Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου
από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη
Καλό μεσημέρι.
Καλή χρονιά σε όλες και όλους.
Θα ήθελα, τώρα στην αρχή, να μοιραστώ μαζί σας τις απόψεις μου για τον τρόπο που βλέπω τα νέα μου καθήκοντα. Έτσι θα γνωρίζετε και εσείς τι μπορείτε να περιμένετε από εμένα κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Χωρίς μεγάλα λόγια, που άλλωστε όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι τα απεχθάνομαι.
Αν και η θέση αυτή είναι συνυφασμένη με την πολιτική επικοινωνία, την αντιλαμβάνομαι και ως θεσμική αρμοδιότητα, βαθιά πολιτική. Και αυτό γιατί η επικοινωνία των κυβερνητικών αποφάσεων και θέσεων οφείλει να εγγυάται την έγκυρη, διαφανή και επίκαιρη πληροφόρηση των πολιτών. Πρόκειται για συνταγματικό καθήκον.
Το καθήκον, βέβαια, αυτό διεκπεραιώνεται με την αρωγή και τη συμμετοχή του δημοσιογραφικού κόσμου. Οι δημοσιογράφοι έχετε χαρακτηριστεί από τη Δικαιοσύνη ως οι φρουροί της δημοκρατικής νομιμότητας. Σέβομαι και τιμώ το καθήκον που έχετε απέναντι στο λειτούργημά σας.
Θα προσπαθήσω, στο μέτρο του δυνατού, να είμαι διαθέσιμος απέναντί σας για τις ανάγκες και της δικής σας έγκυρης, διαφανούς και επίκαιρης δημοσιογραφικής ενημέρωσης. Αντιλαμβάνομαι ότι η εκπλήρωση των καθηκόντων μου στην πληροφόρηση των πολιτών -καθώς τέμνεται με τα δικά σας καθήκοντα- απαιτεί μια συνεργασία θεμελιωμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να αντεπεξέλθω σε αυτή την ανάγκη.
Α. Για το πρόγραμμα Πρωθυπουργού
-Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στη Λισαβόνα για διαβουλεύσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει από την 1η του χρόνου την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.. Σε λίγο ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί, μαζί με τον ομόλογό του, το κεντρικό κτήριο του Πορτογαλικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου εδρεύει η Ακτοφυλακή και στη συνέχεια την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Στις 14:25 ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας António Costa. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.
Αύριο ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
Β. Για την πανδημία
Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπάρχει μείωση των ενεργών κρουσμάτων, αλλά και της πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Όπως φαίνεται στους τελευταίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η πανδημία, ωστόσο, αποτελεί δυναμικό -και όχι στατικό- φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί να είναι γραμμικές. Παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα και προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, βήμα-βήμα έχοντας ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η Επιτροπή των επιστημόνων προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της και στη συνέχεια θα ανακοινώνονται από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο διάστημα. Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και ταυτόχρονα αναπτύσσουμε την αντεπίθεσή μας με βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης «Ελευθερία».
Γ. Για τα σχολεία
Όπως γνωρίζετε ξεκίνησε από σήμερα το πρωί -ύστερα σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- η δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων των δημοτικών και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να εξεταστούν προληπτικά για κορονοϊό, μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς (https://edu.testing.gov.gr) και έχουν ήδη γίνει τα πρώτα τεστ.
Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα μέτρα για τα κυλικεία, τα εργαστήρια πληροφορικής, τα μουσικά όργανα.
Επιπλέον έχουν δοθεί οδηγίες για πρόσθετα μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού γονέων και κηδεμόνων που συνοδεύουν τα παιδιά, όπως ο ορισμός διαφορετικής ώρας προσέλευσης και αναχώρησης, καθώς και για χρήση περισσότερων της μίας εισόδου, όπου υπάρχουν.
Δ. Για τους εμβολιασμούς
Σήμερα το απόγευμα -στην τακτική ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού- θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού των πολιτών. Η λειτουργία της θα ξεκινήσει αμέσως μετά για τους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 85 ετών. Οι τρόποι που είναι στη διάθεσή μας για το ραντεβού είναι τρεις:
Πρώτον: Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα πάρουν σχετικό μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παροτρύνουμε και να βοηθήσουμε γονείς και συγγενείς να εγγραφούν άμεσα.
Ο δεύτερος τρόπος είναι μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης με τη χρήση του ΑΜΚΑ του θα μπορεί να δει αν είναι στις ομάδες που πρόκειται να εμβολιαστούν και εάν είναι, θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού.
Ο τρίτος τρόπος αφορά τους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία και θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους είτε στα φαρμακεία είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 44.620 εμβολιασμοί, δηλαδή το 0,42% του πληθυσμού, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 0,31%.
Βεβαίως, η ταχύτητα των εμβολιασμών εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Μέσα στον Ιανουάριο -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ’ αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις δόσεις που της αναλογούν και φτάνουν για τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων πολιτών.
Ε. Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο
Κατατέθηκε στη Βουλή -και συζητείται από αύριο Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας- το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς Δυσμάς. Υλοποιείται έτσι μια ιστορικής σημασίας απόφαση, καθώς η Ελλάδα επεκτείνει στην περιοχή αυτή τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια και διευρύνει -για πρώτη φορά από το 1947- την έκταση της επικράτειάς της. Υπογραμμίζεται -και είναι μείζονος σημασίας- ότι στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του νομοσχεδίου αναφέρεται κατά λέξη: «Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο».
Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την έγκριση της αγοράς μιας μοίρας 18 (12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων) γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale». Γίνεται, έτσι, ένα ακόμη βήμα, στην κατεύθυνση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα έξι από τα αεροσκάφη αυτά θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης.
ΣΤ. Για την οικονομία
Η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που ανέκτησε η εθνική μας οικονομία, εξασφάλισε μέσα στο 2020 -με ιστορικά χαμηλά επιτόκια- τους πόρους που απαιτούνται και για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους, των ανέργων, των ιδιοκτητών ακινήτων, των δανειοληπτών, καθώς και των κλάδων των μεταφορών, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Διέθεσε ήδη για το σκοπό αυτό 24 δισ. ευρώ και είναι έτοιμη να διαθέσει άλλα 7,5 δισ. για το 2021. Συνεχίζονται, έτσι, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το πρόγραμμα «Γέφυρα», οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και οι διαδοχικοί κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής.
Σημειώνεται ότι ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Τρίτη ο 5ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- είναι μη επιστρεπτέο, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και τις 30 Ιουνίου 2021. Το συνολικό ύψος του κύκλου αυτού φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που ανεβάζει τη συνολική απευθείας στήριξη του Κράτους προς τις επιχειρήσεις -και ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες- μέσω των πέντε κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στα 7 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιανουάριο έχει ανασταλεί πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Το 80% του μηνιαίου μισθώματος, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και έτσι το κόστος του ενοικίου κατανέμεται κατά 80% στο Κράτος και 20% στον εκμισθωτή.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, όπως ήδη γίνεται με την ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.
ΧΡΥΣ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και μη ευρωπαϊκές, όπως το Ισραήλ, έχουν ήδη κάνει πολύ περισσότερα εμβόλια σε αναλογία, ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία του εμβολιασμού στη χώρα μας;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η διαδικασία του εμβολιασμού στη χώρα μας πάει πολύ ικανοποιητικά. Επειδή επιθυμώ να μιλώ με δεδομένα, θα σας πω κάποια χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερα και στην τοποθέτησή μου το ποσοστό στον πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί είναι στο μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης και είναι πολύ καλύτερο από τον μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν αυτό δεν είναι ένας ισχυρός δείκτης ότι πραγματικά κινούμαστε ικανοποιητικά, ποιος μπορεί άλλος να είναι; Επίσης, αν κοιτάξουμε και όλες τις άλλες χώρες πως προχωρούν, στην Ελλάδα ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει, βάσει των δόσεων που έχουμε ήδη λάβει. Είναι μια διαδικασία που θα εξελίσσεται και θα γίνεται συνεχώς καλύτερη και καλύτερη. Όσο έρχονται δόσεις, όσο εντάσσονται εμβολιαστικά κέντρα μέσα στη διαδικασία, τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται και είμαι αισιόδοξος, ότι θα πάμε σύμφωνα με το πλάνο μας.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Ποιος είναι ο στόχος της Κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς, ως τον Ιούνιο;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Στόχος της Κυβέρνησης είναι να κινηθούμε σύμφωνα με το πλάνο και μέσα στον Ιούνιο να μπορέσουμε ουσιαστικά να πετύχουμε το πολυπόθητο 70%. Έτσι ώστε να πετύχουμε την ανοσία.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Θα πρέπει να περιμένουμε αυτή την Παρασκευή κάποιες ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία της αγοράς ή η Επιτροπή των λοιμοξιολόγων χρειάζεται περισσότερο χρόνο;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση έχει στρατηγική και σύστημα. Η διαδικασία είναι: Γίνεται η συλλογή των δεδομένων από τους ειδικούς, από την Επιτροπή των ειδικών, εισηγούνται και αποφασίζουμε. Αυτό θα γίνεται εβδομάδα-εβδομάδα. Όταν σήμερα είναι Δευτέρα και αυτό θα γίνεται εβδομάδα-εβδομάδα, δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε οτιδήποτε. Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών, αφού θα έχουν συλλέξει τα απαραίτητα δεδομένα. Θα αναλύσουμε τα δεδομένα και θα πάρει η Κυβέρνηση την απόφασή της.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ-Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ-ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Ξεκινούν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις εν μέσω lockdown. Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και την εστίαση; Πότε θα ανοίξει; Υπάρχουν χρήματα και από πού για επιπλέον στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος έδωσα την απάντηση πριν. Στο δεύτερο σκέλος, θα ήθελα να πω ότι μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση έχει επιδιώξει τον βέλτιστο τρόπο, έτσι ώστε να στηρίξει επιχειρήσεις και απασχόληση. Θα δούμε ποια είναι τα δεδομένα και ανάλογα θα πράξουμε. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ποια είναι η διάθεση της Κυβέρνησης.
Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ-Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Γερμανία έχει ήδη εξασφαλίσει 30 εκατομμύρια περισσότερα εμβόλια και η Κύπρος σκοπεύει να προμηθευτεί εμβόλια από το Ισραήλ. Θα επιδιώξει η Κυβέρνηση διμερείς συμφωνίες όπως η Γερμανία και η Κυπριακή Δημοκρατία;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Για δημοσιεύματα με ανάλογο περιεχόμενο έδωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Παρασκευή συνέντευξη. Στη συνέντευξή της ανέφερε ότι υπάρχει ένα καθορισμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο είναι και νομικά δεσμευτικό, με βάση το οποίο θα δοθούν σε όλα τα κράτη-μέλη συγκεκριμένες ποσότητες, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Συμμετέχοντας σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε κερδίσει κάτι πολύ σημαντικό. Έχουμε εξασφαλίσει τουλάχιστον 24 εκατομμύρια δόσεις, που σημαίνει -όπως ανέφερα και στην αρχική μου τοποθέτηση- ότι υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστούν μέχρι και 15 εκατομμύρια πολίτες. Προφανώς, έχουμε λιγότερους από 15 εκατομμύρια πολίτες, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε εξασφαλίσει ποσότητα που υπερκαλύπτει τις ανάγκες μας, πόσο μάλλον αν σκεφτείτε ότι για να πετύχουμε την ανοσία, αρκεί να φτάσουμε το 70%.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Καλή αρχή στα νέα σας καθήκοντα. Τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους, που δεν μπορούν να μετακινηθούν; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τον εμβολιασμό τους; Για παράδειγμα, θα πάνε κλιμάκια στο σπίτι να τους εμβολιάσουν;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί κάτι. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι το θέμα θα εξεταστεί σοβαρά.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, εξετάζετε το ενδεχόμενο να ανοίξει από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μόνο η Γ’ Λυκείου; Αν συμβεί αυτό, πώς σκοπεύετε να ξεπεράσετε το θέμα ότι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στην Γ’ Λυκείου, διδάσκουν και σε άλλες τάξεις; Είναι εφικτό να κάνουν δια ζώσης μάθημα και παράλληλα τηλεκπαίδευση;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Θα αναφερθώ πάλι στην απάντηση που έδωσα πριν. Παίρνουμε τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι αναλύουν τα δεδομένα, μέρα με τη μέρα, την Παρασκευή θα ανακοινώνονται οι αποφάσεις και θα προχωρούμε.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: Για ποιο λόγο, ενώ η χώρα έχει πλέον των 160.000 εμβολίων, πραγματοποιεί περίπου 5.000 και θα φτάσουν τους 10.000 εμβολιασμούς ημερησίως και όχι περισσότερους;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Θα φτάσουν σίγουρα περισσότερους. Οι παράμετροι που παίζουν ρόλο για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί είναι οι εξής: Πρώτον να έχουμε ροή εμβολίων, δόσεων. Δεύτερον να εντάσσονται μέσα στο σύστημα εμβολιαστικά κέντρα. Όταν αυτά επιτευχθούν, να είστε σίγουροι ότι ο ημερήσιος αριθμός εμβολιασμών θα ανέβει πάρα πολύ και θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Άλλωστε, έχετε ακούσει ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα έχουμε πάνω από 400.000 δόσεις από τα εμβόλια Moderna και Pfizer. Θα είναι ακόμη περισσότερα μέχρι τέλος Μαρτίου, θα είναι αθροιστικά κοντά στο 1,5 εκατομμύριο από τις δύο εταιρείες. Επομένως, να είμαστε αισιόδοξοι με βάση τις ροές που είναι προγραμματισμένες, με βάση τα πόσα εμβόλια, τις δόσεις που έχουμε εξασφαλίσει, ότι θα ανέβουν οι καθημερινοί εμβολιασμοί και θα πετύχουμε τον στόχο που έχουμε βάλει από την αρχή.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ενώ τελούμε εν αναμονή της πρότασης εκ μέρους της Τουρκίας ημερομηνίας έναρξης διερευνητικών συνομιλιών, είναι ικανοποιημένη η Κυβέρνηση από τη στάση που κρατά η γειτονική χώρα; Είναι συνεπής και συνεχής η αποκλιμάκωση της έντασης, όπως έχει θέσει ως προϋπόθεση η Ελληνική Κυβέρνηση;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Αυτό το εξετάζουμε σε καθημερινή βάση. Συνεχώς εξετάζουμε, όχι μόνο εμείς, αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τη στάση της Τουρκίας. Πραγματικά είναι απαραίτητο η Τουρκία να δείξει αποκλιμάκωση εμπράκτως και με συνέπεια. Η Ελληνική Κυβέρνηση όποτε και αν επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, σίγουρα θα προσέλθει με μια θετική, ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση. Σημειώνω ότι μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ: Μετά τον ανασχηματισμό αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Πώς το σχολιάζετε;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ:Ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης είναι τετραετής.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Το ΚΙΝ.ΑΛ. καταγγέλλει ότι η πλατφόρμα που ανοίγει σήμερα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία διαγωνισμού, η οποία λήγει αύριο στις 10.00. Τι απαντάτε;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Ο διαγωνισμός αυτός έχει γίνει με σκοπό να υπάρχει ένα Σχέδιο Β, σε οποιαδήποτε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί από το Υπουργείο. Εμείς ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να μην χρειαστεί καν να αξιοποιηθεί αυτή η διαδικασία.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ποια είναι τα όρια αντοχής της εθνικής οικονομίας απέναντι στην πανδημία; Επιβεβαιώνετε ότι από τα 7,5 δισ. υποστήριξής της, που έχουν προβλεφθεί για το 2021, τα 6 δισ. θα αναλωθούν το πρώτο τρίμηνο του έτους;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση, όπως σας είπα, το πρώτο πράγμα που επιδιώκει να κάνει είναι να ενισχύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την οικονομία: Επιχειρήσεις, απασχόληση, ανέργους, όλους. Έχει πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις, έχει δηλώσει τι σκοπεύει να κάνει, συνεχίζει να πράττει προς αυτή την κατεύθυνση. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Έχουν γνώση οι φύλακες ως προς το τι πρέπει να γίνει.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ισχύει η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες από τον Μάιο;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς ανήκει σε αυτό το πλαίσιο. Αλλά θέλω να σημειώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται η υποχρεωτική θητεία στα 18.
Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, λοιμωξιολόγοι και επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, μπορεί το επόμενο διάστημα να αποφασιστεί και ο τερματισμός λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων που άνοιξαν σήμερα. Υπάρχει κάποια εικόνα γι’ αυτό, όπως, επίσης, και για Γυμνάσια και Λύκεια; Ακόμα, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τα μπουφάν και τις κουβέρτες με τα οποία θα επιδιωχθεί να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους τα παιδιά. Αν αγριέψει ο καιρός, θα συνεχιστεί αυτή η διαδικασία ή έχετε και άλλες λύσεις;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας έχω απαντήσει για οτιδήποτε αφορά το άνοιγμα σχολείων, καταστημάτων, οτιδήποτε. Ακούμε την εισήγηση των ειδικών που αναλύουν τα δεδομένα και αποφασίζουμε. Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, νομίζω ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο επεισόδιο. Θα διερευνηθεί από το Υπουργείο.
ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Μπορείτε να αποκλείσετε άνοιγμα κοινωνικών ή οικονομικών δραστηριοτήτων ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο ή είναι κάτι που υπάρχει στο τραπέζι;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Για οτιδήποτε αφορά στο άνοιγμα-κλείσιμο οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων σε σχέση με την πανδημία, η διαδικασία είναι δεδομένη.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ: Καλή αρχή κύριε Εκπρόσωπε. Εξ όσων αντιλαμβανόμαστε από αυτά που είπατε σήμερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι εκτός κάδρου για την ενημέρωση σχετικά με τον κορονοϊό. Παραμένει αγαστή η συνεργασία της Κυβέρνησης με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Ο κ. Τσιόδρας είναι μια ηγετική προσωπικότητα σε όλη αυτή την προσπάθεια, να βάλουμε ένα φρένο στην πανδημία και να περάσουμε την μπόρα.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Το εμβόλιο θα παίξει κάποιο ρόλο στον Τουρισμό; Υπάρχει περίπτωση να γίνει υποχρεωτικό για ταξίδια στην Ελλάδα; Και παρόλο που ίσως είναι λίγο νωρίς, ποιες είναι οι προσδοκίες της Κυβέρνησης για τον Τουρισμό φέτος;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για το τι θα γίνει με τον Τουρισμό φέτος. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά. Αλλά, όπως σας είπα και στην αρχή, ο στόχος μας είναι να ικανοποιηθεί το αρχικό πλάνο και να μπορούμε να έχουμε κατακτήσει την ανοσία μέσα στο Καλοκαίρι.
ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΣΩΤ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Τι αναμένουμε από τη σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Πορτογαλία; Θα τεθεί το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Πορτογαλία, σίγουρα θα συζητηθούν κομβικής σημασίας θέματα για την Ε.Ε., όπως είναι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη ανάπτυξη. Επίσης, σίγουρα θα τεθούν θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και του μεταναστευτικού, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο.
Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να εξεταστεί η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων για σωματική άσκηση;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Θα γίνω πάλι κουραστικός: Οποιοδήποτε άνοιγμα ή οποιαδήποτε απαγόρευση, αποφασίζεται αφού έχουμε εισήγηση των ειδικών. Αναλύουν τα δεδομένα και στη συνέχεια αποφασίζει η Κυβέρνηση.
Π. ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Εξετάζει η Κυβέρνηση τον περιορισμό των sms, με τα οποία μπορούν σήμερα να κινούνται οι πολίτες;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όχι, δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο.
ΧΡΥΣ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Politico» ισχυρίζεται πως η χώρα μας αγόρασε λιγότερα εμβόλια της Moderna από όσα θα μπορούσε. Συγκεκριμένα, γράφεται ότι θα λάβουμε 1,8 εκατομμύρια δόσεις, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε λάβει 2 εκατομμύρια περισσότερες. Ισχύει κάτι τέτοιο;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η χώρα μας θα αξιοποιήσει ό,τι εμβόλιο μπορεί να πάρει, έτσι ώστε να είναι οχυρωμένη απέναντι στην πανδημία και να πετύχει τους στόχους της σύμφωνα με το αρχικό πλάνο.
Σας ευχαριστώ πολύ.