Για «πανηγυρισμούς εκτός πραγματικότητας» και «στοιχεία που κατεδαφίζουν το κυβερνητικό success story» έκανε λόγο ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ για τον αντίκτυπο της πανδημίας στις επιχειρήσεις.
«Συγκεκριμένοι κλάδοι και επιχειρήσεις έχουν υποστεί πραγματική καθίζηση, με 1 στις 4 επιχειρήσεις να έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα,» συνέχισε ο ίδιος, ενώ «διπλασιάστηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που το 2020 σε σύγκριση με το 2019 είχαν ζημιές». Παράλληλα, σημείωσε ότι «4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν οφειλές, εικόνα που θα χειροτερεύσει όταν λήξουν οι αναστολές, κάτι που καθιστά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση του χρέους της πανδημίας με «κούρεμα» της αρχικής οφειλής πιο επίκαιρη από ποτέ».
«Η χώρα μας κατέγραψε την 2η χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη το 2020 και το εμπορικό έλλειμμα επιδεινώθηκε», τόνισε ο κ. Χαρίτσης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι σύμφωνα με την έκθεση του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, τα αποθέματα των ξένων επενδύσεων μειώθηκαν κατά 15,7% μετά την πολύ σημαντική ανάκαμψη που είχε συντελεστεί κατά την περίοδο 2015-2019». «Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι οι βιώσιμες επενδύσεις που έρχονται για να μείνουν και όχι τα δελτία τύπου και οι φωτογραφίες με υποψήφιους επενδυτές», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.
«Την στιγμή που μόνο 40.000 από τις 800.0000 επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, είναι μεγάλη η ευθύνη των τραπεζών και της κυβέρνησης για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Πώς θα γίνει αυτό όταν από τα 12,8 δις των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης όλα εκτός από 500 εκ θα περάσουν μέσα από τις συστημικές τράπεζες;» διερωτήθηκε, σχολιάζοντας: «Η χώρα μας δανείζεται για να χρηματοδοτηθούν ξανά οι ίδιοι, χωρίς καμία προσπάθεια διεύρυνσης της βάσης των δανειοληπτών». Ενώ τόνισε την ανάγκη να «αξιοποιηθούν επιτέλους οι μικροπιστώσεις και η Αναπτυξιακή Τράπεζα, θεσμούς που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για την χρηματοδότηση των πολύ μικρών και των μικρών επιχειρήσεων».
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης στηλίτευσε την «παύση πληρωμών στο ΕΣΠΑ με εκατοντάδες έργα σε όλη την Ελλάδα να κινδυνεύουν» αλλά και την «συντριπτική μείωση των προβλεπόμενων δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2021».
«Αν δεν υπάρξει στρατηγικό σχέδιο στήριξης των μικρομεσαίων και όσων επλήγησαν από την κρίση θα οδηγηθούμε σε όξυνση των ανισοτήτων και ανάπτυξη για λίγους με την κοινωνική πλειοψηφία να μένει εκτός της αναπτυξιακής προοπτικής» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.