Το… αδιανόητο (που θα μπορούσε να “γυρίσει” το παιχνίδι για τον Τραμπ)

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι καμπάνιες των υποψηφίων αναζητούν ένα tipping point, για να “ντύσουν” γύρω του τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας τους, και να φέρουν στην κάλπη επαρκή αριθμό ψηφοφόρων για να… κάνουν τη δουλειά τους.

Το 2016, η “ξεχασμένη κοινωνία”, την οποία εμπνεύστηκε η Κέλιαν Κόνγουεϊ, πείστηκε να σηκωθεί από τον καναπέ σε Πολιτείες-κλειδιά, όπως το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, και να φτάσει μέχρι την κάλπη, πρωτίστως για να… ταπεινώσει την “τοξική” Χίλαρι Κλίντον, και δευτερευόντως για να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Λιγότερο από 100 μέρες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου του 2020, η προοπτική εκλογής της πρώτης Αφρο-Αμερικανής Αντιπροέδρου, που μετά… θα γίνει Πρόεδρος, στο πρόσωπο της Κάμαλα Χάρις, δείχνει να “κλειδώνει” την κοινωνική τάση για αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο, μετά από μόλις μια θητεία Τραμπ.

Η ιστορική εμπειρία μας έχει διδάξει ότι καμία εκλογική αναμέτρηση δεν είναι χαμένη, αν δεν… αυτοπαγιδευτεί στα αδιέξοδά του ο ένας από τους διεκδικητές της εξουσίας. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το επώδυνο σημείο.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δεν μπορεί να διοργανώσει μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις, ώστε να “ξυπνήσει” μέρος της κοινωνικής βάσης που τον στήριξε πριν από τέσσερα χρόνια, και να δημιουργήσει κλίμα μέσω των social media.

Ο διχαστικός λόγος του ξεπέρασε… κόκκινες γραμμές, και ακόμη και ο νωχελικός Τζο Μπάιντεν φαντάζει ως ο “θεραπευτής” που έχει ανάγκη η σημερινή Αμερική για να γιατρέψει τις πληγές της.

Κυρίως και πάνω από όλα όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει το… αδιανόητο για την ψυχολογία και τον χαρακτήρα του. Να παραδεχθεί τα λάθη του, να ζητήσει συγγνώμη και έτσι να επιχειρήσει την ανάκαμψη.

Όσο δεν μπορεί να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα μέσα του, οι εκλογές θα φαντάζουν… τελειωμένες. Το εκρηκτικό ταπεραμέντο του ωστόσο, μπορεί για ακόμη μια φορά να αιφνιδιάσει την συστημική Ουάσινγκτον.

Best Of

Το TikTok μιας… κουρασμένης

Πηγή: OnceVoice Μαύρη Λίστα   Ποιος Μιχαλολιάκος και ποια αποφυλάκιση του;  Για τα...

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δώρα Παντέλη: Η ευτυχία είναι σαν την… πεταλούδα

Περί... ευτυχίας λόγια. Στιγμές χαλάρωσης και αναστοχασμού για τη Δώρα...

Η Γιάμαλη “φεύγει”, η Δούση “έρχεται”

Καθώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιχειρούν την αποτίμηση των αποτελεσμάτων...

Ο δημοσιογράφος που αρνήθηκε ότι εργάζεται στον ΣΚΑΪ, λόγω… ξεφωνητού

Η τοξική εικόνα που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια...

Τι «ψηφίζει» το Άγιο Όρος για τη διαδοχή Ιερωνύμου

Πηγή: OneVoice Το περιβόλι της Παναγιάς, το Άγιο Όρος, έχει...

Η επιστροφή της λιτότητας (και των… Μνημονίων) στην ευρωζώνη

Η τάση αμφισβήτησης των ανίκανων που συνθέτουν τη γραφειοκρατία...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Δώρα Παντέλη: Η ευτυχία είναι σαν την… πεταλούδα

Περί... ευτυχίας λόγια. Στιγμές χαλάρωσης και αναστοχασμού για τη Δώρα Παντέλη, με την καλή αθλητικογράφο να μοιράζεται τις παρακάτω σκέψεις, με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς...

Η Γιάμαλη “φεύγει”, η Δούση “έρχεται”

Καθώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιχειρούν την αποτίμηση των αποτελεσμάτων μιας σεζόν που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν είναι πολλά. Και η...

Ο δημοσιογράφος που αρνήθηκε ότι εργάζεται στον ΣΚΑΪ, λόγω… ξεφωνητού

Η τοξική εικόνα που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια γύρω από τον ΣΚΑΪ, και έχει συνδέσει τα ΜΜΕ του Ομίλου Αλαφούζου με στιγμές απαξίωσης...