Ο θυμός δεν φοβάται τα άκρα. Τιμωρεί (τυφλά)…

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Ο φόβος ως κινητροδότηση δεινών, πολλές φορές μάλιστα, με την ανοχή του πρωταγωνιστή…

Η Ευρώπη κρατάει την ανάσά της για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, μετά το αναιμικό προβάδισμα του Εμμανουέλ Μακρόν απέναντι στη Μαρίν Λεπέν. Μαζί με τον ψίθυρο ανακούφισης που ακούστηκε πάνω από το σύνολο της ηπείρου μας, είναι εξίσου ευδιάκριτη η εδραίωση του φόβου ως στοιχείο ταυτότητας για την εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία. Ως πυρηνικό στοιχείο που θα καθορίσει την τελική επιλογή των πολιτών.

Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε σοβαρά ότι, η χώρα-κληρονόμος των ιδεών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού ανέχεται με αδιαφορία την επέλαση των άκρων. Λεπέν, Ζεμούρ, Μελανσόν και λοιποί… μη μετριοπαθείς, συνθέτουν ένα αντισυστημικό μέτωπο ανορθολογισμού, στο οποίο αθροίζονται ατομικοί και συλλογικοί φόβοι από πληθυντικές αφετηρίες.

Ο φόβος για την επιβίωση. Ο φόβος για την επόμενη μέρα. Μια κοινωνία, η γαλλική, που βλέπει την ποιότητα ζωής της να φτωχοποιείται, στη σκιά της ακρίβειας και της αδυναμίας της διακυβέρνησης Μακρόν να κατανοήσει, και επομένως να εκφράσει τις τρέχουσες αγωνίες των πολιτών. Και ως γνωστόν, η ποιότητα ζωής είναι αυτή που κρίνει κάθε φορά μια εκλογική αναμέτρηση.

Ο φόβος για τις ακροδεξιές ρίζες της Λεπέν. Για το ρατσιστικό dna της. Για την αντιευρωπαϊκή κουλτούρα της. Για τις φιλορωσικές θέσεις της. Ένας φόβος που μετριάστηκε, από τη στιγμή που ο… περισσότερο ακραίος Ερίκ Ζεμούρ την έκανε να φαντάζει… λιγότερο επικίνδυνη. Ένας φόβος που συρρικνώνεται μπροστά στις “μεγάλες αλήθειες”. Την αβεβαιότητα για την προσωπική επιβίωση.

Ο φόβος ως… μαιευτήριο του θυμού. Ο θυμός δεν… συνομιλεί με την κοινή λογική. Δεν διακρίνεται από την υπομονή να ακούσει. Δεν συνδιαλέγεται με την ψυχραιμία. Δεν φοβάται τα άκρα. Ο θυμός ξεσπάει. Τυφλά και βίαια. Και τιμωρεί…

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, θα υποψιαστεί ότι η γαλλική κοινωνία είναι θυμωμένη με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Και θέλει να τον τιμωρήσει. Γι’ αυτό και από το 66% των εκλογών του 2017, η καλύτερη για εκείνον πρόβλεψη για τον δεύτερο γύρο, τον προσγειώνει στο 56%. Οι περισσότερες εκτιμήσεις “δείχνουν” οριακή επικράτηση, λίγο πάνω από το 51%. Και φυσικά, υπάρχει πάντα ο τρόμος του… αδιανόητου, μιας οριακής επικράτησης Λεπέν.

Η επέλαση του θυμού ως εκλογική συμπεριφορά, είναι μη μαχητή. Ένας θυμωμένος ψηφοφόρος δεν βλέπει μπροστά του, παρά μόνο το πρόσωπο του πολιτικού τον οποίο θέλει να τιμωρήσει. Ο Ντέιβιντ Άξελροντ, στρατηγός των εκλογικών θριάμβων του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012, μας είχε προειδοποιήσει εγκαίρως, ότι το 2016 οι Αμερικανοί θα ψήφιζαν “οποιονδήποτε εκτός από τη Χίλαρι Κλίντον”. Και…  τον ψήφισαν, στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ελπίδα όλων είναι, η ιστορική συνείδηση των θυμωμένων Γάλλων να μην τους οδηγήσει στην τυφλή μετάφραση της αντίστοιχης εκλογικής συμπεριφοράς, “οποιονδήποτε εκτός από τον Μακρόν”, ως ψήφο ακόμη και στην ακραία Μαρίν Λεπέν.

Η Ιστορία έχει βιωματική συνείδηση. Και κάποιες ιδέες, είναι πράγματι αλεξίσφαιρες…

Best Of

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη....

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση...

Το ταξίδι, λοιπόν. Τίποτα άλλο (δεν έχει σημασία)…

Τη φετινή Μεγάλη Παρασκευή, ακόμη και ο καιρός αποφάσισε...

Η Μισέλ Ομπάμα… δείχνει το μέλλον

Το μέλλον που θα μπορούσε η ίδια να εκφράσει,...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη. Το Πάσχα λειτουργεί, ειδικά για όσους δεν έχουν στεγνώσει την καρδιά τους από τη γαλήνη...

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, λίγο μετά το "Ανάστα ο Θεός", μπορεί κανείς να ακουμπήσει την καρδιά του...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση της κατάλληλης διαδρομής από το μυαλό στην καρδιά. Ώστε να μην κλονίσουν το αυθόρμητα εύθραυστο...