Το “αδιανόητο”… επιστρέφει

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

 

Μια χώρα ακραία συναρπαστική στο πόσο περίπλοκη είναι αναφορικά με το πολιτικό αποτύπωμά της. Και το πώς μπορεί να εκδηλωθεί αυτό ως εκλογική συμπεριφορά, ειδικά όταν αφορά το… διασημότερο γραφείο του κόσμου.

Αυτή είναι η Αμερική. Η χώρα της ευκαιρίας, όπως συνηθίζουν να υποστηρίζουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κάθε φορά που αναζητούν ψυχολογική εκτόνωση από τα αδιέξοδα της εκάστοτε συγκυρίας.

Η χώρα όπου, ακόμη και το μωσαϊκό της κοινής λογικής… δοκιμάζεται. Πάρτε για παράδειγμα το φαινόμενο Τραμπ. Το 2016, ο εκκεντρικός μεγιστάνας του real estate, αυθόρμητα… μισογύνης και χρηματοδότης του πολιτικού συστήματος επί δεκαετίες, κατάφερε να επικρατήσει της “τοξικής” Χίλαρι Κλίντον και να κερδίσει τα κλειδιά του Οβάλ Γραφείου.

Συνθέτοντας και περνώντας στη κοινωνία ένα πολιτικό μήνυμα που τον εμφάνιζε ως… αντισυστημικό και εκφραστή της “ξεχασμένης κοινωνίας”. Χωρίς να ξεχνάμε ότι, στην τελική καταμέτρηση των ψήφων, τον προτίμησε περισσότερο από το 40% των γυναικών που έφτασαν στις κάλπες.

Σύμφωνα με την κοινή λογική, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, του κόμματος του Αβραάμ Λίνκολν, που άντεξε στη φθορά της συγκυρίας λόγω των συντηρητικών και σύνθετων δομών του. Δεν θα μπορούσε να έχει εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, κερδίζοντας στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων Πολιτείες-κλειδιά, με κοινωνικό ακροατήριο με φυσική απέχθεια προς τον ηθικό, γενετικό κώδικά του, όπως το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια.

Και όμως. Όχι μόνο συνέβησαν αυτά, αλλά με φόντο τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο “χαμένος από χέρι” Τραμπ… επιστρέφει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ροκανίζει τη διαφορά από τον Τζο Μπάιντεν. Πρωτίστως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο μετριοπαθής πρώην Αντιπρόεδρος της εποχής Ομπάμα, έχει “πιάσει ταβάνι” τον τελευταίο μήνα. Και δεν μπορεί να διευρύνει την απήχησή του, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό για την ιστορική επιλογή της Κάμαλα Χάρις ως υποψηφίας Αντιπροέδρου.

Ο Μάικλ Μουρ, που το 2016 είχε προβλέψει, κόντρα σε όλους, την εκλογή Τραμπ, μιλάει πλέον για τον… τρόμο της επανεκλογής του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ. Και ορισμένες ποιοτικές παράμετροι των δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν ότι οδηγούμαστε σε αναμέτρηση-θρίλερ, με προφανή την αβέβαιη έκβαση, αντί για τον αρχικά διαμορφωμένο περίπατο Μπάιντεν.

Πιο συγκεκριμένα: Η αποδοχή Τραμπ στις τάξεις των Αφρο-Αμερικανών, έχει φτάσει στα επίπεδα του 24%. Στις εκλογές του 2016, τον Τραμπ ψήφισε μόλις το 8% των Αφρο-Αμερικανών. Μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, η αποδοχή του δεν υπερέβαινε το 10%-12%. Οι Αφρο-Αμερικανοί συνθέτουν το 10% του εκλεκτορικού σώματος των ΗΠΑ, με μεγαλύτερη παρουσία σε Πολιτείες-κλειδιά, όπως τη Βιρτζίνια, το Μίσιγκαν και τη Φλόριντα.

Μια μικρή μεταβολή της τάσης υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ δηλαδή, πολλαπλασιάζει το… δέος του τρόμου, μπροστά στην επανάληψη του “αδιανόητου”.

Best Of

Μητσοτάκης: Στενή συνεργασία με την Εκκλησία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένας τουρισμός προσβάσιμος σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του...

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε...

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (μοιραία) εθνική απουσία του Χριστόδουλου

  Η σχέση του καθενός με τη θρησκεία είναι εν...

Ο Κασσελάκης ως απάντηση στις… προσευχές Μητσοτάκη

Ένας Πρωθυπουργός που βρίσκεται πέντε χρόνια στην εξουσία, εξ'...

Μανώλης Κοττάκης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο βρασμού

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: εφημερίδα "Δημοκρατία"   Ηταν ευχάριστη έκπληξη για...

Άρης Πορτοσάλτε: Οι κήρυκες του μίσους και του φανατισμού δεν θα σταματήσουν εδώ

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Στην τελική ευθεία προ των...

Μιχάλης Ψύλος: Δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα με την ίδια νοοτροπία που το δημιούργησε

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"   «Η ΕΕ κινδυνεύει να πεθάνει»: Με...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Η (μοιραία) εθνική απουσία του Χριστόδουλου

  Η σχέση του καθενός με τη θρησκεία είναι εν πολλοίς υποκειμενική και αμιγώς προσωπική υπόθεση. Γύρευε, τι, σε τι, και γιατί πιστεύει κάποιος. Δεν τίθεται ωστόσο...

Ο Κασσελάκης ως απάντηση στις… προσευχές Μητσοτάκη

Ένας Πρωθυπουργός που βρίσκεται πέντε χρόνια στην εξουσία, εξ' αντικειμένου... προσεύχεται να έχει αντιπάλους οι οποίοι δεν θα μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστη εναλλακτική λύση...

Μανώλης Κοττάκης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο βρασμού

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: εφημερίδα "Δημοκρατία"   Ηταν ευχάριστη έκπληξη για μένα η διαπίστωση ότι η ΕΡΤ2 μεταδίδει αυτή την εποχή σε επανάληψη μια σειρά που...