Οι βουλευτές και τα κόμματα που καταδικάζουν παιδιά να μεγαλώνουν ορφανά από τον ένα γονέα

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Μετά και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, η Ελλάδα θα παραμείνει στην τριτοκοσμική πλευρά της Ιστορίας, ως μια από τις λιγοστές χώρες του προηγμένου κόσμου που δεν θα έχει ενσωματώσει στο δίκαιό της την έννοια της Συνεπιμέλειας. Δηλαδή, την από κοινού ανατροφή ενός παιδιού από γονείς που έχουν χωρίσει, με ίσο χρόνο και εναλλασσόμενη κατοικία.

Η Ελλάδα επέλεξε αντί της Συνεπιμέλειας να προτάξει την έννοια της γονικής μέριμνας. Που είναι ηθικά υπέρτερη, αλλά χωρίς. νομική και πρακτική ουσία. Στην πλειοψηφία των συναινετικών διαζυγίων που έχουν υπογραφεί στην πατρίδα μας, οι πρώην σύζυγοι έχουν συμφωνήσει την από κοινού γονική μέριμνα. Την επιμέλεια ωστόσο την έχει ο ένας, σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων η μητέρα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μεγαλώνουν ορφανά από τον ένα γονέα. Έχουμε έτσι διάκριση σε “ανώτερο” και “κατώτερο” γονέα. Δηλαδή, σε ανώτερο και κατώτερο άνθρωπο.

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το δίκαιο άλλων χωρών, οι έννοιες της γονικής μέριμνας και της επιμέλειας, δεν είναι ενοποιημένες, αλλά διασπασμένες. Γι’  αυτό και προκαλεί εντύπωση η συζήτηση περί “Συνεπιμέλειας”, την οποία δεν προωθεί το νομοσχέδιο, δεν διευκολύνει, και δεν αναφέρει ούτε ονομαστικά.

Η μεγάλη φασαρία που έχει προκληθεί ωστόσο, αποκαλύπτει τον σκοταδισμό, την τριτοκοσμική αντίληψη και τη χυδαιότητα του λαϊκισμού, όσων τάσσονται κατά της Συνεπιμέλειας. Τάσσονται κατά της Συνεπιμέλειας, ακόμη και χωρίς να την προωθεί το εν λόγω νομοσχέδιο.

Βουλευτές και κόμματα καθηλωμένα σε άλλες εποχές. Βαθιάς συντήρησης. Αποκρουστικού σκοταδισμού. Βουλευτές και κόμματα που επιχειρηματολογούν υπέρ της διάκρισης των χωρισμένων γονέων σε διαφορετικής κατηγορίας ανθρώπους, σε ανώτερους που ασκούν την επιμέλεια, και σε κατώτερους που καταδικάζονται να βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν ορφανά από τον έναν γονέα.

Οι κακοποιητικοί, βίαιοι και ακατάλληλοι γονείς, είναι φυσικά εκείνοι που δια νόμου δεν θα πρέπει καν να πλησιάζουν τα παιδιά τους. Είναι όμως η εξαίρεση. Και μια Πολιτεία δεν νομοθετεί την εξαίρεση. Νομοθετεί τον κανόνα και την ισότητα, και στη συνέχεια διακρίνει το ποιοί μπορούν να απολαμβάνουν το δικαίωμα της ισοτιμίας.

Οι γονείς που στερούνται τα παιδιά τους και οι συγγενείς τους, εκατοντάδες χιλιάδες ενεργοί πολίτες και… ψηφοφόροι, ας κρατούν από τώρα σημειώσεις με όσους βουλευτές και κόμματα καταδικάζουν αθώες ψυχές σε στερημένη ανατροφή και συναισθηματικά δράματα, με τον έναν γονέα “απόντα” από την ανατροφή τους.

Το ραντεβού δίνεται για τις κάλπες, όπως πρέπει να συμβαίνει στις Δημοκρατίες.

Best Of

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η “ατελής” Ανάσταση, χωρίς εκείνους που δεν είναι πια εδώ

  Την ψυχή του ανθρώπου δεν κατάφερε να τη χαρτογραφήσει...

Η Ανάσταση της ελπίδας

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στις Εκκλησίες...

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη....

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση...
Νίκος Φυλάγγελος
Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Η “ατελής” Ανάσταση, χωρίς εκείνους που δεν είναι πια εδώ

  Την ψυχή του ανθρώπου δεν κατάφερε να τη χαρτογραφήσει μέχρι σήμερα κανείς. Μονάχα ο καθένας από εμάς, σε ηλικία που επιτρέπει στην εμπειρία να...

Η Ανάσταση της ελπίδας

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στις Εκκλησίες διαβάστηκε το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, που ξεκινάει με την εμβληματική ρήση Εν αρχή ην ο...

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη. Το Πάσχα λειτουργεί, ειδικά για όσους δεν έχουν στεγνώσει την καρδιά τους από τη γαλήνη...