Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Τ ον Σεπτέμβριο του 2020 ρώτησα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, το εξής:
«Μήπως η πατρίδα μας θα έπρεπε να είναι στο μέλλον λιγότερο προβλέψιμος σύμμαχος, ώστε να κερδίζει περισσότερα στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τα εθνικά μας συμφέροντα;»
Αφορμή για την ερώτηση αυτή υπήρξε η δημόσια διαβεβαίωση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης τον Φεβρουάριο του 2020 σε συγκέντρωση ομογενών στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του, ότι η Ελλάδα είναι «αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».
Ήταν η εποχή που οι σχέσεις του Ερντογάν με το κατεστημένο της Ουάσινγκτον δοκιμάζονταν και είχαμε την ψευδαίσθηση ότι η κρίση στις σχέσεις των δύο χώρων θα διαρκούσε εσαεί.
Ο πρωθυπουργός μού απάντησε με σοβαρότητα ότι η σταθερότητα στην εξωτερική πολιτική έχει ως συνέπεια να κερδίζεις φίλους, και ως απόδειξη της θεωρίας αυτής ανέφερε την εντυπωσιακή βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Αμερική, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ήταν -υποτίθεται- ο αντι-τουρκικός άξονας.
Σήμερα, ακριβώς δύο χρόνια μετά, ο άξονας αυτός «πέταξε». Δεν υπάρχει. Έγινε φτερό στον άνεμο.
Η Τουρκία αποκαθιστά, βήμα βήμα κάθε μέρα, τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Η περίφημη υφυπουργός Βικτόρια Νούλαντ εξέφρασε -λέγεται- τον ενθουσιασμό της για το γεγονός ότι ο Ερντογάν εξοπλίζει με drones την αντι-ρωσική κυβέρνηση της Ουκρανίας! Την ώρα που, υποτίθεται, έχει συμμαχία με τον Πούτιν. Θα είχε καταρρεύσει η κυβέρνηση της Ουκρανίας, εάν δεν τη στήριζαν ο Ερντογάν και, μαζί της, η στρατηγική των ΗΠΑ.
Η Τουρκία επίσης, 12 ολόκληρα χρόνια μετά την κρίση του Μαβί Μαρμαρά, αποκατέστησε πλήρως τις σχέσεις της με το Ισραήλ, στο οποίο τόσα είχαμε επενδύσει. Η Τουρκία τα βρήκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία υπογράψαμε προσφάτως Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής. Ο βασιλιάς των Εμιράτων, βλέποντας τη διείσδυση του Κατάρ στην Τουρκία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, επισκέφθηκε πρόσφατα την Αγκυρα και επένδυσε ένα τεράστιο πόσο στη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία. Και το ωραιότερο από όλα: Ο Ερντογάν πασχίζει να τα βρει, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, ακόμη και με τους αδελφούς μας Κυπρίους!
Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, το Ισραήλ σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να περάσει ο αγωγός ΕastΜed μέσα από το κυπριακό έδαφος, και από εκεί απέναντι, στην Τουρκία, για να καταλήγει στις ευρωπαϊκές αγορές. Αντί να γίνει δηλαδή η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος, θα γίνει η Τουρκία!
Μη σπεύσει κανείς να κατηγορήσει τους αδελφούς μας Κυπρίους ότι μας «αδειάζουν», γιατί πρώτοι τούς «πουλήσαμε» εμείς. Οταν, το φθινόπωρο του 2020, συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο Μόρσι νέα χάραξη του αγωγού, μέσω Κρήτης, που παρέκαμπτε την Κύπρο.
Τι απέμεινε, λοιπόν, από την πολιτική της προβλεψιμότητας; Μόνον η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, με την οποία τους παραχωρήσαμε δωρεάν την Αλεξανδρούπολη, ως ορμητήριο προς την Ουκρανία, και δεν πήραμε απολύτως τίποτα.
Αυτά παθαίνουν οι προβλέψιμοι.
Η Ελλάς, αυτή την εποχή, μοιάζει με το κερασάκι στην τούρτα της κυρίας Νούλαντ.