Του Φρίξου Παλαιολόγου
Τα σύμβολα και η διαχείρισή τους. Ακριβώς όπως είχε περιγράψει το σχετικό πλαίσιο πολιτικού αποτυπώματος ο Φρανσουά Μιτεράν, προσπαθώντας να ερμηνεύσει αποτελεσματικά τι μπορεί να επηρεάσει τόσο καθοριστικά τις καρδιές των ανθρώπων.
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Αθήνα. Ένας Καρδινάλιος από την Αργεντινή, που δεν ενσωματώθηκε από την τελετουργία του συστήματος, αλλά έκανε τις δικές του, μικρές επαναστάσεις και ως επικεφαλής της Αγίας Έδρας. Διόρθωσε την εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, ζήτησε συγγνώμη με πράξεις, για τις αμαρτίες του παρελθόντος, επανέφερε τη συζήτηση στις μεγάλες αλήθειες. Την αξία του ανθρώπου, την αξία κάθε ανθρώπου, και την αναγκαιότητα να προστατευτεί.
Το μεταναστευτικό έχει προσλάβει ταυτοτική χρησιμότητα για τον Ποντίφικα. Συνεχίζει να αφυπνίζει την παγκόσμια ηγεσία, παρά την αδυναμία της να κατανοήσει τα προφανή, και να ακούσει την κοινωνία, τις ανάγκες των πολιτών.
Ο Πάπας της αφύπνισης συνειδήσεων, στην πόλη όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία. Στην πόλη από την οποία ξεκίνησε το φως των ιδεών, πάνω στις οποίες εδραιώθηκε ο δυτικός πολιτισμός. Στην πόλη, το όνομα της οποίας ταξιδεύει γρηγορότερα από τη φθορά του χρόνου, και συνεχίζει να συγκινεί τις αγέννητες γενιές των ανθρώπων.
Ελλάδα, η μνήμη της Ευρώπης, όπως παραδέχτηκε ο Πάπας Φραγκίσκος. Η μνήμη της ανθρωπότητας, συμπληρώνει χαμηλόφωνα. Μια κληρονομιά την οποία μόνο εμείς… παρκάραμε στη λήθη. Και απαξιώσαμε το έθνος μας.