Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Όπως οι Τρεις Σωματοφύλακες ήταν τέσσερις έτσι και οι παλιοί Έλληνες δημοσκόποι. Μετά τον Ντίνο Ρουτζούνη, που παραδίδει στην επόμενη γενιά, τον Δημ. Μαύρο και τους Παναγόπουλους, ο Στράτος Φαναράς είναι το τέταρτο πόδι του τραπεζιού στο οποίο έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ανατομίες, επεμβάσεις, πλαστικές και άλλες θεραπείες της κοινής γνώμης και της πολιτικής.
Αν δεν ήταν επιχειρηματίας, ο Στράτος θα ήταν σπουδαίος αναλυτής. Από την άλλη, ίσως επειδή είναι αναλυτής, έγινε επιχειρηματίας. Πάντως ύστερα από μια περίοδο της επιχειρηματικής δημοσκοπικής μονομέρειας, εμφανίζει τον αναλυτή εαυτό του.
Μια συνέντευξη του -που δεν πήρε δημοσιότητα –στην Ιωάννα Δρόσου της «Εποχής», σηματοδοτεί τη «στροφή» του. Βρίσκει κάτι στις μετρήσεις του και αλλάζει δρόμο, ή προσπαθεί να βρει τον παλιό εαυτό του;
Σ’ αυτή τη συνέντευξη ο Φαναράς προβλέπει ότι τα τείχη της Τροίας του Μητσοτάκη πέφτουν. Το «κλίμα της ανάτασης και της αισιοδοξίας της περασμένης άνοιξης» δεν υπάρχει πια.
Τα δεδομένα της Πανδημίας «αλλάζουν άρδην το κοινωνικό, ψυχολογικό κλίμα. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια κυριαρχούν. Ο φόβος για την υγεία και την εργασία ενισχύεται».
Δηλαδή; «Αρχίζουν και τα σημάδια φθοράς της κυβερνητικής αξιολόγησης, η οποία ωστόσο συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα αν και βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία».
Έχει κι άλλο: «Οι νεότερες γενιές είναι περισσότερο αρνητικές απέναντι στην κυβέρνηση, όσοι αναγνωρίζονται στην εργατική τάξη και στους μικρομεσαίους επίσης». Πίστη στην κυβέρνηση έχουν ακόμη οι μεγάλες ηλικίες, από ανασφάλεια.
Τι θα επακολουθήσει; Καθώς ο Μητσοτάκης είναι ακόμη Πρωθυπουργός, ο Φαναράς το λέει με την δέουσα επιστημονική κομψότητα:
«Διαμορφώνεται μια διακριτή γραμμή διαφοροποίησης με βάση την απασχόληση. Όσοι ανήκουν στον οικονομικώς ενεργό πληθυσμό εκφράζουν λιγότερη συμπάθεια στην κυβέρνηση». Δηλαδή οι περισσότεροι.
Με ανάλογη ευγένεια ο επικεφαλής της «Μέτρον Ανάλυσις» βγάζει στη σέντρα τον Μητσοτάκη για την Πάρνηθα:\
«Η υπόθεση της συλλογικής αντιμετώπισης της πανδημίας βασίζεται σε μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πολίτες… Οι εκπρόσωποι της πολιτείας, η κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός έχουν ένα κατεξοχήν καθήκον να διαφυλάττουν αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης».
Αφού ψιλοκατεδαφίζει την κυβέρνηση και σπάει τον τσαμπουκά του Μητσοτάκη, ο Φαναράς έχει και μια καλή κουβέντα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξηγώντας γιατί απέναντι αυτή την κυβέρνηση δεν αυξάνει τα ποσοστά του..
«Είναι πολύ νωρίς, ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές. ….. Όταν και αν φτάσει η πανδημία σε ένα τέλος, που όλοι ελπίζουμε να μην είναι αρνητικό, τότε θα γίνουν οι ευρύτερες αξιολογήσεις από την κοινωνία. Εν μέσω της κρίσης, οι άνθρωποι δεν έχουν την τάση να απομακρύνονται από την κυβέρνηση, αλλά να συσπειρώνονται γύρω από αυτή, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα». Αλλά η πανδημία θα περάσει…
Συμπέρασμα: Παλιά έλεγαν πως όταν αρχίζουν οι Πελοποννήσιοι να μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία «βαίνομεν προς εκλογάς». Σήμερα όταν αρχίζουν οι δημοσκόποι τις πίκρες για την κυβέρνηση και τα γλυκόλογα για την αντιπολίτευση «βαίνομεν προς πολιτικάς μεταβολάς».
Ο Στράτος Φαναράς είναι η πρώτη Κασσάνδρα για τον Μητσοτάκη. Και όπως είναι γνωστό η Κασσάνδρα έκανε ακριβείς προβλέψεις.