Του Μανώλη Κομνηνού
Η ανατροπή των βεβαιοτήτων και του αυτονόητου που συνόδευε τη ζωή μας, είναι μια από τις πιο επώδυνες παραμέτρους της πανδημίας του κορονοϊού, με την οποία και δυσκολεύεται να συνθηκολογήσει η ψυχολογία του ανθρώπου.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το πρωί της Πέμπτης, η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου περιέγραψε ένα μωσαϊκό αρρυθμίας για την κοινωνία, διαπιστώνοντας την κόπωση, τη χαλάρωση και τις παρασπονδίες που συνοδεύουν τη μακρά περίοδο εγκλεισμού και αναίρεσης της κανονικότητας, προσθέτοντας ότι, η έλλειψη προοπτικής είναι εκείνη που κουράζει τους πολίτες.
Η Στέλλα Αργυρίου αναφέρθηκε ειδικότερα στα παιδιά του δημοτικού, που κατά την τρέχουσα συγκυρία στερούνται αυτονόητες χαρές, όπως το παιχνίδι και τη συναναστροφή με τους φίλους και τους συμμαθητές τους, έχοντας αποκλειστεί από το σχολείο, ως μέσο κοινωνικοποίησης. Και όλα αυτά, όπως τόνισε η γνωστή ψυχολόγος, χωρίς τα ίδια να έχουν ευθύνη, με αποτέλεσμα να βιώνουν και ένα αίσθημα ακύρωσης, καθώς ήταν η μόνη ηλικιακή ομάδα που τήρησε στο έπακρο τα μέτρα προφύλαξης.
Καθώς η φετινή εορταστική περίοδος είναι ακραία διαφορετική, και ούσα μητέρα και η ίδια, η Στέλλα Αργυρίου επικαλέστηκε μια κουβέντα της κόρης της, που προφανώς θα πρέπει να σεργιανίσει στο μυαλό όλων. “Τα Χριστούγεννα είναι μέσα μας”. Γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί να μας τα στερήσει.