Η ευκαιρία του Μπάιντεν να γνωρίσει τον… επόμενο Νετανιάχου

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Η αυθόρμητη προτροπή κάθε… ιστορικού του μέλλοντος προς τις γενιές που έρχονται, είναι “να ζουν σε ενδιαφέροντες καιρούς”. Η ζώσα συγκυρία να μην λειτουργεί ως βαρετό συμπλήρωμα και συνέχεια της κανονικότητας που κληρονομήσαμε, αλλά να τη μπολιάζει με καινούρια στοιχεία ταυτότητας. Το μονοπάτι της προόδου θα ανανεώνεται, και θα οδηγεί με τη διαδικασία αυτή σε καινούριες λεωφόρους.

Οι καιροί μας είναι σκανδαλιστικά ενδιαφέροντες. Με στοιχεία μελαγχολικής τραγικότητας, αν συνυπολογίσει κανείς τη δραματική ανατροπή της φυσικής ροής της ζωής, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Σε πολιτικό επίπεδο ωστόσο, ποιός θα περίμενε αλήθεια, πριν από μερικά χρόνια, η περισσότερο… μυστικιστική Υπηρεσία Πληροφορίων στον πλανήτη, να ασκεί (και) διπλωματία; Όχι στις σκιές. Στο φως της ημέρας.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση ότι εντός των επόμενων εβδομάδων, το αφεντικό της Μοσάντ Γιόσι Κοέν θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό νέο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, και να συζητήσει μαζί του τις θέσεις του Τελ Αβίβ γύρω από την πρόθεση της νέας διακυβέρνησης του Λευκού Οίκου να ζωντανέψει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που φέρει την υπογραφή του Μπαράκ Ομπάμα, και αναίρεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με φόντο τις νέες, τέταρτες μέσα σε δυο χρόνια, πρόωρες εκλογές της 23ης Μαρτίου, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δίνει μια ιστορική μάχη επιβίωσης. Ο Γιόσι Κοέν, η θητεία του οποίου στη Μοσάντ λήγει το καλοκαίρι, καταγράφεται εδώ και πολύ καιρό ως ο “διάδοχος”, εκείνος στον οποίο ο “Βασιλιάς Μπίμπι” θα δώσει το δαχτυλίδι της εξουσίας, είτε μετά από ήττα σε εκλογές, είτε, πιο λογικά, μετά από ανανέωση της λαϊκής εντολής και μερικά ακόμη βήματα στην πρωθυπουργία.

Ο Γιόσι Κοέν έχει διαδραματίσει τα τελευταία χρόνια ρόλο… αντιπροσώπου του Νετανιάχου, σε δύσκολες διπλωματικές αποστολές, με κορυφαία τη “συνθηκολόγηση” με χώρες του αραβικού κόσμου, που μέχρι πρότινος επιθυμούσα να… βομβαρδίσουν το Ισραήλ.

Στην πολιτική και οικονομική ελίτ του Τελ Αβίβ, η παρουσία του Γιόσι Κοέν τείνει να προσλάβει μυθικές διαστάσεις. Μια καλήγ ευκαιρία για τον Τζο Μπάιντεν λοιπόν, να γνωρίσει τον… επόμενο ή μελλοντικό Νετανιάχου.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Τίποτα δεν πρέπει να διαταράσσει τη συνοχή της παράταξης

Πηγή: εφημερίδα "Βραδυνή" Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη παραχώρησε συνέντευξη...

Η «δολοφονία χαρακτήρα» του Σαλμά

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice     Τα… συρτάρια του Μεγάρου...

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ως Υπουργός (Εξωτερικών)… άνευ χαρτοφυλακίου

Προσωπογραφίες Πολιτική Γράφει ο… Kingmaker Πηγή: One Voice   Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, δηλαδή...

Κώστας Καραμανλής: Η ανάγκη κοινωνικής αλληλεγγύης

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανέλαβε τη θέση του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Κάμαλα Χάρις δεν είναι… Ομπάμα

  Ένα βασικό πρόβλημα της καμπάνιας της Κάμαλα Χάρις αφορά...

Η Μελόνι έκανε… περήφανο τον Μπερλουσκόνι

    Ως γνήσιος… κυνηγός ταλέντων, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε εγκαίρως...

Το «παιδί του Σόιμπλε» κάνει πρόβες για την Καγκελαρία

    Οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία επιβεβαιώνουν ότι η Κεντροδεξιά «επιστρέφει»...

Ο Μακρόν ετοιμάζει… ίδρυμα

    Ο Εμμανουέλ Μακρόν φλερτάρει με μια εξαιρετικά απαξιωτική υστεροφημία....

 Το ενδιαφέρον Βαρθολομαίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

  Γράφει Il Preferito (*ο επικρατέστερος διάδοχος του παπικού θρόνου,...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Η Κάμαλα Χάρις δεν είναι… Ομπάμα

  Ένα βασικό πρόβλημα της καμπάνιας της Κάμαλα Χάρις αφορά στην αντικειμενική δυσκολία της να πείσει ότι μπορεί να εκφράσει την αλλαγή που ζητούν οι...

Η Μελόνι έκανε… περήφανο τον Μπερλουσκόνι

    Ως γνήσιος… κυνηγός ταλέντων, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε εγκαίρως διαγνώσει το διαφορετικό «υλικό» από το οποίο ήταν φιλοτεχνημένη η Τζόρτζια Μελόνι. Και την έχρισε...

Το «παιδί του Σόιμπλε» κάνει πρόβες για την Καγκελαρία

    Οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία επιβεβαιώνουν ότι η Κεντροδεξιά «επιστρέφει» στην εξουσία. Ίσως όχι αυτοδύναμα και αυτόνομα, το CDU και το CSU ωστόσο βρίσκονται σταθερά...