι. Σε σούπερ-μάρκετ, μίνι-μάρκετ, σε ελληνικές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις; Ναι.
Ο εμπορικός κόσμος, που τόσο ζορίστηκε δυο χρόνια με την πανδημία και τόσο στήριξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με 44 δις, ένα κομμάτι από αυτά πήγε στον εμπορικό κόσμο που ζει από τον τουρισμό. Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Κρήτη, την Ρόδο, την Κω, την Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, την Θάσο που είχε 90% πληρότητα το Πάσχα. Στη Χαλκίδα, την Παύλιανη, στη Λαμία και στη Φθιώτιδα, στη Μάνη, τη Στούπα, την Καρδαμύλη, τη Λακωνική Μάνη, την Μεσσηνιακή Μάνη. Εντάξει, εκεί έχω μια διαφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά που λέει ότι η Μάνη είναι Μεσσηνιακή, εγώ λέω ότι είναι Λακωνική, αλλά τέλος πάντων. Είναι Λακωνική. Αυτό πιστεύω, είναι Λακωνική νομίζω.
Στήριξε ο τουρισμός και στηρίζει όλο τον εμπορικό κόσμο;
Για να δούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό. Που δουλεύουν έμμεσα ή άμεσα, σε ένα beach μπαρ ή με τις ξαπλώστρες, αυτά τα νέα παιδιά στις παραλίες που μας φέρνουν τους καφέδες μας.
Είναι μάνατζερ ή κάνουν digital booking ή είναι CEO σε μεγάλες εταιρείες ή προχωράνε τα κατασκευαστικά, τα αρχιτεκτονικά, τις υποδομές που τρέχουν στη χώρα. Όλα αυτά μήπως δεν τα κινεί ο τουρισμός; Προφανώς.
Μήπως δεν έχει να κάνει με την εξωστρέφεια μας, με το brand της χώρας;
Μήπως αυτό το οποίο χτίσαμε από πλευράς brand στο πρώτο κύμα της πανδημίας δεν ήρθε να μας ξαναγυρίσει πίσω στο γενικό perception ότι η χώρα μας είναι ένας ασφαλής προορισμός και ότι ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του τα κατάφεραν;
Ότι εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια τουρίστες θα έρθουν φέτος για αυτό τον λόγο και θα δώσουν το συνάλλαγμα τους και αυτό, χωρίς μεσάζοντες, θα φτάσει στην πραγματική οικονομία; Στην μέση ελληνική οικογένεια; Μήπως αυτή δεν είναι κομμάτι της πλατιάς λαϊκής βάσης της Νέας Δημοκρατίας; Η μέση ελληνική οικογένεια; Για αυτούς δεν δουλεύουμε; Για αυτούς δεν παλεύουμε;
Μήπως η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας δεν είναι και δεν ήταν για χρόνια η ελληνική επιχείρηση, η οικογενειακή;
Ή μήπως οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν- στην αρχή δυο μήνες ή τρεις, τώρα πέντε ή έξι, τη μεγαλώσαμε την περίοδο, μεγαλώνει η σαιζόν στον τουρισμό- δεν είναι μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της χώρας;
Και αν όλα αυτά μαζί είναι το 25% του ΑΕΠ της χώρας, κυρίες και κύριοι, είναι 1 στα 4 ευρώ στην ελληνική οικονομία, αυτό δεν είναι το υπουργείο Οικονομικών ή δεν είναι το υπουργείο Ανάπτυξης; Προφανώς είναι και τα δυο.
Άρα, παρακαλώ πάρα πολύ, σεβασμό, αγάπη, φροντίδα, υγιείς σχέσεις εργασίας στους ανθρώπους του τουρισμού. Πολύ σημαντικό το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε τον κατώτατο μισθό. Παρακαλώ οι ξενοδόχοι- οι πιο πολλοί είναι έντιμοι επαγγελματίες, μοντέρνοι, σέβονται τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζομένους- γι΄ αυτούς τους λίγους, όμως, που δεν το κάνουν, τα Υπουργεία Εργασίας Ανάπτυξης και Τουρισμού θα είναι αμείλικτα.
Κυρίες και κύριοι, τελειώνω εδώ λέγοντας τα εξής: Κάθε χρόνο μαζευόμαστε εδώ και καλώς. Κάθε χρόνο μιλάμε όλοι σωστά. Μεγάλο κόμμα, πλουραλιστικό κόμμα, με πολλούς-πολλούς ανθρώπους, με διαφορετικές οπτικές. Έχει δικαίωμα και να διαφωνεί και να συγκρούεται και να λέει πράγματα και λοιπά.
Στην καρδιά και στον πυρήνα, όμως, είμαστε όλοι το ίδιο. Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι όμοιοι, όλοι σεβόμαστε την ιστορία. Είναι τέσσερις γενιές εδώ μέσα που βλέπω, όλοι σεβόμαστε τους ανθρώπους που πάλεψαν για μας, όλοι θέλουμε να ζήσουμε το παρόν κι όλοι κάνουμε όνειρα για το μέλλον.
Κι αυτό μπορεί να γίνει- πιστέψτε με, από έναν άνθρωπο ο οποίος έκανε αθλητισμό, πρωταθλητισμό και αντιλαμβάνεται τι πάει να πει ομαδικό παιχνίδι- όταν το κάνουμε κι όταν προσπαθούμε όλοι μαζί. Για μια ακόμη φορά λοιπόν, κι επειδή η νίκη θα έρθει και θα είναι μεγάλη και πρέπει να τη χαρούμε όλοι, όλοι μαζί.
Σας ευχαριστώ πολύ».