Το… κολύμπι, που προσπάθησε να μας μάθει ο Καραμανλής

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 29 Μαϊου 2021

 

Τη φωτογραφία που πιθανότατα αντιπροσωπεύει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης, δηλαδή της στέρεης και μη αναστρέψιμης Δημοκρατίας για την πατρίδα μας, την έχουμε δει αμέτρητες φορές.

 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να υπογράφει στο Ζάππειο, τη Συνθήκη Ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, στις 28 Μαϊου του 1979. Μια στιγμή-ωδή στο μέλλον που δεν φάνταζε τόσο αυτονόητο στα μάτια όλων, ίσων και των περισσότερων, εκείνων που δυσκολεύονταν να φανταστούν πόσο θα άλλαζε η εθνική διαδρομή, από τη στιγμή που η «ταπεινή Ελλάς», θα γινόταν το «δέκα το καλό» της Ενωμένης Ευρώπης. Της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας. Της συνειδητής επιλογής των λαών της πιο συναρπαστικής ηπείρου στον πλανήτη, να αθροίσουμε τη διαφορετικότητά μας, ώστε να ενσωματώσουμε τη συναντίληψη της κοινής προόδου.

 

Ο Εθνάρχης έβαλε την υπογραφή του σε μια εθνική επιλογή, χωρίς προηγούμενο αλλά και χωρίς ισοδύναμο για το έθνος μας, μετά την Απελευθέρωση. Πήγε κόντρα στο ρεύμα, κόντρα στον λαϊκισμό, κόντρα στη μυωπία του προσωπικού-πολιτικού-κομματικού συμφέροντος, κόντρα στις χειρότερες και περισσότερο προβληματικές εκδοχές της ταυτότητάς μας ως έθνος των Ελλήνων.

 

Τέσσερις δεκαετίες μετά, είναι μάλλον προφανές ότι, εκτός Ενωμένης Ευρώπης, η Ελλάδα θα είχε τριτοκοσμική εικόνα. Θα είχε περιοριστεί σε σιωπηλό παρακολούθημα της προόδου, ίσως να είχαμε βιώσει και την τραγωδία της οδύνης εθνικών ακρωτηριασμών.

 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε σχολιάσει τότε, ότι… προσπάθησε να μας μάθει κολύμπι. Βρήκε τη θάλασσα και μας εξασφάλισε θέση προνομιακού κολυμβητή. Ήταν στο χέρι του λαού μας η… μετεκπαίδευση. Ο απολογισμός της συγκυρίας έχει μελαγχολικές παραμέτρους. Η σημερινή Ελλάδα δείχνει να έχει εξελιχθεί ατελώς. Σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που έχασε τον βηματισμό της.

 

Ο ανοικτός ορίζοντας ωστόσο, μας περιμένει… υπομονετικά. Τα (βαριά) σύννεφα στο εθνικό μέλλον άλλωστε, οι ίδιοι τα φέρνουμε. Και τα διώχνουμε.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένα σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς μας

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Κωστής Χατζηδάκης: Δεν συζητάμε πια για τις εκκρεμείς συντάξεις, επειδή το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε...

Μητσοτάκης: Δεν θέλουμε ανισότητες

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκου Μητσοτάκη...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Σοφία Βαγενά: Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή μας στον εργασιακό μεσαίωνα

Στη δυναμική διεκδίκηση της ικανοποίησης των αιτημάτων των γυναικών...

Be a dragon… Το Twitter θα έχει πάντα τη δική του βασίλισσα (του “Game of Thrones”)

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Τέτοια μέρα, πριν από πέντε χρόνια... Τα λόγια...

Λευτέρης Κουσούλης: Η χώρα οπισθοδρομεί με ταχύτητα

Για την εθνική οπισθοδρόμηση, που είναι ορατή σε κάθε...

Δημήτρης Μιχαλέλης: Το… περίεργο τόξο Άγκυρας-Σκοπίων-Τιράνων

Στο.. αόρατο νήμα που ενώνει την Τουρκία με τη...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Ο Ανδρουλάκης δεν σκοπεύει να διευκολύνει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αποχωρώντας από την ηγεσία του

Οι εκτιμήσεις για μοιραία χαμηλή πτήση του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, έχουν διαμορφώσει σκηνικό αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη και εκκίνησης των...

Σοφία Βαγενά: Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή μας στον εργασιακό μεσαίωνα

Στη δυναμική διεκδίκηση της ικανοποίησης των αιτημάτων των γυναικών και ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας στάθηκε η Σοφία Βαγενά, με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της...

Be a dragon… Το Twitter θα έχει πάντα τη δική του βασίλισσα (του “Game of Thrones”)

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Τέτοια μέρα, πριν από πέντε χρόνια... Τα λόγια της Olenna Tyrell στη Daenerys Targaryen θα στοιχειώνουν... για πάντα τους φανατικούς οπαδούς του "Game...