Γράφει ο Τάσος Παππάς
Αν και η ελληνική κυβέρνηση είναι η πιο υπάκουη κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τον Economist, αν και ο Ελληνας πρωθυπουργός συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις των Ευρωπαίων ομοτράπεζών του και δεν διανοείται να κάνει ζαβολιές, υπάρχουν πεδία που προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τους συμμάχους μας, αντλώντας αυτό το… δικαίωμα από την περίλαμπρη παράδοσή μας, η οποία υποτίθεται πως μας έχει κληροδοτήσει τη βεβαιότητα ότι είμαστε ανώτεροι από τους κουτόφραγκους.
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός πανηγύρισε για την έγκριση του ελληνικού σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης, απέφυγε να μας πει για τις ενοχλητικές παρατηρήσεις των Ευρωπαίων σχετικά με τη διανομή των επιχορηγήσεων και των δανείων.
Οι δάσκαλοι στις τάξεις τις παλιές εποχές ήταν αυστηροί με τους απείθαρχους μαθητές, τα λεγόμενα ζιζάνια, αλλά απογοητεύονταν και τιμωρούσαν παραδειγματικά τους καλούς μαθητές όταν αυτοί παρασύρονταν και διέπρατταν αταξίες. Το ίδιο έπαθε και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία υποχρεώθηκε με πόνο ψυχής να διορθώσει κάποια πράγματα στο περιλάλητο σχέδιό της.
Η προσπάθειά της να ευνοήσει σκανδαλωδώς τους φίλους και χρηματοδότες της δίνοντάς τους τη μερίδα του λέοντος από τις επιχορηγήσεις και η πρόθεσή της να μην ενισχύσει όσο επιβάλλεται από τη συγκυρία την Υγεία -κάτι που έπραξαν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- σκόνταψε στις αντιρρήσεις των Βρυξελλών. Το ενδιαφέρον είναι ότι επιχείρησε να τα κάνει όλα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στα μουλωχτά έφτιαξε το σχέδιο, στα μουλωχτά το κατέθεσε, στα μουλωχτά έκανε τις τροποποιήσεις. Ποιος διάλογος; Ποια διαβούλευση; Ασήμαντες λεπτομέρειες. Η δημοκρατία της Νέας Δημοκρατίας στις… καλύτερες στιγμές της.
Αυτή τη φορά όμως δεν γινόταν να χρεώσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε στους πολιτικούς αντιπάλους της, τους οποίους εγκαλεί νυχθημερόν για ροπή προς τις συνωμοσίες, τις σκευωρίες, τον εθνομηδενισμό. Η επιρροή των αριστεριστών στους μηχανισμούς της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών είναι ασήμαντη. Το δεύτερο χτύπημα ήρθε από το Δίκτυο Ερευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP).
Στο κείμενό του υπάρχουν σαφείς υπόνοιες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο σκάνδαλο Novartis, αλλά και ερωτηματικά για τη στάση της Δικαιοσύνης. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελένη Τουλουπάκη ήταν η τελευταία που ερευνούσε πολιτικά πρόσωπα, ούσα εισαγγελέας Διαφθοράς, σχετικά με τυχόν εμπλοκή τους στην υπόθεση Novartis και «αντιμετώπισε απίστευτη πίεση, ποινικές διώξεις από το κόμμα της Ν.Δ., ενώ εκδιώχθηκε από τη θέση της με νομοσχέδιο».
Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δεν ασχολήθηκαν. Η κυβέρνηση δεν θεώρησε σκόπιμο να σχολιάσει. Μπορεί να υποψιάζονται ότι το συγκεκριμένο δίκτυο ελέγχεται από την πανταχού παρούσα αξιωματική αντιπολίτευση. Το τρίτο χτύπημα ήρθε από τη Διεθνή Αμνηστία. Υπεράνω υποψίας οργάνωση και πολύ ενοχλητική για τις κυβερνήσεις που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, τους νόμους, κυνηγούν όσους διαφωνούν και ρίχνουν στα μαλακά τα μέλη των μηχανισμών καταστολής. Δεν είναι εύκολο να την απαξιώσεις. Επισημαίνει στην έκθεσή της ότι υπό το πρόσχημα της πανδημίας οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν αυθαίρετες συλλήψεις, καθολικές απαγορεύσεις, αδικαιολόγητα πρόστιμα και παράνομη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.
Η οργάνωση κάνει λόγο για μακροχρόνια κουλτούρα ατιμωρησίας και επισημαίνει ότι πρέπει επιτέλους οι ελληνικές αρχές να σταματήσουν να χαρακτηρίζουν τις πράξεις παράνομης αστυνομικής βίας ως μεμονωμένες, αλλά ως συστημικό πρόβλημα. Τρία στα τρία λοιπόν. Και τα τρία βλάπτουν την εικόνα της κυβέρνησης. Οι ενστάσεις των εταίρων μας πλήττουν την αξιοπιστία της ως προς τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων. Το κείμενο του δικτύου (OCCRP) θέτει ερωτήματα ως προς τη σοβαρότητα της άποψής της ότι σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας τσαλακώνει τα επιχειρήματά της ότι υπερασπίζεται με φανατισμό τους κανόνες της δημοκρατίας και τηρεί τη νομιμότητα. «Εξω δεν πάμε καλά», για να αντιστρέψουμε την περίφημη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ανάγωγα
Η κυβέρνηση μας έλεγε ότι οι ειδικοί που συμμετέχουν στην επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καλοί και άγιοι, σωστοί, έγκυροι και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τους στοχοποιεί. Τώρα που κάποιοι εξ αυτών λένε πράγματα που δεν αρέσουν στο Μαξίμου και ασκούν κριτική στους αρμόδιους υπουργούς, η κυβέρνηση τους βγάζει στη σέντρα και εκφράζει τη δυσφορία της για την πολυλογία τους. Βρήκαν αποδιοπομπαίους τράγους.