Του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου
Πηγή: olymposvoiceblogspot.com.
Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας έλαβε χώρα 10 -13 Δεκεμβρίου 2020, “ζωντανά” στο… διαδίκτυο!
Γενικός θεματικός τίτλος: «National Poets» («Εθνικοί Ποιητές») με τη συμμετοχή 60 ποιητών και ποιητριών από 16 διαφορετικές χώρες του κόσμου!
Ποιητές δημιουργοί του σήμερα, έδωσαν το παρόν, είτε με την ποίησή τους είτε με τις ομιλίες τους στις “στρογγυλές τράπεζες” που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Εισηγήσεις ποιητών και διανοουμένων που αντάλλαξαν απόψεις έχοντας κοινό παρανομαστή την σύγχρονη ποίηση, την ποίηση του καιρού μας, ακόμη και μέσα από το ψυχολογικό βάρος της καραντίνας ή του φόβου του θανάτου.
Το Φεστιβάλ χωρίς υπερβολή ήταν ένα ανοιχτό παράθυρο στο κόσμο, ένας κωδικός για την “κατ΄εξαίρεση μετακίνηση πολιτών” στους δρόμους όπου καραδοκεί ο αόρατος εχθρός covid-19 !
Η συμμετοχή ξένων ποιητών από την Ινδία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ιταλία, και άλλες 12 χώρες πιστοποίησε τον τίτλο “Διεθνές”, προσδίδοντας όχι μόνο κύρος αλλά μεταλαμπαδεύοντας το μήνυμα, ότι αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας, μέσω της τεχνολογίας, δεν είναι παρά ένα μεγάλο -λογοτεχνικό εν προκειμένω- καφενείο, με την ποίηση να ενώνει και να αποτελεί καθαρτήριο των ψυχών τούτες τις μέρες του εγκλεισμού, που τόσο όλοι έχουμε ανάγκη.
Θα έλεγε κανείς ότι η μοναχικότητα όχι ως επιλογή αλλά ως αναγκαίο κακό, μπορεί να αποτελεί ιδανική συνθήκη για τον δημιουργό για να καταγράψει την έμπνευσή του, αλλά μέσα από το φεστιβάλ ήταν ηλίου φαεινότερον η ανάγκη της επικοινωνίας, μεταξύ των ανθρώπων και δη των λογοτεχνών ή των διανοουμένων αν θέλετε.
Καθημερινά οι συζητήσεις είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον, ειπώθηκαν σπουδαία πράγματα για την ποίηση. Αίσθηση όμως προκάλεσε η συζήτηση της τελευταίας ημέρας με τη συμμετοχή τεσσάρων αξιόλογων συγγραφέων και κριτικών λογοτεχνίας (Νίκος Λάζαρης, Γιώργος Μπλάνας, Ηλίας Μαλεβίτης, Κώστας Κουτσουρέλης) οι οποίοι μίλησαν για τη μάστιγα της λογοκλοπής στη χώρα μας, με τόλμη, χωρίς περιστροφές, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους (αλλά και τα …ονοματεπώνυμά τους).
To 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας 2020 διοργάνωσαν το «Γραφείον Ποιήσεως» και το λογοτεχνικό site «Culture Book» με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την υποστήριξη του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, τη Greek Library of London, καθώς και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αχαΐας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, τον Οργανισμό Λιμένα Πατρών και το Δήμο Καλαβρύτων.
Στο 4ήμερο διαδικτυακό φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6 ποιητικές συναντήσεις και η τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas» 2020.
Bραβεία Jean Moreas 2020
* Μεγάλο Βραβείο Jean Moreas Για το Σύνολο του Έργου και την Συνολική Προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα.
Στον Αλέξη Ζήρα.
* Ειδικό Βραβείο “Κωστής Παλαμάς”
Στον Κωστή Παπακόγκο
* Βραβείο για την ανάδειξη των Ελληνικών Γραμμάτων.
Στην Mariarosa Caracausi
*, Βραβείο Καλύτερης Ποιητικής Συλλογής του 2019
Στον Παναγιώτη Νικολαΐδη για την συλλογή
” Η Νύφη του Ιούλη” Εκδόσεις Σμίλη.
*Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου για συλλογή που εκδόθηκε το 2019 εξημισείας στην
Πηνελόπη Ζαρδούκα για τη συλλογή “Αιωρείν” Εκδόσεις Θράκα.
Και στην Φιλία Κανελλοπούλου για τη συλλογή “Το Μέσα Μου” Εκδόσεις Οροπέδιο.
Υπεύθυνοι διοργάνωσης:
Αντώνης Δ. Σκιαθάς, πρόεδρος «Γραφείου Ποιήσεως».
Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, πρόεδρος Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, Μαρία Αλανιάδη, Διεύθυνση Οργάνωσης Φεστιβάλ.
Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν στους διοργανωτές, σε όλους όσους συμμετείχαν, με την ευχή το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας να μας δώσει την ευκαιρία να ανταμώσουμε όλοι μαζί στην Αχαϊκή πρωτεύουσα “απεγκλωβισμένοι”, να συμμετέχουμε ή να παρακολουθήσουμε τις εργασίες, σε αυτό το μεγάλο λιμάνι της ποίησης που μπορεί κάθε χειμώνα να γίνεται το αγκυροβόλι μας.