Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή
κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021
Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία ιστορική αναφορά την οποία είμαι σίγουρος ότι εσείς ιδιαίτερα θα εκτιμήσετε. «Τα δημόσια χρήματα, ήτοι αι αξίαι προς την θεραπείαν δημοσίων αναγκών εκπέμπονται εκ των σπλάχνων του έθνους, ως ζωτικά στοιχεία. Συγκεντρούνται εις τα δημόσια ταμεία. Και, διοχετευόμενα εις διαφόρους κλάδους, ζωογονούσιν αυτούς. Διατηρούντα, ούτως, σώας και αβλαβείς τας δυνάμεις της κοινωνίας».
Είναι ο ορισμός του προϋπολογισμού που διατυπώνει ήδη από το 1864 ο Ιωάννης Σούτσος στο «Εγχειρίδιον Δημοσιολογίας», μία από τις πρώτες πραγματείες για την οικονομία στην Ελλάδα, θα λέγαμε πυρήνα αναλλοίωτο και μόνιμα επίκαιρο εδώ και 156 χρόνια. Τα δημόσια έξοδα εξακολουθούν να πηγάζουν από τον κόπο, από τη δουλειά των πολιτών, ώστε με τη συνετή τους διαχείριση να μπορούν να τροφοδοτούν τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας.
Η κοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του προϋπολογισμού του 2021, που σε αυτήν την συγκυρία ακολουθεί δύο παράλληλους δρόμους, εξυπηρετώντας όμως ένα κοινό σκοπό: Από τη μία πλευρά περιλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση της πανδημίας. Από την άλλη, συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, ώστε να κατακτηθεί ο εθνικός στόχος. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη σταδιακή μείωση των ανισοτήτων και τη διαρκή αύξηση του δημόσιου πλούτου προς όφελος όλων, σε μία Ελλάδα δημοκρατική που θα παράγει, θα εξάγει και θα ευημερεί.
Θα ήταν ευχής έργο εάν μπορούσαμε τουλάχιστον σε αυτόν τον εθνικό στόχο να συμφωνήσουμε εδώ σε αυτή την αίθουσα, ασχέτως του τρόπου με τον οποίο ο καθένας πιστεύει ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Γιατί για εμάς, όσο και εάν ενοχλείστε από αυτό, η μείωση των ανισοτήτων αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή αυτής της παράταξης.
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι το 2021 ουσιαστικά ενσωματώνει δύο χρονιές σε μία. Στο πρώτο του τρίμηνο -και ελπίζουμε να σταματήσουμε εκεί- επεκτείνονται εφόσον είναι αναγκαίο, και πιστεύουμε ότι θα είναι αναγκαίο, τα μέτρα στήριξης τα οποία η κυβέρνηση έλαβε για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020. Ενώ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου προωθούνται εκείνες οι μεγάλες τομές που θα επαναφέρουν τη χώρα σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης, όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια.
Το εμβόλιο, για το οποίο θα μιλήσω στη συνέχεια, καθίσταται με άλλα λόγια το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετα-Covid εποχής. Και ακριβώς σε αυτόν τον διπλό χαρακτήρα που επιβάλλουν οι συνθήκες είναι προσαρμοσμένος ο φετινός προϋπολογισμός.
Είναι αλήθεια ότι συντάχθηκε υπό πρωτόγνωρες συνθήκες, εν μέσω μίας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, μίας τεράστιας οικονομικής αναταραχής, με τα στοιχεία να είναι αβέβαια, με το τέλος της κρίσης ακόμα άγνωστο. Είναι όμως ένας προϋπολογισμός σαφής και ειλικρινής.
Πριν από όλα, λοιπόν, οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε συνέχεια, επεκτείνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η ζήτηση, οι επενδύσεις, η απασχόληση. Και τέλος, προγραμματίζουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, αναπροσανατολίζοντας και αξιοποιώντας το σύνολο, όχι μόνο των εθνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών πόρων.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς είναι και ο προϋπολογισμός της πρώτης χρονιάς της νέας δεκαετίας. Έχει, συνεπώς, προσδιορισμένη αλλά και στρατηγική διάσταση. Απαντά και σε τρέχοντα δημοσιονομικά ζητούμενα, απαντά όμως και σε μακροχρόνιες στρατηγικές στοχεύσεις.
Είναι όμως μια δυναμική εξίσωση, όπως είπε και ο Υπουργός, με πολλούς αγνώστους. Η εκτέλεσή του συναρτάται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης, ενώ ο αναπτυξιακός του προσανατολισμός εξαρτάται από την έξοδο από αυτήν. Την έξοδο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Για να το πω διαφορετικά, αποτελεί και αυτός ο προϋπολογισμός μέρος της ευέλικτης πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση μέχρι τώρα.
Στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής εξάλλου στηρίζεται, καθώς χωρίς τις πρωτοβουλίες του 2020, το 2021 θα είχε ξεκινήσει με πολύ βαθύτερη ύφεση, με πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας, με χαμηλότερα εισοδήματα, με πολλά περισσότερα λουκέτα.
Θυμίζω ότι ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η πολιτεία διέθεσε 23,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε 62 διαφορετικές δράσεις προστασίας του εισοδήματος και της επιχειρηματικότητας, τα οποία διοχετεύθηκαν στις τρεις κεντρικές προτεραιότητες που εξ αρχής έθεσε η κυβέρνηση: Στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στη φροντίδα εργαζομένων και ανέργων, αλλά και στη διαφύλαξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
Στο πρώτο μέτωπο, οι έκτακτες δαπάνες για την Υγεία αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το σύνολο του προϋπολογισμού Υγείας για το 2019. Επτακόσια-ογδόντα εκατομμύρια, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, όχι 400 τα οποία ισχυρίζεστε. Σταματάτε τους υπολογισμούς σας στον Απρίλιο. Επιμένετε να επικαλείστε στοιχεία που αφορούν μόνο στην πρώτη φάση της κρίσης.
Τα νοσοκομεία μας, για τα οποία τόσες φορές έχουμε μιλήσει, έχουν υποδεχθεί περισσότερους από 7.000 νέους γιατρούς και νοσηλευτές, έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και υλικά. Και οι κλίνες εντατικής θεραπείας, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παραλάβαμε -θα το ξαναπούμε να το ακούσετε- 557 κρεβάτια από εσάς, σήμερα είναι 1.322 και συνεχώς αυξάνονται.
Το κράτος ανέλαβε τις αμοιβές όσων βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή οδηγήθηκαν σε μερική απασχόληση. Έγινε στην ουσία ο καθολικός εργοδότης της χώρας και του ιδιωτικού τομέα. Επαγγελματίες και επιστήμονες ενισχύθηκαν, οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται, τα ενοίκια επιδοτούνται και οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έχουν παραταθεί.
Φαντάζομαι να μην τα αμφισβητείτε όλα αυτά. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πολιτικής η οποία στήριξε την κοινωνία και την παραγωγική οικονομία. Για την προστασία της απασχόλησης μόνο, διατέθηκαν παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια, για τα επιδόματα σε 373.000 ανέργους δαπανήθηκαν πρόσθετα 300 εκατομμύρια για το Δεκέμβριο. Γι΄αυτό δεν σας άκουσα να λέτε τίποτα. Διπλασιάσαμε το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Και βέβαια, οι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα αναδρομικά τους, όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα γίνει με πλήρη σεβασμό στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Η ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια σε διάστημα 10 μηνών. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, κυρίως όμως ο μηχανισμός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενίσχυσαν ήδη 700.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όταν το τραπεζικό σύστημα δεν μπόρεσε, δεν είχε την ταχύτητα, να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το κράτος, χωρίς την παραμικρή γραφειοκρατία, άνοιξε το δημόσιο ταμείο και τις χρηματοδότησε απ’ ευθείας. Γι΄ αυτό δεν βρήκατε όμως μια κουβέντα να πείτε.
Λέτε ότι δεν ζούμε εμείς στην πραγματική οικονομία. Για βγείτε λίγο έξω να ρωτήσετε ταξιτζήδες, αγρότες, ιδιοκτήτες καφετεριών, εστιάτορες, αν είναι ικανοποιημένοι ή όχι από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Τι είναι αυτοί; Μεγάλες επιχειρήσεις είναι; Το μεγάλο κεφάλαιο ή η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλη από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
Και κάτι ακόμα, μια έννοια που σας είναι κ. Τσίπρα τελείως άγνωστη: Όλα αυτά έγιναν χωρίς κανένα νέο φόρο. Το ξαναλέω, χωρίς κανένα νέο φόρο. Για πρώτη φορά μια έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε επιβολή πρόσθετων βαρών στους πολίτες. Αντίθετα, σε ισχύ παραμένει η αλυσίδα των ελαφρύνσεων που κάνει πράξη αυτή η κυβέρνηση. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ και -όπως είχα δεσμευτεί προσωπικά- η κατάργησή του για τα μικρά νησιά. Μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, μεγαλύτερο αφορολόγητο. Μείωση του ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα. Και βέβαια η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 στον ιδιωτικό τομέα, όπως είχαμε δεσμευτεί. Η υποχώρηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, όπως είχαμε δεσμευτεί και όπως δεν ψηφίσατε.
Αποφύγαμε έτσι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την έκρηξη της ανεργίας, έστω με μερικές απώλειες στο εισόδημα. Ποτέ δεν κρύψαμε ότι η προτεραιότητά μας απέναντι στην πανδημία ήταν πάνω απ’ όλα να θωρακιστεί η απασχόληση. Και πράγματι, ακόμα και τον Αύγουστο με την τεράστια πτώση του τουρισμού, η ανεργία συγκρατήθηκε σχεδόν στα περσινά επίπεδα. Και τα λεφτά; Πώς μπόρεσαν άραγε να χρηματοδοτηθούν τόσες επιχειρήσεις και τόσοι εργαζόμενοι για τόσους μήνες; Όχι προφανώς με το περίφημο «μαξιλάρι» το οποίο επιμένει να επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μοναδική του χρησιμότητα είναι να αποκοιμίζει την κοινή γνώμη.
Άλλωστε, μόλις πρόσφατα -θα το ξέρετε φαντάζομαι κ. Τσίπρα- τα δεδομένα του ΑΕΠ για την περίοδο 2015 – 2018 αναθεωρήθηκαν. Και ξέρετε τι απέδειξαν; Ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε, εκτός από τη ζημιά που ήδη είχε κάνει, τον δημόσιο πλούτο με 5 δισεκατομμύρια λιγότερα.
Η απάντηση για όλες αυτές τις εφεδρείες που έχει πια στην διάθεσή της η πατρίδα μας βρίσκεται στη νέα αξιοπιστία, την οποία έχει ανακτήσει. Πριν από την επίθεση του κορονοϊού η ανάπτυξη είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η αξιοπιστία της οικονομίας άνοιξε από τότε το δρόμο του ευνοϊκού δανεισμού.
Σας ακούγαμε, κ. Τσίπρα, μήνες ολόκληρους σε αυτή την αίθουσα να μιλάτε για την «ύφεση Μητσοτάκη». Να επικαλείστε τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019 και τα στοιχεία του 1ου τριμήνου του 2020 για να ισχυριστείτε το παράλογο: Ότι η χώρα βρισκόταν σε ύφεση πριν χτυπήσει το κορονοϊός.
Μιλήσατε 65 λεπτά. Τώρα που τα στοιχεία οριστικοποιήθηκαν και απεδείχθη ότι αυτό το οποίο λέγατε ήταν παντελώς ανακριβές, είχατε το θάρρος να πείτε μία συγγνώμη για όλα αυτά τα οποία μας λέγατε; Αυτή είναι η πορεία της ανάπτυξης, μετά τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια. Δείτε το καλά, κ. Τσίπρα. Ξέρω ότι είναι επώδυνο, όχι για εσάς, για την ελληνική κοινωνία. Είναι επώδυνο, αυτή η τραγική εικόνα της χώρας τα τέσσερα χρόνια τα οποία κυβερνούσατε και η μεγάλη απόκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλήσατε για εθνική ήττα -θα έρθω στη συνέχεια στα εξωτερικά- αυτή είναι η εθνική ήττα της χώρας, προϊόντα των δικών σας καταστροφικών χειρισμών το 1ο εξάμηνο του 2015. Λοιπόν.
Έχω έναν ωραίο πίνακα ακόμη για εσάς, κ. Τσακαλώτε. Δεκαέξι δισεκατομμύρια δανείστηκε αυτή η κυβέρνηση με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Δώστε και αυτό τον πίνακα στον κ. Τσακαλώτο. Να δείτε τι σημαίνει αξιοπιστία.
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, για άλλη μία φορά εδώ σε αυτή την αίθουσα, ακούστηκαν ισχυρισμοί οι οποίοι δεν ξέρω πια αν οφείλονται σε κομματική κακοπιστία, σε μεθοδολογική αστοχία σε συνειδητή δημαγωγία ή σε απλή οκνηρία.
Ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε, βεβαίως, στους ισχυρισμούς έναν προς έναν. Θα κάνω κάποιες σύντομες παρατηρήσεις. Μας κατηγορείτε για την μεγάλη ύφεση που οφείλεται στις πολιτικές μας, απάντησα ήδη σε αυτό, καθώς και ότι επίσης συνεχίζουμε να αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας. Σας απάντησε ο Υπουργός με απόλυτη σαφήνεια. Υπήρξε έστω και μια χώρα η οποία δεν αναθεωρούσε διαρκώς τις προβλέψεις της κατά τη διάρκεια του 2020; Για συγκρίνετε τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Απριλίου με αυτές που κάνει τώρα. Και σε κάθε περίπτωση, για συγκρίνετε την απόδοση της ελληνικής οικονομίας -εξαρτημένης από τον τουρισμό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- με την απόδοση άλλων χωρών του νότου, όπως της Ιταλίας ή της Ισπανίας, που την κυβερνάνε οι φίλοι σας οι Podemos. Τρεις μονάδες παραπάνω ύφεση έχει η Ισπανία από ό,τι έχει η Ελλάδα.
Δεύτερον, είπατε ότι το 2020 διαθέσαμε -αν δεν κάνω λάθος- μόλις 6 δισεκατομμύρια, «πού είναι όλα αυτά τα λεφτά για τα οποία μιλάει η κυβέρνηση, πού είναι αυτά τα λεφτά»; Μόλις η προτελευταία Έκθεση Αξιολόγησης, πριν από τα μέτρα του Δεκεμβρίου, αθροίζει τα μέτρα σε 20,4 δισ. Κάτι το οποίο δηλώνει ότι στα τέλη του Δεκεμβρίου θα φτάσουν στα 24 δισ., 14,7% του ΑΕΠ.
Γιατί, αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα, αυτό που διαπιστώνεται από όλους ακόμα και στις Βρυξέλλες να αμφισβητείται εδώ από κάποιους είτε κοντόφθαλμους, είτε κακοπροαίρετους; Καταθέτω τον σχετικό πίνακα στα πρακτικά.
Δαπάνες υγείας. Μας είπατε ότι τις αυξήσατε 1 δισ. Αλήθεια; Για δείτε λίγο τους προϋπολογισμούς σας: 4,41 δισ. το ’15, 4,37 δισ. το ’16, 4,32 δισ. το ’17, 3,84 δισ. το ’18. Μόλις το προεκλογικό 2019 4 δισ. Αυτά λέγανε οι προϋπολογισμοί σας. Δεν ξέρατε πόσα λεφτά ξοδεύατε; Ενώ σήμερα αυξάνονται στα 4,83 δισ. όταν μάλιστα μέσα στο ’20 έχουμε ήδη κάνει έκτακτες και σημαντικότατες επενδύσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ενώ παράλληλα εξελίσσεται και ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα δωρεών προς τη δημόσια υγεία, το οποίο έχουμε φροντίσει να αξιοποιήσουμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Όσοι, λοιπόν, μιλούν οφείλουν και να θυμηθούν.
Τα ίδια περίπου άκουσα, όχι από σας, αλλά από αρκετούς άλλους ομιλητές, για τα κονδύλια που αφορούν την Πρόνοια και την Παιδεία. Πρόνοια, 3,6 δισ. την τελευταία χρονιά του ΣΥΡΙΖΑ, 4,2 δισ. η «ανάλγητη» κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δεν νοιάζεται για τους πιο αδύναμους. Παιδεία. 5,3 δισ. εσείς, 5,6 εμείς. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που «δεν στηρίζει την δημόσια Παιδεία». Ακόμα, λοιπόν, και σε συνθήκες κρίσης φαίνεται ποιος πραγματικά στηρίζει τη γνώση και κυρίως ποιος είναι πιο κοντά στους αδύναμους. Όποιος κρίνει να μπορεί και να συγκρίνει.
Τέταρτον. Μιλήσατε και πάλι για χαμένες θέσεις εργασίας. Δεν λέτε την αλήθεια. Απαντώ επαναλαμβάνοντας ότι η Eurostat, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, κατατάσσει την Ελλάδα στις πέντε χώρες με τις λιγότερες απώλειες σε θέσεις εργασίας. Και τονίζω ότι είμαστε ένα από τα ελάχιστα κράτη με μικρότερη ανεργία τον Σεπτέμβριο του 2020 από ό,τι τον Σεπτέμβριο του 2019. Αυτά τα στοιχεία, προφανώς, δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς. Αποδεικνύουν ένα πράγμα όμως: Ότι ήταν αποτελεσματική η πολιτική μας για την υπεράσπιση της εργασίας και των θέσεων απασχόλησης.
Καταθέτω στα πρακτικά μια ανεξάρτητη έκθεση από δύο σημαντικούς ξένους επιστήμονες, «Πώς να προστατεύσετε δουλειές στη διάρκεια του Covid- Μαθήματα από την ελληνική εμπειρία». Δεν τα γράφουμε εμείς αυτά. Δεν τα λένε τα «πληρωμένα, μπουκωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης της “λίστας Πέτσα”». Τα λένε έγκυροι ερευνητές από το εξωτερικό. Διαβάστε το, ίσως μάθετε κάτι ενδιαφέρον.
Θα το ξαναπώ. Για μας η ανεργία είναι η πρώτη μορφή αδικίας. Και θα την πολεμάμε συνεχώς και σε όλα τα μέτωπα.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Είχα την ελπίδα ότι σήμερα θα συζητούσαμε για την οικονομία με βάση στοιχεία. Και σε ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, η οποία πάντως δεν θα ξεπερνούσε τα όρια. Σχολίασα μόλις τη διαστρέβλωση της αλήθειας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Με λυπεί το γεγονός αλλά είμαι συνηθισμένος πια. Δεν θα έλεγα ότι αιφνιδιάζετε κανέναν. Σίγουρα όχι εμένα.
Αυτό όμως το οποίο θεωρώ ανεπίτρεπτο είναι η ανευθυνότητα με την οποία ο κ. Τσίπρας βρήκε πάλι την ευκαιρία να ρίξει στην κομματική αρένα ακόμα και τα εθνικά μας ζητήματα. Ξανά τη λάθος στιγμή, ξανά με τον λάθος τρόπο.
Ξέρετε πολύ καλά ότι για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο ενημερώνω την Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά ενημερώνω κατ’ ιδίαν και τους πολιτικούς αρχηγούς. Και θεωρώ ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορείτε να έχετε μία πλήρη εικόνα των κινήσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης, να μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις και -όσο αυτό είναι εφικτό- να διαμορφώνεται μία ενιαία εθνική στρατηγική.
Ας απαντήσω, λοιπόν, σε όλα αυτά τα οποία άκουσα σήμερα και από εσάς, κ. Τσίπρα, και από εσάς κα Γεννηματά, με αφορμή την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ήττα», «τραγωδία», «Βατερλό», χρησιμοποιήσατε ορολογία πολύ έντονη, όχι μόνο εσείς και άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι μίλησαν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Λοιπόν, οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν και αποτυπώνονται στα συμπεράσματα είναι σαφέστερες από ποτέ υπέρ των δικαίων της Ελλάδος και της Κύπρου απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.
Είπατε ότι δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Κάνετε λάθος. Διευρύνεται η λίστα των κυρώσεων προς άτομα και οντότητες όταν αυτές παρανομούν. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο αμφισβητείτε. Αλλά ταυτόχρονα γίνεται και κάτι πολύ σημαντικό: Εξουσιοδοτείται για πρώτη φορά, είναι κάτι που πετύχαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αξιολογήσουν συνολικά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Και να προτείνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, μέτρα μέσα στα οποία μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και τομεακές κυρώσεις αλλά και η επαναξιολόγηση της Τελωνειακής Ένωσης, εάν εκτιμηθεί ότι θίγονται συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την διατύπωση μέχρι σήμερα δεν την είχαμε πετύχει ποτέ.
Θέλω όμως να εξηγήσω και ορισμένες αλήθειες, τις οποίες εσείς πρώτα απ’ όλα κύριε Τσίπρα, που έχετε καθίσει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και «έχετε διαπραγματευτεί σκληρά προς όφελος της χώρας με απτά αποτελέσματα» θα πρέπει να τα γνωρίζετε: Στα ευρωπαϊκά όργανα δεν επικρατούν ποτέ οι εθνικές επιλογές με τρόπο απόλυτο, όσο σωστές και αν είναι αυτές, αλλά η κοινή συνισταμένη των προτεραιοτήτων όλων των κρατών-μελών.
Γι’ αυτό ακριβώς και η ευρωπαϊκή πολιτική διαμορφώνεται με αργούς ρυθμούς, πιο αργούς ενδεχομένως από αυτούς που θα επιθυμούσαμε. Κινείται -όπως έχω πει- σαν ένα βαρύ υπερωκεάνιο που όταν όμως καταλήξει σε μια πορεία, αυτή πάλι δεν πρόκειται να την αλλάξει εύκολα.
Αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει να πετύχουμε είναι ότι η πίεση προς την Τουρκία σταδιακά αυξάνει. Χθες, δεν άκουσα να το σχολιάζετε καθόλου στην ομιλία σας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την εφαρμογή σημαντικών στοχευμένων κυρώσεων κατά της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.
Ως μέλος του ΝΑΤΟ χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση. Και είμαι σίγουρος ότι δεν διέφυγε της προσοχής του κ. Erdogan ότι η Τουρκία είναι σήμερα ολοένα και πιο απομονωμένη στο διεθνές περιβάλλον.
Ως προς τις διμερείς μας σχέσεις, η δική μας θέση παραμένει σταθερή. Δεν έχει αλλάξει: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις.
Είπατε, κ. Τσίπρα, ότι για πρώτη φορά είπα στη συνέντευξη Τύπου ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Το έχω πει τουλάχιστον δέκα φορές. Αλλά ακόμα μια φορά, εδώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία, επιμένετε να διαστρεβλώνετε τα λεγόμενά μου. Έχω πει πολλές φορές ότι ο κεντρικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία, να πέσουν οι τόνοι. Και ότι οι κυρώσεις ή ακόμα καλύτερα η απειλή κυρώσεων, είναι αυτή η οποία μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία, με τα δικά της βήματα, σε μια αλλαγή συμπεριφοράς. Και επιμένω ακριβώς σε αυτή τη θέση.
Είναι η θέση την οποία εξ αρχής υπερασπίστηκα. Είναι η θέση την οποία έχω αναπτύξει επανειλημμένως στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Είναι η θέση για την οποία σας έχω ενημερώσει κατ’ ιδίαν στις συναντήσεις τις οποίες έχουμε. Και είναι η μόνη πολιτική η οποία μπορεί πραγματικά να αποδώσει ουσιαστικούς καρπούς για την πατρίδα μας.
Διότι αν προσέξετε τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού Συμβουλίου τι λέει; Επιμένει – «insist» στα αγγλικά είναι το ρήμα στο επίσημο κείμενο- στην άμεση και ομαλή επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση -επαναλαμβάνω, προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης- για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έχει συμφωνηθεί σε προηγούμενα συμπεράσματα, από το σημείο που σταματήσαμε τις διερευνητικές τον Μάρτιο του 2016. Αυτό επιδιώκουμε ως Ελλάδα.
Παρέχεται, λοιπόν, η ευκαιρία στη γειτονική χώρα να αποδείξει αν πραγματικά εννοεί την αποκλιμάκωση. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν. Η Τουρκία πολλές φορές μας είχε πει ότι θα μας προσκαλούσε για διερευνητικές συζητήσεις και όμως το αποτέλεσμα ήταν, δυστυχώς, διαφορετικό από αυτό που προσδοκούσαμε.
Και το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με συγκεκριμένες κυρώσεις που αφορούν οντότητες και φυσικά πρόσωπα και με την απειλή τομεακών κυρώσεων. Αυτό δεν συνέβαινε εάν δεν κάνω λάθος τον Οκτώβριο, κ. Τσίπρα και κα Γεννηματά. Έτσι δεν είναι; Δεν είχαμε διεύρυνση της λίστας για πρόσωπα και οντότητες. Τώρα καταφέραμε και το εξασφαλίσαμε αυτό.
Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε αλλάξει στάση. Η Τουρκία είναι αυτή η οποία αντιλαμβάνεται ότι η πίεση σταδιακά αυξάνει. Και εύχομαι και ελπίζω αυτή η πίεση να είναι αυτή που θα οδηγήσει τελικά την Τουρκία σε μια αλλαγή συμπεριφοράς.
Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών. Και, γιατί όχι, αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε στο πώς θα καταλήξουμε σε διεθνές διαιτητικό όργανο, στην Χάγη δηλαδή, για να μπορέσουμε να λύσουμε οριστικά, προς όφελος και των δυο λαών, αυτή την εκκρεμότητα που πηγαίνει πίσω 40 χρόνια.
Αυτή, λοιπόν, ήταν η θέση της χώρας, αυτή παραμένει η θέση της χώρας. Διευκρινίζω, όμως, ότι εθνικά θέματα είναι και αυτά τα οποία αφορούν την υγεία και την πρόοδο της οικονομίας. Στη συγκεκριμένη Σύνοδο η Ελλάδα έπαιξε το δικό της ρόλο ώστε να μπορέσει να οριστικοποιηθεί -έχει περάσει λίγο ως υποσημείωση αυτό στα συμπεράσματα της Συνόδου, όπως αναπαρήχθησαν στην Ελλάδα- οριστικοποιήθηκε σε αυτή τη Σύνοδο η τεράστια χρηματοδότηση την οποία έχει εξασφαλίσει η χώρα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Και προφανώς αυτή η χρηματοδότηση, όταν οριστικοποιήθηκε τον Ιούλιο, δεν ήρθε με την Ελλάδα αδιάφορη. Ήταν παρούσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και γι’ αυτό και εξασφαλίσαμε αυτό το σημαντικό πακέτο οικονομικής στήριξης. Γιατί είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, την οποία εμπιστεύονται οι ευρωπαίοι εταίροι και γνωρίζουν ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν προς όφελος των μεγάλων αλλαγών, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και των σημαντικών επενδύσεων που πρέπει να γίνουν στην πατρίδα μας.
Η εθνική πολιτική -και το ξέρετε καλά- ούτε αρχίζει, ούτε τελειώνει με μία Σύνοδο. Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει αυτούς τους 17 μήνες που είμαστε στη διακυβέρνηση της χώρας είναι πολύ σημαντικό: Δύο σημαντικές συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και με την Αίγυπτο και μία συμφωνία με την Αλβανία να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο για να λύσουμε οριστικά την οριοθέτησή μας. Εσείς γιατί δεν τα κάνατε αυτά, κ. Τσίπρα; Γιατί δεν τα κάνατε τέσσερα χρόνια; Δεν προφτάσατε θα μου πείτε πάλι, ε; Δεν προφτάσατε.
Εσείς που κατηγορείτε αυτή την κυβέρνηση για υποχώρηση, είστε ο ίδιος που δεν κουνήσατε ούτε ένα πιόνι. Μάλλον κουνήσατε ένα συγκεκριμένο και θυμόμαστε ακόμα τις επιπτώσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά. Βεβαίως, τη συμφωνία με τον βόρειο γείτονά μας. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι διευρύναμε. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι διευρύναμε τις συμμαχίες μας, με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διαμορφώνοντας ένα τόξο χωρών που έχουν ευθυγραμμισμένα συμφέροντα και βλέπουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το ίδιο οπτικό πρίσμα.
Μου έκανε όμως ιδιαίτερη εντύπωση, κ. Τσίπρα, κάτι το οποίο είπατε στην ομιλία σας θέλοντας να μου ασκήσετε κριτική: Ότι δήθεν μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο δεν χειρίστηκα καλά τη σχέση μας με τη Γερμανία.
Διαβάζω, λοιπόν, ακριβώς τι είπατε, ακριβώς: «Όταν σας είπαμε τον Αύγουστο, φέτος, όταν υπογράψατε την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία», σωστά, αυτή έγινε τον Αύγουστο του 2020, «ότι έπρεπε την ίδια στιγμή να εξασφαλίσετε ότι η Γερμανία δεν θα απομακρυνθεί από τις θέσεις μας, μας αγνοήσατε και πάλι. Πήγατε στις 29 Αυγούστου στο Βερολίνο και μας είπατε πόσο καλά πάνε οι ελληνογερμανικές σχέσεις και για τέσσερις μήνες μετά είχαμε τη Γερμανία απέναντί μας στο θέμα των κυρώσεων». Κύριε Τσίπρα, το ’19 πήγα στο Βερολίνο, όχι το ’20. Μα είναι δυνατόν; Τι άλλο να σας πω δηλαδή; Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τον βαθμό της ανευθυνότητάς σας. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι μια φράση την οποία χρησιμοποιεί η έφηβη κόρη μου: «Ό,τι να ‘ναι». Ό,τι να ‘ναι έρχεστε και λέτε σε αυτή την αίθουσα.
Ανακαλύψατε ταξίδι το 2020 που έγινε το 2019. Εάν απολύσετε τους λογογράφους σας εγγυώμαι προσωπικά ότι θα ενταχθούν σε στήριξη, στο Ταμείο Ανεργίας, αλλά είναι αδιανόητο αυτά τα πράγματα να λέγονται στην Εθνική Αντιπροσωπεία από τέως Πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατανοώ τον εκνευρισμό σας αλλά όταν μου απευθύνεστε θα προτιμούσα να απευθύνεστε στον πληθυντικό και όχι στον ενικό.
Επιτρέψτε μου όμως και μια ακόμα διάσταση. Κύριε Τσίπρα, εκτός από εταίροι στο ΝΑΤΟ, εκτός από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε πάνω από όλα -και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι σε αυτή την αίθουσα- Έλληνες πατριώτες. Δεν προσβλέπουμε μόνο στη στήριξη των φίλων μας, στηριζόμαστε στους εαυτούς μας, στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας. Και αυτή είναι μια θεώρηση που διατρέχει το σύνολο της πολιτικής μας, ειδικά της αμυντικής, για την οποία δεν είπατε πολλά πράγματα, καθώς προφανώς δεν φαίνεται να ανήκει καν στο φάσμα των δικών σας προτεραιοτήτων.
Είμαστε διαφορετικοί σε αυτό, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, περιέγραψα με σαφήνεια μια εθνική ασπίδα για την Ελλάδα. Με νέο εξοπλισμό, νέο προσωπικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι σε λίγες μέρες υπογράφεται εδώ στην Αθήνα η συμφωνία για 18 αεροσκάφη τύπου Rafale, τα οποία θα αποκτήσουμε εντός του 2021 από τη Γαλλία. Ο Υπουργός Άμυνας θα ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως το κάνει πάντα εξάλλου, για τον υπόλοιπο σχεδιασμό μας -προφανώς σε κλειστή συνεδρίαση. Ποτέ ξανά ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν εκτελέστηκε τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά.
Η χώρα μας, όπως έχω δεσμευτεί, θα αποκτήσει επίσης νέες φρεγάτες, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, drones, θα προχωρήσει η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16. Θα ανανεωθεί ο οπλισμός του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού. Ενώ σε βάθος πενταετίας, όπως έχω δεσμευτεί, το έμψυχο δυναμικό όλων των κλάδων θα ενισχυθεί με 15.000 επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων, όπως και με νέους αξιωματικούς.
Για όλα αυτά έχει συγκεκριμένες προβλέψεις και ο φετινός προϋπολογισμός. Στην Άμυνα πλησιάσει τα 5,5 δισ., αυξημένος κατά 57% σε σχέση με το 2019. Μόνο οι αμοιβές των στελεχών μας θα είναι αυξημένες κατά 370 εκατομμύρια. Για την άμυνα της πατρίδας εμείς προωθούμε 105 προγράμματα, αξίας 11,5 δισ. Εσείς είχατε δρομολογήσει, και αυτό με μεγάλη δυσκολία, μόλις 54, αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων.
Λυπάμαι πραγματικά, κ. Τσίπρα, που το κόμμα σας και εσείς προσωπικά, σε αυτές τις στιγμές, όταν έρχεστε και μας εγκαλείτε να είμαστε αυστηρότεροι με την Τουρκία, δεν τολμάτε και δεν έχετε το θάρρος να ψηφίσετε αυτά τα κονδύλια. Δεν υποστηρίζετε σήμερα -να το ακούσει ο ελληνικός λαός καλά- δεν υποστηρίζει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, πηγαίνοντας κόντρα στην παράδοση σε αυτή την αίθουσα, την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.
Ποια είναι η εξήγηση που δίνετε γι’ αυτό; Επικράτησαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι άλλες, οι αριστερές φωνές; Από τη μια πατριωτικός τσαμπουκάς και από την άλλη αδράνεια ως προς την πραγματική στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων; Υποκριτικά να δηλώνετε «παρών» όταν είστε απών από το εθνικό μέτωπο; Πατριωτισμός με ξένα κόλλυβα, έτσι λέγεται αυτό.
Αυτός όμως φαίνεται ότι είναι ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα κόμματα της Εθνικής Αντιπροσωπείας τους Έλληνες με το εθνόσημο στη στολή. Αλλά και η διαφορετική οπτική με την οποία χειριζόμαστε τα αμυντικά ζητήματα. Αυτή η κυβέρνηση θεωρεί τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις συμπαραστάτες της διπλωματίας της χώρας. Ισχυρούς και παράλληλους πυλώνες μίας ευρύτερης εθνικής στρατηγικής και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι γι’ αυτό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τον περασμένο Δεκέμβριο, στην ίδια διαδικασία και όταν ήμασταν σε μία εποχή που δεν μπορούσε κανείς από εμάς να φανταστεί τι θα μας ξημέρωνε το 2020, είχα πει ότι ο προϋπολογισμός του 2020 πρέπει να έχει δύο χαρακτηριστικά: Από τη μία πλευρά να συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την οικονομική πρόοδο και από την άλλη να πλαισιώνει τον ρεαλισμό του παρόντος με την αισιοδοξία για το αύριο.
Σε αυτό το χρόνο που μεσολάβησε βιώσαμε τεκτονικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο αλλά και μεγάλες προκλήσεις στη χώρα μας. Δεν θα άλλαζα όμως καθόλου την ουσία αυτής της ομιλίας που εκφώνησα πριν από ένα χρόνο, ούτε καν τη διατύπωση. Διότι τα ζητούμενα παραμένουν τα ίδια: Προστασία της κοινωνίας και δυναμική ανάπτυξη με ρεαλισμό και προοπτική.
Το 2021 ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8% και ακόμα υψηλότερη άνοδο το 2022 όταν θα έχουμε υπερκαλύψει πια την απώλεια εισοδήματος που προκάλεσε η παγκόσμια πανδημία το 2020. Τους τρεις πρώτους μήνες της νέας χρονιάς όμως θα εξακολουθήσουν να μας συνοδεύουν -όπως είπα- και οι παρεμβάσεις του κράτους για την απορρόφηση των οικονομικών κραδασμών της πανδημίας. Όπως σας ξαναείπα και όπως είπε και ο Υπουργός, έχουν προϋπολογιστεί. Εύχομαι να μην χρειαστεί να αξιοποιήσουμε όλο αυτό το αποθεματικό. Αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας ταχύτερα από αυτό το οποίο ίσως κάποιοι εκτιμούν. Αλλά έχουμε στην άκρη για να στηρίξουμε την κοινωνία, τους χαμηλόμισθους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και βέβαια το εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα θα τονωθεί με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και, όπως είπαμε, την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021. Όλα αυτά κοστολογούνται στα 1,6 δισεκατομμύρια.
Το νέο Πρόγραμμα Προσλήψεων 100.000 ανέργων για τους οποίους επιδοτούμε τις ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες θα απορροφήσει 322 εκατομμύρια. Ενώ για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας, αυτά τα δάνεια του Προγράμματος «Γέφυρα» τα οποία είναι δάνεια που δεν έχουν ακόμη «κοκκινίσει»- ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα – έχουν εγγραφεί κονδύλια ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ.
Δίπλα όμως σε αυτή τη δέσμη επεκτείνονται και άλλα μέτρα τα οποία δοκιμάστηκαν με επιτυχία. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για όσους θα βρεθούν σε προσωρινή αναστολή ή σε μερική απασχόληση. Το Πρόγραμμα «Συν-Εργασία» το οποίο, κα Γεννηματά, δεν είναι, μην το ξαναπείτε αυτό, «μισή δουλειά, μισός μισθός». Μην το ξαναπείτε, είναι παντελώς ανακριβές. Μπορεί να είναι μισή δουλειά σε ώρες αλλά είναι σχεδόν το 100% του μισθού σε απολαβές. Λοιπόν, δεν είναι «μισή δουλειά μισός μισθός». Είναι ένα πρόγραμμα εξαιρετικά επιτυχημένο, χρησιμοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έσωσε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα μας.
Και βέβαια θα συνεχίσουμε τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ώστε να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις μας. Έχω πλήρη αίσθηση και εγώ και το οικονομικό επιτελείο και ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Ανάπτυξης, του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στο λιανεμπόριο και πόσο επώδυνο είναι να πρέπει να κρατήσουμε κλειστό ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής μας δραστηριότητας επειδή αυτό μας υπέδειξαν οι ειδικοί.
Θέλω όμως να κάνω τη σύγκριση, ότι σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες πράξαμε νωρίτερα το σωστό. Βλέπετε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σχεδόν όλες, οι οποίες έσπευσαν στις αρχές Δεκεμβρίου να απελευθερώσουν την οικονομική δραστηριότητα, άρον-άρον τώρα αναγκάζονται να ξανακλείσουν για τα Χριστούγεννα, επειδή βλέπουν δυστυχώς αυτό το οποίο γνωρίζαμε πάντα: Ότι τελικά η διάδοση του ιού σχετίζεται με το συνολικό επίπεδο της κινητικότητας στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικονομία.
Μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς το Υπουργείο Ανάπτυξης ήρθε και θέσπισε τη ρύθμιση του click away, παράδοση εκτός, την οποία με τόσο μεγάλη ευκολία λοιδορήσατε σε αυτή την αίθουσα.
Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε το λιανεμπόριο να σώσει όσο μεγαλύτερο μέρος του τζίρου μπορεί. Και δεν θα απολογηθούμε γι’ αυτό. Διότι ποια είναι η εναλλακτική; Πείτε μου ποια είναι η εναλλακτική την οποία προτείνετε; Να ανοίξουν τα καταστήματα; Αυτό θέλετε; Το προτείνετε; Να ανοίξουν τα καταστήματα; Έχετε κάποια άλλη πρόταση ή να παραμείνουν τελείως κλειστά; Διότι εγώ δεν έχω ακούσει από εσάς που σπεύδετε εδώ πέρα να κατακεραυνώσετε την κυβέρνηση εάν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική.
Ακούω κι εγώ με ενδιαφέρον αυτήν την επιχειρηματολογία, την άκουσα και από τον κ. Παφίλη, ότι η παράδοση εκτός -το click away- ευνοεί μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Θα απαντήσω με δύο επιχειρήματα.
Πρώτον, ξέρω κάποιους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι οι ίδιοι είπαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Δεύτερον, θα πρέπει να αντιληφθούμε, κυρίες και κύριοι, ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει έρθει για να μείνει. Και εάν πιστεύετε ότι μπορούμε να πάμε κόντρα στις παγκόσμιες τάσεις της οικονομίας -εσείς ίσως του ΚΚΕ το πιστεύετε, εξάλλου έχετε κάνει καριέρα 80 χρόνια πιστεύοντας αυτά- η μεγάλη πλειοψηφία δεν το ασπάζεται.
Είναι μία ευκαιρία και για τις μικρές και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές ηλεκτρονικού εμπορίου. Και υπάρχουν κεφάλαια διαθέσιμα για να το κάνουν. Διότι οι επιχειρήσεις που δεν θα το κάνουν, ασχέτως πανδημίας, σας διαβεβαιώνω ότι την επόμενη ημέρα θα βρεθούν σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Χρησιμοποιήσαμε, λοιπόν, ένα εργαλείο καινούργιο. Μέχρι στιγμής η εικόνα που έχω είναι ότι δουλεύει καλά στην αγορά. Διευκολύνει και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κατάρρευσης των εταιρειών διανομής, των εταιρειών κούριερ, οι οποίες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην πράξη στις πολύ αυξημένες παραγγελίες. Τα νούμερα τα οποία άκουσα από τον Υπουργό Ανάπτυξης είναι ότι από εκεί που είχαμε 100.000 πακέτα την ημέρα φτάσαμε σχεδόν στις 500.000. Και ναι, είναι μία ανάσα, μία ανακούφιση για το λιανεμπόριο το οποίο σήμερα δοκιμάζεται.
Αλλά θα παρακαλούσα πάρα πολύ, εάν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε μία ουσιαστική συζήτηση σε αυτή την αίθουσα και αντί να περιορίζεστε σε εύκολες αντιπολιτευτικές κορώνες, εάν είχατε κάποια διαφορετική πρόταση, εδώ πέρα είμαστε να την ακούσουμε.
Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή έχουμε και έχω μία ευθύνη να αφουγκράζομαι την αγωνία της αγοράς και επειδή γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες, και εστιάτορες αλλά και μαγαζάτορες, είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και σε συνεννόηση με το Οικονομικό Επιτελείο, θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ένα ακόμα μέτρο προστασίας και ανακούφισης: Για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις, αυτές που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους, αυτές που θα μείνουν κλειστές στις γιορτές, από το λιανεμπόριο μέχρι και την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%. Επαναλαμβάνω, ατά 80%.
Και αυτό φαντάζομαι είναι «αντικοινωνικό μέτρο», είναι «για το μεγάλο κεφάλαιο», έτσι δεν είναι; Δεν είναι για τους μικρομεσαίους οι οποίοι αγωνιούν για το πώς θα πληρώσουν το ενοίκιό τους.
Το 60% λοιπόν, για να το ξεκαθαρίσω, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Εάν πληρώνεις 1.000 ευρώ ενοίκιο, θα πληρώσεις 200 τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Ταυτόχρονα, η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5» θα καταβληθεί τον Ιανουάριο. Θα έχει πάλι κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ, 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες, που παρουσιάζουν πτώση τζίρου άνω του 20%.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η επίθεση του Covid, παρά την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης, παρά αυτή τη ρητορική ότι έχουμε αποτύχει παντού, η Ελλάδα αλλάζει. Και αναρωτιέμαι πραγματικά, κ. Τσίπρα, πόσο εναρμονισμένος είστε με το αίσθημα της κοινωνίας όταν λέτε ότι έχουμε αποτύχει στα πάντα: Στην οικονομία, στην υγεία, στα εθνικά. Έχω την εντύπωση ότι όσο πιο πολύ δυσκολεύει η κατάσταση εντός του κόμματός σας, τόσο αυξάνετε τους τόνους της καταστροφολογίας.
Είπατε και κάτι το οποίο προσωπικά με ενόχλησε. Είπατε ότι η Ελλάδα ήταν «άτυχη», είναι «άτυχη» που έχει αυτή την κυβέρνηση. Στις 7 Ιουλίου δεν ρίξαμε ζάρια, δεν στρίψαμε το νόμισμα, επέλεξαν οι Έλληνες πολίτες αυτή την κυβέρνηση. Δεν προέκυψε με κάποιον άλλον τρόπο. Και νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και αυτό είναι που μας πιστώνουν. Και βλέπουν οι Έλληνες πολίτες, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη κατά εννέα θέσεις, κατά έξι θέσεις στο δείκτη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.
Μιλήσατε για «εμπιστοσύνη» και για «καταστροφή», για «αποτυχία». Οι μεγάλες εταιρείες οι οποίες έρχονται και επενδύουν μέσα στην κρίση στην Ελλάδα, έρχονται να επενδύσουν σε μια αποτυχημένη χώρα; Η Microsoft έρχεται να επενδύσει σε μία αποτυχημένη χώρα; Η Pfizer έρχεται να επενδύσει σε μία αποτυχημένη χώρα;
Οι ελληνικές επενδύσεις, που κινητοποιούν σημαντικά κεφάλαια, σήμερα είχαμε σημαντική ανακοίνωση μεγάλης ελληνικής εταιρείας για επένδυσης αιχμής στον τομέα των μπαταριών. Αυτές οι επενδύσεις γίνονται σε μια αποτυχημένη χώρα; Αυτοί οι επενδυτές, οι οποίοι σήμερα έρχονται να διακινδυνεύσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, το κάνουν για να χάσουν λεφτά ή γιατί πιστεύουν ότι αυτή η χώρα έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας;
Και ξέρετε και κάτι, κ. Τσίπρα και κα Γεννηματά; Όταν συνομιλούμε με τους επιχειρηματίες οι οποίοι έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα βεβαίως στέκονται στην πολιτική σταθερότητα, στο μακροοικονομικό περιβάλλον, στη μείωση της γραφειοκρατίας. Το σημαντικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα όμως δεν είναι αυτό. Είναι το ταλέντο των ανθρώπων μας.
Είναι το γεγονός ότι όταν έρχονται μεγάλες εταιρείες και ψάχνουν, παραδείγματος χάρη, εξειδικευμένους σε data science βρίσκουν από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια εξαιρετικούς απόφοιτους, τους οποίους μπορούν να προσλάβουν. Και είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη δουλειά την οποία κάνουν.
Τώρα μάλιστα όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση και σε μια άλλη δεξαμενή συμπολιτών μας. Είναι οι 500.000 συμπολίτες μας οι οποίοι έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Και για πρώτη φορά έχουμε ενδείξεις ότι αυτό το brain drain, το οποίο τόσο μας πόνεσε και τόσο μας πλήγωσε, αρχίζει και αντιστρέφεται.
Όταν μιλούσα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, ο οποίος θέλει να επεκτείνει τη δραστηριότητα της Pfizer στη χώρα μας, γιατί είναι τόσο ικανοποιημένος από το πρώτο στάδιο της επένδυσης που έχει κάνει, μου έλεγε ότι σχεδόν 1 στα 4 βιογραφικά από αυτά τα οποία εξετάζει η εταιρεία είναι από Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα.
Όλοι αυτοί σε μια «αποτυχημένη χώρα» θέλουν να γυρίσουν, κ. Τσίπρα; Όταν παίρνεις την απόφαση, υπαρξιακή απόφαση για όσους από μας την έχουμε πάρει, να γυρίσουμε στην πατρίδα μας, δεν το κάνουμε μόνο για τη δουλειά, για τις απολαβές, για τα φορολογικά κίνητρα τα οποία προσφέρει αυτή η κυβέρνηση. Το κάνουμε και για έναν λόγο ακόμα, πολύ πιο βαθύ: Ότι τελικά πιστεύουμε στις προοπτικές της χώρας. Είμαστε αισιόδοξοι για την πατρίδα μας. Αντιπαρερχόμαστε τη μιζέρια και το σκοτάδι και πιστεύουμε ότι πράγματι, αυτή η δεκαετία για την πατρίδα μας μπορεί να είναι μια δεκαετία πολύ-πολύ καλύτερη.
Έχουμε, λοιπόν, πάρα πολλές ανακοινώσεις ξένων επενδύσεων. Αύριο θα υπάρξει ακόμα μια πολύ σημαντική ανακοίνωση ξένης εταιρείας η οποία θέλει να έρθει να επενδύσει στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Λίγη υπομονή, θα ανακοινωθεί αύριο από μένα και τους συναρμόδιους Υπουργούς.
Ο προϋπολογισμός, λοιπόν, του ‘21 δεν είναι μια απλή παράθεση αριθμών. Δεν είναι ούτε μία σύγκριση μεγεθών. Είναι μία συμπύκνωση προτεραιοτήτων. Είναι η σύνοψη των προγραμματικών μας κατευθύνσεων. Και παρά την εγγενή αβεβαιότητα στην εκτέλεσή του, η οποία συναρτάται απόλυτα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, είναι ένα ακόμα τολμηρό βήμα για τον μετασχηματισμό της εθνικής οικονομίας.
Γιατί αυτή η χρόνια εκκρεμότητα μετατρέπεται, πλέον, σε επίκαιρη αναγκαιότητα. Έχει έρθει πια η ώρα η χώρα να αποκτήσει ένα βιώσιμο, μακρόπνοο, σαφές παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα την καταστήσει ισχυρή, σε ένα δύσκολο, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ένα μοντέλο που θα αξιοποιήσει τις ανεξάντλητες δυνάμεις της, θα δημιουργήσει νέο πλούτο που θα κατανεμηθεί ισότιμα σε όλους.
Η κυβέρνηση διαθέτει ένα συνεκτικό σχήμα προτάσεων από 16 καταξιωμένους επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Πισσαρίδη. Μερικές φορές όταν σας ακούω να μιλάτε για την έκθεση Πισσαρίδη αναρωτιέμαι: Την έχετε διαβάσει; Την έχετε πραγματικά διαβάσει; Γιατί αυτά τα οποία λέτε για την έκθεση Πισσαρίδη είναι αυτά τα οποία φαντάζεστε ότι θα έπρεπε να λέει η έκθεση Πισσαρίδη για να υιοθετήσετε τα δικά σας αφηγήματα περί νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Μα, αυτά για τα οποία μιλάτε δεν αναφέρονται στην έκθεση Πισσαρίδη. Εγώ θα ήθελα πραγματικά -και θα το κάνουμε αυτό- να καθίσουμε σε μια συνεδρίαση στη Βουλή να δούμε κεφάλαιο-κεφάλαιο, πρόταση-πρόταση, αυτά τα οποία λέει η έκθεση Πισσαρίδη -αυτό ισχύει και για εσάς κ. Τσίπρα και για εσάς κα Γεννηματά- να δούμε τελικά πού διαφωνούμε σε αυτά τα οποία λέγονται. Και πόσο νεοφιλελεύθερες είναι τελικά αυτές οι πολιτικές οι οποίες παρουσιάζονται σε αυτό το κείμενο.
Είναι προτάσεις τεκμηριωμένες, δοκιμασμένες από τη διεθνή εμπειρία. Θέλω να καταθέσω την έκθεση στα πρακτικά. Θέλετε να της προσδώσετε ιδεολογικά πρόσημα. Θέλετε να ετοιμάσετε, είδα, αντι-εκθέσεις, αν το κατάλαβα καλά. Υπάρχει τώρα «αντι-έκθεση Πισσαρίδη». Τι ακριβώς είναι η «αντι-έκθεση Πισσαρίδη»; Γιατί πρέπει να είναι «αντί» στην έκθεση Πισσαρίδη; Γιατί δεν μπορείτε να πάρετε την έκθεση Πισσαρίδη και να πείτε, «με αυτά συμφωνώ, με αυτά διαφωνώ»; Όλα αντί πρέπει να είναι; Άσπρο δηλαδή εμείς, μαύρο εσείς; Μα θα προχωρήσει η χώρα μπροστά με αυτή τη λογική; Δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας;
Βάζετε ταμπέλες σε κάτι το οποίο αγνοείτε και στο κάτω-κάτω μιλάτε για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει πάρει Νόμπελ. Εσείς θα πάρετε το Νόμπελ αυθαιρεσίας και άγνοιας με όλα αυτά τα οποία λέτε.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η έκθεση αυτή δεν ταυτίζεται με το κυβερνητικό πρόγραμμα. Είναι όμως μια σημαντική παράλληλη συμβολή. Συμμερίζεται ένα κοινό πρόταγμα. Ποιο είναι αυτό; Η αύξηση των εισοδημάτων, η μεγέθυνση της παραγωγικότητας και η μείωση των ανισοτήτων.
Αυτά τα συμμεριζόμαστε με την έκθεση Πισσαρίδη, όπως συμφωνούμε με πολλές, όχι με όλες, τις προτάσεις της. Η χώρα μας πρέπει επιτέλους να προσελκύει επενδύσεις με κίνητρο όχι το χαμηλό μισθολογικό κόστος, αλλά την υψηλή απόδοση της εργασίας στην Ελλάδα.
Και ποιος μπορεί να διαφωνεί με αυτό; Ποιος θα πει «όχι» σε προτάσεις της μείωσης της φορολογίας στους μισθούς; Εσείς το είπατε βέβαια. Δεν υπάρχει ένας οικονομολόγος -εκτός από κάποιους νεομαρξιστές ίσως που κινούνται στον κύκλο των επαφών του κ. Τσακαλώτου- ο οποίος να μην ισχυρίζεται ότι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι η φορολόγηση της μισθωτής εργασίας. Και ερχόμαστε και τη μειώνουμε. Εσείς λέτε ότι διαφωνούμε. Όχι, πρέπει να είναι πολύ υψηλές οι εργοδοτικές εισφορές κατά την άποψή σας.
Ποιος θα πει «όχι» στην αποκομματικοποίηση του Δημοσίου; Στις ψηφιακές εφαρμογές οι οποίες κάνουν πιο εύκολη και πιο διαφανή την επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη; Αποτυχία και εκεί, ε; Αποτυχία στις 770 υπηρεσίες οι οποίες έχουν βγει στο διαδίκτυο. Εσείς δηλαδή κάνατε επανάσταση στην ψηφιακή πολιτική, με τον κ. Παππά υπεύθυνο για τη διαστημική πολιτική. Λοιπόν, για να μην τα ξεχνάμε και αυτά. Τι κάνατε εσείς ακριβώς για να ψηφιοποιήσετε διαδικασίες στο Δημόσιο;
Αλλά ας μην συγκρίνουμε πολιτικές και αποδόσεις. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι μία σωστή επιλογή; Προστασία της οικογένειας. Θίξατε τα ζητήματα της ισότητας των φύλων, της περιορισμένης συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Όλα αυτά αναφέρονται στην έκθεση Πισσαρίδη. Δεν την έχετε διαβάσει καν. Λοιπόν, υπάρχει μία διαφωνία στο εάν πρέπει ο δεύτερος πυλώνας του επικουρικού ασφαλιστικού συστήματος να είναι κεφαλαιοποιητικός ή όχι. Να το συζητήσουμε. Εκεί καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφωνίες.
Αλλά εάν η αντιπολίτευση στέκεται απέναντι σε αυτή τη βασική φιλοσοφία, τότε πρέπει εδώ, εκτός από τις αμυντικές δαπάνες τις οποίες δεν υπερψηφίζετε, να πείτε συγκεκριμένα ότι καταψηφίζετε και τις συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από αυτόν τον προϋπολογισμό: Τον διπλασιασμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τις επιδοτήσεις 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Να βγείτε και να το πείτε. Τις αποζημιώσεις των κατοίκων που επλήγησαν από τις θεομηνίες, δεν τις στηρίξατε. Για πρώτη φορά κυβέρνηση κινήθηκε με τόσο μεγάλη ταχύτητα για να καλύψει τις πολύ μεγάλες οικονομικές ζημιές που υπέστησαν συμπολίτες μας στη Θεσσαλία. Και δεν χρειάζεται να πάτε μέχρι εκεί για να το μάθετε αυτό. Δύο τηλέφωνα εάν κάνετε, θα διαπιστώσετε ποια είναι η αλήθεια.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Είχα πει στην αρχή ότι ο φετινός προϋπολογισμός κλείνει τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν και μας προετοιμάζει για τα μεγάλα στοιχήματα του μέλλοντος. Και το όχημα σε αυτή τη νέα προσπάθεια αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Είναι ένα σχέδιο φιλόδοξο, το οποίο θέλει να κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας, χρηματοδοτώντας από ευρωπαϊκά, από εθνικά κεφάλαια, από ιδιωτικά κεφάλαια, επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη 7ετία, με τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες.
Άκουσα την κα Γεννηματά να αναφέρεται εκτενώς στις προτάσεις της για το Σχέδιο Ανάκαμψης. Αλλά θέλω να θυμίσω, κα Γεννηματά, ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης δεν είναι ό,τι σκεφτούμε και όποια παροχή θέλουμε πάμε και τη βάζουμε μέσα. Έχει πολύ συγκεκριμένες ευρωπαϊκές προδιαγραφές τις οποίες πρέπει να σεβαστούμε. Δεν τις άκουσα. Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, ενίσχυση της εργασίας. Προφανώς, αλλά δεν είπατε αυτά, άλλα είπατε. Ιδιωτικές επενδύσεις -σε αυτό αναφερθήκατε- μέσα από ένα συνολικό αναπροσανατολισμό της οικονομίας…
Φώφη Γεννηματά: Δεν μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, λέω αυτά που άκουσα. Λέω αυτά που άκουσα. Προς την παραγωγή, προς τις εξαγωγές, προς την καινοτομία. Οι κατευθύνσεις αυτές δεν αποτελούν έναν καταμερισμό τεχνικού χαρακτήρα. Έχουν σαφές πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο: Συνεκτικότερη κοινωνική πολιτική, μια πιο αποτελεσματική πολιτική πρόνοιας μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο μέσα από τη μεγέθυνση της οικονομίας και μέσα από τις επενδύσεις σε τομείς αιχμής.
Η ψηφιοποίηση δεν εξοικονομεί μόνο δημόσιους πόρους, εξυπηρετεί τον πολίτη και μετατρέπει τη χώρα μας, για πρώτη φορά, σε ένα κέντρο νεοφυούς δραστηριότητας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας. Και η πράσινη μετάβαση δεν είναι ένας απρόσωπος τίτλος, είναι μια πολύπλευρη δράση με πολλούς κερδισμένους. Ελάχιστα πράγματα είπατε. Κάνατε κάποιες αναφορές, από υποχρέωση θα έλεγα σχεδόν, στα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Αλλά όταν έπρεπε να τοποθετηθείτε για την ουσία του θέματος, είπατε «όχι» στη γενναία απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να κλείσει τις μονάδες καύσης λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία.
Η πράσινη μετάβαση, λοιπόν, είναι μια ολοκληρωμένη δράση η οποία βοηθάει την ποιότητα ζωής, την εθνική οικονομία, προσελκύει καινούργιες επενδύσεις. Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα μιας τέτοιας δράσης που μειώνει το λογαριασμό του νοικοκυριού για δαπάνες που έχουν να κάνουν με τη θέρμανση και την ψύξη. Δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας, στηρίζει την ελληνική βιομηχανία, συμβάλλει στη συνολική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Είδα, κ. Υπουργέ, ότι εξαντλήθηκαν τα σχετικά κονδύλια για την Ήπειρο μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα κινητοποιήσουμε όσους παραπάνω πόρους μπορούμε και αν τα καταφέρουμε και παραπάνω από τα 3 δισεκατομμύρια που έχουμε βάλει στην άκρη για τα επόμενα τρία χρόνια, για να στηρίξουμε αυτό το πρόγραμμα. Γιατί είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι εξαιρετικά επιτυχημένο. Αυτό νομίζω ότι αποδεικνύει κιόλας ότι στη λογική μας, αυτή η κυβέρνηση δεν έμεινε προσκολλημένη σε ιδεολογικές αγκυλώσεις.
Δικαιώσαμε την πολιτική μας πεποίθηση ότι ναι, μπορεί το Δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν αρμονικά. Ότι πρέπει να έχουμε περισσότερο κράτος εκεί που το χρειαζόμαστε, όπως στην Υγεία, όπως στην Πρόνοια, λιγότερο κράτος εκεί που δεν το χρειαζόμαστε. Παραδείγματος χάριν, στην οικονομική δραστηριότητα.
Δείχνουμε στην πράξη ότι η φιλελεύθερες ιδέες μπορούν να εναρμονιστούν με την κρατική παρέμβαση, αρκεί να υπάρχει σαφής οριοθέτηση ρόλων και κοινή πυξίδα για το γενικό συμφέρον.
Και βέβαια ο προϋπολογισμός αξιοποιεί επίσης και το άυλο κέρδος το οποίο προέκυψε στη διάρκεια της πανδημίας. Επιταχύνει τη λύση χρόνιων προβλημάτων. Για παράδειγμα, το «σαράκι» των εκκρεμών συντάξεων. Είναι μια ιστορία που ταλανίζει τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, στο υπουργείο Εργασίας, στην έκδοση νέων συντάξεων, η οποία δεν νομίζω ότι αμφισβητείται από κανέναν. Έχουμε ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες, όπως είχαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στην απονομή παλιών συντάξεων. Αυτό αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτή. Και θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε προκειμένου να εκκαθαρίσουμε και να αποδώσουμε παλιές συντάξεις οι οποίες σήμερα εκκρεμούν και ταλαιπωρούν πολλούς συμπολίτες μας.
Πριν τον κορονοϊό η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση ήταν έννοιες σχεδόν άγνωστες. Τώρα, παρά τα αρχικά προβλήματα, αποτελούν χειροπιαστές κατακτήσεις. Είδα ότι σπεύσατε με πολύ μεγάλη ταχύτητα να ασκήσετε κριτική στο Υπουργείο Παιδείας όταν έπεσε ένας server της Cisco στο Λονδίνο. Τώρα, όμως, δεν άκουσα κανένα σχόλιο για το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που μπορεί εν μέσω πανδημίας να έχει όλα τα τμήματα, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, σε ψηφιακές τάξεις. Είναι μια μεγάλη επιτυχία της χώρας.
Γιατί αγανακτείτε; Είχαμε άλλη επιλογή; Όταν τα σχολεία είναι κλειστά -και είναι κλειστά γιατί μας υπέδειξαν οι ειδικοί να είναι κλειστά- το δεύτερο καλύτερο το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να παρακολουθούν μαθήματα ψηφιακά.
Λοιπόν, στον τομέα της έρευνας, και κλείνω κ. Πρόεδρε γιατί κι εγώ πήρα πολύ χρόνο. Οι επιστήμονές μας δημιούργησαν με τη στήριξη του κράτους το πρώτο ελληνικό rapid test κορονοϊού, το οποίο σύντομα θα διατεθεί στην αγορά.
Όλα αυτά αποτελούν όπλα της χώρας στη διάρκεια της μάχης κατά του κορονοϊού, αλλά και μετά από αυτή. Όπως θα είναι και κατά την περίοδο του εμβολιασμού, μέχρι να ξημερώσει πραγματικά η επόμενη μέρα της πανδημίας. Μια μέρα που μας αξίζει, μπορεί να είναι πιο φωτεινή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κλείνω με τις εξής παρατηρήσεις: Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η πατρίδα μας καλείται να αναμετρηθεί με το νέο μεγάλο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού. Είναι μία ακόμα πρωτόγνωρη πρόκληση. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις, ούτε υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εμπειρία. Υπάρχει, όμως, η αδήριτη, η αδιαπραγμάτευτη ανάγκη αυτή η μεγάλη άσκηση να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και με επιτυχία.
Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Υπουργός Υγείας, οργανώνει και εφαρμόζει ένα Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού ώστε η θωράκιση κατά του κορονοϊού να φτάσει δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου. Με προτεραιότητα την οποία θα καθορίσει, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.
Εκατομμύρια εμβόλια θα πρέπει να ταξιδέψουν, να διατηρηθούν με ασφάλεια, πολύ συχνά σε συνθήκες αυξημένης ψύξης. Θα πρέπει να κατευθυνθούν σε 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, με 65 κινητές μονάδες. Είναι μια πάρα-πάρα πολύ σύνθετη άσκηση αυτή. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ίσως να δώσει την έγκριση για το πρώτο εμβόλιο της Pfizer και μια εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε.
Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε αυτή την άσκηση. Θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, όπως θα αξιοποιήσουμε και κάθε τρόπο επικοινωνίας. Γι’ αυτό και δεν μιλάμε για καμπάνια, αλλά μιλάμε για εκστρατεία.
Θα ζητήσουμε τη συνδρομή όλων των ειδικών, επιστημόνων, φορέων, Επιμελητηρίων, της Εκκλησίας, των φαρμακοποιών, οι οποίοι θα έχουν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στο πώς θα κλείνονται τα ραντεβού, ειδικά για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας αυτή την πολύ μεγάλη άσκηση με επιτυχία.
Προσοχή όμως, η απειλή του Covid θα καραδοκεί μέχρι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του ελληνικού πληθυσμού. Και όπως γνωρίζετε, στα πιο πολλά εμβόλια υπάρχουν δύο κύκλοι άμυνας. Γι’ αυτό και η προσήλωση στα μέτρα προστασίας πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κάνοντας το εμβόλιο, θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο. Και όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός, τόσο θα υποχωρεί ο ιός και τόσο συντομότερα θα μπορούμε να κερδίσουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας.
Σε λίγα εικοσιτετράωρα, λοιπόν, ξεκινά η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό. Σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, όχι το τέλος της αρχής αλλά αυτή τη φορά όντως την αρχή του τέλους. Και την ουσία της αποδίδει πλήρως μία και μόνο λέξη: Ελευθερία. Έτσι θα ονομάσουμε την επιχείρηση αυτή, «Επιχείρηση Ελευθερία».
Ελευθερία να ζούμε και να δημιουργούμε υγιείς, απελευθερωμένοι από την ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας. Ελευθερία να επιστρέψουμε και να διεκδικήσουμε και πάλι υψηλούς ρυθμούς ευημερίας. Ελευθερία να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας ως έθνος.
Κλείνω με ένα κάλεσμα: Τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς τον κρατάτε σήμερα στα χέρια σας. Αλλά και το εμβόλιο αύριο είναι στο χέρι σας να το κάνουμε όλοι. Η αισιόδοξη επόμενη μέρα είναι πραγματικά στα χέρια μας να τη χτίσουμε με ενότητα, με σχέδιο και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.
Εύχομαι σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά, καλές γιορτές, πάνω απ’ όλα με υγεία.
Ευχαριστώ πολύ.