Του Σπύρου Αλέφαντου
Φοιτητής Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρόσφατα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν την τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου σε κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας. Και πολύ άργησε!
Περιστρεφόμενος μηχανισμός “τουρνικέ” έπειτα από δωρεά και είσοδος με φοιτητικές ταυτότητες, οι οποίες θα υπάρξουν και σε ψηφιακή μορφή.
Η ελεγχόμενη είσοδος είναι κάτι που τα πανεπιστήμια του εξωτερικού εφαρμόζουν χρόνια τώρα. Το πανεπιστήμιο δεν είναι δημόσιος χώρος όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν. Είναι για τους φοιτητές, για τους καθηγητές, για τους εργαζόμενους και για επισκέπτες αν υπάρχει κάποια εκδήλωση ή κάποιος άλλος λόγος έπειτα από έγκριση. Αυτό δεν γίνεται έτσι για τα μάτια του κόσμου, αλλά για να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ιδρύματος και πάνω απ’όλα η ασφάλεια των φοιτητών.
Όποιος θεωρεί ότι τα πανεπιστήμια δεν χρειάζονται φύλαξη είναι ή ανόητος ή δεν γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί, ειδικά σε εκείνα του κέντρου που τίθεται άμεσα θέμα ασφάλειας των φοιτητών αλλά και των καθηγητών.
Θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες για την πολιτική βία και τις παρατάξεις και τους αναρχικούς. Παρόλα αυτά τα πράγματα είναι απλά. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που πηγαίνουν να σπουδάσουν πρέπει να είναι ασφαλείς. Στο σημερινό ελληνικό πανεπιστήμιο οι ξυλοδαρμοί, οι απειλές, οι καταστροφές ακόμα και τα μαχαιρώματα είναι καθημερινό φαινόμενο. Η εικόνα του πρύτανη του ΟΠΑ με την ταμπέλα στο λαιμό υπάρχει ακόμα στο μυαλό μας. Η λίστα είναι ατελείωτη. Πιστεύω πως η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν μπορεί να χωρέσει σε μερικές γραμμές, είναι μια συζήτηση από μόνη της.
Μπράβο λοιπόν στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο που προχωράει στο θέμα της ασφάλειας, αλλά έχει δουλεία ακόμα. Η ελεγχόμενη είσοδος είναι αναγκαία, μόνη της όμως δεν θα επιβιώσει. Χωρίς φύλαξη από ανθρώπινο δυναμικό (όπως κι αν ονομάζονται), κάμερες σε κοινόχρηστους χώρους και αυστηροποίηση των ποινών σε φοιτητές και μη, αυτά τα συστήματα θα αντέξουν το πολύ μια εβδομάδα.
Το σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν αντιδράσεις. Είναι αλήθεια πως ακόμα και απλοί φοιτητές αντιτίθενται σε αυτές τις πρωτοβουλίες (πράγμα τελείως ακατανόητο). Με όλα αυτά που βλέπουν θα έπρεπε να είναι στους δρόμους και σε πορείες για να τα διεκδικούν. Αυτά τα μέτρα έρχονται για να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών η οποία αυτή τη στιγμή καταπατάται, όχι να την περιορίσουν.
Όπως και να’χει το Υπουργείο πρέπει να κάνει την δουλειά του. Και μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει, αλλά δεν είναι οι φοιτητές αυτοί που θα του υποδείξουν πως να την κάνει – και το λέω όντας και εγώ φοιτητής-.
Από πότε οι φοιτητές έγιναν αρμόδιοι για λειτουργικά θέματα του πανεπιστημίου; Και γιατί η κυβέρνηση λαμβάνει την γνώμη τους τόσο έντονα (πέραν του λογικού) υπόψιν της ;
Φανταστείτε σε ένα σχολειό, να αποφάσιζαν οι μαθητές για το πως θα λειτουργεί.
.
Το Υπουργείο κινείται στην σωστή κατεύθυνση και οφείλει να συνεχίσει ακάθεκτο, πέρα από κάθε έντονη αντίσταση συγκεκριμένων ομάδων που είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν. Αυτές οι ομάδες αποτελούν μια ηχηρή μειοψηφία και δεν εκπροσωπούν τους φοιτητές. Πρέπει να συνεχίσει ώστε οι έλληνες φοιτητές να μην φοβούνται να πάνε για μάθημα ή να πουν την γνώμη τους και τις ιδέες τους δυνατά. Ώστε να έχουμε πανεπιστήμια ασφαλή και καθαρά, ώστε τελικά, να έχουμε τα πανεπιστήμια που αξίζουμε.