Ν. Μπογιόπουλος: Η ποιότητα της ανθρωπιάς

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Πηγή: imerodromos.gr

 

Κάθε τόπος έχει και το σημείο αναφοράς του.

Μπορεί να ’ναι ένα ιστορικό γεγονός,  ένα έθιμο, ένα μνημείο, ένα βουνό, ένα ποτάμι, μια πλατεία, χίλια δυο.

Υπάρχουν όμως εκείνες οι σπάνιες περιπτώσεις που το σημείο αναφοράς κάποιου τόπου είναι ένας άνθρωπος.  Κι όταν αυτός ο τόπος είναι μια μεγάλη πόλη στο κέντρο της Ελλάδας κι αυτός ο άνθρωπος είναι ένας κομμουνιστής, τότε αυτή η αναφορά έχει ευρύτερη σημασία και πιο μεγάλη αξία.

Το όνομα του Αντώνη Σκυλλάκου  που «έφυγε» σήμερα Κυριακή 22 Αυγούστου και από τη ζωή, υπήρξε σημείο αναφοράς για τη Λάρισα. 

Όχι μόνο γιατί κατάγεται από παλιά και γνωστή οικογένεια της πόλης – ο πατέρας του εκλέχτηκε βουλευτής Λάρισας –  ούτε μόνο επειδή ήταν ένας πετυχημένος επιστήμονας, νομικός – και επί πολλά χρόνια διετέλεσε βουλευτής  της περιοχής.

Περισσότερο επειδή ήταν ο κομμουνιστής που όλοι γνώριζαν και που στο πρόσωπό του αναγνώριζαν και τιμούσαν το ΚΚΕ, τις θέσεις και τους αγώνες του, τις θυσίες και τα οράματά του.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος, για τους κομμουνιστές, τους αριστερούς γενικότερα, της Λάρισας και της Θεσσαλίας ήταν το καμάρι και  η περηφάνια  τους. Ταυτισμένη η ζωή του με το ΚΚΕ, στέλεχος του ΚΚΕ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και για ένα διάστημα βουλευτής  του στην Αθήνα.

Διανοούμενος με ευρεία και, προπάντων, ουσιαστική μόρφωση και παιδεία, και το σπουδαιότερο με καθαρή εργατική συνείδηση. Κομμουνιστής αταλάντευτος κι ανιδιοτελής, αγωνιστής ακλόνητος και ταυτόχρονα σεμνός, μειλίχιος κι ευγενικός. Συνομιλητής που ήξερε πώς να μιλά με τους απλούς ανθρώπους του λαού και να τους «τραβάει» προς τη μεριά του δίκιου,  αλλά και πως «να βάζει στη θέση του» κάθε ιδεολογικό, πολιτικό και ταξικό αντίπαλο του Κόμματος.

Για τους ανθρώπους που δεν είναι κομμουνιστές και αριστεροί, ακόμα και για εκείνους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που δεν έχουν καθόλου «καλά αισθήματα» για το ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος  μπορεί να ήταν «πολιτικός αντίπαλος»,  αλλά όλοι αναγνώριζαν το ήθος του. Και όλοι ήξεραν ότι δεν ήταν καθόλου «εύκολος αντίπαλος».

Ειδικά οι πολιτικοί αντίπαλοι γνώριζαν ότι όχι μόνο με τις γνώσεις και το βάθος των πολιτικών  επιχειρημάτων μπορούσε να αναδείξει την ουσία και την αλήθεια, βάζοντας τον κάθε “κατεργάρη στον πάγκο του”, αλλά και βίωναν την αίγλη και το μεγάλο κύρος του κομμουνιστή Σκυλλάκου μέσα στο λαό, γεγονός που κανείς δεν θα μπορούσε να υποτιμήσει, ή να αγνοήσει.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος  «έφυγε» αφήνοντας σαν παρακαταθήκη το μήνυμα πως ο κομμουνιστής παλεύει να είναι «πρώτος και καλύτερος παντού», όχι για τον εαυτό του και για προσωπικά ωφελήματα, αλλά γιατί αυτό θα πει κοινωνική προσφορά.

Στο πρόσωπο του Αντώνη Σκυλλάκου επιβεβαιώθηκε ο τίτλος του κομμουνιστή διανοούμενου, του ανθρώπου που η μόρφωση και η κατάρτισή του αποκτούν αυτήν την “άλλη ποιότητα” της ανθρωπιάς όταν συνδυαζονται με τη σταθερότητα, τη συνέπεια, την ανιδιοτέλεια στον αγώνα της εργατικής τάξης για την κοινωνική της απελευθέρωση.

Best Of

Μητσοτάκης: Στενή συνεργασία με την Εκκλησία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένας τουρισμός προσβάσιμος σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του...

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε...

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (μοιραία) εθνική απουσία του Χριστόδουλου

  Η σχέση του καθενός με τη θρησκεία είναι εν...

Ο Κασσελάκης ως απάντηση στις… προσευχές Μητσοτάκη

Ένας Πρωθυπουργός που βρίσκεται πέντε χρόνια στην εξουσία, εξ'...

Μανώλης Κοττάκης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο βρασμού

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: εφημερίδα "Δημοκρατία"   Ηταν ευχάριστη έκπληξη για...

Άρης Πορτοσάλτε: Οι κήρυκες του μίσους και του φανατισμού δεν θα σταματήσουν εδώ

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Στην τελική ευθεία προ των...

Μιχάλης Ψύλος: Δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα με την ίδια νοοτροπία που το δημιούργησε

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"   «Η ΕΕ κινδυνεύει να πεθάνει»: Με...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η (μοιραία) εθνική απουσία του Χριστόδουλου

  Η σχέση του καθενός με τη θρησκεία είναι εν πολλοίς υποκειμενική και αμιγώς προσωπική υπόθεση. Γύρευε, τι, σε τι, και γιατί πιστεύει κάποιος. Δεν τίθεται ωστόσο...

Ο Κασσελάκης ως απάντηση στις… προσευχές Μητσοτάκη

Ένας Πρωθυπουργός που βρίσκεται πέντε χρόνια στην εξουσία, εξ' αντικειμένου... προσεύχεται να έχει αντιπάλους οι οποίοι δεν θα μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστη εναλλακτική λύση...

Μανώλης Κοττάκης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο βρασμού

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: εφημερίδα "Δημοκρατία"   Ηταν ευχάριστη έκπληξη για μένα η διαπίστωση ότι η ΕΡΤ2 μεταδίδει αυτή την εποχή σε επανάληψη μια σειρά που...