Οι “αποστάτες” των Ρεπουμπλικανών μπορούν αυτή τη φορά να στερήσουν από τον Τραμπ τον Λευκό Οίκο

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Ο Κόλιν Πάουελ, στελέχη της οικογένειας Μπους, ο Μιτ Ρόμνεϊ και άλλοι “συστημικοί” Ρεπουμπλικανοί, που λόγω του Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκαν εκτός “βαθέως κράτους” της Ουάσινγκτον την τελευταία τετραετία, επιδίδονται εσχάτως σε… σπριντ, αναφορικά με το ποιός θα προλάβει να πλήξει περισσότερο θανάσιμα τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου.

Αν η συγκυρία και οι ισορροπίες της ήταν διαφορετικές, ο εκκεντρικός μεγιστάνας του real estate θα τους ευχαριστούσε δημοσίως, με θριαμβευτικές αναρτήσεις στο Twitter. Τι καλύτερο δώρο για το “αντισυστημικό” επιχείρημα του Τραμπ, από το να βλέπει απέναντί του “αποστάτες” από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με βαθιά συστημικά και τοξικά χαρακτηριστικά.

Η Ιστορία ωστόσο δεν εξελίσσεται με γραμμική συνέπεια. Η συγκυρία είναι διαφορετική. Και πολύ συγκεκριμένες πτυχές της διευκολύνουν αυτή τη φορά τους “αποστάτες” του κόμματος του Αβραάμ Λίνκολν, να στερήσουν από τον Ντόναλντ Τραμπ τα κλειδιά του Οβάλ Γραφείου, στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Να τον μετατρέψουν σε Πρόεδρο μιας θητείας, κάτι που έχει να συμβεί από το 1992, όταν ο μέχρι τότε άσημος Κυβερνήτης του Άρκανα, Μπιλ Κλίντον, κέρδισε τον Τζορτζ Μπους τον πρεβύτερο, κυρίως χάρη στην “αποστασία” του επιχειρηματία Ρος Περό, που με την αυτόνομη υποψηφιότητά του στέρησε από τον πάλαι ποτέ Διοικητή της CIA ψήφους Ρεπουμπλικανών σε κρίσιμες Πολιτείες-Κλειδιά.

Τότε, η Θεωρία της Τριγωνοποίησης και η στρατηγική του μεσαίου χώρου από το επιτελείο του Μπιλ Κλίντον, έδωσε στους Ρεπουμπλικανούς που ήθελαν να τιμωρήσουν τον πρεσβύτερο Μπους, το κατάλληλο… άλλοθι για να το κάνουν.

Σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν, με τον ρόλο του “θεραπευτή” μιας πληγωμένης και βαθιά διχασμένης Αμερικής, και με προφίλ συντηρητικού πολιτικού, το οποίο τον συνοδεύει στην πολυδεκαετή παρουσία του στον δημόσιο βίο των ΗΠΑ, προσφέρει στους “αποστάτες” του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μια διέξοδο αντίστοιχη με εκείνη που είχε προσφέρει ο Μπιλ Κλίντον.

Καλύπτουν τα κρίσιμα 2/3 της διαδρομής της ψήφου. Δεν θέλουν να ψηφίσουν Τραμπ, δεν… ενοχλούνται να ψηφίσουν Μπάιντεν. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η ουσιώδης διαφορά από τις προεδρικές εκλογές του 2016. Τότε, ακόμη και οι Ρεπουμπλικανοί που προσέγγιζαν με αποστροφή την προοπτική να ψηφίσουν Τραμπ, είχε ως… μη εναλλακτική λύση την τοξική Χίλαρι Κλίντον.

Η “διόρθωση” της Ιστορίας, με χρονοκαθυστέρηση.

Best Of

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση...

Το ταξίδι, λοιπόν. Τίποτα άλλο (δεν έχει σημασία)…

Τη φετινή Μεγάλη Παρασκευή, ακόμη και ο καιρός αποφάσισε...

Η Μισέλ Ομπάμα… δείχνει το μέλλον

Το μέλλον που θα μπορούσε η ίδια να εκφράσει,...

Μαρία Δεναξά: Ο… ζήλος διαπιστευτηρίων των κομματικά στρατευμένων

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Η… συμπεριληπτική κακοποίηση των γυναικών, με τη φρικώδη προσφώνηση “βουλεύτρια”

Η ωδή στην πρόοδο, που συνοψίζεται στη διαχρονική και...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση της κατάλληλης διαδρομής από το μυαλό στην καρδιά. Ώστε να μην κλονίσουν το αυθόρμητα εύθραυστο...

Το ταξίδι, λοιπόν. Τίποτα άλλο (δεν έχει σημασία)…

Τη φετινή Μεγάλη Παρασκευή, ακόμη και ο καιρός αποφάσισε να περάσει απέναντι. Και αντί της παραδοσιακής, σκοτεινιασμένης και πένθιμης εικόνας του, να μας χαρίσει...

Η Μισέλ Ομπάμα… δείχνει το μέλλον

Το μέλλον που θα μπορούσε η ίδια να εκφράσει, αλλά... το αρνείται. Μιλώντας σε μαθητές σχολείου, στο μεταίχμιο της μετάβασής τους στο Κολλέγιο, η Μισέλ...