Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
« Στην ιστορία υπάρχουν καμπές που οι ηγέτες πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές συμπάθειες και να προχωρήσουν… Έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.»
Με αυτές τις χαρακτηριστικές φράσεις ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε από το Φόρουμ των Δελφών το μήνυμα ότι αναλαμβάνει τις ιστορικές ευθύνες του τόσο απέναντι στο κόμμα του και την ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη, όσο και απέναντι στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός έριξε το γάντι στις εσωκομματικές φράξεις που αντιδρούν στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ: θα προσχωρήσει στην δημιουργία του νέου φορέα της Αριστεράς και της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης,-χωρίς να λαμβάνει υπόψη προσωπικές πολιτικές στελεχών και ομάδων.
Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες αποσαφήνισε: «Είναι ένα άλλο κόμμα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010 – 2012. Ενηλικιώθηκε σε δύσκολες συνθήκες και σήμερα καταλαμβάνει το χώρο από το κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος».
Το μήνυμα αφορά την «ομάδα Τσακαλώτου», τον Σκουρλέτη και κάποιους περιφερειακούς της «αριστερής καθαρότητας» και υποδηλώνει την πρόθεσή του να προσχωρήσει ακόμη και χωρίς αυτούς. «Οι διαφορές δεν πρέπει να λειτουργούν παραλυτικά».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν στρατηγικές ιδεολογικές διαφωνίες». Δεν έκρυψε ότι υπάρχουν εσωκομματικές αντιδράσεις αντιδράσεις, αλλά ανέδειξε και τα κίνητρα τους.
«Φυσικά υπάρχουν προβλήματα και εμμονές… Διακρίνω αγωνία για το τι θα φέρει ο μετασχηματισμός που είναι σε εξέλιξη».
Έδειξε ότι δέχεται τη διαφορετική άποψη λέγοντας «σε όλα τα μεγάλα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές φωνές, είναι πολυσυλλεκτικά.» Αλλά για τις αποφάσεις του δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης: «Είναι ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει ένα σύγχρονο μεγάλο κόμμα της Αριστεράς».
Τονίζοντας ότι «η πολιτική σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι στα κομματικά γραφεία» δεν άφησε καμιά αμφιβολία για την βούλησή του να ξεκαθαρίσει την κατάσταση διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν αφορά πρόσωπα, αλλά πολιτικές».
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε σαφής: δεν υπάρχει περιθώριο σύγκλισης, λόγω της συμπεριφοράς του Πρωθυπουργού.
«Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχω μία τυπική σχέση… Άλλωστε είναι ευθύνη του πρωθυπουργού η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών… Όταν συναντιόμαστε το κλίμα είναι καλό, αλλά δεν είμαστε φίλοι».
Με χαρακτηριστικές διατυπώσεις ανέδειξε την ευθύνη του Μητσοτάκη για την έλλειψη εθνικού μετώπου: «Δεν υπάρχει σταθερή επικοινωνία και δεν υπάρχει πολιτική επιλογή για σταθερή επικοινωνία. Η πρωτοβουλία, σημείωσε ανήκει πάντα στον πρωθυπουργό, δεν υπάρχει στιγμή που να σηκώνει το τηλέφωνο ο πρωθυπουργός και να μην ανταποκριθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Δεν παρέλειψε να στιγματίσει τη συμπεριφορά του όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση: «Ενθάρρυνε τους τσολιάδες και όταν ερχόταν στο Μαξίμου και ζητούσε να είναι κλειστά τα μικρόφωνα σαν να κάνουμε παντομίμα».
Με ευθεία επίθεση στον Πρωθυπουργό έδωσε το αντιπολιτευτικό στίγμα του για το προσεχές διάστημα. «Ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν ανάπτυξη και μέσα σε έξι μήνες έφερε ύφεση, πριν τον κορονοϊό. Κινδυνεύουμε να χάσουμε σε πέντε μήνες ότι κερδίσαμε σε πέντε χρόνια».
Για τις κυβερνητικές ευθύνες στη δυσοίωνη προοπτική στην οικονομία είπε: «Η ύφεση είχε αρχίσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, και εκεί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση. Με την παρωχημένη πολιτική της κυβέρνησης δεν δημιούργησε αναπτυξιακές συνθήκες στην οικονομία».
Είναι αξιοσημείωτη η προειδοποίησή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η διαπλοκή με την οποία συμπράττει θα τον καταπιεί. «Κάποιοι θεωρούν ότι η οικονομική τους ισχύς είναι πιο σημαντική από την ψήφο των πολιτών και έρχεται η στιγμή που κάθε πρωθυπουργός το αντιμετωπίζει».
Αλλά άφησε και αιχμές για χειρισμούς στελεχών του όταν κυβερνούσε, λέγοντας ότι «θα επαναξιολογούσε την σχέση του με τα ΜΜΕ».
Σ’ αυτή την εμφάνιση -τομή ο Αλέξης Τσίπρας, σε ό,τι αφορά το Κινάλ, παρέκαμψε την επιθετική πολιτική της ηγεσίας του απέναντί του και απευθύνθηκε στα αντανακλαστικά της βάσης:
«Εμείς καταθέτουμε ειλικρινή πρόταση συζήτησης με το ΚΙΝΑΛ, καθώς πιστεύουμε στις συμμαχικές κυβερνήσεις», διευκρινίζοντας ότι μπορεί και πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα από τις προοδευτικές δυνάμεις.