Τσίπρας: Η Ελλάδα πληρώνει ακριβά τις ιαχές του κ. Μητσοτάκη… “νικήσαμε, είμαι ο ήρωας”

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη. (Ηράκλειο, 15.07.2021)


Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Καλησπέρα σας, κυρίες και κύριοι. Πέμπτη βράδυ εκτάκτως «Αντιθέσεις» που έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούν στο στούντιο της KRHTH TV τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αρχηγό βεβαίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο τέταρτος θεσμικά πολιτειακός παράγοντας στη χώρα, τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Καλησπέρα κ. Πρόεδρε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλό σας βράδυ, καλησπέρα σας, καλησπέρα στους τηλεθεατές σας. Είναι χαρά μου να βρίσκομαι εδώ, στην Κρήτη, και ακόμη μεγαλύτερη χαρά να συνομιλούμε απευθείας από τα στούντιό σας.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι προφανές ότι ζούμε, όλος ο πλανήτης, την εποχή της πανδημίας. Άρα απόψε στο χρόνο που έχουμε θέλω να ξεκινήσουμε ακριβώς από αυτό που φαίνεται ότι έχει βάλει ένα νέο όρο στη ζωή μας, τη βιοπολιτική. Είμαστε ενάμιση χρόνο τώρα στον καιρό της πανδημίας και επειδή αυτή η εκπομπή έχει μια τάση να παρουσιάζει στοιχεία και δεδομένα, θα σας παρουσιάσω κι ένα-δυο στοιχεία απόψε.

Όμως θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας σας το εξής: σε αυτό τον ενάμιση χρόνο, όπως τον βιώνουμε στην πατρίδα μας, δεν σας έχει ενοχλήσει το γεγονός ότι πρωτογενή στοιχεία για την κατάσταση στη χώρα-έγκυρα στοιχεία, μη ελλειπτικά- δεν φαίνεται να υπάρχουν; Το λένε κορυφαίοι επιστήμονες το λένε μέλη της Επιτροπής που έχουν περάσει από αυτήν την εκπομπή ενάμιση χρόνο και αντιθέτως ακούμε ότι ο ECDC αξιολογεί τη χώρα, αλλά δεν αξιολογεί ο ECDC τη χώρα. Είναι τα στοιχεία που στέλνει ο ΕΟΔΥ στον ECDC-φαντάζομαι το ξέρετε αυτό- δεν κάνει κάποια αξιολόγηση τα στοιχεία παραθέτει αυτούσια.

Δεν σας ενοχλεί αυτή η εικόνα ότι δεν έχουμε εικόνα αξιόπιστων στοιχείων;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σαχίνη, θέτετε ένα πολύ καίριο ζήτημα το οποίο οφείλω να σας πω ότι φωνάζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η χώρα στερείται όλο αυτό το διάστημα μιας σοβαρής επιδημιολογικής επιτήρησης. Οι επιστήμονες οι οποίοι καλούνται να γνωμοδοτήσουν, δεν έχουν στα χέρια τους την πλήρη εικόνα της πορείας της πανδημίας και της εξέλιξης της πανδημίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, γεωγραφικά αλλά και σε σχέση με τις εστίες υπερμετάδοσης. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έλλειμμα.

Πιστεύω ότι είναι ένας από τους λόγους που έχουμε φτάσει στο χειρότερο σημείο. Και ποιο είναι το χειρότερο σημείο; Η πλήρης απαξίωση -ας μου επιτραπεί ο όρος είναι βαρύς και το γνωρίζω- της ίδιας της επιστημονικής κοινότητας. Διότι αυτό το οποίο συμβαίνει τούτη την ώρα στη χώρα, διότι ξέραμε ότι υπήρχε κρίση αξιοπιστίας για το πολιτικό σύστημα για τους πολιτικούς, αλλά είχαμε μια ελπίδα. Και αυτή η ελπίδα ήταν η επιστήμη.

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση εργαλειοποίησε τους επιστήμονες, οδήγησε στο να δημιουργηθεί ένα ρήγμα, ένα χάσμα αξιοπιστίας ανάμεσα στην κοινή γνώμη και στην επιστημονική κοινότητα που είναι ό,τι χειρότερο σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης.

Αναφέρεστε στα στοιχεία τα οποία δίδονται έξω. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται στα διενεργούμενα τεστ, τα μοριακά, τα rapid και ενδεχομένως και τα self test τα οποία δεν έχουν βεβαίως την ίδια αξιοπιστία με αυτή που έχουν τα μοριακά τεστ. Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε εκείνο το επίπεδο, που άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται, ώστε να έχουν πλήρως την αίσθηση και την εικόνα της πορείας της πανδημίας.

Θα δώσω κι ένα άλλο παράδειγμα το οποίο θα ήταν χρήσιμο για να καταλάβουν οι τηλεθεατές μας τι συζητάμε. Όταν δεις μια έξαρση στα διενεργούμενα τεστ και πας να επιβάλλεις ένα lockdown ίσως είναι αργά. Το ζητούμενο είναι να δεις που υπάρχει μια τάση να προκληθεί έξαρση της πανδημίας και να προλάβεις πριν έχει φτάσει η ώρα να επιβάλλεις το lockdown.

Αυτό θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο μέσα και από νέες τεχνολογίες όπως για παράδειγμα η μελέτη του ιικού φορτίου στα απόβλητα. Πράγμα το οποίο γίνεται όχι σε σταθερή βάση, αλλά γίνεται για τις δυο μεγάλες πόλεις της πατρίδας μας, για το λεκανοπέδιο της Αττικής και για τη Θεσσαλονίκη. Δεν γίνεται όμως και είναι αδιανόητο να μη γίνεται για μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και οι επιστήμονες δεν έχουν την εικόνα της αύξησης του ιικού φορτίου στους μεγάλους προορισμούς (Σαντορίνη, Μύκονο, Κρήτη) προκειμένου να μπορεί κανείς να προλάβει προληπτικά, με μέτρα μικρής ισχύος για να μην υπάρξει η εξάπλωση της πανδημίας σε μια ένταση που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Άρα είναι θέμα, λέτε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως και είναι θέμα.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Γιατί δεν το σηκώσατε; Γιατί δεν διαμαρτυρηθήκατε; Είστε είπα ο τέταρτος θεσμικά πολιτειακός παράγοντας της χώρας. Σας άκουσα που έχετε πει αλλεπάλληλα ότι «εγώ για τους επιστήμονες ουδείς ψόγος, τους σέβομαι, τους τιμώ και δεν μπορώ να μπω στο επιστημονικό τους αντικείμενο». Και ποιος μπορεί να μπει;

Όμως όταν αυτοί οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν έχουν στοιχεία, δεν έχουν δεδομένα, δεν υπάρχει εγκυρότητα δεδομένων, μπορεί να είναι έγκυροι στις αποφάσεις τους; Αυτό είναι ένα κρίσιμο κομμάτι. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση γιατί δεν το λέει αυτό; Ότι «εδώ κύριοι δεν υπάρχουν δεδομένα».

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι δεν μας παρακολουθείτε στενά!

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Νομίζετε, αλλά σας παρακολουθούμε στενότατα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι ακριβώς γι’ αυτό το θέμα και για άλλα θέματα έχουμε αναδείξει στεντόρεια φωνή και μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω από αυτό. Και έχουμε κουραστεί να φωνάζουμε και να αναδεικνύουμε και τις μεγάλες ελλείψεις αλλά και εναλλακτικές προτάσεις.

Κύριε Σαχίνη, η Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακολούθησαν μια στάση ευθύνης από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα. Μια στάση να προτάξουμε την ανθρώπινη ζωή, μια στάση ανάδειξης των προβλημάτων και κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Ναι αλλά άμα η κυβέρνηση δεν έχει δεδομένα, πόσο πλάτη να βάζετε; Δέχεστε χωρίς δεδομένα να βάλετε πλάτη;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αντί να αξιοποιηθεί αυτή η θέση και η στάση της αντιπολίτευσης, απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει αποδειχθεί ανίκανη να διαχειριστεί με στοιχειώδη επαγγελματισμό και στοιχειώδη ευθύνη μια κρίση υγειονομική. Μια κυβέρνηση κι έναν Πρωθυπουργό ο οποίος κοιτάει διαρκώς το πολιτικό όφελος και προτάσσει την αντιπαράθεσή του με τους πολιτικούς του αντιπάλους παρά τη μάχη με τη πανδημία.

Έναν Πρωθυπουργό ο οποίος κάνει διαρκώς τα ίδια λάθη, πανηγύρισε δυο φορές μέσα σε ένα χρόνο την λήξη του συναγερμού και τη νίκη επί της πανδημίας και μάλιστα θέλησε να την καρπωθεί και ως δική του προσωπική νίκη. Έναν Πρωθυπουργό ο οποίος όλο αυτό το διάστημα δεν αξιοποίησε τον χρόνο για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να αυξήσει τις δαπάνες για τις υλικοτεχνικές υποδομές στα δημόσια Νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, για να προσλάβει μόνιμους υγειονομικούς και γιατρούς, αλλά αξιοποίησε αυτό τον χρόνο προκειμένου να ενισχυθεί ο ίδιος πολιτικά. Δεν έδωσε χρήματα στο ΕΣΥ αλλά έδωσε χρήματα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να τον αποθεώνουν ως τον Μωυσή που κατάφερε να μας σώσει από αυτή τη μεγάλη κρίση.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και επιτίθεται από πάνω στην αντιπολίτευση… Εγώ όλο αυτό το διάστημα αναδεικνύω βεβαίως μια σειρά από κακώς κείμενα, όπως αυτό το οποίο αναφέρατε, αλλά έχω ένα λόγο ενωτικό. Διότι ξέρω ότι τούτη την κρίσιμη στιγμή αυτό που προέχει είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Kαι αντί να έχει ένα λόγο ενωτικό αυτός που ηγείται τούτη την ώρα τη χώρα, έχω εγώ ένα λόγο ενωτικό που είμαι αντιπολίτευση. Kαι ο Πρωθυπουργός κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.

Και έχει ένα λόγο διχαστικό και επιθετικό όχι μόνο απέναντι σε εμένα και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά απέναντι και σε μεμονωμένες κοινωνικές ομάδες. Επιτίθεται στους υγειονομικούς, επιτίθεται στους νέους ανθρώπους, επιτίθεται σε αυτούς που έχουν ένα σκεπτικισμό απέναντι στον εμβολιασμό. Και πως θα τους πείσεις αυτούς τους ανθρώπους να πράξουν το σωστό, με επίθεση; Με απειλές; Με βούρδουλα; Με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα τους πείσεις; Ή με φιλοδωρήματα των 150 € όπως πήγε να κάνει με τους νέους ανθρώπους;

Τα λέω όλα αυτά γιατί πιστεύω ότι σε αυτή την κρίσιμη ώρα και ξέρετε το να βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, μόνο θετική εξέλιξη δεν μπορεί να είναι. Πριν μπω στο στούντιο διάβαζα ότι ξανά η Κρήτη γίνεται πορτοκαλί προορισμός στον ECDC δηλαδή σε αυτούς οι οποίοι βγάζουν τους επιδημιολογικούς χάρτες στην Ευρώπη και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και οικονομικές επιπτώσεις.

Δεν ήμουν εγώ κ. Σαχίνη αυτός ο οποίος έλεγα τον Φλεβάρη ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε φτάσει στο 70% του εμβολιασμού στο σύνολο του πληθυσμού, ο κ. Μητσοτάκης τα έλεγε. Ο κ. Κικίλιας ήταν αυτός που έλεγε «θα έχουμε 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς» και ήταν Δεκέμβρης μήνας.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα έρθω στον εμβολιασμό, γιατί βλέπω ότι το επαναφέρετε. Όμως επειδή τα στοιχεία δεν τα βγάζει ο ECDC είναι ό,τι στέλνει η χώρα, το πορτοκαλί. Εγώ θέλω να μείνουμε εκεί διότι σας άκουσα προσεκτικά. Επιμένετε, λέτε ότι «εγώ δεν πρόκειται να μεμφθώ τους επιστήμονες». Επιστήμονες που δεν μιλάνε μέσα στην Επιτροπή όταν δεν έχουν δεδομένα, δεν έχουν ευθύνη; Είναι ενάμισης χρόνος πανδημίας, δεν έχουν ευθύνη; Εισηγούνται. Χωρίς δεδομένα; Είναι ανεύθυνοι;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο καθένας έχει την ευθύνη που του αναλογεί. Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι μέσα στην Επιτροπή, υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι κατά την άποψή μου, και το έχω πει ανοιχτά δεν μασάω τα λόγια μου, έχουν αξιοποιήσει αυτό τον ρόλο που τους έχει δοθεί για την προσωπική τους προβολή. Το λέω ανοιχτά.

Όταν βλέπεις κάποιους να βγαίνουν και να λένε και μάλιστα είναι επιστήμονες άνθρωποι ότι δεν κολλάει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο ιός ή όταν βλέπεις κάποιους να βγαίνουν και να λένε –δεν θέλω να πω ονόματα τώρα- ότι το ίδιο είναι να ανοίξουν τα σχολεία με 30 μαθητές το ίδιο να ανοίξουν με 15 ανά τάξη, τότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να βάλουν παραδίπλα την επιστημονική τους ταυτότητα και ιδιότητα και να προτάξουν άλλου είδους σκοπιμότητες.

Και αυτό συμβάλλει επίσης σε αυτό που είπα αρχικά, δηλαδή στην απαξίωση, στο χάσμα αξιοπιστίας που δημιουργείται ανάμεσα στην κοινή γνώμη και στην επιστημονική κοινότητα.

Αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να χρεώσουμε εκεί την ευθύνη. Η ευθύνη είναι πολιτική και ανήκει σε αυτόν που έχει το μαχαίρι και το πεπόνι. Τις αποφάσεις δεν τις παίρνει η Επιτροπή των επιστημόνων. Τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση, τις αποφάσεις τις παίρνει ο κ. Μητσοτάκης και βάζει ασπίδα τους επιστήμονες επειδή δεν έχει το σθένος να αναλάβει την ευθύνη αυτών των πολιτικών αποφάσεων.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Αν είναι έτσι δεν οφείλουν οι επιστήμονες να το επισημάνουν, η Επιτροπή; Εδώ είμαστε στην πιο κρίσιμη μάχη, λέμε ενάμιση χρόνο ότι έχουμε πόλεμο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πολλοί εξ΄ αυτών το επισημαίνουν, το έχουν πει ανοιχτά το έχουν πει και δημόσια πολλές φορές, μου το λένε και κατ’ ιδίαν όταν τους συναντώ και γι’ αυτό βυθίζονται μεγάλα χρονικά διαστήματα στη σιωπή, όπως παρατηρήσατε το προηγούμενο διάστημα.

Εντούτοις όμως σκεφτείτε το και από την άλλη πλευρά. Δηλαδή αν μέσα σε αυτή την κρίσιμη μάχη που έχουμε και όλοι πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή, στην επιστημονική Επιτροπή υπάρχουν πέντε σοβαροί άνθρωποι και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι δεν είναι σοβαροί. Αυτοί οι πέντε που συναισθάνονται την ευθύνη αν παραιτηθούν, αν φύγουν, τελικά δεν θα μείνει κανένας σοβαρός στην πρώτη γραμμή.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Όχι να μην παραιτηθούν, να ζητήσουν όμως δημόσια ότι δεν έχουν δεδομένα.

Εγώ ενάμιση χρόνο και είναι ευκαιρία απόψε για την πανδημία, την πιο κρίσιμη στιγμή, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με ενδιαφέρει, θέλω να δείτε απλά στοιχεία. Θέλω να δείτε καταρχάς δυο διαγράμματα για τους θανάτους και τη θνητότητα που αφορούν την πατρίδα μας. Είναι στοιχεία που στέλνουμε στο εξωτερικό, στους διεθνείς Οργανισμούς τον ECDC από εκεί αντλούνται και είναι τα ίδια στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση, η Επιτροπή, η Πολιτική Προστασία.

Λοιπόν αν θέλετε παρακαλώ πολύ, ας δούμε τους θανάτους πρώτα: η χώρα είναι επικεφαλής κ. Πρόεδρε σε αυτή τη μακάβρια σύγκριση πορείας των θανάτων που κανείς δεν έχει προφανώς τη διάθεση να προστρέχει, πλην όμως μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές που φεύγουν από κοντά μας. Η αναφορά μου σε αυτές τις παραμέτρους ένα στόχο έχει να ευαισθητοποιηθούμε και να δώσουμε ένα τέλος.

Η δεύτερη κάρτα είναι η θνητότητα. Βλέπουμε ότι κι εδώ είμαστε επικεφαλής. Σας ρωτάω ευθέως: επειδή οι θάνατοι είναι πολλοί για τη χώρα μας και κυρίως αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι περισσότεροι είναι στις μικρότερες ηλικίες και εκτός ΜΕΘ θα μπορούσαν να είχαν …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να καταλάβουμε τι βλέπουμε όμως …

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Σε σχέση με τις χώρες που συνήθως η Επιτροπή συγκρίνει ομοειδείς πληθυσμούς, παρότι είναι αυθαίρετο κατά τη γνώμη μας με το …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό δηλαδή είναι θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Μάλιστα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και είμαστε επικεφαλής – όχι από την αρχή της πανδημίας – έως τώρα.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Όχι προφανώς. Από την ώρα της έκρηξης, από το Νοέμβριο και μετά, αυτό είναι το δράμα μας.

Βεβαίως στο πρώτο κύμα όλοι το γνωρίζουμε, το διάγραμμα είναι καθαρό.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από το Νοέμβρη και μετά, δηλαδή το 2ο κύμα και μετά.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Μάλιστα. Σας ρωτώ: θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αυτοί οι θάνατοι, κ. Πρόεδρε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ’ αρχάς να πω ότι αιφνιδιάζομαι που βλέπω αυτά τα στοιχεία.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Δεν είναι δικά μας, είναι τα επίσημα στοιχεία.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με την έννοια ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει και είναι λάθος αυτό, είναι λάθος σε τελική ανάλυση. Έχει επιβάλλει μια προπαγάνδα ωραιοποίησης της κατάστασης. Παίζει με τους αριθμούς και είναι πολύ μακάβριο αυτό, γιατί παίζει με αριθμούς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και μας λέει «έλα μωρέ, 13.000 έχασαν μόνο, είναι λίγοι, διότι κοιτάξτε τι γίνεται στην Ινδία, κοιτάξτε τι γίνεται στις ΗΠΑ».

Αυτές οι χώρες έχουν πολλαπλάσιο πληθυσμό απ’ ότι έχει η Ελλάδα. Αν κάνει τη σύγκριση με την αναλογία του πληθυσμού, θα δεις ότι ακόμα κι από την Ινδία έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Εσείς λοιπόν τι κάνατε εδώ; Βρήκατε την πορεία και την εξέλιξη των πραγμάτων από το Νοέμβριο και μετά. Γιατί; Γιατί η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο εξάμηνο, καταφέραμε και διαχειριστήκαμε με πολύ μεγάλη επάρκεια και αποτελεσματικότητα, σε σχέση με το αποτέλεσμα το λέω.

Τι θέλω να πω: Στο πρώτο εξάμηνο είχαμε 600 θανάτους, στο δεύτερο εξάμηνο είχαμε 12.000 θανάτους. Από τους 600 στους 12.000; Ε, κάτι δεν πήγε καλά. Η κυβέρνηση τι λέει; «Καλά τα πήγαμε στο πρώτο εξάμηνο, συνεχίζαμε να τα πηγαίνουμε καλά και στο δεύτερο». Οι αριθμοί δεν το επιβεβαιώνουν.

Από κει και πέρα όμως, για να μη μείνουμε στους αριθμούς, όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα έχουν πάει πάρα πολύ άσχημα. Το ερώτημά σας είναι αν θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αυτό τον υψηλό αριθμό απωλειών στην ελληνική κοινωνία. Κοιτάξτε, θέλω να είμαι σαφής και ειλικρινής. Η μάχη που έχουμε να δώσουμε, που δίνουμε εδώ κι ενάμιση χρόνο κι έχουμε να δώσουμε, δεν είναι μια εύκολη μάχη. Πιστεύω όμως ότι έγιναν εγκληματικά λάθη από την πλευρά της κυβέρνησης, εγκληματικά λάθη που στοίχισαν στην πορεία και στην εξέλιξη της πανδημίας.

Πρώτο εγκληματικό λάθος ο τρόπος που άνοιξε πέρυσι ο τουρισμός. Καταρχάς οι δάφνες του νικητή, εξήγγειλε την ήττα του κορονοϊού, ο μόνος στην Ευρώπη που το έκανε, αντί να βγει και να πει «Ευχαριστώ τους πολίτες, ευχαριστώ την αντιπολίτευση, ευχαριστώ την ελληνική κοινωνία που μας βοήθησε και πήραμε χρόνο και τώρα αυτό το χρόνο θα τον αξιοποιήσουμε. Να στηρίξουμε το ΕΣΥ διότι έρχεται το δεύτερο κύμα και θα είναι σκληρότερο» έβγαινε πέρυσι στη Σαντορίνη με τα ηλιοβασιλέματα και έλεγε «νικήσαμε, είμαι ο ήρωας».

Και βεβαίως, άνοιξε τον τουρισμό πέρυσι, χωρίς ενιαία πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου της χώρας, χωρίς μέτρα και βεβαίως, ίδια λάθη κάνει και φέτος. Και το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού.

Το δεύτερο εγκληματικό λάθος: Δεν φρόντισε, ώστε να ενισχυθεί η επιστημονική κοινότητα, αυτό που είπατε αρχικά, εισαγωγικά στην εκπομπή σας και να υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα ιχνηλάτησης και επιδημιολογικής επιτήρησης.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Άρα συμφωνείτε, έτσι; Ανίχνευση, ιχνηλάτηση, επιτήρηση, απομόνωση.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Μα, αυτό το μοντέλο ήταν το μοντέλο που έφερε αποτελέσματα εκεί όπου μπόρεσε να τηρηθεί αυστηρά και αποτελεσματικά. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να είμαστε τέλη Οκτώβρη και στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, όλοι οι επιστήμονες να έχουν έστω αυτές τις τρελές ενδείξεις αλλά να κρούουν τον κώδωνα, το καμπανάκι του κινδύνου και η κυβέρνηση, γιατί αυτή έπαιρνε τις αποφάσεις, να είναι χαλαρή και να λέει «έλα μωρέ, δεν πειράζει, μην τα βάλουμε με την Εκκλησία τώρα που έχουμε την περιφορά και τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης» και φτάσαμε στο σημείο, ένα βήμα πριν γίνει Μπέργκαμο η Βόρεια Ελλάδα.

Και μάλιστα, ειρήσθω εν παρόδω, την ίδια ώρα είχαμε, όπως αποκαλύφθηκε προχθές, τις παρεμβάσεις τις πολιτικές για να εισέρχονται κρούσματα στη χώρα και τις συνομιλίες μέσω πακιστανικών τηλεφώνων από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Είδαν το φως της δημοσιότητας. Και πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα επιληφθεί.

Τρίτο κρίσιμο ,κατά τη γνώμη μου και εγκληματικό, θα έλεγα λάθος από την πλευρά της κυβέρνησης: Όπως κλείναμε, έτσι ανοίγαμε. Δεν ενισχύθηκαν οι δημόσιες συγκοινωνίες. Άφηναν τον κόσμο να παστώνεται στις μεγάλες πόλεις, στις δημόσιες συγκοινωνίες, στους συρμούς του μετρό. Τα σχολεία, όπως έκλειναν έτσι άνοιγαν.

Τέταρτο εγκληματικό λάθος: Δεν ενισχύθηκε καθόλου μα καθόλου, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δεν ενισχύθηκε καθόλου μα καθόλου το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κύριε Σαχίνη, δε μου αρέσει να παίζω με τους αριθμούς τους μακάβριους, αλλά αν δείτε τον αριθμό των θανάτων και τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα στις ΜΕΘ, θα δείτε ότι υπάρχει ένα τεράστιο νούμερο, σχεδόν 11.000 συνανθρώπων μας, που έχασαν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Άρα δεν είναι μείζον θέμα κ. Πρόεδρε; Δεν είναι μείζον θέμα; 11.000; Και νέοι άνθρωποι.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γι’ αυτό το επισημαίνω. Ακόμα κι αν δεχθώ ότι ένα μεγάλο μέρος εξ’ αυτών, όπως λένε πολλοί, δεν θα είχε ελπίδα ακόμα κι αν έμπαινε στις ΜΕΘ, ακόμα και αν το δεχθώ αυτό, ότι υπάρχει ένας αριθμός, δεν μπορώ να δεχθώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του αριθμού, ή εν πάση περιπτώσει, ότι ένας μεγάλος αριθμός χιλιάδων συμπολιτών μας δε θα είχαν μια καλύτερη τύχη αν έγκαιρα έβρισκαν πρόσβαση στις ΜΕΘ.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε συγγνώμη, μου επιτρέπετε; Το λέτε σωστά αλλά είναι άνθρωποι που έχουν φύγει. Θέλετε να μου πείτε ότι αν είχαμε όλα τ’ άλλα που δεν κάναμε, το είπατε πριν από λίγο, «δεν κάναμε» το testing, όλα αυτά, θα είχαμε 11.000 νεκρούς; Αυτό μου λέτε; Αυτό πιστεύετε; Επειδή δεν θα είχαν καλή εξέλιξη; Αν είχαμε απομονώσει δεν θα είχαμε σπάσει τις αλυσίδες μετάδοσης; Θα είχαμε 11.000;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω αλλά θέλω ν’ αποφύγω να μιλήσω με αριθμούς, διότι με το «αν», κανένας δεν γίνεται μετά Χριστόν προφήτης κανένας. Όμως επισημαίνω και λέω ότι δεν μπορεί, για παράδειγμα να έχουμε 11.000 νεκρούς εκτός ΜΕΘ και να βγαίνει η κυβέρνηση και ο κ. Γεραπετρίτης να λέει, τα θυμάστε, ότι και διπλάσιες να είχαμε, θα είχαμε διπλάσιους νεκρούς. Αυτά έλεγε.

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν, να υπάρχει αυτή η εγκληματική στάση, η εγκληματική αδράνεια σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ και ιδιαίτερα στη δυνατότητα να προσληφθούν οι γιατροί γιατί εκεί ήταν το κλειδί, δεν είναι να φτιάξεις ένα κρεβάτι, είναι να έχεις του νοσηλευτές και τους γιατρούς που θα βρίσκονται πάνω από τους ασθενείς.

Όλα αυτά συν το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκαν δύο όπλα τα οποία κατά την άποψή μου είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το είπα λίγο πιο πριν, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα, αλλά και οι πειραματικές, έστω φαρμακευτικές αγωγές, είμαστε η μόνη χώρα η οποία έχει αργήσει ακόμα και τώρα που μιλάμε, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει για παράδειγμα εισαγωγή των μονοκλωνικών σκευασμάτων, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει, πολύ πειραματικά σε κάποιες μεμονωμένες Μονάδες Υγείας δίνονται σκευάσματα πειραματικού χαρακτήρα που σώζουν όμως ζωές, άρα λοιπόν, αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί θα πούμε πως ναι, υπήρχαν σαφώς δυνατότητες να έχουμε πάει πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο εμβολιασμός, για να μη μας πουν ότι δεν μιλάμε για τον εμβολιασμό ….

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Μισό λεπτό, είναι χωριστό κεφάλαιο. Θέλω πολύ γρήγορα να δείτε μια παράμετρο, την οποία μέχρι τον Ιανουάριο και η κυβέρνηση και οι Επιτροπές διέψευδαν, στον Ιανουάριο στη Βουλή άρχισε να τη λέει δειλά-δειλά ο κ. Τσιόδρας, είναι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στη χώρα και η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στη χώρα δεν είναι μικρή, είμαστε πρώτοι.

Είναι μείζον θέμα διότι εδώ αποδεικνύεται ότι τα νοσοκομεία κ. Τσίπρα, με συγχωρείτε πάρα πολύ, για μια νόσο ήταν. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα δείχνει ότι ήταν για μια νόσο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να κάνω μια παρένθεση κ. Σαχίνη: Αν αυτοί οι χάρτες κι αυτά τα νούμερα υπήρχαν επί των ημερών μου, αν δηλαδή ήμαστε εμείς κυβέρνηση και υπήρχαν αυτοί οι χάρτες κι αυτά τα νούμερα, οι πολίτες θα τα έβλεπαν πρωί, μεσημέρι, βράδυ απ’ όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Σήμερα τα δείχνετε μόνο εσείς.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Ναι, αλλά οφείλετε να τα ελέγχετε εσείς, όχι εγώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αιφνιδιάστηκα διότι πρώτη φορά βλέπω αυτούς τους δείκτες. Εμείς τα γνωρίζουμε, εμείς τα λέμε, πόσες φορές μέσα στη Βουλή. Αλλά, κοιτάξτε, γίνεται κανείς γραφικός όταν διαρκώς επιμένει να λέει «δεν πήγαμε καλά, δεν πήγαμε καλά». Διότι εμένα αυτό που μ’ ενδιαφέρει πρωτίστως, είναι να βγω και να πω τι πρέπει να κάνουμε από δω και στο εξής για να πάμε καλύτερα.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Σύμφωνοι, αλλά κ. Πρόεδρε, όταν αυτός ο πίνακας σας δείχνει ότι τελικά τα νοσοκομεία μας ήταν για μια νόσο..

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο πίνακας αυτός, για να καταλάβουν και οι τηλεθεατές μας, αυτό το οποίο δείχνει..

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Μια χαρά τα ξέρετε βλέπω. Πρέπει να το πείτε εμφατικά λοιπόν.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό το οποίο δείχνει είναι ότι αν είχαμε, για παράδειγμα περίπου 10.000 θανάτους μέσα στο 2020 από τον κορονοϊό, είχαμε άλλους τόσους απ’ όλες τις άλλες ασθένειες ή νόσους, οι οποίες προέκυψαν προφανώς, εξαιτίας της πίεσης του Συστήματος Υγείας που δεν είχε τη δυνατότητα να νοσηλεύει ή να θεραπεύει όλες τις άλλες νόσους και ασθένειες, εξαιτίας της επιβάρυνση από τον κορονοϊό. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Δεν είναι μείζον θέμα; Και πολιτικά. Συγγνώμη που επιμένω, αλλά ενάμιση χρόνο ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε τους πολιτικούς. Έχουν περάσει όλοι οι επιστήμονες και μέλη της Επιτροπής, διαφορετικών απόψεων και όλοι λένε «ελλιπή στοιχεία, προβλήματα». Τώρα είστε εδώ ο τέταρτος πολιτειακός παράγοντας, επαναλαμβάνω θεσμικά, παράγοντας. Δεν είναι μείζον πολιτικό θέμα; Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα δεν λέει κάτι για τη χώρα;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως και λέει. Λέει αυτό το οποίο καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης, ο οποίος για ενάμιση χρόνο και κυρίως τις μέρες του μεγάλου συναγερμού, ήξερε ότι εάν έχει μια σοβαρή ασθένεια, δεν θα μπορούσε να βρει χειρουργείο να χειρουργηθεί.

Όμως κ. Σαχίνη, επιτρέψτε μου, αντί να τα δείχνετε αυτά σ’ εμένα, γιατί δε φωνάζετε τον υπουργό Υγείας να του δείξετε αυτούς τους χάρτες και να τοποθετηθεί;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Μα συγγνώμη, πολλούς από αυτούς τους επικαλούνται οι ίδιοι. Όχι αυτούς, τους υπολοίπους.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ τι να πω τώρα;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Να τους πάρετε και να πάτε στον υπουργό Υγείας κ. Πρόεδρε ή στον Πρωθυπουργό.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να πω αυτό το οποίο λέω διαρκώς: Ότι εδώ η κατάσταση είναι τραγική, ότι έχουμε μια εκατόμβη νεκρών, πράγματα τα οποία τα γνωρίζουμε και πάνω σε αυτά τα συντρίμμια, εδώ κι ένα πολύ μεγάλο διάστημα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Λίγο πριν φύγω από το ξενοδοχείο, έβλεπα δελτία ειδήσεων σε αθηναϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς και νόμιζα ότι ζω σε μια διαφορετική χώρα. Έβλεπα εικόνες ότι ο τουρισμός ανθεί, ότι πάμε πολύ καλά, ότι είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, ότι είμαστε όλοι ικανοποιημένοι και νόμιζα ότι ζω σε μια άλλη χώρα.

Και αναρωτιέμαι, αυτοί οι οποίοι παρακολουθούν αυτά τα δελτία ειδήσεων και είναι οι ίδιοι άνθρωποι, κόσμος επιχειρηματικός, επιχειρηματίες της εστίασης, του τουρισμού, που βλέπουν αυτή την εικόνα, πώς αισθάνονται; Εγώ δεν λέω ότι πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία αυτομαστιγώματος και κατάθλιψης διαρκούς. Να αξιοποιήσουμε και την τελευταία ευχάριστη είδηση.

Αλλά δεν μπορεί να δημιουργούμε και μια μαγική εικόνα γι’ αυτό που συμβαίνει γύρω μας.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Για να κλείσω αυτό το κεφάλαιο, θέλω να δείτε κ. Πρόεδρε, τρεις ακόμη χαρακτηριστικούς πίνακες. Είναι «η καθημερινότητα στα νέα τεστ», στις ίδιες χώρες που όταν μας βολεύουν τα νούμερα τη συγκρίνουμε, είμαστε από τις χαμηλότερες λοιπόν, είτε είναι rapid είτε είναι μοριακό.

Αντίστοιχα, στα τεστ αλληλούχισης, εκεί που έχουμε και τις μεταλλάξεις Δ είμαστε στον πάτο, κυριολεκτικά στον πάτο, λέμε ότι έρχεται η Δ προφανώς γιατί ο μαθαίνουμε από το εξωτερικό αλλά, δείτε, αυτά είναι τα δείγματα που στέλνονται έξω και αναρτώνται και την ίδια ώρα, στην κατάσταση των εμβολιασμών, είμαστε από τις υψηλότερες.

Άρα κ. Πρόεδρε, αν βάλω κάτω αυτές τις 6 κάρτες, η διασπορά δεν οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε ανεμβολίαστους τόσο πολλούς, η διασπορά οφείλεται στο ότι δεν έχουμεtesting, στο ότι δεν έχουμε αλληλούχιση, δεν έχουμε επιτήρηση και όλα αυτά δημιουργούν μια βόμβα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να πω και κάτι σ’ αυτό, το οποίο αποτελεί μια γνώση που απέκτησα το τελευταίο διάστημα συνομιλώντας με τους επιστήμονες: Η διασπορά της μετάλλαξης Δ στην ελληνική επικράτεια, είναι ακόμα πάρα πολύ μικρή. Αν εξαιρέσει ίσως κανείς εδώ την Κρήτη όπου υπάρχει μια μεγαλύτερη διασπορά ενδεχομένως εξαιτίας του τουρισμού…

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Εγώ από τον πίνακα με τις μεταλλάξεις, μπορεί να είναι μικρή, μπορεί να είναι μεγαλύτερη, η ουσία είναι ότι η χώρα δεν ξέρει. Αυτό είναι ένα πολύ χαμηλό δείγμα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό το δείγμα το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ΕΟΔΥ, καταγράφει ότι η διασπορά της μετάλλαξης Δ στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας είναι πάρα πολύ μικρή, με εξαίρεση την Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; το λέω αυτό διότι η μετάλλαξη Δ έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την πολύ μεγάλη δυνατότητα μετάδοσης, τη μεταδοτικότητα. Σημαίνει ότι φτάσαμε στα 3.000 κρούσματα, χωρίς να είναι η Δ ο βασικός παράγοντας όπως μας έλεγαν 15, 20 μέρες τώρα.

Άρα φτάσαμε στα 3.000 κρούσματα εξαιτίας της αδυναμίας μας, να έχουμε επιδημιολογική επιτήρηση, εξαιτίας της αδυναμίας μας να έχουμε πολλά τεστ και μαζικά και εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο για δεύτερη συνεχόμενη φορά, χωρίς δηλαδή μέτρα και χωρίς προφυλάξεις, άνοιξε ο τουρισμός. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, αυτή είναι μια δυσάρεστη είδηση. Γιατί είναι δυσάρεστη είδηση; Διότι αν με τον παλιό ιό, ας το πω έτσι, το παλιό στέλεχος του ιού, το αρχικό, που δεν είναι τόσο μεταδοτικό-η Δ λένε ότι είναι δέκα φορές πιο μεταδοτική- έχουμε φτάσει στα 3.000 κρούσματα, όταν θα επικρατήσει πανελλαδικά η μετάλλαξη, διότι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη επικρατεί, τότε θα φτάσουμε σε πολύ μεγάλα νούμερα κρουσμάτων στο επόμενο διάστημα.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, σπεύδω να σας προφυλάξω διότι η κάρτα που είδαμε προηγουμένως για τη μετάλλαξη Δ και όλες τις μεταλλάξεις, δείχνει ότι έχουμε πολύ χαμηλή γονιδιωματική επιτήρηση, άρα μπορεί να είναι μικρότερο όπως ορθώς λέτε, μπορεί να είναι και μεγαλύτερο. Είναι σημείο άγνωστο αυτή τη στιγμή.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αμφισβητείτε την επάρκεια των δεδομένων.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Όχι, δεν αμφισβητώ εγώ. Το βλέπετε στην κάρτα; Αυτό είναι επίσημο στοιχείο. Είμαστε στον πάτο των δειγμάτων που στέλνουμε στην Ευρώπη. Άρα, μπορεί να συμβαίνει αυτό που λέτε, να μην έχει κυριαρχήσει ακόμη και να έρχεται, μπορεί όμως και να κυριαρχεί. Αυτό είναι ένα ερώτημα. Η επισήμανση σωστή.

Θέλουμε να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο ρωτώντας σας λοιπόν, επειδή το έχετε πει: Ούτε μαστίγιο, ούτε φιλοδώρημα. Πειθώ. Τι σημαίνει αυτό;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μια άλλη στρατηγική και να αλλάξει τη γλώσσα με την οποία επικοινωνεί απέναντι στους πολίτες. Πρέπει να σταματήσει να ωραιοποιεί την πραγματικότητα, να φτιάχνει successstory. Μέχρι πρότινος μας μιλούσε για 2.000.000 εμβολιασμούς το μήνα και για 70% μέχρι τον Ιούνιο. Μέχρι πρότινος μας έλεγε ότι προχωράμε, η «επιχείρηση ελευθερία» είναι αποδοτική, ότι τα πάντα πηγαίνουν και βαίνουν καλώς.

Σήμερα ξαφνικά, βλέπω ότι επιχειρεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει ένα κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού και διχασμού. Και στρέφεται εναντίον των πολιτών, κάνει ό,τι ακριβώς δεν έπρεπε να κάνει κατά την άποψή μου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτή η υγειονομική κρίση. Θεωρώ κ. Σαχίνη και θα το πω ευθέως, ότι εν γνώσει του ο Πρωθυπουργός καλλιεργεί αυτή τη στρατηγική, τη στρατηγική της διχόνοιας και του διχασμού. Για να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες.

Θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει και να μη στραφούν όλοι εναντίον του, είναι να αρχίσει να στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου. Δεν είχε κανένα μα κανένα λόγο τούτη την ώρα η κυβέρνηση να ανοίξει μια συζήτηση περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και μάλιστα γενικευμένης στον πληθυσμό. Διότι αυτό ανοίγει σήμερα και ανοίγει με τους πιο άγαρμπους και με τους χειρότερους όρους, όταν μάλιστα συνοδεύεται και με απειλές για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μισθωτών, όπως έγινε ευθέως χτες και σήμερα από υπουργούς της κυβέρνησης, από την κ. Μιχαηλίδου, από τον κ. Γεωργιάδη, από τον κ. Βορίδη, που πιστεύω ότι βρίσκονται σε μια συνεννόηση με το Μαξίμου, ο ένας να λέει αυτά ο άλλος να λέει τα άλλα.

Διότι οι μεν υπουργοί έλεγαν διαρκώς, τρομοκρατούσαν τους πολίτες, το δε Μέγαρο Μαξίμου έσπευδε να πει ότι «όχι, δεν είναι ακριβώς έτσι». Είναι αυτό το παιχνίδι με το μαστίγιο και το καρότο. Νομίζω ότι είναι λάθος. Και είναι λάθος, πρώτα και κύρια διότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η κουβέντα δεν οδηγεί πουθενά. Θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το να πείσουμε τους πολίτες, την καμπάνια του εμβολιασμού.

Και ξέρουμε ότι προσκρούει και σε βασικά συνταγματικά δικαιώματα. Δεν μπορείς να μπεις σε μια τέτοια λογική, κανένας πουθενά στον κόσμο δεν έχει μπει σε μια τέτοια λογική, δημιουργίας ποινών ή θέσπισης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο σύνολο του πληθυσμού. Δεν μιλώ, για να είμαι σαφής και θέλω να το πω ευθύς εξαρχής, για την υποχρεωτικότητα σε ειδικές κατηγορίες, όπως οι υγειονομικοί, διότι εκεί, όταν ο υγειονομικός, ο γιατρός, δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα. Κι εδώ παραβιάζεται και ο όρκος του Ιπποκράτη θα μου επιτρέψετε να σας πω, που λέει ότι οφείλει ο κάθε γιατρός να κάνει το παν για να θεραπεύσει αλλά σε κάθε περίπτωση να μην επιβαρύνει τον ασθενή του.

Όταν λοιπόν έρχεσαι σε επαφή με τον ασθενή και υπάρχει ο κίνδυνος να τον επιβαρύνεις μεταδίδοντας εσύ τον ιό σε αυτόν, είσαι υποχρεωμένος. Αλλιώς μην είσαι στην πρώτη γραμμή. Άρα, εκεί δεν υπάρχει συζήτηση. Αλλά είναι άλλο να μιλάμε για τους υγειονομικούς, άλλο να μιλάμε γι’ αυτούς οι οποίοι στην πρώτη γραμμή επίσης περιθάλπουν ηλικιωμένους ανθρώπους και άλλο να μιλάμε για μια γενίκευση στο σύνολο του πληθυσμού. Νομίζω ότι το κάνει εσκεμμένα η κυβέρνηση.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ Οι υγειονομικοί λένε πάντως ότι είναι στο 90%.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι γιατροί είναι στο 90%. Αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Στο Πανεπιστημιακό ή στο Βενιζέλειο, γιατροί και νοσηλευτικό είναι το 95%. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, γιατί δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο γιατρός που με σώζει και μέσα στην πανδημία δεν έχει αντίληψη τι πρέπει να κάνει.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό λοιπόν είναι ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει αυτά που έλεγα πριν. Ότι εδώ, πρόκειται για μια εσκεμμένη στρατηγική που δεν έχει να κάνει με το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό, είμαστε ήδη στο 90% στους γιατρούς, άρα είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό. Θα μου πείτε, να εμβολιαστεί και το άλλο 10%. Ναι, να εμβολιαστεί, καμία αντίρρηση. Γιατί δεν έθετε αυτό το ζήτημα εδώ και 6 μήνες η κυβέρνηση, του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς; Δεν θα έλεγε κανένας όχι.

Θέτει όμως τώρα το ζήτημα αυτό, αυτό θέλω να γίνει κατανοητό, γιατί θέλει ν’ ανοίξει και να πυροδοτήσει μια λογική σύγκρουσης μέσα στην ελληνική κοινωνία. Μια λογική κοινωνικού αυτοματισμού. Θέτει το ζήτημα των προνομίων, από μεθαύριο, των προνομίων δήθεν για τους εμβολιασμένους, που είναι λάθος. Γιατί είναι λάθος; Πρώτον, επιστημονικά. Εγώ είμαι εμβολιασμένος κ. Σαχίνη, όμως εγώ έχω μεγάλες πιθανότητες να είμαι φορέας, να μην νοσήσω αλλά να έχω τον ιό, να είμαι φορέας και να σας κολλήσω εσάς που δεν είστε εμβολιασμένος.

Άρα λοιπόν, κινείται σε μια λογική – και με τα προνόμια – να μπαίνουν δηλαδή σ’ ένα θέαμα μόνο οι εμβολιασμένοι, να έχουμε μαγαζιά που θα έχουν απ’ έξω στάμπα και θα λένε «μόνο για εμβολιασμένους». Eνώ μπορείς κάλλιστα να το αντιμετωπίσεις αυτό, δίνοντας τη δυνατότητα και κάποια προνόμια – διευκόλυνσης όμως, όχι αποκλειστικής ελεύθερης πρόσβασης. Nα μπορεί να μπαίνει σ’ ένα θέαμα ο εμβολιασμένος, αλλά να μπορεί να μπαίνει κι αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί, αν κάνει ένα rapid test.

Και το λέω αυτό διότι υπάρχουν και κάποιοι συμπολίτες μας, που δεν εμβολιάζονται όχι επειδή αρνούνται να εμβολιαστούν, αλλά επειδή έχουν σοβαρά ζητήματα υγείας που δεν τους επιτρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Είναι ασθενείς οι οποίοι είτε έτσι κι αλλιώς είναι ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς..

Άρα λοιπόν, κλείνω λέγοντας, γιατί μακρηγορήσαμε στα θέματα της πανδημίας αλλά νομίζω είχε ενδιαφέρον γιατί για πρώτη φορά δείξατε και χάρτες που δεν τους βλέπει κανείς συχνά στο δημόσιο διάλογο, θέλω λοιπόν να πω ότι είναι εσκεμμένη η στρατηγική της διχόνοιας και του διχασμού, είναι όμως μια στρατηγική που μας οδηγεί σ’ έναν ολισθηρό δρόμο.

Η πανδημία είναι μια συλλογική απειλή, μας απειλεί όλους και μόνο συλλογικά και με ενότητα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Είτε θα τη νικήσουμε όλοι μαζί, να το πω έτσι, είτε θα μας νικήσει αυτή. Συνεπώς, η έκκλησή μου είναι διττή. Και προς τους τηλεθεατές που μας παρακολουθούν, να τηρούν τα μέτρα, είναι εδώ ο ιός, να εμβολιαστούν, να μην αποδέχονται θεωρίες οι οποίες δεν είναι επιβεβαιωμένες επιστημονικά.

Ένα απλό παράδειγμα: Όλοι εμβολιάζουμε τα παιδιά μας για την ιλαρά, για την ευλογιά όχι πια, διότι χάρις στον εμβολιασμό εξαφανίστηκε. Όλοι τα εμβολιάζουμε για την ιλαρά. Υπάρχει κανείς που το σκέφτεται; Στο εμβόλιο της ιλαράς είναι πολύ μεγαλύτερες οι πιθανότητες να υπάρχουν παρενέργειες, είναι 1 στις 10.000, σ’ ένα εμβόλιο του κορονοϊού που οι θρομβώσεις είναι 1 στις 100.000 ως πιθανότητα.

Άρα λοιπόν, να προχωρήσουμε διότι είναι στάση ευθύνης απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας, να μην είμαστε τόσο διστακτικοί υιοθετώντας θεωρίες που δεν έχουν βάση και μια έκκληση όμως και προς την κυβέρνηση: Να σταματήσει αυτό τον ολισθηρό δρόμο του διχασμού, του κοινωνικού αυτοματισμού, να μπαίνει ο ένας απέναντι στον άλλον, διότι έτσι θα είμαστε χαμένοι όλοι μας.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μέσα στην πανδημία έχουμε και μια νέα μορφή λειτουργίας πολιτικά, οικονομικά, το είπατε. Πρώτα – πρώτα το κοινοβούλιο λειτούργησε με άλλο τρόπο, νομοσχέδια όμως και μάλιστα κρίσιμα πέρασε. Έχουμε και δυο χρόνια διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και ταυτόχρονα έχουμε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε περιοδείες Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λασίθι και συνεχίζετε. Τι να υποθέσουμε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ’ αρχάς έτσι πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία, έτσι δεν είναι; Να υποθέσετε ότι είμαστε σε μια περίοδο όπου υπάρχει έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Να υποθέσετε ότι τα δυο χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτούν ότι η κλεψύδρα γυρίζει ανάποδα, παρ’ ότι πάγωσε ο πολιτικός χρόνος ενάμιση χρόνο τώρα.

Και να υποθέσετε αυτό το οποίο σκέφτεστε. Ότι η πιθανότητα να έχουμε σύντομα εξελίξεις πολιτικές εξαιτίας των μεγάλων αντιφάσεων της πολιτικής της κυβέρνησης, εξαιτίας των μεγάλων αδιεξόδων που δημιουργεί στο επίπεδο της οικονομίας κυρίως αλλά και της κοινωνίας, η πιθανότητα αυτή είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Εγώ θα σας πω κ. Σαχίνη ένα πράγμα. Πριν από δυο χρόνια ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές, εξελέγην με τρία βασικά συνθήματα, ας το πω έτσι: περισσότερες δουλειές, λιγότεροι φόροι, ασφάλεια. Αυτά δεν έλεγε; Ας κάνουμε δυο χρόνια μετά τον απολογισμό.

Περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Τι έχει κάνει; Έφερε ένα νομοσχέδιο εργασιακό, μέσα από το οποίο κάνει το 8ωρο, 10ωρο, μέσα από το οποίο νομιμοποιεί απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους, κάνει την εργασία λάστιχο χωρίς κανέναν έλεγχο, ασυδοσία, συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτές είναι οι καλύτερες δουλειές;

Ή μήπως έτσι θα δούμε περισσότερες δουλειές; Η ανεργία παραμένει στο ταβάνι εκείνο το οποίο αφήσαμε εμείς, έχοντάς τη βεβαίως μειώσει 10 μονάδες, ενώ δεν μειώθηκε ούτε 1 παρακάτω. Και βεβαίως όλοι φοβόμαστε τι θα συμβεί την επόμενη μέρα, όταν σταματήσουν τα μέτρα στήριξης.

Δεύτερον, λιγότεροι φόροι. Ίσως κάποιοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να το είδαν αυτό, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν το έχει δει στην τσέπη της διότι στην πραγματικότητα είτε μέσα από τη μείωση μισθού και εισοδήματος, μείωση της αγοραστικής δύναμης, είτε μέσα από τις νέες αντικειμενικές τιμές για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., το εισόδημα έχει συρρικνωθεί. Δεν έχει αυξηθεί για το μέσο πολίτη.

Και τι μένει; Η ασφάλεια. Ποια ασφάλεια; Εδώ βλέπουμε η χώρα να έχει γίνει, για πρώτη φορά σε τέτοιο μεγάλο βαθμό ένα θέατρο γκανγκστερικών επιχειρήσεων μαφίας. Να σκοτώνονται άνθρωποι μέρα μεσημέρι, βλέπουμε μια απίστευτη και δυσώδη κατάσταση που επικρατεί και αφορά και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας δυστυχώς, αναφέρομαι στην τελευταία υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, τη φρικιαστική αυτή υπόθεση στην Ηλιούπολη…

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Επιμένετε σε αυτό.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επιμένω σε πολλά πράγματα.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Αλλά βλέπω ότι επί τρεις μέρες ζητάτε μια απάντηση.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ζητάμε μια απάντηση από την κυβέρνηση ..

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Γιατί; Γνωρίζετε κάτι επιπλέον;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ζητάμε μια απάντηση.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Γιατί είναι πολύ στοχευμένο το ερώτημα κ. Πρόεδρε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέσαμε, για να ενημερωθούν και οι τηλεθεατές, το ερώτημα εάν ο δράστης ο οποίος- αστυνομικός -εξέδιδε και κακοποιούσε μια 18χρονη κοπέλα και είχε από ό,τι μάθαμε μια ιδιαίτερη μεταχείριση από τους αρμοδίους της Αστυνομίας κατά τη σύλληψή του και δεν δόθηκε η δυνατότητα στην κοπέλα να έχει δικηγόρους της αρεσκείας της για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ας μην επεκταθώ όμως σε αυτό, θέσαμε ένα ερώτημα: είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας; Γιατί δεν μας απαντάνε;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Γιατί θέσατε όμως αυτό το ερώτημα, θα σας πει κάποιος.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέσαμε αυτό το ερώτημα διότι έχουμε κάποιες πληροφορίες. Και εν πάση περιπτώσει θέσαμε αυτό το ερώτημα διότι είδαμε και μια προσπάθεια συγκάλυψης και διότι βλέπουμε επί μια εβδομάδα που υπάρχει αυτό το ζήτημα ανοιχτό, να μην δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία και η φωτογραφία του δράστη, που δεν είναι ζήτημα προσωπικών δεδομένων ή κουτσομπολιό, αλλά είναι ό,τι γίνεται σε κάθε περίπτωση προκειμένου να αναγνωριστεί από άλλα ενδεχομένως θύματα ο δράστης, για να έρθουν να καταθέσουν στοιχεία εναντίον του. Πολύ απλά πράγματα.

Βλέπουμε δηλαδή μια συμπεριφορά συγκάλυψης και έχουμε και κάποιες πληροφορίες ότι αυτός ο άνθρωπος είχε κάποιες πλάτες μέσα στην Αστυνομία. Αυτός ο άνθρωπος είχε φύγει από το Σώμα, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, επανήλθε επί κυβερνήσεως Σαμαρά, αυτός ο άνθρωπος πήρε μια μετάθεση από ό,τι μαθαίνουμε ευμενή, λίγες μέρες μετά τις εκλογές του 2019. Αυτό το μπουμπούκι! Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες, σε αυτό τον τόπο!

Και βλέπουμε ότι αυτή η δυσώδης ιστορία έρχεται σε συνέχεια μιας άλλης δύσοσμης υπόθεσης στο χώρο του πολιτισμού, όπου πάλι επιχειρήθηκε ένας εκλεκτός του Μαξίμου που αποκαλύφθηκε ότι είχε εγκληματική δραστηριότητα να συγκαλυφθεί η υπόθεση. Ή τα ξεχάσαμε αυτά;

Αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ στον τόπο και να κουκουλώνονται με αυτή την ευκολία. Αν συνέβαιναν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα είχαν σπάσει τα πατώματα. Μη με ρωτάτε λοιπόν γιατί επιμένουμε να ρωτάμε. Επιμένουμε να ρωτάμε, και θέλουμε μια απάντηση. Ας βγουν να μας πουν ότι «όχι, κάνετε λάθος», να πούμε «συγγνώμη, κάνουμε λάθος».

Ή αν είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας ο άνθρωπος αυτός, θα έπρεπε στοιχειωδώς, δεν θα έβγαινα εγώ να χρεώσω ευθύνη στον κ. Μητσοτάκη ή στην κυβέρνηση επειδή ένα μέλος του κόμματος έχει παραβατική συμπεριφορά, θα απαιτούσα να διαγραφεί, να καταδικαστεί, να καθαιρεθεί. Απλά πράγματα. Το «βάζω όμως κάτω από το χαλί και δεν συζητάω γι’ αυτό, το κουκουλώνω» είναι μια ένδειξη ενοχής περίεργη.

Αλλά τι έχουμε τώρα; Έχουμε μια παντοδυναμία στην πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να μη βγαίνει ούτε ανάσα πουθενά και σου λέει «δεν θα απαντώ, άστον να ρωτάει τον Τσίπρα, άστην να ρωτάει την αντιπολίτευση». Ποιος θα το πει; Θα το πει κανείς; Θα το μάθει ο πολίτης; Έτσι λειτουργούν.

Αυτό όμως δεν είναι δημοκρατία που έχουμε, δεν λειτουργεί έτσι η δημοκρατία. Αυτό είναι προβληματικό για τη δημοκρατία. Το να μην υπάρχει πλουραλισμός, να μην αναγκάζεται όχι μόνο από τα κόμματα αλλά κι εσείς οι δημοσιογράφοι λειτούργημα είναι κι αυτό που κάνετε εσείς, να ελέγχετε την εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, όταν δεν ελέγχεται μια εξουσία γίνεται ασύδοτη και όταν γίνεται ασύδοτη, γίνεται καθεστώς.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με την ίδια έννοια θα σας πει κάποιος ότι ένα από τα κορυφαία στελέχη της δικής σας κυβέρνησης, ο κ. Παππάς είναι πια επί θύραις στο ειδικό Δικαστήριο. Δεν λέει κάτι αυτό για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για ποιο λόγο είναι στο Ειδικό Δικαστήριο;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Για παράβαση καθήκοντος και τα λοιπά.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι «και τα λοιπά» για ποιο λόγο;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, σαφές. Δεν είναι μια βαριά μομφή αυτή για ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είπα χτες στη Βουλή και θα το επαναλάβω σήμερα και σε εσάς, η Νέα Δημοκρατία δυο χρόνια τώρα μας έχει ψάξει και από την καλή και από την ανάποδη, δυο χρόνια τώρα επιχειρεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν σκάνδαλα. Δεν έχει βρει τίποτα.

Δυο χρόνια τώρα επιχειρεί να στήσει ειδικά Δικαστήρια. Στήνει δυο ειδικά Δικαστήρια για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε για τι; Το ένα το στήνει και τον κατηγορεί επειδή τόλμησε να ζητήσει τη διερεύνηση του μεγάλου σκανδάλου Novartis που σε όλο τον κόσμο είναι σκάνδαλο αλλά μόνο για τον Μητσοτάκη και τον Σαμαρά είναι σκευωρία. Η Novartisπληρώνει εκατομμύρια στο αμερικανικό Δημόσιο για τα σκάνδαλα που δημιούργησε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο για τον χρηματισμό διοικητικών Αρχών εν πάση περιπτώσει και διοικητικών υπαλλήλων αλλά και γιατρών σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα αντί η Novartis να είναι στο σκαμνί, αντί αυτοί οι οποίοι χρηματίστηκαν να είναι στο σκαμνί, πάει στο σκαμνί ο Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που ανέδειξε την υπόθεση.

Άρα πηγαίνει ο ένας επειδή ανέδειξε το σκάνδαλο και ο άλλος επειδή ανάγκασε αυτούς που ο Καραμανλής κάποτε ονόμαζε «νταβατζήδες» όχι εγώ, ο Καραμανλής το είχε πει -ο Κώστας Καραμανλής- να πληρώσουν αυτό που αναλογούσε στο δημόσιο ταμείο.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Δηλαδή τα κάνατε καλά τότε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ανεξάρτητα από το αν κάναμε ή δεν κάναμε καλά κ. Σαχίνη, ας το καταλάβει αυτό ο ελληνικός λαός. Δυο πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν, όχι για τους βρήκαν ένα ευρώ διασπάθιση δημόσιου χρήματος, αλλά πηγαίνουν σε ειδικό Δικαστήριο ο ένας επειδή ανέδειξε το σκάνδαλο της Δεξιάς και ο άλλος επειδή υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον και τους είπε «πληρώστε».

Το αν κάναμε καλά ή όχι είναι μια άλλη ιστορία, είναι πολιτικό ζήτημα.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Δεν είναι μια άλλη ιστορία γιατί σε αυτό το «πληρώστε» εξομοιώσατε ως κυβέρνηση …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι μια άλλη ιστορία. Αλλά αυτό, το οποίο θα σας πω για άλλη μια φορά εδώ, είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο, από τη μεταπολίτευση και μετά.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Ωραία, είναι σαφές αλλά ….

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ανάποδα να μας γυρίσουν, ένα ευρώ δεν θα βρουν.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Μάλιστα, αλλά την ίδια στιγμή με αυτό το διαγωνισμό εξομοιώσατε τα κανάλια της περιφερειακής τηλεόρασης που όλα μαζί μετρήσιμα είναι το 23% στο εθνικό δίκτυο, άρα πως δίνατε τη μάχη τότε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό που λέτε τώρα μπορεί να είναι η κριτική που μπορείτε να κάνετε για το αν πολιτικά πράξαμε ορθώς ή όχι. Για το αν είχαμε ορθή στρατηγική και οδήγησε στα αποτελέσματα ή όχι, είναι μια άλλη συζήτηση να την κάνουμε.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Και το σωστό τρόπο γι’ αυτό το διαγωνισμό.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση και είμαι ανοιχτός στην κριτική και έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Αλλά άλλο αυτό, και άλλο να σε οδηγούν στη δικαιοσύνη. Γιατί; Επειδή ανάγκασες κάποιους να βάλουν το χέρι στην τσέπη, διότι γι’ αυτό οδηγεί τον Παππά στο δικαστήριο. Ο Παππάς οδηγείται στο δικαστήριο επειδή αυτοί που κάποτε ο Καραμανλής ονόμαζε νταβατζήδες θύμωσαν.

Και γιατί θύμωσαν; Διότι επί της δικής μας κυβέρνησης δεν τους δίναμε 20 εκατομμύρια ή 30 εκατομμύρια, δεν τους κάναμε δώρα, δεν ερχόμασταν όπως έκαναν μέχρι το 2015 με τροπολογίες χριστουγεννιάτικες 24 Δεκέμβρη να τους καταργούμε φόρους, να μην πληρώνουν φόρους. Τους επιβάλλαμε να πληρώσουν για τις συχνότητες τις οποίες χρησιμοποιούσαν.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Θέλατε όμως κι ένα φιλικό κανάλι σε αυτό το διαγωνισμό. Δεν θέλατε να έχετε κι ένα φίλα προσκείμενο κανάλι; Δεν το επιδιώκατε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σαχίνη, θέλαμε να υπάρχει πλουραλισμός σε αυτό τον τόπο. Δεν τα καταφέραμε. Αλλά τώρα να μας κατηγορούν για ΣΥΡΙΖΑ Channel αυτοί που έχουν φτιάξει το «σύστημα Channel» με έξι διαφορετικά πανελλαδικά κανάλια, πάει πολύ. Πάει πολύ!

Εδώ έχει μετατραπεί η δημοκρατία μας σε δημοκρατία της μιας άποψης και μας κατηγορούν και από πάνω; Αν για κάτι πρέπει κανείς να μας κατηγορεί είναι ότι στο τέλος δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα χάρτη πλουραλισμού σε αυτό τον τόπο, ότι δεν ανοίξαμε το τοπίο και έμεινε κλειστό.

Σε αυτούς οι οποίοι έχουν τηλεοπτικούς σταθμούς που τους κοστίζουν δέκα φορές πάνω από το κεφάλαιό τους ετησίως, δηλαδή είναι ζημιογόνοι, παρ’ όλα αυτά τους διατηρούν και που εξετέθησαν την περίοδο του διαγωνισμού όταν οι ίδιοι έλεγαν «δε βγαίνουμε» αλλά όταν ετέθη το ζήτημα να πληρώσουν έβαλαν 70 εκατομμύρια, 60 εκατομμύρια. Αυτό ήταν το πάθος τους για εξουσία .

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει θέμα ή δεν υπάρχει θέμα και απλά το κρατάει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψηλά γι’ αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους, με το πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού; Και σας ρωτώ, γιατί με βάση τις ανακοινώσεις που κάνετε ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενστερνίζεστε τα δημοσιεύματα. Αν υπάρχει θέμα, δεν οφείλετε να φτάσετε μέχρι και δικαστικώς;

Διότι αν υπάρχει είναι σοβαρό. Αν δεν υπάρχει πάλι, δεν οφείλετε να επισημάνετε ότι κακώς σπιλώνεται με αυτό τον τρόπο ένας πολιτικός και πολιτειακός παράγοντας της χώρας;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως, αν δεν υπάρχει θέμα θα είμαι ο πρώτος που θα το πω αυτό. Θα είμαι ο πρώτος που θα απαιτήσω να ζητήσουν συγγνώμη απέναντι στον κ. Μητσοτάκη όσοι διασπείρουν ειδήσεις που δεν ισχύουν. Αν όμως υπάρχει θέμα, τότε ειλικρινά εγώ θέτω ένα πάρα πολύ καίριο ερώτημα, ένα καίριο ερώτημα που αφορά την ισονομία σ’ αυτό τον τόπο: Δεν μπορεί ο νόμος να ισχύει για όλους τους υπόλοιπους εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και την οικογένειά του.

Εάν είχαμε κάτι αντίστοιχο σε μια οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τούτη την ώρα θα ήταν το μεγαλύτερη θέμα που θα απασχολούσε τη συζήτηση στην κοινή γνώμη. στη Γερμανία αυτή την ώρα πάμε για εκλογές και η υποψήφια Καγκελάριος των Πρασίνων είναι στη σέντρα, επειδή στο βιογραφικό της έχει δηλώσει ότι έχει ένα πτυχίο, μάλλον επειδή έγραψε ένα βιβλίο και κάποιοι της είπαν ότι κάποια από τα στοιχεία που έχει πάρει στο βιβλίο αυτό, είναι προϊόν αντιγραφής. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα αυτή τη στιγμή στη Γερμανία. Όχι να κάνεις ψευδή δήλωση επί 4 χρόνια από το ’16 ως το ’20 των περιουσιακών στοιχείων σου.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Άρα θεωρείτε ότι έχει κάνει ψευδή δήλωση;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω, δεν ξέρω, έτσι λένε τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Δεν πρέπει ν’ απαντήσει; Δεν πρέπει να δώσει μια απάντηση; Έχει βγει στο φως της δημοσιότητας, ότι αυτό το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο το οποίο έχει δηλώσει από το ’16 ότι έχει μεταβιβαστεί, μεταβιβάστηκε το 2020. Δόθηκαν τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Δεν πρέπει να δώσει μια απάντηση ως προς αυτό;

Επίσης, η μία διάταξη του νόμου που παραβιάζεται είναι αυτή που αφορά την ψευδή δήλωση πόθεν έσχες, η δεύτερη είναι αυτή που αφορά την αδυναμία, το κώλυμα που έχουν όλα τα πολιτικά πρόσωπα, πόσω δε μάλλον οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός, να κατέχουν μετοχές σε εταιρείες της αλλοδαπής. Τους ψηφίζουμε τους νόμους, μαζί τους ψηφίζουμε. Ή εν πάση περιπτώσει, κάποιοι τους ψηφίζουν, κάποιοι τους καταψηφίζουν αλλά ισχύουν οι νόμοι, δεν μπορεί να ισχύουν για σας κ. Σαχίνη ή γι’ αυτόν που μας παρακολουθεί και να μην ισχύουν για τα πολιτικά πρόσωπα και ιδίως όταν ασκούν εξουσία.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Εκτός αυτών που αναφέρατε, επιγραμματικά κι ενδεικτικά, ποιο άλλο, μέσα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο, θεωρείτε ως μείζον θέμα δημοκρατίας; Είναι ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής; Είναι το τι συμβαίνει στο χώρο της παιδείας, της εκπαίδευσης; Είναι το πώς εφαρμόστηκαν τα αστυνομικά μέτρα; Αφήνουμε τα υγειονομικά. Τι είναι;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι το ένα θέμα που πιάσαμε είναι η λειτουργία της ενημέρωσης. Το δεύτερο μεγάλο θέμα, είναι η λειτουργία του κοινοβουλίου. Και πρέπει να πω, ότι αξιοποιήθηκε η πανδημία ως ευκαιρία από την πλευρά της κυβέρνησης, για να στηθεί ένας μηχανισμός απευθείας αναθέσεων και διαδικασιών χωρίς έλεγχο, που έχουν δημιουργήσει ετούτη την ώρα ένα κλίμα και μια δυσοσμία, μια οσμή, να το πω έτσι σκανδάλων.

Εμείς έχουμε καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά εις ό,τι αφορά ένα από τα πρόσωπα που είδαμε ότι το παράκανε, αλλά δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Αντιεγκληματικής Πολιτικής, είναι μια σειρά από υπουργούς και υπουργεία, όπου έκανα φάμπρικα τη διαδικασία της δημιουργίας εταιρειών στο παρά πέντε, ώστε στο και πέντε να πάρουν απευθείας αναθέσεις. Αυτό είναι μείζον ζήτημα δημοκρατίας, κατά την άποψή μου.

Επιπλέον, κρίσιμο θέμα, είναι το θέμα των ελευθεριών. Κι εκεί πρέπει να υπάρξει ένα όριο. Όλοι παραδεχθήκαμε ότι σ’ αυτή την έκτακτη συνθήκη, θα πρέπει εκτάκτως να ανασταλούν κάποιες από τις βασικές ελευθερίες των πολιτών, όπως η δυνατότητα μετακίνησης, η δυνατότητα να συναθροίζονται. Αυτό όμως έχει ένα όριο. Δε μπορεί όπως λένε στα χωριά μας, βρήκαμε παπά, να θάψουμε 5-6. Εδώ έγινε ευκαιρία, για να δημιουργηθεί ένα κλίμα αυταρχισμού και να επιβληθεί αν θέλετε, ένα πλαίσιο καταπίεσης των πολιτών σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Αναφέρομαι στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας τα οποία είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα με αποκορύφωμα όλα όσα έγιναν στις πλατείες των πόλεων. Την ίδια στιγμή που στελέχη της κυβέρνησης και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δεν τηρούσαν τα μέτρα, με ποδηλατάδες στην Πάρνηθα και κορωνογλέντια στην Ικαρία, ο μέσος πολίτης βρισκόταν σε ένα ασφυκτικό καθεστώς πίεσης, και μάλιστα έτρωγε πάρα πολύ αυστηρά πρόστιμα για ασήμαντες αφορμές.

Δεν θα ξεχάσω, είναι χαρακτηριστικό μάλιστα της αδυναμίας κατανόησης του προβλήματος από την πλευρά του Πρωθυπουργού, του ελλείμματος ενσυναίσθησης που έχει, ότι ήρθε στη Βουλή να μας πει «ξέρετε, θ’ αναθερμάνουμε την οικονομία αυξάνοντας το πρόστιμο κατά 100%», ήθελε να το πάει στα 600 ευρώ από τα 300. Και του είπα «άμα είναι να το πας στα 600, είναι μία η άλλη με το μηνιάτικο που παίρνει ένας εργαζόμενος ο οποίος βρίσκεται σε αναστολή, 536, να μη δίνετε και ρέστα».

Άρα λοιπόν, ναι, υπήρξαν πολύ σημαντικά θέματα, όλη αυτή την περίοδο, θα πρέπει όλοι μας να έχουμε εγρήγορση σε ό,τι αφορά την προστασία των στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Η πανδημία πρέπει να ειδωθεί ως μία στιγμιαία και παροδική περίσταση. Δεν πρέπει να μας μείνουν όλα αυτά τα κατάλοιπα της περιστολής των ελευθεριών και των δικαιωμάτων και κατά την άποψή μου δεν θα πρέπει να υποτιμούμε όλο αυτό το κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί.

Ο κόσμος αισθάνεται πολύ μεγάλη πίεση, αυτή η πίεση κάποια στιγμή θα εκφραστεί. Ο κόσμος αισθάνεται πολύ μεγάλη πίεση και σε ό,τι αφορά την οικονομία. Επιτρέψτε μου κ. Σαχίνη να εκφράσω τη μεγάλη μου ανησυχία γι’ αυτό που έρχεται, δεν ξέρω αν σας μεταφέρω σ’ ένα άλλο πεδίο συζήτησης…

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Εκεί ήθελα να πάμε τώρα. Σε αντίθεση με αυτό που λέτε εσείς, η κυβέρνηση είπε ότι οι Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν για άλλη μια φορά, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατατέθηκε δεύτερο και εγκρίθηκε τρίτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ακούω εσάς σήμερα να λέτε από Ιεράπετρα κι από Άγιο Νικόλαο ότι η εκταμίευση των κονδυλίων κυρίως προς τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, έχει σοβαρό θέμα και τίθενται εν αμφιβόλω ακόμη και τα δάνεια ύψους 12,7 δις.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το ελληνικό σχέδιο ήταν το μόνο για το οποίο ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίσεις, θέτοντας ως βασικό πρόβλημα, το ότι δεν θα ενισχύσει τελικά τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Δε θα διαχυθεί δηλαδή…

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως, αυτό λέω, δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει και η Commission. Διότι κ. Σαχίνη και όσοι από τους τηλεθεατές σας είναι είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι για να περάσουν έξω από τα γκισέ των συστημικών τραπεζών , των 4 συστημικών, πρέπει να μπορούν ν’ αποδείξουν ότι δεν έχουν ανάγκη δανεισμού.

Αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν ν’ αποδείξουν ότι δεν έχουν ανάγκη δανεισμού, δεν μπορούν να περάσουν έξω από τα γκισέ. Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση έρχεται και λέει ότι τα χρήματα που θα δοθούν με τη μορφή του δανεισμού, τα δάνεια δηλαδή τα οποία θα δοθούν, χαμηλότοκα και με καλούς όρους, θα δοθούν δια μέσω των 4 συστημικών τραπεζών. Δηλαδή με τους όρους και τα κριτήρια που αυτές έχουν. Άρα πού θα πάνε; Θα πάνε σε λίγες, δυστυχώς επιχειρήσεις, που μπορούν ν’ αποδείξουν (ότι δεν έχουν ανάγκη δανεισμού) και δανείζονται.

Από τις 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας, μόνο 25.000 με 30.000 σήμερα είναι αξιόχρεες και έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό από τις συστημικές τράπεζες. Αυτό το επισημάναμε από την πρώτη στιγμή εμείς. Μας έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και τώρα το επισημαίνει η ίδια η Commission.

Οι τράπεζες δυστυχώς στη χώρα μας κ. Σαχίνη, δεν παίζουν το ρόλο που θα έπρεπε να παίζουν. Δεν χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Δεν είναι καινούργιο αυτό τώρα, υπήρχε επί των ημερών μας. εμείς όμως είμαστε με τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι και με την τρόικα πάνω απ’ το κεφάλι μας.

Τώρα όμως είμαστε έξω από τις μνημονιακές ρυθμίσεις. Τώρα θεωρώ αδιανόητο να μην αξιοποιεί το ελληνικό δημόσιο τις μετοχές που κατέχει στις Τράπεζες αυτές ώστε ν’ αξιοποιήσει το ρόλο του στο πλαίσιο που υπάρχει, στο θεσμικό πλαίσιο το ευρωπαϊκό και το τραπεζικό. Δεν μιλάω για τίποτε ιδιαίτερα ριζοσπαστικό. Ώστε να μπορέσουν να μπουν όροι και προϋποθέσεις στήριξης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Πρέπει να αξιοποιηθεί ένα μεγάλο και κρίσιμο εργαλείο που εμείς φτιάξαμε, που είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα, ώστε να μπορέσει ν’ ανοίξει η περίμετρος των επιχειρήσεων που δανειοδοτούνται. Πρέπει να γίνουν κινήσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση. Βλέπω ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση και φρονώ ότι σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να μοιράσει το χρήμα σε λίγους. Σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι θα γίνουν πλουσιότεροι, νομίζουν ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί υψηλή ανάπτυξη.

Έχω κάποιους ενδοιασμούς σε σχέση μ’ αυτό, αλλά ακόμη και αν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα είναι μια ανάπτυξη μη συμπεριληπτική. Αν αύριο το πρωί, σχήμα λόγου, αλλά αν την επόμενη μέρα έχουμε χιλιάδες λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα έχουμε εκ νέου έναν τεράστιο αριθμό συμπολιτών μας που θα μείνουν άνεργοι.

Το σχέδιο δε αυτό το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση στην Commission, είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να έχει γραφεί το 2004. Θα μπορούσε να έχει γραφεί το 2012. Όχι όμως το 2021, μετά την πανδημία. Γιατί; Γιατί ένα σχέδιο που δεν έχει στόχο την αύξηση της απασχόλησης, δεν έχει στόχο τη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, μιλάει αν δεν κάνω λάθος, για 160.000 νέες θέσεις εργασίας σε πάροδο 7ετίας.

Σας θυμίζω ότι εμείς, σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης, σε 3 χρόνια, όχι σε 7, είχαμε 360.000 νέες θέσεις εργασίας.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ποια είναι η προοπτική μιας χώρας; Αυτή η πανδημία ξεγύμνωσε πολλά το ερώτημα είναι και περιμένει να ακούσει ο Έλληνας, ιδίως από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αν αποκάλυψε ότι είμαστε μια χώρα κατά βάση υπηρεσιών, οι οποίες με την πρώτη μεγάλη υγειονομική κρίση κλείνει η στρόφιγγα και υπάρχουν μόνο οι επιδοτήσεις, αυτό πρέπει κάτι να λέει για το μοντέλο του αύριο που εσείς θα θέλατε για τη χώρα. Γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως χρειάζεται ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς αυτό. Ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο για το οποίο εμείς περιγράφουμε δυο βασικούς πυλώνες: ο ένας είναι αυτός της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ο δεύτερος είναι η στήριξη της εργασίας. Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα μοντέλο ανταγωνισμού στη βάση της μείωσης του μισθολογικού κόστους, να ανταγωνιστούμε δηλαδή άλλες χώρες για το ποιος θα έχει τον χαμηλότερο μισθό.

Πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο που θα αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι οι φυσικοί της πόροι, το φυσικό της περιβάλλον, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι και το ανθρώπινο κεφάλαιο, το ανθρώπινο δυναμικό.

Θέλω όμως σε αυτό το σημείο να πω ότι για να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο και για να έχουμε προϋποθέσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, άρα τράπεζες που να χρηματοδοτούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να έχουμε δημόσιες πολιτικές και εθνικά σχέδια για συγκεκριμένους κλάδους που είναι πάρα πολύ κρίσιμο αυτό.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Ναι αλλά το κάνει μια χώρα που μπήκε με 120 δις χρέος και έχει φτάσει 300 δις και δεν τρέχει κάστανο τώρα; Μπορεί να το κάνει αυτό μια χώρα, μετά από 12 χρόνια κ. Πρόεδρε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μιας και είπατε χρέος, θα έλεγα τώρα την τρίτη προϋπόθεση. Η πρώτη είναι να έχεις χρηματοδοτικά εργαλεία. Η δεύτερη να έχεις εθνικές πολιτικές στήριξης συγκεκριμένων ανταγωνιστικών κλάδων. Η τρίτη προϋπόθεση είναι να μην έχεις αυτή τη βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και είναι το ιδιωτικό χρέος. Μην κοιτάτε μόνο το δημόσιο χρέος.

Όλο το προηγούμενο διάστημα περιοριστήκαμε στο δημόσιο, διότι η συζήτηση με την Ευρώπη ήταν το δημόσιο χρέος. Το ιδιωτικό έχει γίνει κι αυτό δυσθεώρητο. Αυτή τη στιγμή έχουν συσσωρευτεί 17 δις ευρώ χρέη
-μπορεί να είναι και περισσότερα τώρα γιατί αυτό ήταν πριν από ενάμιση μήνα που βλέπαμε- στην ελληνική οικονομία την περίοδο της πανδημίας μόνο. 17 δις χρέη στην ελληνική οικονομία ιδιωτικό χρέος στους επιχειρηματίες δηλαδή, την περίοδο της πανδημίας.

Δεν μπορείς να πας σε επανεκκίνηση και σε ανάκαμψη αν αυτό το χρέος είναι θηλιά στο λαιμό του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία, του εστιάτορα, του λιανέμπορα, του καταστηματάρχη.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Μπορείς να πας με την κύρια και πρώτη κατοικία ενδεχομένως στο σφυρί;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς, αυτό θα έλεγα. Δεν μπορείς να πας με έναν πτωχευτικό σαν αυτό τον οποίο ψήφισε ο κ. Μητσοτάκης και κοροϊδεύει τώρα τους πολίτες και τους λέει «θα σας δώσω 36 δόσεις, αλλά την ίδια στιγμή θα σας σφίγγω τον κλοιό και θα αναγκάζεστε να βγάζετε τα σπίτια σας σε πλειστηριασμό αν χρεωστάτε 5 και 10 και 20.000 €».

Εμείς τι λέμε; Για τις τράπεζες σας είπα, για τις εθνικές πολιτικές σας είπα, για τη στρατηγική μας σας είπα αλλά σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος πρέπει να υπάρξει μια ριζική λύση. Το πανδημικό; Το πανδημικό έστω, αυτό που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας. Με διαγραφή μεγάλου μέρους της βασικής οφειλής, όπως κάναμε εμείς. Δεν λέμε πράγματα τα οποία δεν έχουμε κάνει.

Μετά που βγήκαμε από τα μνημόνια έτσι αντιμετωπίσαμε τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία-στον ΕΦΚΑ- έτσι το αντιμετωπίσαμε: διαγραφή μεγάλου μέρους της βασικής οφειλής και πολλές δόσεις για το υπόλοιπο, πάνω από 120 δόσεις. Μόνο με αυτόν τον τρόπο και βεβαίως και με μια παρέμβαση του κράτους στις συστημικές τράπεζες ώστε να ακολουθήσουν ίδιες πολιτικές και για τα χρέη προς τον τραπεζικό τομέα.

Αλλιώς δεν θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία, να είμαστε καθαροί σε αυτό που λέμε.

Είδα το Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες, πριν από δυο εβδομάδες στη Βουλή των Ελλήνων και ήθελα να την κάνω αυτή την παρατήρηση πριν ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας γιατί σας βλέπω ότι ζορίζεστε λίγο με τον χρόνο.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Εγώ όχι! Άλλη μια ώρα αν θέλετε καθόμαστε εδώ κ. Πρόεδρε, εγώ δεν ζορίζομαι.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει. Πρέπει να σας εκφράσω τη βαθύτατή μου ανησυχία διότι τι λέει η ελληνική κυβέρνηση; Λέει ότι από έλλειμμα 7% -διότι έλλειμμα 7% έχουμε το 2021- θα πάμε το 2023 σε πλεόνασμα 2%. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει κ. Σαχίνη; Δημοσιονομική προσαρμογή 9 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Είναι αντίστοιχη της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιχειρήθηκε το 2011. Δεν βγαίνει.

Λέει όμως η κυβέρνηση ότι θα βγει δίχως νέα μέτρα λιτότητας. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να την αμφισβητήσω. Πως εξηγεί ότι θα βγει χωρίς νέα μέτρα; Από τους πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα έρθουν, «μακάρι να έρθουν» λέμε εμείς. Είμαστε λίγο επιφυλακτικοί, σας εξήγησα. Γιατί, όμως; Αλλά λέμε μακάρι να έρθουν και από την αυτόματη άρση, την απότομη άρση όλων των μέτρων στήριξης από το 2022 και μετά, δηλαδή από το τέλος του χρόνου και τα λοιπά.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι από τον Δεκέμβρη και μετά δεν θα υπάρχουν μέτρα στήριξης για τους επιχειρηματίες, μικρούς και μεσαίους, δεν θα υπάρχουν προγράμματα συνεργασίας, αναστολής, επιδόματα. Δεν θα υπάρχουν φοροελαφρύνσεις. Οι φοροελαφρύνσεις που θεσπίστηκαν ως έκτακτες …

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Παγώματα, αναστολές.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Παγώματα, αναστολές, η εισφορά αλληλεγγύης που μειώθηκε. Δημιουργούν ένα κλίμα στα κανάλια το οποίο είναι εκτός πραγματικότητας ότι όχι μόνο θα μείνουν μόνιμες αυτές οι φοροελαφρύνσεις, αλλά θα επεκταθούν, αλλά στη Βουλή πάνε και ψηφίζουν άλλα.

Και αναρωτιέμαι ποιον κοροϊδεύουν; Μήπως τελικά στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη είναι από την πρώτη στιγμή να αξιοποιήσει το κλίμα της παντοδυναμίας που έχει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να διαμορφώσει μια τελείως διαφορετική εικόνα και πριν έρθει να σκάσει στα χέρια του αυτή η βραδυφλεγής βόμβα να οδηγήσει τη χώρα σε έκτακτες εκλογές;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Το φθινόπωρο δηλαδή; Γιατί 2022 είναι μετά από τέσσερις μήνες.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εάν αυτός είναι ο σχεδιασμός του εγώ έχω να πω δυο πράγματα σε σχέση με αυτό. Το πρώτο που έχω να πω είναι ότι εν μέσω πανδημίας -και αυτός είναι και ο λόγος που δεν ζητώ εκλογές-διότι πιστεύω κ. Σαχίνη ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα. Μεγάλη ζημιά.

Πιστεύω ότι είναι μεγάλο ατύχημα για τη χώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην εξουσία την περίοδο όπου δεν είχαμε άλλη επιλογή, πέρα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, να νοικοκυρέψουμε και να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Βέβαια, θα μου πείτε, αν δεν ήμασταν εμείς δεν θα έβγαινε καν η χώρα από τα μνημόνια. Αλλά είναι ατύχημα που δεν κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση προοδευτική, μια κυβέρνηση που έχει μια άλλη αντίληψη από αυτή τη συντηρητική και οπισθοδρομική αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης, που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και το 2009, την περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση μας λέει «δαπανάτε χρήματα, δώστε όσα χρειάζονται».

Και εδώ η κυβέρνηση αντί να δαπανά για να στηρίξει τους αδύναμους, σπαταλά για να δώσει στους έχοντες. Αυτό κάνει. Δίνει πολλά σε λίγους και στερεί από τους πολλούς αυτά τα οποία θα χρειάζονταν για να στηριχθούν στα πόδια τους.

Λέω ότι αν επιλέξει η κυβέρνηση τον εκλογικό αιφνιδιασμό εν μέσω πανδημίας θα το πληρώσει πάρα πολύ ακριβά. Διότι ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται στο τέλος της ημέρας πότε διαπράττεις μια τέτοια ύβρη, πότε δηλαδή έχεις την έγνοια σου και το μυαλό σου όχι στο πως θα σωθούν ανθρώπινες ζωές -που τα έχεις κάνει θάλασσα- αλλά στο πως θα κερδίσεις κάτι παραπάνω στην πολιτική αντιπαράθεση. Πότε έχεις στο μυαλό σου την πολιτική σκοπιμότητα.

Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ασυγχώρητο. Ο κόσμος της Δεξιάς και οι ψηφοφόροι του Μητσοτάκη δεν θα του το συγχωρήσουν. Ας το κάνει, όμως λέω εγώ, δική του επιλογή είναι. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι, δεν θα αιφνιδιαστούμε. Και σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι μόλις περάσει αυτή η μεγάλη περιπέτεια που περνάει ο ελληνικός λαός, θα πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις να επιταχυνθούν είτε έτσι είτε αλλιώς.

Διότι ο κ. Μητσοτάκης μας οδηγεί σε ένα αδιέξοδο. Και αυτό το αδιέξοδο πρέπει να αποτραπεί και ένας από τους λόγους που είμαι σήμερα στην Κρήτη είναι ότι θέλω να καλέσω τους πολίτες και ιδιαίτερα τους δημοκρατικούς πολίτες, ξέρω ότι αυτός ο τόπος είναι ένας βαθιά δημοκρατικός τόπος, σε ένα προσκλητήριο ενότητας και εγρήγορσης.

Διότι δεν μπορεί να αφήσουμε να συμβούν τόσο μεγάλες αλλαγές στον τόπο, με τους πολίτες τους δημοκρατικούς να βρίσκονται αμήχανοι. Να βρίσκονται σε μια κατάσταση που να μην μπορούν να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Εδώ πρέπει να υψώσουμε ανάστημα δημοκρατίας. Ο τόπος χρειάζεται να κυβερνηθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση.

Και αυτό πιστεύω ότι θα συμβεί είτε έτσι είτε αλλιώς όποτε κι αν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Ο ελληνικός λαός έχει μια παράδοση προοδευτικής πλειοψηφίας, δημοκρατικής πλειοψηφίας, ο τόπος αυτός εδώ, η Κρήτη, το ξέρει πάρα πολύ καλά.

Συμβαίνουν πάρα πολύ σημαντικά πράγματα, σημεία και τέρατα θα έλεγα το τελευταίο διάστημα μέσα από την πανδημία πάνε όλα αυτά να σκεπαστούν. Είμαστε εδώ, είναι δημοκρατικό μας καθήκον να μην τα αφήσουμε να σκεπαστούν. Να υπερασπιστούμε δικαιώματα, να υπερασπιστούμε το μόχθο των απλών ανθρώπων. Να μην ξαναγυρίσουμε στις δύσκολες μέρες της περιόδου 2010-2015, να μην ξαναζήσουμε τέτοια κρίση.

Να στηρίξουμε το εισόδημα, να στηρίξουμε τον κατώτατο μισθό, να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση διότι η χώρα μας δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει μια χώρα όπου οι αριθμοί θα ευημερούν, αλλά ο λαός θα δυστυχεί. Μια χώρα που οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί και οι μεσαίοι θα γίνονται φτωχότεροι.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε μέρα που είναι, είναι 47 χρόνια –και με αυτό θέλω να κλείσουμε δεν έχουμε άλλο περιθώριο χρόνου- από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στην Κύπρο.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Μάλιστα. Και πάμε μετά 20 Ιουλίου στη μαύρη επέτειο, τη λεγόμενη φιέστα, τη στρατηγική επιλογή Ερντογάν όμως για δυο χωριστά κράτη. Δεν το λέω τυχαία, διότι ακούω τις συζητήσεις και από τον Πρωθυπουργό και από εσάς ότι ίσως είχαμε ένα παράθυρο ευκαιρίας με την πίεση προς τον Ερντογάν το τελευταίο διάστημα για μια ηρεμία και για να ανοίξει ο δρόμος για άλλη συζήτηση.

Θεωρείτε ότι πια υπάρχει τέτοιο περιθώριο, αν 20,21,22 ανοίξει περαιτέρω το Βαρώσι, η Αμμόχωστος γίνει αναγνώριση από πακιστανικό όπως ακούγεται προξενείο στα κατεχόμενα στο ψευδοκράτος, μπορούμε να συζητάμε ή πρέπει να συζητάμε πως ξανακάνουμε ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την καταπάτηση κάθε απόφασης για το Κυπριακό;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σαχίνη, εγώ ήμουν από αυτούς που έλεγα το τελευταίο διάστημα ότι το διάλειμμα αυτό της καλής συμπεριφοράς από την πλευρά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, για τα μάτια της διεθνούς και κυρίως της ευρωπαϊκής κοινότητας, δεν θα είναι διαρκές, δεν θα διαρκέσει πάρα πολύ.

Έλεγα ακριβώς επειδή γνώριζα ότι δεν θα διαρκέσει πάρα πολύ ότι πρέπει να το εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση. Τι ήθελε η Τουρκία όλο αυτό το διάστημα και έκανε το καλό παιδί; Δυο πράγματα: πρώτον στη νέα διαπραγμάτευση με τη νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να δείξει μια έξωθεν καλή μαρτυρία. Δεύτερον τι ζητάει σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ζητάει, προφανώς δεν είναι στρατηγική της η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε οι Ευρωπαίοι το θέλουν πια, αλλά είναι στρατηγική της μια ειδική σχέση. Μια ειδική σχέση και η έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την τελωνειακή Ένωση.

Το πήρε αυτό από τη Σύνοδο Κορυφής. Η Ελλάδα δεν έθεσε στο τραπέζι προαπαιτούμενα για να συναινέσει σε αυτή την προοπτική. Και όταν απλά παρακολουθείς τις εξελίξεις και απλά κλωτσάς το τενεκεδάκι προς τα κάτω να περάσει ο χρόνος, μπορεί να σκέφτεσαι με όρους τριμήνου ή εξαμήνου, άντε να βγάλουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι, αλλά δεν σκέφτεσαι στρατηγικά για το μέλλον της χώρας.

Ζήτησα έγκαιρα, πριν από τρεις μήνες να θέσει η χώρα ως προϋπόθεση για τη συναίνεσή της στην επανέναρξη του διαλόγου για την τελωνειακή Ένωση για μια ειδική τελωνειακή σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ως προαπαιτούμενο τη συμφωνία της Τουρκίας σε έναν οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει στη Χάγη για την επίλυση της διαφοράς μας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα με βάση το διεθνές Δίκαιο.

Πιστεύω ότι η αμηχανία και η κωλυσιεργία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί θετικά σε αυτή τη στρατηγική, θα μας οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα το επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να θελήσει να πάει στη Χάγη. Δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να θελήσει να λύσει τις διαφορές στη βάση ενός έντιμου διαλόγου σε μια προοπτική έντιμης συμφωνίας.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Εκτός αν κάνει η Ελλάδα συνυποσχετικό όπως θέλει η Τουρκία.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εκτός αν η Ελλάδα δεν έχει κόκκινες γραμμές, εντάξει εκεί ενδεχομένως να… Αλλά εδώ το θέμα είναι να πάμε σε μια έντιμη συμφωνία και να έχουμε σαφείς κόκκινες γραμμές.

Διότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια χώρα η οποία είναι μικρότερη, μπορεί να είναι μια χώρα η οποία προφανώς δεν έχει το εκτόπισμα της Τουρκίας, αλλά είναι μια σημαντική χώρα και ισχυρή χώρα. Είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ, έχει μια υψηλή αποτρεπτική ικανότητα..

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Άρα κ. Πρόεδρε μεταβάλλεται αρνητικότερα αν προχωρήσει κι άλλο, που ως φαίνεται, θα προχωρήσει στο κατεχόμενο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Ερντογάν μετά τις 20; Τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα και επικίνδυνα; Μπορεί η Ελλάδα να πει «δε με αφορά ενδεχόμενη νέα κίνηση ισχυρή στα κατεχόμενα»; Θα πούμε ότι δε μας αφορά;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό κ. Σαχίνη, πρέπει να σας πω ότι είμαι εξαιρετικά απαισιόδοξος. Και συνολικότερα θα έλεγα, ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θεωρώ ότι η ατολμία της εξωτερικής μας πολιτικής, δημιουργεί συνθήκες χαμένων ευκαιριών και όσο περνά ο χρόνος τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα.

Εμείς προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που είχαμε, φτάσαμε πολύ κοντά σε μια επίλυση του Κυπριακού στο Γκραν Μοντανά και σε κάθε περίπτωση θα αξιοποιούσαμε και την τελευταία χαραμάδα που θα μας έδινε η άλλη πλευρά, προκειμένου να τη φέρουμε ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας, σε μια κατάσταση όπου θα έπρεπε να επιλέξει, είτε την ειρηνική επίλυση, είτε να είναι αποδιοπομπαίος τράγος της Διεθνούς Κοινότητας.

Δεν το κάνει αυτό σήμερα η χώρα, δεν βλέπω μια στρατηγική από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ούτε, θα έλεγε κανείς μια στρατηγική που ωραία, αποφεύγει το διάλογο εν πάση περιπτώσει, είναι πάρα πολύ σθεναρή στην υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πέρυσι έφτασε το Oruc Reis να γίνει καράβι της γραμμής στα Δωδεκάνησα. Έφτανε 6 μίλια έξω από τα νησιά μας, θεωρώ λοιπόν ότι αυτό το έλλειμμα στρατηγικής μπορεί να το πληρώσουμε προοπτικά.

Είμαι πολιτικός των λύσεων, είμαι πολιτικός της απόπειρας διερεύνησης λύσεων μέσα απ’ τις πιο δύσκολες συνθήκες, όχι της μετάθεσης, όχι της αναβλητικότητας, αλλά ρεαλιστικά μιλώντας, δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτήν την περίοδο.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κλείνω με το ερώτημα του Σήφη, τηλεθεατής Ηρακλειώτης: Είστε, λέει «στο νησί των προοδευτικών όπως αναφέρατε κ. Πρόεδρε, είστε στο νησί που ενδεχομένως το Ηράκλειο είναι και η εκλογική σας μεγαλύτερη δεξαμενή, 42,5%, πήρατε στις εκλογές 32% και είπατε ότι αυτό είναι μήνυμα μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το μήνυμα μετασχηματισμού που πήρατε, το 32%, εγώ δεν βλέπω καμία κίνηση. Μήπως κρατάτε εσωκομματικές ισορροπίες να μην σας θυμώσουν κάποιοι;».

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι έτσι αγαπητέ Σήφη. Δεν είναι ότι δεν είδατε καμία κίνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στον διπλασιασμό των μελών του όλη αυτήν την περίοδο, τουλάχιστον την περίοδο μέχρι να ξεκινήσει η πανδημία διότι η αλήθεια είναι ότι πάγωσαν όλες αυτές οι διαδικασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε αυτό το χρονικό διάστημα για να απευθυνθεί σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, τους προοδευτικούς πολίτες, για να έρθουν να συστρατευθούν σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια.

Αξιοποίησε το χρόνο για να φτιάξει ένα επαρκές και συμπαγές πρόγραμμα, κυβερνητικό πρόγραμμα, για να πιστοποιήσει δηλαδή όχι μόνο στα λόγια αλλά και με μια βαθιά προγραμματική επεξεργασία ότι είναι η κυβερνώσα Αριστερά. Η Αριστερά που θέλει την επόμενη μέρα να πάρει στα χέρια της τις τύχες του τόπου διότι είναι η παράταξη της ευθύνης για το μέλλον του τόπου. Είμαστε εδώ, διεκδικώντας την προοπτική προοδευτικής κυβέρνηση, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές μέσα από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία έστω και με μια ψήφο διαφορά όπως λέω συχνά το τελευταίο διάστημα, διότι αυτό θ’ ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης ακόμα και με τ’ αποτελέσματα της απλής αναλογικής.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Μετασχηματίζεται όμως ή εδώ κρατάτε ισορροπίες της μίας τάσης έναντι της άλλης, να το πω εγώ, όχι ο Σήφης και να κλείσουμε; Εδώ γίνεται καυγάς για μια διατύπωση, αν θα είναι η ψηφιακή μετάβαση στην παιδεία ή κάπως διαφορετικά, διαμαρτύρεται το ένα στέλεχος, διαμαρτύρεται το άλλο και πολλοί λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά κάνει τον ισορροπιστή. Αυτός είναι ο μετασχηματισμός ή χρειάζεται μια τομή ο χώρος πια;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σαχίνη, τα κόμματα που δεν έχουν γκρίνιες ή διαφωνίες, είναι τα κόμματα που δεν έχουν δημοκρατία. Αν κάποιος θεωρεί ότι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνώσα παράταξη της Αριστεράς, το κόμμα εκείνο δηλαδή το οποίο θα προσκαλεί και θα συστρατεύει στις γραμμές του τους προοδευτικούς πολίτες από την Αριστερά ως το δημοκρατικό Κέντρο θα είναι ένα κόμμα νεκροταφείο, κάνει λάθος.

Η παράδοση, η μακρά παράδοση και της σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς, είναι παράδοση εσωκομματικής δημοκρατίας. Άρα λοιπόν, κακώς έχετε καταλάβει ότι δε θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Διαφορετικές απόψεις θα υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει και η συλλογική γραμμή που θα βγαίνει συλλογικά και θα την υλοποιούν όλοι.

Δεν μπορώ να έχω καλύτερο παράδειγμα από την τελευταία μας συνδιάσκεψη, όπου αυτή την πολύ πλούσια προγραμματική επεξεργασία, την ενέκρινε το 97% των συνέδρων μας και θα την εγκρίνει το επόμενο διάστημα και η κομματική μας βάση. Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίζεται ποιοτικά, όχι με τα πολύ γρήγορα βήματα που θα θέλαμε, αλλά αυτό έχει να κάνει και με τις συνθήκες τις οποίες ζούμε, η πανδημία λειτούργησε για όλους μας καταλυτικά, μετασχηματίζεται όμως ποιοτικά, και δυναμώνει.

Και θα είναι έτοιμος, πιο έτοιμος από ποτέ, το επόμενο διάστημα, για δυο λόγους: Πρώτον διότι ξέρουμε τι θέλουμε, έχουμε ένα πρόγραμμα σαφές και εξειδικευμένο βαθύτατα. Δεύτερον: ξέρουμε πώς θα το πετύχουμε. Έχουμε την εμπειρία της διακυβέρνησης. Έχουμε μάθει από τα λάθη μας και είμαστε πιο ώριμοι. Πιο ώριμοι και πιο ταπεινοί. Διότι γνωρίζουμε ότι οι θέσεις εξουσίας για τους Αριστερούς, τους προοδευτικούς, τους δημοκρατικούς πολίτες, δεν είναι θέσεις επίδειξης. Δεν είναι θέσεις άσκησης εξουσίας για το “εγώ” τους, είναι βαριές θέσεις ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό.

Και νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνει και ο μέσος πολίτης συγκρίνοντας συμπεριφορές, πώς κινηθήκαμε εμείς και πώς κινείται η σημερινή κυβέρνηση. Κινούνται λες και είναι νεόπλουτοι, σε συνθήκες νεοπλουτισμού. Δεν αναφέρομαι μονάχα στα πόθεν έσχες τους που δεν ξέρουν τι έχουν και δεν ξέρουν τι να κρύψουν και τι να μην κρύψουν. Αναφέρομαι και στον τρόπο που ασκούν εξουσία, το ήθος της εξουσίας.

Ενδιαφέρονται για να ανακαινίζουν το Μαξίμου και να αγοράζουν καινούργια αεροσκάφη και να δημιουργούν μια εικόνα χλιδής, με Σαββατοκύριακο με το τζετ σετ και με πικνίκ σε αρχαιολογικούς χώρους. Αυτή δεν είναι μια εικόνα αν θέλετε, που ο μέσος πολίτης, ειδικά σ’ αυτές τις στιγμές της κρίσης, την αισθάνεται ως μια εικόνα προσιτή στο ήθος της εξουσίας, το οποίο θα έπρεπε να έχει ο κάθε πολιτικός αυτή την κρίσιμη στιγμή, ανεξαρτήτως από ποια παράταξη έρχεται.

Εμείς λοιπόν, χωρίς αλαζονεία, με ταπεινότητα αλλά με βαθιά επίγνωση των προβλημάτων και με βαθιά επίγνωση του καθήκοντός μας να εκπροσωπήσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και ιδίως τους συμπολίτες μας που σήμερα περνάνε για άλλη μια φορά δύσκολες στιγμές.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε θέλω να σας ευχαριστήσω, ας λέγατε μια καλή κουβέντα πάντως για τις επαφές με το τζετ σετ, κοτζάμ Mamma Mia 3 θα έρθει στην Ελλάδα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε τα αυτά, αυτά οφείλονται στον Κρέτσο και στην εξαιρετική δουλειά που έκανε. Όλη αυτή η μεγάλη έκρηξη που βλέπουμε στο χώρο του κινηματογράφου, οφείλεται στην πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με το rebate και τη χρηματοδότηση κινηματογραφικών παραγωγών. Εκεί οφείλεται. Και θα έπρεπε έστω, να υπάρχει η μεγαλοθυμία να το αναγνωρίσουν κι αυτοί που σήμερα κυβερνούν.

Κάποιοι το αναγνωρίζουν βέβαια. Εκεί οφείλεται αυτό, κάναμε εξαιρετική δουλειά. Βεβαίως, πολλές φορές η πολιτική τα έχει αυτά. Κάνεις μια δουλειά η οποία σπέρνει σήμερα αλλά θα φυτρώσει και θα ανθίσει μετά από χρόνο που μπορεί να μην είσαι εσύ στην εξουσία.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας απόψε στο KRΗTΗ TV. Καλό βράδυ.

Best Of

Ο Κώστας Μπακογιάννης “δείχνει” την ανάγκη “να χτίσουμε συμμαχίες”

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε...

Το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση, δια χειρός των “αποστατών” του (αβάπτιστου) Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να λειτουργεί ως... διαλυτικό στοιχείο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στρατηγική προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Από το ορίτζιναλ (Θεοδωράκης) στην… απομίμηση (Κασσελάκης)

Πηγή: εφημερίδα One Voice                Το αβάπτιστο κόμμα Κασσελάκη παρομοιάζεται...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες...

Οι πιέσεις για «παραίτηση» Μπάιντεν

Σχεδόν δυο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα...

Ο «μεγάλος συμβιβασμός» Μασκ-Σόρος

Μεταξύ… ζάμπλουτων και πανίσχυρων, συνεννόηση. Ο Ίλον Μασκ, ο...

Το επιτελείο Τραμπ «σπρώχνει» σε προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία

  Σε αναζήτηση του διαδόχου του Ζελένσκι, ο οποίος συνεχίζει...

Imagine…

  Για το πολιτικό Κάμελοτ, ο... αδελφός του Ρόμπερτ Κένεντι...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα παρασκήνια της πολιτικής ζωής του Ισραήλ εντείνονται οι συζητήσεις για τον «επόμενο Νετανιάχου». Για...

Οι πιέσεις για «παραίτηση» Μπάιντεν

Σχεδόν δυο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα ηνία της Προεδρίας των ΗΠΑ, με τον πλανήτη σε… αναστάτωση, λόγω και της επικίνδυνης κλιμάκωσης...

Ο «μεγάλος συμβιβασμός» Μασκ-Σόρος

Μεταξύ… ζάμπλουτων και πανίσχυρων, συνεννόηση. Ο Ίλον Μασκ, ο οποίος εμφανίζεται ως ο ισχυρότερος «παίκτης» στο εσωτερικό της ομάδας εξουσίας γύρω από τον Ντόναλντ...