Ελένη Κωστοπούλου: Η Ελλάδα ήταν και είναι μία χώρα παραγωγής αθλητών

Της Ελένης Κωστοπούλου

Η Ελλάδα από την αρχαιότητα δίνει τα φώτα του πολιτισμού σε όλους τους λαούς και αυτό ισχύει και στις μέρες μας, έστω και αν αυτό αμφισβητείται. Χιλιάδες Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό ως επιστήμονες, τεχνοκράτες ή ακόμα και ως εργατικό δυναμικό, που διακρίνεται για την πίστη και την αφοσίωση στο ιδανικό της εργασίας. Κομμάτι του πολιτισμού αποτελεί και ο αθλητισμός, όπου, το ολυμπιακό ιδεώδες είναι επίκαιρο πάρα ποτέ σε όλες τις παγκόσμιες κοινωνίες. Η Ελλάδα, ήταν και είναι μία χώρα παραγωγής αθλητών κάθε ηλικίας.

Ακόμη και στους λεγόμενους παραολυμπιακούς αγώνες, η χώρα μας δείχνει το μεγαλείο ψυχής που εκπορεύεται από τους αθλητές της. Υπάρχουν όμως σήμερα τα ανάλογα κίνητρα στα παιδιά, τα οποία, θα ασχοληθούν με τον αθλητισμό; Και ποια είναι εκείνα τα εμπόδια που θα αποτρέψουν την αθλητική προοπτική των νέων;

Στις μέρες μας παρατηρούμε ότι, ξεφυτρώνουν χιλιάδες σύλλογοι με Ακαδημίες αθλητών και επίσης, ο θεσμός των αθλητικών γυμνασίων και λυκείων βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.

Περαιτέρω, πολλοί λιλιπούτειοι μαθητές αλλά και οι γονείς τους, ωθούν τα παιδιά τους προς τον αθλητισμό με την ελπίδα, ίσως κάποιας διάκρισης. Στην πραγματικότητα όμως, ελάχιστα παιδιά θα φτάσουν στην κορυφή και αυτό οφείλεται, όχι σε δική τους ευθύνη αλλά σε τρίτους παράγοντες.

Ξεκινώντας, θα λέγαμε ότι, ο επαγγελματικός αθλητισμός στα ομαδικά αλλά και στα ατομικά αθλήματα, έχει φτάσει σε ένα ακραίο επίπεδο εμπορευματοποίησης όπου, προωθούνται αλλογενείς αθλητές, χάριν του κερδους.

Γιατί όμως αυτή η ξενομανία και από που ξεκινάει όλο αυτό; Στις χώρες από τις οποίες έχουμε εισαγωγή αθλητών, υπάρχουν καλύτερες υποδομές- εγκαταστάσεις και στήριξη από τα κράτη, κάτι το οποίο, δε συναντάμε σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας. Ακόμη και Αφρικανικές χώρες, όπως, η Κένυα, η Αιθιοπία και η Γκάνα, έχουν σήμερα μια πολύ καλύτερη αθλητική στρατηγική από εμάς. Τι να πει κανείς, για τη Βραζιλία, την Αργεντινή, ακόμη και την Ουρουγουάη, οι οποίες επίσης, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη στήριξη του αθλητισμού. Συνεπώς, η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει με περισσότερα χρήματα τα αθλητικά σωματεία.

Δεν νοείται για παράδειγμα, οι επιχορηγήσεις σε αθλητικά σωματεία, όπου, το αθλητικό δυναμικό είναι γύρω στα 20-25 άτομα,  η επιχορήγηση να είναι στα 800-1000€. Σε τελική ανάλυση, ας κόψει η εκάστοτε κυβέρνηση χρήματα από αλλού και ας ενισχύσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Θα έλεγε κάνεις ότι, η φιλοσοφία πολλών φιλελεύθερων κρατών, είναι, να αφήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο να αναλάβει το ρόλο αυτό. Από την άλλη όμως, βλέποντας το παράδειγμα της τεως Σοβιετικής Ένωσης, που ήταν πάντα πρωταθλήτρια στα ολυμπιακά μετάλλια, ας αναλογιστούμε ότι, σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς (με τα τόσα αρνητικά του), αναδεικνύονται πάντα πολλοί πρωταθλητές.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι, πρέπει να εφαρμοστούν οι πρακτικές της τέως Σοβιετικής Ένωσης στον ελληνικό αθλητισμό. Ούτε όμως, να περιμένουμε από τον Έλληνα ιδιώτη να γίνει ο κεντρικός χρηματοδότης (χορηγός). Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, με τη κρατική αρωγή να έχει μείζονα σημασία.

 

Best Of

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η “ατελής” Ανάσταση, χωρίς εκείνους που δεν είναι πια εδώ

  Την ψυχή του ανθρώπου δεν κατάφερε να τη χαρτογραφήσει...

Η Ανάσταση της ελπίδας

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στις Εκκλησίες...

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη....

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η “ατελής” Ανάσταση, χωρίς εκείνους που δεν είναι πια εδώ

  Την ψυχή του ανθρώπου δεν κατάφερε να τη χαρτογραφήσει μέχρι σήμερα κανείς. Μονάχα ο καθένας από εμάς, σε ηλικία που επιτρέπει στην εμπειρία να...

Η Ανάσταση της ελπίδας

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στις Εκκλησίες διαβάστηκε το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, που ξεκινάει με την εμβληματική ρήση Εν αρχή ην ο...

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη. Το Πάσχα λειτουργεί, ειδικά για όσους δεν έχουν στεγνώσει την καρδιά τους από τη γαλήνη...