Το κορίτσι που άφησε πίσω…

 

Τα τελευταία βήματα σε μια Βουλή που έγινε το φυσικό θέρετρο της απόλυτης πολιτικής ηγεμονίας της.

Το κορίτσι που μεγάλωσε στη… λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου και εξελίχτηκε στη σημαντικότερη ηγετική φυσιογνωμία της ηπείρου μας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, δεν είναι πια κορίτσι. Ή μάλλον, είναι… το κορίτσι που άφησε πίσω η ίδια, όταν αποφάσισε να ανταποκριθεί στις ιαχές του πεπρωμένου της.

Η Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί από τη Μπούντεσταγκ, μετά την τελευταία ομιλία της ως Καγκελάριος. Τέτοια μέρα, πριν από δυο χρόνια.

Η Γερμανία που άφησε είναι ισχυρότερη από εκείνη την οποία κληρονόμησε από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η Ευρώπη… όχι και τόσο, χωρίς εκείνη ωστόσο, πιθανότατα η κοινή πατρίδα μας θα είχε παραδοθεί στην επέλαση των υστερικών ακροδεξιών, που από τα Μνημόνια μέχρι το μεταναστευτικό, και εσχάτως μέχρι την πανδημία του κορονοϊού, αναζητούν αφορμές για να διχάσουν. Για να εμπεδώσουν το μίσος σε μια ήπειρο που στηρίχτηκε στην ανοχή και την ενσωμάτωση, τον σεβασμό και τη συνεννόηση, τη σύνθεση και τη συμφιλίωση.

Η κόρη του πάστορα, που έζησε το δέος της παρακμής του Σιδηρούν Παραπετάσματος στην Ανατολική Γερμανία, αποχωρεί ως το πρόσωπο στον καθρέφτη της ιστορικής, ηθικής και συνειδησιακής μάχης απέναντι στο τέρας της ακροδεξιάς, που έχει επανεμφανιστεί στην Ενωμένη Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Η Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε τις μάχες που τις αναλογούσαν. Και η Ιστορία θα είναι στοργική μαζί της. Ειδικά βλέποντας την… τραγωδία των “παλιάτσων”, από τον Όλαφ Σολτς μέχρι τον Εμμανουέλ Μακρόν, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, που οδηγούν τους ευρωπαϊκούς λαούς σε φτωχοποίηση, με τη στάση τους στην ουκρανική κρίση.

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Best Of

Ούτε… βαλτός να ήταν ο (γκαφατζής) Κασσελάκης

Οι επαναλαμβανόμενες γκάφες του Στέφανου Κασσελάκη, με δημόσια ακραία...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Μια Ευρώπη αρχών και αξιών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Η στήριξη της Όλγας Κεφαλογιάννη στο επάγγελμα του ξεναγού

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 4561/12.03.2024 απόφασης της Υπουργού...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ούτε… βαλτός να ήταν ο (γκαφατζής) Κασσελάκης

Οι επαναλαμβανόμενες γκάφες του Στέφανου Κασσελάκη, με δημόσια ακραία...

Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε…

  Η Ημέρα της Ευρώπης. Ημέρα μνήμης και αναστοχασμού. Ημέρα......

Η Ενωμένη Ευρώπη μπροστά στον μονόδρομο της (ηθικής) επανίδρυσής της

  Ένα μέρος της κιβωτού προίκας που ο καθένας από...

Μανώλης Κοττάκης: Η Ευρώπη εξελίσσεται σε… Φιλιππινέζα της Δύσης

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Τις άγιες μέρες του Πάσχα συνέβησαν ορισμένες...
Μαρίκα Λυσιάνθη
Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Ούτε… βαλτός να ήταν ο (γκαφατζής) Κασσελάκης

Οι επαναλαμβανόμενες γκάφες του Στέφανου Κασσελάκη, με δημόσια ακραία ολισθήματα και απόψεις που παραπέμπουν σε... επισκέπτη της ελληνικής πραγματικότητας, προσφέρουν στην κυβέρνηση του Κυριάκου...

Ο Ανδρουλάκης αναζητεί… εσωτερικούς εχθρούς, για να σώσει την (προεδρική) καρέκλα του

Από τη στιγμή που η αίσθηση η οποία επικρατεί στην κοινωνία και... περιέργως καταγράφεται ορθώς στις δημοσκοπήσεις, επιβεβαιωθεί στις κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης...

Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε…

  Η Ημέρα της Ευρώπης. Ημέρα μνήμης και αναστοχασμού. Ημέρα... μελαγχολίας. Η Γηραιά Ήπειρος γερνάει ταχύτατα, αδυνατώντας να βρει ένα ενδιαφέρον ελιξίριο καινούριων ιδεών. Ουσιαστικά, έχοντας απαρνηθεί...