Γράφει ο Βασίλης Φεύγας
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που έλαβε έγκριση της Κομισιόν για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Το νέο Σύμφωνο θα κατανείμει συνολικούς πόρους 26,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 20,9 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και 5,3 δις ευρώ η εθνική συνεισφορά) στους πέντε ευρωπαϊκούς Στόχους Πολιτικής: τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση και τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό και τις χωρικές επενδύσεις. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι όσον αφορά το τρέχον ΕΣΠΑ, η χώρα μας κατάφερε να αυξήσει την απορρόφηση σε τέτοιο βαθμό ώστε να βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε αποτελεσματικά και εξασφάλισε μέσω της νέας ΚΑΠ, πόρους 19,36 δισ. ευρώ όσους δηλαδή και στην τρέχουσα περίοδο, παρότι συνολικά σε επίπεδο Ε.Ε. οι πόροι για τη νέα περίοδο μειώθηκαν κατά 10%. Η χώρα μας καταρτίζει το δικό της στρατηγικό σχέδιο στο οποίο θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα κατευθύνει τη χρηματοδότηση σε συγκεκριμένους στόχους. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, η οικονομική ενίσχυση μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων θα αυξηθεί κατά 190 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, θα στηριχθούν οι νέοι παραγωγοί, ενώ όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, η Ελλάδα θα διαθέσει 440 εκατομμύρια ετησίως σε οικολογικά προγράμματα.
Τα παραπάνω ποσά ήρθαν να προστεθούν στα 18 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και τα 13 δισ. ευρώ δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις κατανεμημένες σε 4 πυλώνες (πράσινη μετάβαση, ψηφιακό μετασχηματισμό, απασχόληση δεξιότητες και κοινωνική συνοχή, ιδιωτικές επενδύσεις και θεσμικός μετασχηματισμός) και προβλέπει τη δημιουργία 180.000 – 200.000 θέσεων εργασίας αυξάνοντας ταυτόχρονα κατά 7 μονάδες το εθνικό μας προϊόν εντός της επόμενης εξαετίας. Ήδη εγκρίθηκαν και ξεκινούν τα 12 πρώτα έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τον εκσυγχρονισμό υποδομών του Δημοσίου.
Αθροίζοντας τα παραπάνω και προσθέτοντας και υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουμε διαθέσιμα για την ενίσχυση της ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας πάνω από77 δισ. ευρώ. Τώρα είναι η ώρα της σκληρής δουλειάς από όλους μας, έτσι ώστε η χώρα να αφήσει οριστικά πίσω της την οικονομική και κοινωνική καχεξία της.
* Ο κ. Βασίλης Φεύγας είναι Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, Νέα Δημοκρατία