Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε «μια κυβέρνηση που μοιάζει να έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με το κράτος δικαίου, την αλήθεια και τη διαφάνεια στη διαχείριση της πανδημίας», τόνισε η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Πολιτικής Γραμματείας, στην τοποθέτησή της χθες στην διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν χθες οι Νομαρχιακές Επιτροπές Δυτικής Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα: «Διαχείριση Απορριμμάτων – οι σχεδιασμοί Κυβέρνησης και Περιφέρειας και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία για ένα εναλλακτικό μοντέλο». Στην εκδήλωση μετείχε και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος ενώ σύντομες παρεμβάσεις έκαναν οι βουλευτές: Τρ. Αλεξιάδης, Δ. Βίτσας, Θ. Δρίτσας, Θ. Παπαχριστόπουλος, Χ. Καφαντάρη, Ν. Κασσιμάτη, Γ. Ραγκούσης, Γ. Τσίπρας.
«Μιλάμε για κυβέρνηση που κάνει πράξη τους χειρότερους εφιάλτες άσκησης μιας επικίνδυνης βιοπολιτικής με όρους αδιαφάνειας, κοινωνικού αποκλεισμού, χωρίς κανένα δίχτυ οικονομικής προστασίας των αδύναμων και των ευάλωτων. Με αποφασίζομεν και διατάζομεν σκληρά λοκντάουν, όπως αυτό στη Δυτική Αττική, χωρίς καμία ουσιαστική πρόνοια για τους εργαζόμενους, εξισώνοντας θύτες και θύματα. Με συνειδητές ταξικές επιλογές. Κόντρα σε αυτές τις επιλογές, έχουμε πολύ δουλειά, όχι μόνο ως Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά ως ενεργοί πολίτες», συνέχισε ίδια.
Αναφερόμενη στους επικίνδυνους σχεδιασμούς κυβέρνησης και περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων η Ρ. Δούρου παρατήρησε ότι «επιχειρεί τρία πράγματα. Πρώτον, να σβήσει ό,τι παραπέμπει σε εναλλακτική διαχείριση, αποκεντρωμένη, χωροταξικά δίκαιη, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της εγγύτητας, της ανακύκλωσης. Δεύτερον, μέσω των ΣΔΙΤ, να μεγιστοποιήσει τα κέρδη των ιδιωτών. Τρίτον, σημαντικό. Εισαγάγει, με τη βοήθεια Χατζιδάκη, και την καύση.
Πώς προωθεί αυτούς τους στόχους; Περιορίζοντας, συρρικνώνοντας τον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ ουσιαστικά στις ΜΕΑ Φυλής και Πειραιά! Αυξάνει έτσι τις δυναμικότητες, διατηρώντας ουσιαστικά ως κεντρικό κομμάτι τη χωματερή στη Φυλή». Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε η ίδια «οι δύο περιοχές καθίστανται οι βασικοί χώροι διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής με μεγάλων διαστάσεων εγκαταστάσεις, ενδεχομένως με καύση. Σε πλήρη αντίθεση με τη δική μας, δημόσιου χαρακτήρα, αποκεντρωμένη και χωροταξικά δίκαιη επιλογή».
Αναφερόμενη στην εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μία από τις σημαντικές συνιστώσες που διαμορφώνουν την ημέρα μετά την πανδημία. Είναι ένα πεδίο που συνδυάζει την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, στη βάση της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος.
Μόλις σκιαγράφησα τους τρεις πυλώνες του εναλλακτικού, οικονομικά και κοινωνικά δίκαιου και βιώσιμου, μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Ενός μοντέλου αποκεντρωμένου, με δημόσιο χαρακτήρα, εναρμονισμένου με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στην πρόληψη, στη Διαλογή στην Πηγή, στην ανακύκλωση. Το μοντέλο που αποτυπώσαμε, ακριβώς στη βάση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και στον Περιφερειακό Σχεδιασμό της Αττικής. Έναν σχεδιασμό που όπως θα γνωρίζετε, βάζει τέλος στους ΧΥΤΑ και ανοίγει το δρόμο για έναν δίκαιο χωροταξικά καταμερισμό της ευθύνης της διαχείρισης των αποβλήτων, μακριά από λογικές «όχι στην αυλή μου».
Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει των πρωτοβουλιών για την προώθηση του εναλλακτικού μοντέλου, «η εμπειρία που αποκτήσαμε από τη δουλειά μας ως ‘Δύναμη Ζωής’ στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, από ό,τι καταφέραμε, από ό,τι δεν καταφέραμε, από τα εμπόδια που συναντήσαμε, όλα είναι πολύτιμες εμπειρίες για τη σημερινή συγκυρία». Πλέον «η στρατηγική μας οφείλει να στοχεύει σε ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, στην μαζικότητα με την εμπλοκή φορέων της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτων, πολιτιστικών φορέων, φορέων της επιστημονικής κοινότητας και τέλος, στην ανάδειξη της αλυσίδας διαχείρισης, με όρους αποκέντρωσης και ανάληψης της ευθύνης», κατέληξε η Ρ. Δούρου.