Όταν ο Κώστας Καραμανλής προσπάθησε να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακά ανεξάρτητη

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Το ταξίδι της μνήμης σταματάει στο μακρινό 2004. Την 7η Μαρτίου, που σηματοδότησε το τέλος του σάπιου συστήματος Σημίτη, ή τουλάχιστον έτσι πίστεψε τότε η πλατιά κοινωνική πλειοψηφία, η οποία στάθηκε στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή, και του χάρισε έναν από τους εμβληματικότερους εκλογικούς θριάμβους στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Σε εκείνες τις κάλπες, 3,5 εκατομμύρια Έλληνες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κώστα Καραμανλή. Τον τελευταίο πρωθυπουργό της Ελλάδας εκτός Μνημονίων, τον μοναδικό που είχε τόσο ανθρώπινα συστατικά στοιχεία χαρακτήρα, ώστε να μπορεί να αντιληφθεί τον μέσο Έλληνα. Να τον καταλάβει. Να τον εκφράσει. Κάποιες φορές, και να τον εμπνεύσει.

Ο Κώστας Καραμανλής δεν κατάφερε να νικήσει τους “νταβατζήδες”. Η διακυβέρνησή του υπονομεύτηκε, εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας, εντός και εκτός συνόρων. Ένα ολόκληρο σύστημα ηθικής παρακμής τον πολέμησε με λύσσα, επί 5 1/2 χρόνια, για να τον οδηγήσει τελικά στην ανατροπή από την εξουσία το 2009.

Και μετά, ήρθαν… οι μέλισσες. Η ακροδεξιά, το μίσος και ο διχασμός, σε επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης, τα Μνημόνια και η κοινωνική φτωχοποίηση σε επίπεδο καθημερινότητας. Σε συνδυασμό με την εθνική υποχώρηση, με την Ελλάδα να ακρωτηριάζεται σε επίπεδο εθνικής αυτονομίας και αυτοδιάθεσης, να παραμερίζεται στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων.

Εκείνη την περίοδο, ο Κώστας Καραμανλής έκανε ένα άλμα στρατηγικής, που φυσικά πλήρωσε ακριβά. Με την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του, και την τελική ανατροπή του από την εξουσία. Το άλμα αφορούσε στην απόπειρα στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση και τη χρησιμότητά της στη Δύση, και στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Επιπροσθέτως, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να διαμορφώσει συνθήκες ενεργειακής ανεξαρτησίας, μεταξύ άλλων μέσω του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ώστε σήμερα, η ελληνική οικογένεια να μην γονατίζει από τις αυξήσεις, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η στρατηγική συνεννόηση με τη Ρωσία πολεμήθηκε από… άλλες δυνάμεις, ο Κώστας Καραμανλής ανετράπη το 2009, και ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη εγκαταλείφτηκε. Έτσι γίνονται οι… καλές δουλειές.

Best Of

Ο… αγιογράφος που έφαγε πόρτα για τη διαδοχή Τσιόδρα στο Μαξίμου

Πηγή: One Voice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Από την ημέρα που...

Ο Ανδρουλάκης δεν σκοπεύει να διευκολύνει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αποχωρώντας από την ηγεσία του

Οι εκτιμήσεις για μοιραία χαμηλή πτήση του ΠΑΣΟΚ στις...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένα σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς μας

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Κωστής Χατζηδάκης: Δεν συζητάμε πια για τις εκκρεμείς συντάξεις, επειδή το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο… αγιογράφος που έφαγε πόρτα για τη διαδοχή Τσιόδρα στο Μαξίμου

Πηγή: One Voice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Από την ημέρα που...

Το απόλυτο… πανηγύρι με σενάρια συνωμοσίας στα διεθνή social media για το “ατύχημα Ραϊσί”

Η συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε και οδήγησε...

Χωρίς τον Ραϊσί… στη ζωή, ο γιος του Χαμενεϊ… έρχεται

Ο θάνατος του Ιμπραήμ Ραϊσι διαμορφώνει καινούρια δεδομένα στη...

Ακόμη μια πηγή… ανάφλεξης (του πλανήτη) στη… βάρδια του (ετοιμόρροπου) Μπάιντεν

Η λαχανιασμένη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και...

Ένας μεταβατικός… διεκπεραιωτής

Ο Αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Μοκμπέρ, ο οποίος αναλαμβάνει...
Μαρίκα Λυσιάνθη
Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Ο… αγιογράφος που έφαγε πόρτα για τη διαδοχή Τσιόδρα στο Μαξίμου

Πηγή: One Voice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Από την ημέρα που ο Δημήτρης Τσιόδρας ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για τις ευρωεκλογές, και παρόλο που...

Το απόλυτο… πανηγύρι με σενάρια συνωμοσίας στα διεθνή social media για το “ατύχημα Ραϊσί”

Η συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε και οδήγησε στον θάνατο τον Ιμπραήμ Ραϊσί, έδωσε αφορμή για... πανηγύρι σεναρίων συνωμοσίας για το "ατύχημα" του...

Χωρίς τον Ραϊσί… στη ζωή, ο γιος του Χαμενεϊ… έρχεται

Ο θάνατος του Ιμπραήμ Ραϊσι διαμορφώνει καινούρια δεδομένα στη μάχη εξουσίας στο Ιράν. Όχι τόσο για το ποιός θα είναι ο επόμενος εκλεγμένος Πρόεδρος...