Της Μαρίκας Λυσιάνθη
Αν μονάχα μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι της Ιστορίας. Στο μακρινό 1996. Και να είχαμε τότε, τις θηριώδεις δυνατότητες που μας προσφέρουν σήμερα τα social media, ώστε να ραγίζουμε την πλασματική εικόνα της πραγματικότητας που διαμορφώνουν παραδοσιακά τα συστημικά ΜΜΕ. Των… νταβατζήδων, που θα έλεγε και ο Κώστας Καραμανλής.
Σκεφτείτε το, για λίγο. Εκείνη την εποχή, τότε που ξεκίνησαν όλα για τη χρεοκοπία της χώρας και την εθνική λεηλασία της περιόδου 1996-2004, η εμβληματική Μαλβίνα Κάραλη να είχε και το… Twitter στο πλευρό της. Είναι μάλλον εύκολο να προβλέψει κανείς ότι, δεν θα είχαμε ζήσει την εθνική τραγωδία της μετατροπής ενός… τάπερμαν σε “καταλληλότερο”.
Η μαύρη και ζοφερή περίοδος Σημίτη. Η περίοδος της εθνικής λεηλασίας. Της βίαιης αναδιανομής πλούτου, σε βάρος των μη προνομιούχων. Των σκανδάλων. Των απευθείας αναθέσεων μικρών και μεγαλύτερων δημοσίων έργων. Της διαπλοκής. Ο “χρυσός αιώνας” της διαφθοράς.
Αν εξαιρέσει κανείς τις… καλοταϊσμένες τσιρλίντερς του συστήματος των “ορφανών”, όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες θυμούνται με μαύρες πινελιές τη διακυβέρνηση Σημίτη. Που έβαλε τις βάσεις για την εθνική χρεοκοπία του 2010, στα χέρια και με την υπογραφή του τελευταίου των Παπανδρέου, στο πρώτο και μοιραίο Μνημόνιο.
Όλοι αυτά επανέφερε στην εθνική μνήμη η επανεμφάνιση Σημίτη με άρθρο… συστάσεων προς το πολιτικό σύστημα. Μικρή σημασία έχει το τι λέει. Σημασία έχει ότι το λέει εκείνος. Το λάθος μέσο-μήνυμα.
Ο πρωθυπουργός που… δεν κατάλαβε τίποτα από τα σκάνδαλα που είχαν στήσει χορό γύρω του, εξελίσσεται πλέον σε… εθνικό σχολιαστή. Όπως τη δική του περίοδο είχαμε εθνικούς εργολάβους, εθνικούς εκδότες, εθνικούς προμηθευτές…
Δυστυχώς για την περίπτωσή του, δεν είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αποτελεσματικό… εμβόλιο. Μόνο εμβόλιο… μακέτο. Την ταπείνωση του 2004 άλλωστε, τότε που ο ελληνικός λαός τον έδιωξε από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον ίδιο να αρνείται να τεθεί στην κρίση των πολιτών, παραδίδοντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ως… θαμπό δαχτυλίδι, δεν την ξεπέρασε ποτέ.
Και τα… ψυχικά τραύματα που δεν ξεπερνάμε εγκαίρως, εξελίσσονται σε μόνιμα συμπλέγματα. Σε απωθημένα…