Η επιτυχία του Γιώργου Παπαδάκη με την αποκαλυπτική συνέντευξη Τσίπρα

Του Μανώλη Κομνηνού

 

Ακόμη μια δημοσιογραφική επιτυχία κατέγραψε ο Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος φιλοξένησε τον Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, σε μια συνέντευξη στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έβγαλε ειδήσεις.

Ο Γιώργος Παπαδάκης συνεχίζει και φέτος την κυριαρχική παρουσία του στην πρωινή ζώνη της τηλεόρασης, με πρωτιές στα δυναμικά κοινά και με θέματα τα οποία δημιουργούν πολιτικά γεγονότα.

 

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα

στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, στον Γιώργο Παπαδάκη

 

 

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μαζί μας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρήκα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Περίεργη εποχή, περίεργο Πάσχα…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δύσκολο Πάσχα και το φετινό, δεύτερο συνεχόμενο. Είναι οι ημέρες αυτές που χρειάζεται μια αισιοδοξία, την έχουμε όλοι ανάγκη, αλλά δε μπορώ να πω ότι είναι εύκολο να δημιουργήσει κανείς τεχνητή αισιοδοξία με όλα όσα συμβαίνουν γύρω. Φοβάμαι ότι θα στενοχωρήσουμε λίγο τους τηλεθεατές μας μ’ αυτά που θα πούμε, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν πάνε καλά λόγω των χειρισμών ή δεν πάνε καλά λόγω της πορείας της πανδημίας; Γιατί εδώ πρέπει να το ξεχωρίσουμε κ. Πρόεδρε και να δούμε και τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση αλλά και τις ευθύνες που αναλογούν στην αντιπολίτευση. Τις ευθύνες που αναλογούν στους πολίτες, στους επιστήμονες…

Γιατί ξέρετε τι έχει γίνει; Η κυβέρνηση λέει «εγώ παίρνω κάποια μέτρα και τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, και ο κόσμος τ’ αποδέχεται, η αντιπολίτευση λέει ότι η ανεμελιά σου Μητσοτάκη ή ο λάθος χειρισμός των θεμάτων της πανδημίας έχει φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση  τους πολίτες, οι επιστήμονες, υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, άλλα λέει ο ένας άλλα λέει ο άλλος». Εμείς οι άνθρωποι των ΜΜΕ κουνάμε το δάχτυλο στον κόσμο και του υπενθυμίζουμε την ατομική ευθύνη κι  ο κόσμος τρελαίνεται με όλους εμάς, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων του πολιτικού συστήματος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα είπατε όλα σε λίγα δευτερόλεπτα. Κοιτάξτε, το βασικό είναι να ξεκινήσουμε από τη διαπίστωση και μετά να δούμε τις ευθύνες. Εδώ υπάρχει διαφορά και σε ό,τι αφορά τη διαπίστωση με την κυβέρνηση. Δηλαδή αυτό το οποίο κατά την άποψή μου είναι προβληματικό έως επικίνδυνο, είναι ότι δεν έχει βγει μια φορά ο πρωθυπουργός, ή κάποιος υπουργός να μας πει  ότι «δεν πάμε καλά, αποτύχαμε».

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υποχρεωτικό όμως είναι να πει ότι δεν πάμε καλά;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, μα άμα δεν έχουμε διαπιστώσει το αυτονόητο και άμα διαφωνούμε και πάνω στις στατιστικές και πάνω στα νούμερα και πάνω στην πραγματικότητα; Εδώ είχαμε μια πορεία από τον προηγούμενο Μάρτιο που ξεκίνησε η διαδικασία όλη αυτή και το lockdown, όπου βγαίναμε όλοι, και η αντιπολίτευση και λέγαμε «είναι μια επιτυχία της χώρας».

Το πρώτο εξάμηνο, λοιπόν, είχαμε 400 νεκρούς και το δεύτερο  εξάμηνο έχουμε 10.000 νεκρούς, 25 φορές περισσότερους. Αν αυτό δεν το διαπιστώσεις και λες, όπως ήμαστε και στο πρώτο, καλά τα πηγαίναμε, συνεχίζουμε να τα πηγαίνουμε καλά. Εάν λοιπόν δε διαπιστώνεις ότι κάτι δεν πάει καλά… Κι όλα αυτά συνέβησαν έχοντας το πιο μακροχρόνιο και αναποτελεσματικό lockdown σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπήρχε άλλη χώρα στην Ευρώπη που να έχει τόσους μήνες κλειστούς την εστίαση και τόσες εβδομάδες κλειστά τα σχολεία.

Να βγούμε λοιπόν και να πούμε πώς έχουν τα πράγματα, να μην ωραιοποιούμε την πραγματικότητα και μετά να δούμε τι έφταιξε. Εάν δεν είμαστε καν στο σημείο αυτό, να βγούμε και να πούμε ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά, κάτι δεν πάει καλά, αυτή η μακάβρια σύγκριση η διαρκής με τον αριθμό των θανάτων, διότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα  με 10 εκατομμύρια πολίτες και προφανώς, θα έχει μικρότερο αριθμό ανθρώπων που χάθηκαν από μια άλλη χώρα που έχει 100 εκατομμύρια.

Όταν όμως κάνεις τη σύγκριση ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, βλέπεις, όπως βλέπουμε τις τελευταίες 50 μέρες, ότι η Ελλάδα είναι τις τελευταίες 50 μέρες, από αρχές Μαρτίου, στους ανθρώπους που χάνονται καθημερινά, παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός, βλέπεις ότι είναι πρώτοι από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιο πάνω από τις  ΗΠΑ, πάνω από τη Μεγάλη Βρετανία. Γίνονται συγκρίσεις τούτες τις μέρες με την Ινδία που εκεί γίνεται χαμός, αλλά σε συγκρίσεις θανάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού εμείς είμαστε πολύ περισσότερο.             Θρηνούμε για την Ινδία, για την Ελλάδα ποιος θα θρηνήσει;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως θα πρέπει να παρατηρήσουμε και κάτι: ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν θα πρέπει να γίνεται μ’ έναν τρόπο που θα πρέπει η κυβέρνηση να υπολογίζει ότι «εγώ έχω ένα όφελος  από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω και η αντιπολίτευση  να λέει «πώς θα πλήξω την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία για να έχω εγώ κομματικά οφέλη». Δηλαδή εδώ δεν έχουμε εκλογές ποιος πάει καλύτερα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο αλλά δεν το έχει κάνει αυτό η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση στάθηκε στο ύψος των ευθυνών της από την πρώτη στιγμή. Όλη η αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσέξτε όμως, αν αμφισβητούμε τους επιστήμονες..

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποιος τους αμφισβήτησε τους επιστήμονες; Τους επιστήμονες τους έχει αμφισβητήσει ο τρόπος με τον οποίο τους έχει εργαλειοποιήσει η ίδια η κυβέρνηση. Διότι τις αποφάσεις δεν τις παίρνουν αυτοί.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι υποτιμητικό αυτό για τους επιστήμονες;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όπου κάποιοι από αυτούς, λένε ότι κάποιοι συμφωνούν και μ’ εσάς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα δεν είναι υποτιμητικό για τους επιστήμονες να θεσπίζεται ακαταδίωκτο; Για ποιο λόγο να θεσπίζεται ακαταδίωκτο; Εσείς τους καλείτε αυτούς τους ανθρώπους εδώ να βγουν με ευθύνη την άποψή τους, τη γνώμη τους. Είναι γνωμοδοτικός ο ρόλος τους. Σας έχει πει κανένας απ’ αυτούς ότι θέλει να μη λογοδοτεί πουθενά; Κανένας δεν σας το έχει πει. Αλλά επειδή υπάρχει η ανάγκη να θεσπιστεί ακαταδίωκτο για τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις Επιτροπές και ασκούν πιέσεις…

Τώρα να τα πούμε τα πράγματα καθαρά: Αποφασίζει ο Τσιόδρας; Το πιστεύετε εσείς αυτό; Διαρκώς κόντρα στις αποφάσεις είναι. Αποφασίζει η κυβέρνηση αυτό που θέλει ν’ αποφασίσει. Τελεία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ να κάνω μια υπόθεση εργασίας. Ας υποθέσουμε ότι έχετε δίκιο σ’ αυτό που λέτε και ότι χειραγωγείται η Επιτροπή, ότι η Επιτροπή δεν κάνει τις εισηγήσεις αυτές οι οποίες οδηγούν σε αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά η κυβέρνηση επιβάλλει στην Επιτροπή να εισηγηθεί ορισμένα πράγματα για να τα υλοποιήσει. Εάν το λέει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, το λέει το ΚΙΝΑΛ, το λέει η Ελληνική Λύση, το λέει το ΚΚΕ, το λέει και το ΜέΡΑ 25, δηλαδή το σύνολο της αντιπολίτευσης, αντιλαμβάνεστε ότι εγώ ως πολίτης, θα πρέπει να ταχθώ ή με την αντιπολίτευση ή με την κυβέρνηση, ανάλογα τα ποσοστά που έχουν τα κόμματα για να δω τι συμβαίνει στη χώρα μου. Άρα, μεγαλώνει η σύγχυση, μεγαλώνει η αμφισβήτηση, δε θα κάνω το εμβόλιο, δε θα φορέσω μάσκα; Θα κινηθώ το βράδυ μετά τις 10 και θα κάνω πάρτι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό, μην τα ισοπεδώσουμε όλα..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, αυτά είναι ερωτήματα για να πάρω απαντήσεις από σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η αντιπαράθεση η πολιτική είναι άλλο πράγμα και είναι άλλο πράγμα το αν θα κάνω ή δεν θα κάνω το εμβόλιο. Εγώ θέλω να σας πω ότι όλη η αντιπολίτευση έχει δείξει μια στάση υπευθυνότητας. Διότι δύο ήταν τα κρίσιμα σημεία  στα οποία η αντιπολίτευση σύσσωμη έδωσε συναίνεση, αν εξαιρέσεις, δεν ξέρω για την Ελληνική Λύση, εκεί μας τα χάλασε λίγο με τους εμβολιασμούς, αλλά σύσσωμη η αντιπολίτευση ήταν θετική, έδωσε συναίνεση στο πιο δύσκολο πράγμα, που ήταν ο περιορισμός των ελευθεριών των πολιτών. Είπε, πρέπει να γίνει το lockdown. Δεν βγήκαμε να πούμε ότι κακώς κτλ., στην πρώτη φάση της πανδημίας και σε όλη την πορεία δεν αμφισβητήσαμε τις αποφάσεις. Και σύσσωμη η αντιπολίτευση έδωσε τη μάχη για να πεισθεί ο κόσμος. Τα δυο κρίσιμα ζητήματα ήταν αυτά.

Όμως, τις αποφάσεις δεν τις παίρνει η αντιπολίτευση, τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση. Κι εγώ σήμερα καταλαβαίνω ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης που παρακολουθεί  όλη αυτή την εξέλιξη κι έχει αγανακτήσει, έχει κουραστεί. Βλέπει ότι μπήκαμε σ’ ένα lockdown αρχές Νοέμβρη  με 800 κρούσματα και βγαίνουμε από το lockdown με 3.000 κρούσματα. Μπήκαμε στο lockdown με 20 νεκρούς την ημέρα, βγαίνουμε από το lockdown με 90 νεκρούς την ημέρα. Μπήκαμε στο lockdown με 200 διασωληνωμένους, βγαίνουμε από το lockdown με 800 συν 100 στα ράντζα. Αυτό δεν βλέπει ο κόσμος; Και όλη αυτή την περίοδο, όπως μπαίνουμε, έτσι βγαίνουμε.

Δηλαδή αυτό το οποίο καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης, δεν χρειάζεται πολλή σκέψη και πολλή λογική, είναι ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα  λειτούργησε χωρίς σχέδιο και χωρίς στρατηγική, χωρίς έναν σχεδιασμό για σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, με τις εστίες υπερμετάδοσης ανοιχτές καθόλη τη διάρκεια του lockdown που ήταν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ήταν οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι, εκεί όπου υπήρχε διάδοση και διασπορά του ιού και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, οι  κλειστές δομές, τα σχολεία που μας έλεγαν τόσον καιρό ότι δεν κολλάει στα σχολεία.

Εμείς φωνάζαμε από την πρώτη στιγμή, προτείναμε, προτάσεις κάναμε διαρκώς και λέγαμε, τεστ, δώστε τη δυνατότητα  να υπάρχει η συνταγογράφηση στο τεστ για όποιον αισθάνεται άσχημα να πάει να κάνει ένα τεστ. Δώστε τη δυνατότητα στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους κάθε Δευτέρα και Παρασκευή. Πόσο θα κόστιζε όλο αυτό το πράγμα για να γίνει εγκαίρως, για να υπάρχει μια σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση;

Δεν υπήρχε. Και άρα οι επιστήμονες καλούνταν να πάρουν αποφάσεις χωρίς να  έχουν πλήρη εικόνα για τη διασπορά του ιού. Λέγαμε, αραιώστε τα δρομολόγια στα ΜΜΜ. Εμείς είχαμε αφήσει έτοιμο διαγωνισμό για 800 λεωφορεία στην Αττική, τον οποίο τον ακύρωσαν με το που βγήκαν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ΣτΕ τον μπλόκαρε…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τις εικόνες του συνωστισμού καθημερινά στα ΜΜΜ, στο μετρό, στα λεωφορεία, και μας έλεγαν ότι εκεί δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει ότι κολλάει. Άρα λοιπόν, εδώ αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στον σχεδιασμό και στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πανδημία συνολικά.

Επιπλέον, να σας πω και κάτι άλλο: Η λογική του lockdown, ξέρετε, είναι το εύκολο. Το εύκολο είναι να πεις  μια μέρα, τα κλείνω. Το δύσκολο είναι να δεις με ποιον τρόπο θα μπορέσεις να κάνεις στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να μη διαλύσεις και την οικονομία. Εμείς έχουμε από τον Νοέμβριο και μετά τα πάντα κλειστά. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να το έκανε αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ανοιγοκλείνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλλά να έχεις διαρκώς τα σχολεία κλειστά, την εστίαση κλειστή… Εδώ έρχεται η κοινή λογική και σου λέει: γιατί να μη μπορώ τώρα που είναι ανοιχτός ο καιρός, εδώ και μήνες, να καθίσω σ’ ένα καφενείο με αποστάσεις, με μέτρα ασφαλείας, να είναι ανοιχτή η εστίαση και να πρέπει να  κάνω τις όποιες συναναστροφές μου μέσα σ’ έναν κλειστό χώρο στα σπίτια; Γιατί να πρέπει να στείλω sms για να βγάλω τογ σκύλο μου βόλτα; Πού αλλού συμβαίνει αυτό στην Ευρώπη; Πείτε μου. Σε ποια άλλη χώρα;

Διότι εδώ μπήκαμε όλοι σε μια λογική, η κυβέρνηση δηλαδή μας έχει βάλει σε μια λογική επιτήρησης και αυταρχισμού χωρίς κανένα αποτέλεσμα, καμία λογική.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως όμως αν γίνονταν αυτά που λέτε, μετά θα βγαίνατε και θα λέγατε «ορίστε, ανοίξατε την εστίαση κι έχουμε διασπορά, αφήνετε τον  κόσμο ελεύθερο χωρίς sms». Γιατί εδώ, αν μου επιτρέψετε, σε ορισμένες περιπτώσεις για το ανοιγοκλείσιμο, είχατε κι εσείς διαφορετικές απόψεις.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ θέλω να σας κάνω  μια ερώτηση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Παρακαλώ. Θα αντιστρέψουμε τους όρους.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Συζητάμε τώρα και μας παρακολουθεί ο κόσμος, σήμερα είναι και μια μέρα πιο χαλαρή, να μη χάσουμε το κέφι μας. Την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε ο πρωθυπουργός και μας είπε για άλλη μια φορά ότι πετύχαμε, ενώ ήμαστε στο pic, στις πιο άσχημες επιδόσεις από την αρχή της πανδημίας είμαστε τώρα.

Μέχρι και ο κ. Μάνος, που δεν είναι στο δικό μας ιδεολογικό χώρο, ο Στέφανος Μάνος, βγήκε ο άνθρωπος κι έγραψε ένα άρθρο και είπε, «να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, να πει ο πρωθυπουργός την αλήθεια στον ελληνικό λαό για να ξέρει ότι είμαστε σε δύσκολη φάση και να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να προσέχουμε». Και βγήκαν και του είπαν ότι «τα λες αυτά διότι βοηθάς τον ΣΥΡΙΖΑ». Έγραψε δεύτερο άρθρο χτες και λέει «με κατηγορούν που είπα την αλήθεια, ότι έγινα Συριζαίος στα γεράματα».  Δεν είναι ο άνθρωπος αριστερός, την αλήθεια είπε.

Βγαίνει λοιπόν ο πρωθυπουργός και τι λέει: θα ανοίξω σε 15 μέρες. Και ρωτώ εγώ: Πού ξέρεις άνθρωπέ μου τις υγειονομικές συνθήκες σε 15 μέρες για να ανοίξεις; Πού τις ξέρεις; Σου είπε καμία Επιτροπή, υπάρχει καμία Επιτροπή να σου προβλέψει σε 15 μέρες για να σου επικυρώσει; Άρα τις αποφάσεις τις παίρνουν μονάχοι τους. Ποια Επιτροπή; Πρόσχημα είναι η Επιτροπή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά δεν είναι αντιφατικό αυτό που λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το κρίσιμο ερώτημα είναι: γιατί λοιπόν ν’ ανοίξω την εστίαση στις 3 Μαΐου και να μην την ανοίξω την προηγούμενη Δευτέρα έχοντας 10 μέρες κενό, όπου ο κόσμος πάει και συνωστίζεται στις πλατείες και νέοι άνθρωποι συνωστίζονται στις πλατείες; Και γιατί ν’ ανοίξω με ένα κλίμα στον ελληνικό λαό ότι τελειώνουμε, φύγαμε από την πανδημία, το οποίο δημιουργεί  ένα αίσθημα χαλάρωσης;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό δημιουργεί και μια αντιφατικότητα όμως.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε κ. Παπαδάκη, η αλήθεια είναι πάντοτε αυτή η οποία χρειάζεται σε κάθε κρίσιμη στιγμή. Όποιος φοβάται την αλήθεια, βρίσκει μπροστά του το πρόβλημα. Θα έπρεπε λοιπόν σήμερα να πούμε: πρέπει να ανοίξουμε γιατί δεν πάει άλλο, πρέπει να ανοίξουμε διότι αποτύχαμε. Τι να κάνουμε, αποτύχαμε. Και να το πω διαφορετικά. Και όλη η Ευρώπη απέτυχε. Όλο αυτό το δυτικό μοντέλο του ακορντεόν που εδώ βέβαια ήταν το χείριστο σε σχέση με όλη την Ευρώπη, όλο αυτό το μοντέλο ήταν ένα μοντέλο αναποτελεσματικό.

Να βγούμε λοιπόν να πούμε ότι αποτύχαμε. Αλλά να βγούμε και να πούμε ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ξεμπερδέψαμε από την πανδημία. Το ποσοστό του εμβολιασμού δυστυχώς είναι πάρα πολύ χαμηλό ακόμα, είμαστε στο 8% του πληθυσμού…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν συμμετέχετε λοιπόν σε μια καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού; Γιατί δεν λέτε το εξής: Ότι εμείς κάνουμε μια καμπάνια στα πληρωμένα και μπουκωμένα κανάλια…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτος δεν εμβολιάστηκα;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το κάνατε, ναι. Κι εγώ έκανα και έβγαλα μια φωτογραφία ότι το έκανα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι πρώτος εσείς.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι πρώτος. Στην ηλικία μου. Αλλά γιατί δεν συμμετέχετε με μια καμπάνια; Δεν είναι ανάγκη να είναι καμπάνια αντιπολιτευτική, να είναι μια καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, να είναι μια καμπάνια υπέρ της επισήμανσης, όχι με το δάχτυλο τεντωμένο για την ατομική ευθύνη που έχουμε ο καθένας εξ ημών, όπου εκεί θα φανεί ότι ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κριτική στην κυβέρνηση βγαίνει και λέει «κοιτάξτε, εμείς από την πλευρά μας λέμε ότι επιβάλλεται να κάνουμε τον εμβολιασμό, είναι η μοναδική λύση για να ξεφύγουμε από την πανδημία».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα το έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Κι εγώ θέλω να σας δώσω κι ένα παράδειγμα σήμερα, για να συνειδητοποιήσουμε πόσο άδικη είναι η κυβέρνηση και πολλές φορές κι εσείς οι δημοσιογράφοι που κουνάτε το δάχτυλο στους νέους ανθρώπους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ το σιχαίνομαι αυτό και δεν το κάνω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι εσείς προσωπικά, αλλά τους έχουν κατηγορήσει, τους έχουν στοχοποιήσει ότι είναι αυτοί οι οποίοι είναι ανεύθυνοι, δε σκέφτονται τους μεγαλύτερους, βγαίνουν έξω και μεταδίδουν τον ιό. Άνοιξε η πλατφόρμα επιτέλους, έστω και για τα AstraZeneca, για να ξεστοκάρουμε εν πάση περιπτώσει, γιατί δυστυχώς, και θέλω να το πω…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό δεν είναι κακό τώρα που λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άνοιξε η πλατφόρμα 30-39.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και ακούει τον πρώην πρωθυπουργό να λέει ότι «ξέρετε, πάνε να ξεστοκάρουν ένα εμβόλιο το οποίο είναι επικίνδυνο». Αυτό θα αντιληφθεί αυτός που μας ακούει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, εγώ θα μιλήσω πολύ καθαρά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το «ξεστοκάρισμα» ξέρετε τι σημαίνει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα μιλήσω πολύ καθαρά και θα πω ότι, δυστυχώς, δεν είχαμε την επάρκεια των εμβολίων για να μπορέσει γρήγορα να εμβολιαστεί ο κόσμος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όντως, λόγω ευρωπαϊκού αλαλούμ…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δυστυχώς, δημιουργήθηκε και ένα κλίμα αρνητικό για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Εγώ θα μιλήσω έξω απ’ τα δόντια λέγοντας ότι εδώ υπάρχουν και συγκρούσεις συμφερόντων εταιρειών. Διότι δε μπορεί αυτή τη στιγμή ένας ολόκληρος πληθυσμός στη Μεγάλη Βρετανία να έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca, όλοι οι Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca και δε μπορεί αυτό να δημιουργεί υπόνοιες μονάχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκεί να είναι όλα μια χαρά.

Όλα τα εμβόλια έχουν κάποιες παρενέργειες, αυτό όμως που πρέπει να καταλάβει ο μέσος πολίτης που μας ακούει, είναι ότι οι πιθανότητες να έχει κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο, είναι μηδαμινές σε σχέση με τις πιθανότητες που έχει να κολλήσει τον κορωνοϊό και να περάσει δύσκολα και ενδεχομένως να μη γλιτώσει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό που λέτε είναι σημαντικό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα πρέπει να το πούμε αυτό και να το καταλάβουμε όλοι. Υπάρχει όντως σε όλα τα εμβόλια -γιατί είναι δυο τεχνολογίες, είναι ο αδενοϊός και είναι το MRNA που λένε, στα εμβόλια του αδενοϊού, όχι μόνο της AstraZeneca, και άλλων εταιρειών-, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να αντιδράσει ο οργανισμός όπως αντιδρά σε οποιοδήποτε εμβόλιο. Κι αυτό που λένε για τις θρομβώσεις -εγώ επιστήμονας δεν είμαι, ακούω όμως τους επιστήμονες που λένε ότι αν εγκαίρως εντοπισθούν αντιμετωπίζεται-, ενώ ο κορωνοϊός, δύσκολα αντιμετωπίζεται.

Άρα λοιπόν, για να κλείσω αυτή την παρένθεση που έκανα, ήθελα να πω ότι οι νέοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο άνοιγμα της πλατφόρμας 30-39 για τον εμβολιασμό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όντως, είναι εντυπωσιακό αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν, ας σταματήσουμε να τους στοχοποιούμε. Ας σταματήσουμε να στοχοποιούμε μια γενιά δίνοντάς της ευθύνη για όλα συμβαίνουν γύρω μας. Και να δούμε ότι αυτή η γενιά είναι τελικά μια γενιά η οποία όχι μόνο στοχοποιείται, αλλά περνά και πιο δύσκολα. Θα ζήσει πιο δύσκολες μέρες απ’ ό,τι όλες οι προηγούμενες γενιές, τουλάχιστον αυτές  που έζησαν απ’ τον πόλεμο και μετά. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως σε ορισμένα σημεία λέτε τα ίδια πράγματα αλλά αποβλέπετε στο να υπάρχουν οφέλη; Θα σας πω ένα παράδειγμα τώρα. Και αναφέρομαι και στην κυβέρνηση και αναφέρομαι και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Είπατε, με ποια λογική και ποιοι επιστήμονες έδωσαν τη συμβουλή στον πρωθυπουργό να πει ότι «σε 15 μέρες ανοίγω την εστίαση»; Αμέσως μετά είπατε: «και γιατί δεν την άνοιγες 15 μέρες πριν; Πού ξέρεις τι επιδημιολογικά στοιχεία θα υπάρχουν μετά από 15 μέρες»; Κι εγώ σας αντιστρέφω το ερώτημα και σας λέω: αν άνοιγε με τα συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία πριν 15 μέρες η εστίαση, δε θα είχαμε αύξηση των κρουσμάτων; Δηλαδή, μήπως χανόμαστε στο «είπε αυτός αυτό, θα πω εγώ αυτό»; Και μπορεί να συμβαίνει κι από τις δυο πλευρές, δηλαδή αυτό είπε η αντιπολίτευση, εγώ ως κυβέρνηση θα κάνω το διαφορετικό. Ή αυτό είπε η κυβέρνηση; Εγώ θα βγω να πω ότι είναι λάθος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, νομίζω ότι όλο αυτό το διάστημα, που είναι μεγάλο διάστημα που ζούμε αυτή την τραγωδία στη χώρα, νομίζω ότι όλοι έχουμε κριθεί. Και για το αν καταθέτουμε προτάσεις και για το αν είμαστε καιροσκόποι, για το αν καιροφυλαχτούμε να πει ο ένας το άσπρο να πούμε εμείς το μαύρο. Νομίζω ότι δεν έχουμε  δώσει τέτοια δείγματα γραφής.

Νομίζω ότι αυτό το οποίο καταθέτω στον δημόσιο διάλογο, κι εγώ προσωπικά αλλά και οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης και συνολικά η αντιπολίτευση, είναι μια πραγματική έγνοια να συνεισφέρουμε προκειμένου να βγει μετά από έναν χρόνο λίγο νωρίτερα η χώρα απ’ αυτή τη μεγάλη ταλαιπωρία στην οποία βρίσκεται.

Θα θυμάστε  ότι με το που ξεκίνησε η διαδικασία της μεγάλης κρίσης από τον Νοέμβρη, όταν άρχισαν να επιδεινώνονται οι δείκτες και να έχουμε τη μεγάλη οικονομική κρίση στη Θεσσαλονίκη, επισήμανα στον πρωθυπουργό και δημοσίως βγήκα και είπα ότι αυτή η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τη λογική του «αποφασίζω και διατάζω», θέλει συναινέσεις. Και τους ζήτησα να καθίσουμε μαζί να βρούμε ένα σχέδιο. Και μάλιστα πρότεινα και κοινό υπουργό Υγείας. Δεν εισακούστηκα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το είχατε κάνει όταν εσείς ήσαστε πρωθυπουργός αυτό, σε θέματα τα οποία…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είχαμε πανδημία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είχαμε οικονομική πανδημία, είχαμε τα μνημόνια. Κι αυτή δεν ήταν μια πανδημία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχαμε οικονομική πανδημία και είχαμε και κρίσιμα εθνικά θέματα, όπου είχα συγκαλέσει τρεις φορές το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Και ήμουν ανοιχτός στη συζήτηση. Αλλά είναι άλλο πράγμα το πώς θα αντιμετωπίσεις μια οικονομική κρίση από την οποία έχεις κριθεί από τον ελληνικό λαό στη βάση του προγράμματός σου και άλλο πράγμα να σε βρει στη μέση της θητείας σου μια πανδημία που δεν είναι οικονομική κρίση. Κι εκεί χρειάζονται συναινέσεις, χρειάζονται συνεννοήσεις, χρειάζεται η συνέργεια κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Εδώ δεν εισακούστηκα. Αρχές Γενάρη πήγα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός τι έλεγε; Έλεγε ή ότι τα πάμε καλά, ή ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα από δω και στο εξής. Θυμάστε τι έλεγε πέρυσι τον Ιούνιο ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή; Το θυμάστε αυτό;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όλοι ήταν σε μια κατάσταση ευφορίας τότε. Γιατί νομίζαμε ότι το έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα. Κι εδώ οι ευθύνες είναι και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έλεγε πέρυσι τον Ιούνιο «αυτό το καλοκαίρι θα είναι το καλοκαίρι της σποράς, το φθινόπωρο θα είναι το φθινόπωρο της άνοιξης και το χειμώνα θ’ ανατείλει ο ήλιος της ανάπτυξης». Τέτοια όμορφα και ποιητικά μας έλεγε. Και τελικά ήταν η σπορά, έσπειρε χιλιάδες τουρίστες μέσα στο καλοκαίρι, θέρισε εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα μετά και τώρα, αντί για την ανάπτυξη έχουμε μια οικονομία παγωμένη, έχουμε μια κοινωνία εξαντλημένη..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι εσείς λέγατε ν’ ανοίξει ο τουρισμός. Πώς να ανοίξει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άνοιξε χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άλλο αυτό, μπορεί να έγινε έτσι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άνοιξε χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπορεί να έγινε έτσι, αλλά κι εσείς λέγατε να ανοίξει ο τουρισμός τότε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να πω όμως ότι η ανεμελιά ήταν βασικό χαρακτηριστικό της  στάσης του κ. Μητσοτάκη από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Η αίσθηση ότι ο κορωνοϊός τελείωσε και τον νικήσαμε, που την είχε στο πρώτο κύμα, ήταν μια αίσθηση που τον ακολούθησε και μετά. Και θέλω να πω ότι όταν εγώ τον Γενάρη του ζήτησα να δούμε τρία βασικά πράγματα: πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα του εμβολιασμού, να γίνει ταχύτερα ο εμβολιασμός, να παρθούν πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγήθηκε σ’ ένα φιάσκο μέσα από την υπόθεση της επιμονής στα πλάνα μιας βιομηχανίας και μόνο. Δεν εισακούστηκα.

Πώς θα δούμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε κι από άλλες πηγές εμβόλια, δεν εισακούστηκα.

Πώς θα δούμε, τους είχα πει τότε, το θέμα των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Κύριε Παπαδάκη, δεν είναι μόνο ο εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός, όλοι πρέπει να βγούμε μπροστά και να στηρίξουμε, αλλά εάν σήμερα εμείς είχαμε, όπως άλλες χώρες έχουν κάνει, εγκαίρως επενδύσει στα σκευάσματα τα φαρμακευτικά, πειραματικά, στα μονοκλωνικά αντισώματα που σώζουν ανθρώπινες ζωές αν εγκαίρως δοθούν στους ανθρώπους που έχουν μια πιο επιβαρυμένη εικόνα και οδηγούνται, δυστυχώς στη διασωλήνωση, διότι οι στατιστικές λένε ότι αυτοί που μπαίνουν στις ΜΕΘ έχουν μικρότερες…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια αν πειθαρχούσαμε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, έπρεπε να έχει την έγκριση, να πάρουμε τις πατέντες, πράγματα δύσκολα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ πρόκειται περί ζωής και θανάτου. Εδώ είναι ένα ζήτημα ζωής, πώς θα γίνει; Δηλαδή, δεν πρέπει να δούμε πώς πιο γρήγορα θα γίνουν όλα αυτά; Δεν πρέπει να υπάρχει η έγνοια της πολιτείας, προκειμένου να ασφαλίσει κάποια σκευάσματα, τα οποία πειραματικά, όπου έχουν εφαρμοστεί, έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα;

Δεν μπορεί λοιπόν αυτά να τα δίνεις μόνο σε VIP ασθενείς ή σε ασθενείς που είναι τυχεροί, διότι στα νοσοκομεία εκείνα γίνονται πειραματικές εφαρμογές και να τα στερείς από το σύνολο του πληθυσμού.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προηγουμένως αναφερθήκατε στην ανεμελιά του πρωθυπουργού. Τι τύχη μπορεί να έχει μια χώρα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή την πανδημία και τα επακόλουθά της που είναι η οικονομία, που θα έρθουμε αμέσως μετά, όταν εσείς χαρακτηρίζεστε από κυβερνητικούς παράγοντες ως «ψεύτης» και εσείς χαρακτηρίζετε το σημερινό πρωθυπουργό «ανέμελο» κι ότι χαρακτηρίζεται από ανεμελιά;

Δηλαδή, αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί που μας ακούνε, αν είναι υποστηρικτές σας θα πρέπει να αποκαλούν τον πρωθυπουργό έναν ανέμελο πρωθυπουργό που δεν ξέρει τι του γίνεται και αν είναι Νεοδημοκράτης, ότι μπροστά του αυτή τη στιγμή έχει έναν ψεύτη πολιτικό και λαϊκιστή. Τι τύχη  μπορεί να έχει αυτός ο λαός όταν υπάρχει αυτός ο διχασμός σε εποχή που θα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει τώρα, νομίζω ότι υπήρξαν και χειρότερες στιγμές στην πολιτική ζωή του τόπου.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χωρίς πανδημία όμως όπως είπατε κι εσείς. Γιατί δε ζητάει χαρτί κοινωνικών φρονημάτων ο ιός, εγώ ξέρω και Συριζαίους που έχουν προσβληθεί και Νεοδημοκράτες και ΚΚΕ, όλα τα κόμματα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλήθεια είναι αυτό, αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει το κρίσιμο αυτή την ώρα δεν είναι οι χαρακτηρισμοί. Το κρίσιμο είναι να δούμε ποιες είναι οι πολιτικές επιλογές εκείνες που έγιναν λάθος και ποιες θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες επιλογές που να είχαν σώσει ανθρώπινες ζωές. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι ότι βιώνουμε μια τραγωδία δίχως τέλος. Το κρισιμότερο, για να πάμε τώρα στην οικονομία, είναι να μη συνηθίσουμε αυτή την κατάσταση, κύριε Παπαδάκη.

Να μη συνηθίσουμε στην απώλεια της ανθρώπινης ζωής, να μην αποστρέφουμε το βλέμμα από κει  όπου καθημερινά έχουμε ανθρώπινα δράματα και να μην ξεχάσουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, που δίνουν αυτή τη μάχη με αυταπάρνηση. Διότι οι κύριοι καθηγητές της Επιτροπής, και είμαι βέβαιος ότι δεν το ζήτησαν, πήραν ακαταδίωκτο.

Οι γιατροί που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, όμως, και σώζουν ανθρώπινες ζωές και δεν έχουν ενισχυθεί καθόλου από πέρυσι τον Μάρτη και οι νοσηλευτές, δεν έχουν ακαταδίωκτο. Αλλά είναι εκεί, δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, δίνουν από το υστέρημα της ψυχικής τους δύναμης σ’ αυτούς τους ανθρώπους και νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να δούμε και πώς θα έχουμε ένα όραμα ν’ ανασυγκροτήσουμε το ΕΣΥ, να δημιουργήσουμε ποιοτικό κοινωνικό κράτος…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας δόθηκε η ευκαιρία να το κάνετε βέβαια τα 5 χρόνια που ήσαστε στην εξουσία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά τώρα, μη μου τα λέτε αυτά εμένα, αφού ξέρετε τι μας δόθηκε και τι δεν μας δόθηκε. Μας δόθηκε η ευκαιρία να βγάλουμε τα κάστανα απ’ τη φωτιά, αυτή η ευκαιρία μας δόθηκε. Και τα βγάλαμε. Βγάλαμε τη χώρα από την κρίση των μνημονίων, τελειώσαμε με τα μνημόνια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, τότε υπήρχαν τα μνημόνια μπορεί να πει κάποιος, τώρα υπάρχει η πανδημία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι το ίδιο, κύριε Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ίδιο δεν είναι…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ θέλω να σας πω, μιας και το ρωτάτε αυτό για να μπούμε στα θέματα της οικονομίας, ότι όταν ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνά τον τόπο, είχαμε άδεια Ταμεία. Είχαμε μια τρόικα που μας έλεγε ότι «πρέπει να φτάσετε σε πλεόνασμα 4%»…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξύνετε πληγές τώρα, γιατί είχατε μιλήσει και για «σεισάχθεια»…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα θα με αφήσετε να τελειώσω μια φράση;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα σας αφήσω, είμαι ζωηρός σήμερα, εσείς μου είπατε να είμαι χαλαρός.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα τα πούμε όλα, και για τη σεισάχθεια  θα πούμε και για όλα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και για τον Τζανακόπουλο θέλω να πούμε κάτι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για ό,τι θέλετε θα πούμε. Απλά να καταλάβουμε ότι αυτή η κυβέρνηση σήμερα έχει απείρως περισσότερες δυνατότητες οικονομικά σε σχέση μ’ αυτές που είχαμε εμείς. Της αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια Ταμεία. Ήταν η μόνη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που βρήκε γεμάτα και όχι άδεια Ταμεία. Έχει τη δυνατότητα από ένα Ταμείο Ανάκαμψης 30 δισεκατομμυρίων, μαζί με το ΕΣΠΑ την επόμενη εξαετία, 70 δισεκατομμύρια. Είναι πολλά λεφτά και δεν πρέπει να χαραμιστούν.

Έχει τη δυνατότητα χαμηλότοκου δανεισμού, διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξαιτίας της πανδημίας έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα που έχει συμπεριλάβει και την Ελλάδα. Έχει τη δυνατότητα για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μακάρι να είναι ακόμα μεγαλύτερο στο μέλλον, να μην αναγκάζεται να κάνει πλεονάσματα. Η ρήτρα διαφυγής ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ισχύει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Αυτές τις δυνατότητες που έχει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν τις είχε – καλά, η δική μου, δεν το συζητάμε-, δεν τις είχε καμία άλλη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά, ή μάλλον, για να είμαι πιο ακριβής, από την είσοδο της χώρας στο ευρώ και μετά. Αυτές τις μεγάλες δυνατότητες που έχει δεν πρέπει να τις χαραμίσει. Και, κυρίως, δεν πρέπει να έχει έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό που θα αφορά λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, λίγες μεγάλες οικογένειες, αυτές τις επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν πρόσβαση στον δανεισμό τον τραπεζικό. Και να μην αφορά τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να μην αφορά τους εργαζόμενους, να μην αφορά τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς.

Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα για την επόμενη μέρα, για να σας εισάγω στη συζήτηση που αφορά την επόμενη μέρα. Γιατί αυτή είναι η συζήτηση της επόμενης μέρας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως είναι καλό που μιλάτε για τους μικρομεσαίους. Θα κάνουμε μια μικρή διακοπή για να πάρετε και μια ανάσα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μια είδηση που ίσως σας ενδιαφέρει. Μετετράπη σε σύλληψη η προσαγωγή του Μένιου Φουρθιώτη. Τι πράγμα είναι κι αυτό τώρα θα μου πείτε, έχεις έναν πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά επειδή είναι και είδηση το θέμα αυτό…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, είναι σοβαρό θέμα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι σοβαρό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με την έννοια ότι είδαμε διάφορες καταγγελίες, καταρχάς είχαμε έναν συνάδελφό σας νεκρό από επίθεση. Και αυτά δεν γίνεται να συμβαίνουν σε μια σοβαρή πολιτεία. Δεν είναι μόνο ότι υπάρχει εγκληματικότητα που ανθεί. Εδώ είναι κι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το αν η νύχτα τελικά θα επιβάλλει τους κανόνες της. Αυτό που παραμένει αναπάντητο ως ερώτημα είναι τελικά για ποιο λόγο αυτός ο άνθρωπος -κι εσείς δημοσιογράφος είστε που εν πάση περιπτώσει, αν ήταν μια φορά γνωστός αυτός, εσείς είστε δεκαπέντε φορές γνωστός, κυκλοφορείτε με το μηχανάκι σας μόνος σας. Αυτός είχε μισό αστυνομικό τμήμα να τον φυλάει.

Το ερώτημα είναι ποιος πήρε αυτή την απόφαση και γιατί. Δεν απαντά η κυβέρνηση σ’ αυτό. Και υπήρξε και η καταγγελία του δημοσιογράφου Βαξεβάνη για συμβόλαιο θανάτου εναντίον του,  που φαίνεται, με βάση αυτά που λέει η Αστυνομία να επιβεβαιώνεται. Κι εγώ θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου γι’ αυτά που συμβαίνουν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και καταγράφεται, κύριε Πρόεδρε. Να πούμε τώρα για τις εκκαθαρίσεις που είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι έχουμε αρκετά θετικά μηνύματα και για σας και κάποιοι μου κάνουν παρατήρηση ότι είναι πολύ χαλαρός ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε. Εγώ πιστεύω ότι είναι καλό αυτό το πράγμα, ο σεβασμός είναι δεδομένος και το ξέρετε, αλλά εσείς μου δίνετε το δικαίωμα να είμαι κι εγώ πιο χαλαρός.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι και οι μέρες αυτές επιβάλλουν μια κουβέντα, όχι όμως έξω από την ουσία νομίζω, αλλά μια πιο ανθρώπινη διάσταση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μίλησε για εκκαθαρίσεις όταν θα έρθει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Δεν είναι λίγο βαρύ αυτό να ακούγεται;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πιστεύετε εσείς, κύριε Παπαδάκη;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το «εκκαθαρίσεις». Το αν εσείς έχετε διαπιστώσει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω σ’ αυτό το θέμα, γιατί υπήρξε μια προσπάθεια, όπως σε κάθε τι που λέγεται, διαστρέβλωσης. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός πολίτης, είτε ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ είτε Νέα Δημοκρατία, που να μη συμφωνεί μ’ αυτό που είπε ο Τζανακόπουλος. Ξέρετε τι είπε; Μίλησε για τις εστίες διαφθοράς που υπάρχουν μέσα στη Δημόσια Διοίκηση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν υπήρχαν επί ημερών σας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αυτό είπε. Και πριν και επί ημερών μας και σήμερα. Κι εγώ λέω, ποιος λογικός άνθρωπος δεν θα ήθελε -εγώ δεν θα έλεγα ο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θα έλεγα, και μάλιστα απευθύνομαι και στη σημερινή κυβέρνηση-, μαζί να καθίσουμε και να ξηλώσουμε αυτές τις εστίες διαφθοράς και παραεξουσίας που υπάρχουν μέσα στη Δημόσια Διοίκηση. Ή δεν είναι έτσι; Ή δεν γνωρίζετε εσείς ότι υπάρχει παραδικαστικό κύκλωμα στον χώρο των δικαστών; Ή δεν γνωρίζετε εσείς ότι υπάρχουν ολόκληρες έρευνες μιας και μιλήσαμε τώρα για το θάνατο του συναδέλφου σας και τον Φουρθιώτη κι όλα αυτά, ότι μέσα στην Αστυνομία, υπάρχει διαπλοκή της νύχτας και επίορκοι αστυνομικοί;

Ή να πω κι εγώ ότι δεν τα είδα και δεν ξέρω ως πρωθυπουργός τι τράβηξα, έχοντας ανθρώπους μέσα στη Δημόσια Διοίκηση που επικοινωνούσαν πρώτα με την τρόικα και μετά με τους κυβερνητικούς παράγοντες;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχουν κομματικό πρόσημο τις περισσότερες φορές  αυτοί, αυτοί μπορεί να κάνουν γλυκά μάτια και σ’ εσάς όταν είσαστε στην εξουσία ή στη Νέα Δημοκρατία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα συμφωνήσω μαζί σας. Τώρα πάμε στο κομματικό. Κύριε Παπαδάκη, ο κ. Μητσοτάκης, σε όλη την προεκλογική περίοδο είχε κάνει κεντρικό θέμα, αν θυμάστε, το ζήτημα των μετακλητών. Το θυμάστε; Τους πολλαπλασίασε. Τους διπλασίασε σε σχέση μ’ αυτούς που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάγκη δήθεν του επιτελικού κράτους, που αντί για επιτελικό κράτος έχει γίνει επιτελικό γιουρούσι στο Δημόσιο, κομματικών στελεχών. Έφτιαξε νόμο για να διπλασιάσουν το μισθό τους, γιατί δεν ήταν ικανοποιητικός ο μισθός.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως επικοινωνιακά χτυπάει άσχημα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και έφτιαξε και νόμο για να μειώσει τις απαιτήσεις, να μη χρειάζεται να έχουν πτυχίο για να βγουν ως μετακλητοί. Κι όταν ρωτήσαμε το Βορίδη τι είναι αυτό, είπε, «καλά, τους ξένους θα πάρουμε;». Άρα λοιπόν, όχι σ’ εμάς κριτική για κομματικό κράτος, όταν εν πάση περιπτώσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που για χρόνια, για δεκαετίες, αλλά ας μη μιλήσουμε για το παρελθόν, να μιλήσουμε για το σήμερα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η αίσθηση του κόσμου είναι ότι όποιο κόμμα έρχεται στην εξουσία, τους δικούς του χρησιμοποιεί.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ λοιπόν θέλω, κύριε Παπαδάκη, να πω το εξής και είμαι αυτή τη στιγμή, αν θέλετε, και σε θέση, δεν έχω κανένα λόγο να μη βγω και να πω ότι λάθη κάναμε κι εμείς. Δεν έχω κανένα λόγο να μην το πω αυτό. Από δω και στο εξής μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα τα οποία είναι αυτονόητα; Δεν μπορείς να βάζεις επικεφαλής στην ΕΡΤ τον δημοσιογραφικό που ήταν επικεφαλής του γραφείου Τύπου σου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βγήκα στη Βουλή, μου έλεγαν «μα εσείς τι κάνατε;». Εμείς δεν βάλαμε ανθρώπους οι οποίοι ήταν στο γραφείο μας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βάλατε δικούς σας ανθρώπους, χρησιμοποιήσατε και δικούς σας ανθρώπους.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε θα βγω να πω ότι είμαι αναμάρτητος. Μπορούμε να συμφωνήσουμε από δω και στο εξής πως στο κανάλι της Δημόσιας Τηλεόρασης θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θα είναι ούτε στη μία ούτε στην άλλη πλευρά; Κατέθεσα πρόταση στη Βουλή να βγαίνει η Διοίκηση της ΕΡΤ από την Επιτροπή Θεσμών με μεγάλη πλειοψηφία. Αρνήθηκε όμως ο κ. Μητσοτάκης.

Άρα λοιπόν, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η Δημόσια Διοίκηση  στη χώρα μας έχει πολύ μεγάλα προβλήματα, πάσχει. Είναι ασθενής και πρέπει να βρούμε τον τρόπο μέσα από τη διαφάνεια, μέσα από την αξιοκρατία, μέσα από τη λογοδοσία, να δημιουργήσουμε  μια νέα προοπτική.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς τώρα κάνετε μια ανάλυση, αλλά αρκεί να μη δημιουργεί την αίσθηση ότι όταν θα έρθουμε στην ουσία, θα ξεκαθαρίσουμε το χώρο του δημόσιου τομέα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι μια προπαγάνδα την οποία δεν την πιστεύουν ούτε αυτοί που τη λένε. Να πάμε τώρα στα ουσιαστικά;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάμε με τίτλους όμως, γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Συντάξεις: Όταν βγήκαμε στην κυβέρνηση, ο κ. Βρούτσης φαίνεται το είχε συνήθειο, μας είχε αφήσει 400.000 εκκρεμείς συντάξεις. Τις φτάσαμε στις 100.000.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και πώς έγιναν 300.000;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας ήταν: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές εκκρεμείς συντάξεις, να έρθουμε εμείς να παίρνετε σύνταξη την επόμενη μέρα. Και τώρα, μέσα σε ενάμιση χρόνο, 107.000 αφήσαμε,  θυμάμαι ακριβώς τον αριθμό, έχουν γίνει 450.000 οι εκκρεμείς συντάξεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα μου ξύνετε πληγές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί έχουν γίνει 450.000 οι εκκρεμείς συντάξεις; Διότι εμείς, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε προσλήψεις, είχαμε την τρόικα πάνω απ’ το κεφάλι μας, είχαμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με 15.000 νέους επιστήμονες που ανανεώναμε κάθε χρόνο, ένα πρόγραμμα που τους προσλάβαμε αυτούς τους ανθρώπους με αξιοκρατικές διαδικασίες, μέσω ΑΣΕΠ και είχαμε βάλει 700 στον ΕΦΚΑ να κάνουν αυτή τη δουλειά. 700.

Με το που ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εγώ έκανα ερώτηση στη Βουλή, βγήκα, φώναξα, μην τα διώξεις αυτά τα παιδιά, είναι χρήσιμα. Τους έδιωξαν. 15.000 νέοι επιστήμονες, με διδακτορικά, που μπήκαν σε κρίσιμους τομείς του δημόσιου τομέα για να διευκολύνουν τον δημόσιο τομέα και ήταν 700 απ’ αυτούς στον ΕΦΚΑ.

Αποτέλεσμα: 450.000 συντάξεις. Και τώρα έρχονται οι τεχνοκράτες οι σοβαροί και οι άριστοι να βρουν λύση. Και ποια είναι η λύση; Να πληρώνει δηλαδή ο συνταξιούχος γρηγορόσημο. Να δώσουμε στον ιδιωτικό τομέα, γιατί είμαστε ανίκανοι να κάνουμε προσλήψεις, να δώσουμε στον ιδιωτικό τομέα, σε δικηγόρους και λογιστές -πέραν του ότι είναι αντισυνταγματικό, εγώ την ουσία μετράω. Να βγαίνει δηλαδή ο συνταξιούχος κι εκεί που του χρωστάνε, να του παίρνουν και το βόδι. Να πρέπει να πληρώσει το γρηγορόσημο για να πάρει γρήγορα τη σύνταξή του, κάτι το οποίο δικαιούται.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα πληρώνει λέει εκείνος τον δικηγόρο, θα πληρώνει ο ΕΦΚΑ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πού είναι το επιτελικό κράτος, το ψηφιοποιημένο κράτος που όλοι λέμε μπράβο στην κυβέρνηση, μπράβο στον Πιερρακάκη; Κι εγώ θα πω  ότι πολλά από αυτά που κάνει είναι θετικά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχει κάνει καλή δουλειά ο Πιερρακάκης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πολλά απ’ αυτά που κάνει είναι θετικά και συνεχίζει ένα έργο που εμείς ξεκινήσαμε. Αλλά, για πείτε μου, πού είναι αυτό το υπέροχο ψηφιακό κράτος, όταν δεν έχει τη δυνατότητα να δίνει στους ανθρώπους τις συντάξεις;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια το ίδιο θα έλεγα και στον κ. Μητσοτάκη, ή θα του πω όταν θα έρθει, μη μιλάμε για συντάξεις, γιατί όλοι έχετε βάλει το χέρι σας να μειωθούν οι συντάξεις και να μην ανταποκρίνονται στον κόπο αυτών των ανθρώπων που δούλευαν χρόνια. Κάτι ο ένας, κάτι ο άλλος με τους νόμους τους…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάντως εγώ έφαγα κι από σας δριμύτατη κριτική τότε και τα έβλεπα και μου σηκωνόταν η τρίχα στο κεφάλι μ’ αυτά που λέγατε…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ξέρω, μου τα έλεγε ο αείμνηστος Θοδωρής Μιχόπουλος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ότι είναι ψίχουλα αυτά που δίνουμε κτλ., όταν δώσαμε, ίσως κακώς το είπαμε 13η σύνταξη, αλλά η ουσία ήταν ότι ήταν με την προοπτική να γίνει κανονική 13ησύνταξη. Και το θεσμοθετήσαμε ως μόνιμο μέτρο. Και ήρθε και το κατάργησε η Νέα Δημοκρατία. Και τώρα δεν συζητά κανένας για τη 13η σύνταξη. Κανένας δε συζητάει, δεν υπάρχει τώρα. Τίποτε δεν υπάρχει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σταματήσατε να μας βλέπετε, φαίνεται.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τουλάχιστον το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι, νομίζω, χαρακτηριστικό της ανικανότητας αυτού του λεγόμενου επιτελικού  κράτους να μπορέσει να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα.

Και να πω κι ένα άλλο σημαντικό που ήθελα να πω από την εκπομπή σας, γιατί μας ακούν χιλιάδες οικογένειες. Ξέρετε, οι μαθητές μας, αυτοί που είναι στη Γ’ Λυκείου, ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις στα μέσα Ιουνίου σε πολύ δύσκολες συνθήκες φέτος, όπως και πέρυσι. Αλλά, τα παιδιά που πάνε φέτος στη Γ’ Λυκείου, είναι σχεδόν δυο χρονιές, Β’ και Γ’ Λυκείου, με τηλεκπαίδευση.

Και μέσα σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες για έναν έφηβο, που δεν μπορεί να έχει την κοινωνική συναναστροφή, που δεν μπορεί να βγει έξω να τρέξει, να ερωτευθεί, να έχει την επαφή με τους φίλους του, να παίξει μπάσκετ, να εκτονωθεί, πρωτοφανείς συνθήκες αυτές, να έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση και να αλλάζει, μεσούσης της πανδημίας, το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων. Και να λέει ότι φέτος θα μπουν 25.000 λιγότεροι. Γιατί αυτό λέει βάζοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Κάνω για άλλη μια φορά έκκληση, θα την κάνω και δημόσια αμέσως μετά τις γιορτές στη Βουλή, με ερώτηση στον πρωθυπουργό. Πρέπει αυτό να μην εφαρμοστεί φέτος. Είναι μεγάλη αδικία γι’ αυτά τα παιδιά. Εγώ έχω κάθετη διαφωνία πολιτική και ιδεολογική με αυτό που φέρνει η κ. Κεραμέως. Να μην εφαρμοστεί συνολικά θέλω εγώ. Αλλά σέβομαι, είναι αυτή η κυβέρνηση τώρα. Όταν θα έρθουμε εμείς θα το αλλάξουμε, διότι δεν πιστεύουμε εμείς ότι πρέπει να μειωθούν οι εισακτέοι για να πηγαίνουν στα κολέγια τα παιδιά. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει, τουλάχιστον για φέτος.

Δεν μπορεί στη χρονιά της πανδημίας αυτά τα παιδιά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μ’ αυτή τη φοβερή πίεση να τους αλλάζεις το σύστημα εισαγωγής και 25.000 οικογένειες που θα μπορούσαν να χαμογελάνε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με τα αποτελέσματα, να κλαίνε και να στεναχωριούνται και να σκέφτονται σε ποιο κολέγιο ή σε ποια χώρα του εξωτερικού θα πάνε τα παιδιά τους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχετε άδικο σ’ αυτό αλλά θα πρέπει να πούμε και το άλλο: Ότι το καλό ποιο είναι, να μπαίνεις με 2 και 3 σ’ ένα πανεπιστήμιο και να μην το αξίζεις;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι κύριε Παπαδάκη, αλλά δεν μιλάμε περί αυτού τούτη την ώρα. Διότι, ξέρετε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις, το αν θα πάρεις 5, 6, 7 ή 15 ή 3, έχει να κάνει με τα θέματα τα οποία μπαίνουν. Με αυτό έχει να κάνει. Αν λοιπόν μπουν πιο εύκολα θέματα, θα γράψουν πιο εύκολα τα παιδιά.

Το θέμα είναι να μην υπάρχει ο φραγμός στην εισαγωγή. Αυτό γίνεται σήμερα. Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα είναι μόνο και μόνο για να υπάρξει πελατεία -εγώ θέλω να λέω τα πράγματα όπως έχουν-, να υπάρξει πελατεία την επόμενη χρονιά για όσους  δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον χώρο της εκπαίδευσης. Αυτή είναι η αλήθεια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να τα πήγαμε καλά σ’ αυτή τη συνέντευξη, να σας πω γιατί: Οι Συριζαίοι λένε «γιατί δεν τον άφηνες κι έκανες συνέχεια ερωτήσεις»; Καλό αυτό. Οι Νεοδημοκράτες λένε «καμία ερώτηση δεν έκανες και τον άφηνες να μιλάει μόνος του». Οπότε πήγαμε πολύ καλά πιστεύω. Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω πολύ .

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να σας ευχαριστήσω κι εγώ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Νιώσατε άνετα, νιώσατε ωραία; Μπορέσατε να πείτε αυτά που θέλατε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι αυτό ισχύει πάντοτε όταν συζητάμε μαζί, τουλάχιστον. Αν και οι ερωτήσεις σας είναι σκληρές, αλλά έτσι πρέπει, νομίζω. Κι εγώ έχω αποδείξει  ότι μου αρέσει να δίνω και συνεντεύξεις που είναι σκληρές.

Εν πάση περιπτώσει, σήμερα είναι μια ειδική μέρα, διότι είναι Μεγάλη Τετάρτη. Να ευχηθούμε σε όλους τους ανθρώπους να έχουν καλές γιορτές, καλή Ανάσταση, συλλογική και ατομική. Και να ευχηθώ υγεία και, κυρίως, να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας αυτές τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Διότι τα πολύ κρίσιμα θα έρθουν στην οικονομία την επόμενη μέρα. Και πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ο πολιτικός διάλογος και αντιπαράθεση οξεία, στη βάση των θέσεων που θα καταθέσει όμως η κάθε πλευρά για το πώς θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η οικονομία, να στηριχθούν οι παραγωγικές δυνάμεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Διότι φοβάμαι ότι αυτά που έρχονται για τους εργαζόμενους είναι πολύ δύσκολα. Και με αυτό να κλείσω: δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον σ’ αυτή τη χώρα αν ο κόσμος της εργασίας είναι ισοπεδωμένος και χωρίς δικαιοσύνη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε. Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επίσης, σε όλους. Να είστε καλά.

 

Best Of

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Ο Κώστας Μπακογιάννης “δείχνει” την ανάγκη “να χτίσουμε συμμαχίες”

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε...

Το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση, δια χειρός των “αποστατών” του (αβάπτιστου) Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να λειτουργεί ως... διαλυτικό στοιχείο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες...

Οι πιέσεις για «παραίτηση» Μπάιντεν

Σχεδόν δυο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε με μια ομιλία του πόσο διαφορετικός παραμένει. Σε σύγκριση με ένα πολιτικό σύστημα κατώτερο των...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την ύπαρξη και τις δυνατότητες του οποίου αγνοούσε η συλλογική Δύση, μας υπενθύμισαν ότι ο Ρώσος...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα.   https://www.youtube.com/@galanis_production