Το ΠΑΣΟΚ που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ έχει αντι-Δεξιό dna

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Η παταγώδης αποτυχία του Ανδρέα Λοβέρδου να περάσει στον δεύτερο γύρο της μάχης για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ήρθε να επιβεβαιώσει κάτι που, κάθε ψύχραιμος παρατηρητής μπορούσε από την πρώτη στιγμή να διαγνώσει. Στο κόμμα που ιστορικά προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ το οποίο ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν μπορούν να κάνουν κουμάντο, πόσο μάλλον να ηγηθούν… “δεξιούληδες”.

Το dna της κοινωνικής βάσης του χώρου του Κέντρου της Κεντροαριστεράς έχει βαθύ αντι-Δεξιό αποτύπωμα. Και περνάει από γενιά σε γενιά, με ελάχιστες… αλλοιώσεις. Για τον λόγο αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία της συγκεκριμένης κοινωνικής βάσης μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, από το 2012 και μετά. Ως αποτέλεσμα και της ιδεολογικά αυτοκαταστροφικής επιλογής του Ευάγγελου Βενιζέλου να συγκυβερνήσει με τον Αντώνη Σαμαρά. Δηλαδή, με τη “Δεξιά”.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ταπείνωσε τον Γιώργο Παπανδρέου, και εξελέγη πανηγυρικά στην ηγεσία του… νέου ΠΑΣΟΚ, έχει στα χέρια του μια μεγάλη πρόκληση. Να λεηλατήσει την εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον επιαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στις παραδοσιακές ρίζες του. Απέναντι στη Δεξιά.

Αν υποκύψει στις… πιέσεις, και ακολουθήσει διαδρομή “παραρτήματος της ΝΔ”, όπως τον προτρέπουν ανοιχτά αρκετοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης, συστημικοί δημοσιογράφοι με τοξικό προφίλ, αλλά και… πρόθυμοι βουλευτές και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, που θα είχαν συρρικνωμένες συστολές να μετακινηθούν οι ίδιοι, απευθείας, στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να… ξεδιψάσουν την επιθυμία τους για συμμετοχή στη νομή της εξουσίας, τότε η κατάληψη της προεδρίας του φέρει το κόμμα του οποίου εξελέγη αρχηγός, σε χειρότερη θέση από εκείνη στην οποία το οδήγησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Και χρειάστηκε να το διασώσει και να το κρατήσει όρθιο, με αξιοπρέπεια, η Φώφη Γεννηματά. Την οποία πολέμησαν με λύσσα αρκετοί από τους προαναφερθέντες.

Best Of

Το TikTok μιας… κουρασμένης

Πηγή: OnceVoice Μαύρη Λίστα   Ποιος Μιχαλολιάκος και ποια αποφυλάκιση του;  Για τα...

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δώρα Παντέλη: Η ευτυχία είναι σαν την… πεταλούδα

Περί... ευτυχίας λόγια. Στιγμές χαλάρωσης και αναστοχασμού για τη Δώρα...

Η Γιάμαλη “φεύγει”, η Δούση “έρχεται”

Καθώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιχειρούν την αποτίμηση των αποτελεσμάτων...

Ο δημοσιογράφος που αρνήθηκε ότι εργάζεται στον ΣΚΑΪ, λόγω… ξεφωνητού

Η τοξική εικόνα που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια...

Τι «ψηφίζει» το Άγιο Όρος για τη διαδοχή Ιερωνύμου

Πηγή: OneVoice Το περιβόλι της Παναγιάς, το Άγιο Όρος, έχει...

Η επιστροφή της λιτότητας (και των… Μνημονίων) στην ευρωζώνη

Η τάση αμφισβήτησης των ανίκανων που συνθέτουν τη γραφειοκρατία...
Νίκος Φυλάγγελος
Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Δώρα Παντέλη: Η ευτυχία είναι σαν την… πεταλούδα

Περί... ευτυχίας λόγια. Στιγμές χαλάρωσης και αναστοχασμού για τη Δώρα Παντέλη, με την καλή αθλητικογράφο να μοιράζεται τις παρακάτω σκέψεις, με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς...

Η Γιάμαλη “φεύγει”, η Δούση “έρχεται”

Καθώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιχειρούν την αποτίμηση των αποτελεσμάτων μιας σεζόν που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν είναι πολλά. Και η...

Ο δημοσιογράφος που αρνήθηκε ότι εργάζεται στον ΣΚΑΪ, λόγω… ξεφωνητού

Η τοξική εικόνα που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια γύρω από τον ΣΚΑΪ, και έχει συνδέσει τα ΜΜΕ του Ομίλου Αλαφούζου με στιγμές απαξίωσης...