Της Ελένης Κωστοπούλου
Η φετινή τηλεοπτική σεζόν ξεκίνησε με την παρουσία αρκετών ριάλιτι σόου, ίσως, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξαπολύουν μία βίαιη επίθεση κατά της τηλεόρασης και των υπευθύνων για τα συγκεκριμένα προγράμματα, γιατί όπως υποστηρίζουν, προάγουν πρότυπα που δεν συνάδουν με τους νέους.
Ποιος είναι όμως ο ρόλος και το έργο της τηλεόρασης;
Δε θα μπορούσαμε να αρνηθούμε, ότι η τηλεόραση έχει κυριαρχήσει στη ζωή μας. Είτε το θέλουμε είτε όχι είναι ένα γεγονός, που δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά να μας προβληματίζει. Πολλές απόψεις, κρίσεις και επικρίσεις διατυπώθηκαν και διατυπώνονται για το ρόλο και το έργο της τηλεόρασης. Πολλοί ξεκινούν από μία απλή διαφωνία για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί και ειδικά με τα σόου – ριάλιτι και φτάνουν μέχρι την πλήρη κατακραυγή τους.
Δεν απορρίπτουν όμως την ίδια την τηλεόραση, αντίθετα θα μπορούσε με κατάλληλες υποδομές να γίνει το σπουδαιότερο μορφωτικό και ψυχαγωγικό μέσο.
Οι περισσότεροι κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι συμφωνούν ότι ο ρόλος και η επίδρασή της τηλεόρασης σε μικρούς και μεγάλους είναι αποφασιστικός, για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και τη συμπεριφοράς τους. Γι’ αυτό το λόγο καλό θα ήταν τα προγράμματα να διαλέγονται από ειδικευμένους ανθρώπους, μορφωμένους και ολοκληρωμένους, με ψυχολογικές και παιδαγωγικές γνώσεις. Η επιτροπή που καταρτίζει και επιλέγει το πρόγραμμα πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους διαφόρων κλάδων, έτσι ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις όσο το δυνατό περισσότερου αριθμού τηλεθεατών. Οι γονείς θα μπορούσαν να παρακολουθούν μαζί με τα παιδιά τους τηλεόραση, ώστε να γίνεται κριτική – συζήτηση, που βοηθά στην καλύτερη επιλογή προγραμμάτων. Αυτή η κριτική της τηλεόρασης ωφελεί και τους μεγάλους. Διαπιστώνουν τις ατέλειες και ανακρίβειες του κακού προγράμματος και παύουν να το παρακολουθούν. Πόσο καλύτερα θα ήταν αν αναπτύξουμε τις θετικές πλευρές της και να περιορίζαμε τα αρνητικά της;
Η βελτίωση της τηλεόρασης πρέπει να είναι η φροντίδα κάθε σωστού πνευματικού ανθρώπου. Από τους υπευθύνους εξαρτάται πόσο θα πολεμηθεί ακόμα ή θα υμνηθεί σαν το τέλειο μέσο διαπαιδαγώγησης, ψυχαγωγίας και γνώσης.