Η Μέρκελ έσωσε (ξανά)…. τη Γερμανία. Την Ευρώπη. Την Κεντροδεξιά

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Στη μυθολογία της λαϊκής σοφίας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τίποτα δεν τελειώνει, αν δεν τραγουδήσει η (“ευτραφής”) κυρία. Προσπερνώντας τον αυτονόητα ρατσιστικό χαρακτηρισμό, αξίζει να σταθεί κανείς στην ουσία του μηνύματος. Τον τελευταίο λόγο τον έχει μια γυναίκα. ‘Οπως… συμβαίνει πάντα, δηλαδή.

Ο λαϊκός μύθος επιβεβαιώθηκε στη Γερμανία, για δεύτερη φορά μέσα σε δυο χρόνια. Όπως τότε, την πρώτη εβδομάδα του τελευταίου μήνα του 2018, η κυρία που μεγάλωσε στη λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, σπατάλησε το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιό της, για να επιβάλλει ως διάδοχό της στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, έτσι και σήμερα, το… διέπραξε εκ νέου, αυτή τη φορά με τον Άρμιν Λάσετ.

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είναι ο φυσικός συνεχιστής της. Όπως ήταν πριν από δυο χρόνια και η “μίνι Μέρκελ”. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να μας τύχει, ήταν όμως η καλύτερη από τις… διαθέσιμες.

Η Γερμανίδα απερχόμενη Καγκελάριος προσέθεσε στο πολιτικό βιογραφικό της την εκ νέου διάσωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, της Γερμανίας, και επομένως, της Ευρώπης αλλά και της ίδιας της ιδεολογικής ταυτότητας της Κεντροδεξιάς, από τον άνθρωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως και το 2018 απέναντι στην ΑΚΚ, ο Φρίντριχ Μερτς, με τα προσωπικά απωθημένα απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ, ηττήθηκε οριακά. Ο Άρμιν Λάσετ επικράτησε με 521 έναντι 466 ψήφων, ενώ η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε ταπεινώσει με τη σειρά της τον εκλεκτό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με σκορ 517 έναντι 482.

Η… καταμέτρηση βέβαια δείχνει ότι το μεγαλύτερο κόμμα της Ενωμένης Ευρώπης παραμένει βαθιά διαιρεμένο. Με ένα ποσοστό σχεδόν 48% να μην αντιστέκεται στη γοητεία μιας περισσότερο (ακρο)δεξιάς πολιτικής,. ξενοφοβικής, τιμωρητικής για τους μετανάστες αλλά και τους… απείθαρχους Νότιους. Αυτή ήταν η ατζέντα Μερτς, που σε αντίθεση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε ηθικές συστολές και συνειδησιακό δέος έναντι του οράματος μιας πολιτικά ενοποιημένης Ευρώπης.

Αποφύγαμε τα χειρότερα, λοιπόν. Χάρη στην Άνγκελα Μέρκελ. Που τραγούδησε πάλι τελευταία. Τη μελωδία της αντίστασης απέναντι στα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν.

Best Of

Η (νέα) πόρτα που… έφαγε η Διαμαντοπούλου για είσοδο στην κυβέρνηση

Το τελευταίο διάστημα η Άννα Διαμαντοπούλου έχει πολλαπλασιάσει τις...

Το TikTok μιας… κουρασμένης

Πηγή: OnceVoice Μαύρη Λίστα   Ποιος Μιχαλολιάκος και ποια αποφυλάκιση του;  Για τα...

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (επόμενη) Ευρώπη στα χέρια της…

Από τη στιγμή που η τάση αποδοκιμασίας της γραφειοκρατίας...

Αντώνης Καρακούσης: Η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Το 2022, σε...

Η αγορά τιμωρεί την Τράπεζα Πειραιώς

Πηγή: OneVoice Μαύρη Λίστα   Έργο Μεγάλου. Μπράβο, Χρηστάρα, τα κατάφερες. Βάλε τους...

Η (νέα) πόρτα που… έφαγε η Διαμαντοπούλου για είσοδο στην κυβέρνηση

Το τελευταίο διάστημα η Άννα Διαμαντοπούλου έχει πολλαπλασιάσει τις...

Το (ιστορικό) κατάντημα της Ευρώπης (μας) να… εκλιπαρεί την Κίνα

Ο Σι Τζινπίνγκ ως... βασιλιάς του κόσμου, που θα...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Η (επόμενη) Ευρώπη στα χέρια της…

Από τη στιγμή που η τάση αποδοκιμασίας της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών επιβεβαιωθεί στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, δυο... κυρίες θα βρεθούν στο επίκεντρο της...

Αντώνης Καρακούσης: Η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Το 2022, σε χρόνο κατά τον οποίο η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να τελεί υπό έλεγχο και οι...

Η αγορά τιμωρεί την Τράπεζα Πειραιώς

Πηγή: OneVoice Μαύρη Λίστα   Έργο Μεγάλου. Μπράβο, Χρηστάρα, τα κατάφερες. Βάλε τους αργυρώνητους γραφιάδες σου να σε υμνούν. Ξανά και ξανά. Μπορείς, επίσης, σήμερα που σε κράζω άγρια να...