«Η στρατηγική του ελληνικού Τουρισμού αφορά και τον αριθμό των επισκεπτών, αλλά, κυρίως, την αναβάθμιση σε ένα ποιοτικότερο τουριστικό προϊόν που θα αποφέρει περισσότερα έσοδα. Αυτό επιτεύχθηκε σε κάποιο βαθμό το 2021, καθώς η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη από κάθε τουρίστα αυξήθηκε στα 600 ευρώ από 520 ευρώ», δηλώνει ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο Bloomberg και στους δημοσιογράφους Paul Tugwell και Σωτήρη Νίκα.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Κικίλιας επισημαίνει ότι ενώ οι νέες κρατήσεις πάγωσαν αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου ακυρώσεις, εκτός από Ρώσους που αντιπροσώπευαν μικρό αριθμό επισκεπτών. «Από τον Απρίλιο και μετά οι κρατήσεις ανακάμπτουν. Υπάρχει ψυχολογική ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας», δηλώνει.
«Η ζήτηση είναι ανθεκτική στη M. Βρετανία και τη Γερμανία, τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες θα παράγουν σημαντική ταξιδιωτική κίνηση. Η British Airways, η Ryanair, η EasyJet και η Jet2 αναζητούν περισσότερες πτήσεις από ό,τι το 2019, και οι Air France και Transavia επιδεικνύουν ισχυρή παρουσία», δηλώνει ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι «γίνεται πραγματική μάχη για τις αεροπορικές εταιρείες να βρουν slots στα ελληνικά αεροδρόμια, τόσο στα νησιά μας όσο και στην Αθήνα».
Ο Υπουργός Τουρισμού κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις αγορές Η.Π.Α., Καναδά και Αυστραλίας. «Υπάρχει εισροή ταξιδιωτών μεγάλων αποστάσεων με τις τρεις μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες – United, Delta και American – να μεταφέρουν περίπου 3.000 ταξιδιώτες την εβδομάδα, με απευθείας πτήσεις από την Ατλάντα, το Σικάγο, τη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και την Ουάσιγκτον.
Οι απευθείας πτήσεις από τον Καναδά θα ξεκινήσουν από τις 2 Απριλίου από Μόντρεαλ και Τορόντο, ο αριθμός των επισκεπτών από την Αυστραλία φαίνεται να φτάνει φέτος σε αριθμό ρεκόρ, ενώ η Qatar Airways αναζητά πτήσεις σε νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη», επισημαίνει ο κ. Κικίλιας, ο οποίος εκτιμά ότι και η Κίνα θα χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πολίτες της το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
O Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε., το οποίο διοργάνωσε η γαλλική Προεδρία στην πόλη Ντιζόν.
Στην παρέμβαση του, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, αξιοποιώντας τα μαθήματα που έλαβε κατά την κρίση της πανδημίας.
Ο Υπουργός Τουρισμού επισήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης και τις επιπτώσεις της στον Τουρισμό, αλλά και στη δυνατότητα στήριξης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους.
Η πρόταση του Υπουργού Τουρισμού έτυχε αποδοχής από τους ομολόγους του Ισπανίας και Ιταλίας και κάλεσαν την Ε.Ε. να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα απασχόλησης των Ουκρανών προσφύγων στον τομέα του Τουρισμού, για αυτούς που τελικά θα παραμείνουν για μακρύ χρονικό διάστημα σε κράτη-μέλη της Ε.Ε..
Στη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου, o Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton, επιδοκίμασε την πρόταση του Έλληνα Υπουργού για την αντιμετώπιση της κρίσης και το ρόλο του τουριστικού κλάδου σε αυτό και είπε ότι η Επιτροπή θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.