Της Ελένης Κωστοπούλου
Είναι άκρως σοκαριστικό να ακούς καθημερινά ότι αρκετοί συμπολίτες μας έχουν φύγει από τη ζωή και εκατοντάδες οικογένειες και οικείοι των ανθρώπων αυτών βρίσκονται υπό το πένθος των απωλειών αυτών. Επίσης, ακούμε τα στοιχεία για τις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες που μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν.
Με βάση τον Εθνικό αλλά και Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το πολυπόθητο εμβόλιο, θα βρίσκεται στα χέρια μας στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Πολλοί περιμένουν και τα αποτελέσματα, που θα έχει ο εμβολιασμός στη Βρετανία, αφού είναι και η πρώτη χώρα που δίνει την έγκριση για την χρήση του εμβολίου εναντίον του φονικού ιού covid 19.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: Θα πρέπει να γίνει η άρση των μέτρων του λοκντάουν; Την απάντηση, ίσως, να μπορούμε να τη δώσουμε και εμείς οι ίδιοι. Τηρούμε τα μέτρα. Αποφεύγουμε κάθε συνωστισμό, γιατί πριν από τον κορονοϊό και αυτή την δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουμε, αν ακούγαμε αποφυγή συνωστισμού θα μας ερχόταν στο μυαλό μια συναυλία, μια εκδήλωση και διάφοροι χώροι με πολλά άτομα. Τώρα όμως και μια συγκέντρωση 5 ατόμων, θεωρείται συνωστισμός. Μένουμε σπίτι τα φετινά Χριστούγεννα, μένουμε ασφαλείς για να απολαύσουμε τις γιορτές με τις οικογένειές μας, υπό την αρωγή πάντα του κράτους, το οποίο πρέπει να βοηθήσει κάθε σπίτι.
Οι στιγμές που βιώνουμε είναι δύσκολες. Το να γίνουμε Ιταλία δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Ας κάνουμε υπομονή. Επίσης, υπάρχουν και οι αρνητές της μάσκας και κάποιοι που πιστεύουν, ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει. Τί θα θέλανε να δούνε λοιπόν; Χιλιάδες νεκρούς ανά ημέρα; Αυτή τη στιγμή ο αριθμός 100 θυμάτων από τον φονικό ιό μας τρομάζει και μας θλίβει.
Επιπλέον, αξίζει και ένα μπράβο για το προσωπικό υγείας και πρόνοιας που με αυταπάρνηση και ελληνικό φιλότιμο, με κίνδυνο της ζωής τους προσφέρουν τα μέγιστα για να σωθεί, έστω και μια ανθρώπινη ζωή. Γι’ αυτούς, λοιπόν, που διαμαρτύρονται πως κλείστηκαν σπίτι θα λέγαμε ότι η αξία, έστω και μιας ανθρώπινης ζωής είναι πολύ μεγαλύτερη από δύο ώρες διασκέδασης, λίγο φαγητό και κάποιες ώρες ψυχαγωγίας. Ας γίνει για ένα διάστημα, το διαδίκτυο, το τηλέφωνο, οι παράγοντες οι οποίοι θα συμβάλλουν στο να έχουμε επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και ας περιμένουμε από την επιστήμη να μας προσδώσει το πολυπόθητο εμβόλιο.
Και αν κάποιος μας ρωτήσει: Πώς λέγεται η λύση για να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό; Μα φυσικά, έχει τρεις ονομασίες: Υπομονή, Πίστη και Επιστήμη.