Του Λάζαρου Καλλιανιώτη
Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα της στο Facebook, η Ρένα Δούρου τίμησε την Ημέρα της Ευρώπης.
Το μήνυμα της Ρένας Δούρου έχει ως εξής:
Είναι η Ευρώπη στην οποία ο γιατρός που ανακαλύπτει τον ιό δεν εξαφανίζεται, ο φονιάς του δημοσιογράφου θα βρεθεί, η διαφορετικότητα δεν ενοχλεί, το διαδίκτυο δεν έχει όρια, το εμβόλιο θα είναι για όλους, οι κρίνοντες θα κρίνονται και οι φωνές δεν φιμώνονται.
Ειναι η Ευρώπη των φάντος και των ριζίτικων, της γκάιντας και της τσαμπούνας, των Βίκινγκς και των Ακριτών, των πέτρινων γεφυριών και των θρύλων που τα θεμελίωσαν.
Των ανεμόμυλων του Θερβάντες, του Ομήρου και του Δάντη, του Ελ Γκρέκο και του Πικάσο, της αντίστασης στον ολοκληρωτισμό και του Άουσβιτς, του Οίνου του Διονύσου και της Βουργουνδίας, των κορυφών της Πίνδου, των Άλπεων και των Πυρηναίων με τις βραχογραφίες, των Κυκλάδων και των Φιόρδ, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.
Αλλά την ίδια στιγμή είναι και η Ευρώπη που όλο και συχνότερα χάνεται στη μετάφραση, ξεχνάει τους ιδρυτές πατέρες και τις πρώτες αρχές. Ξεχνάει τη Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη. Ξεχνάει εκείνα που την ένωσαν κόντρα σε όσα τη γκρέμισαν, και που σήμερα σηκώνουν επικίνδυνα κεφάλι ξανά.
Ξεχνάει τη δημοκρατική της ιστορία και τους αγώνες κατά του φασισμού και υψώνει ξανά τείχη αδιαλλαξίας.
Βαφτίζει τον πρόσφυγα “εχθρό” και ξεχνάει την καταγωγή της.
Ξεχνάει ότι “είναι αδύνατον να καταλάβεις το Βερολίνο χωρίς τις Βερσαλλίες, το Λονδίνο χωρίς το Μόναχο, το Βισί χωρίς το Βερντέν, τη Μόσχα χωρίς το Στάλινγκραντ, τη Βόννη χωρίς τη Δρέσδη, το Βασάροσμπετς χωρίς τη Γιάλτα, το Άμστερνταμ χωρίς το Άουσβιτς” (Χ. Μακ, “Στην Ευρώπη, Ταξίδια στον 20ό αιώνα”).
Εμείς ας μην ξεχάσουμε.
Σήμερα και κάθε μέρα.
Να μην ξεχάσουμε τους τόπους και την Ιστορία.
Το αίμα που χύθηκε για την Ελευθερία.
Να μην ξεχάσουμε τις πολλές ψηφίδες που μπορούν να συνθέσουν ένα κοινό μέλλον Δημοκρατίας, Ελευθερίας, Αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης. Το στοίχημά μας για την Ευρώπη του 21ού αιώνα.
Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν προχώρησε σε δήλωση η οποια εμεινε γνωστή ως
“Η Διακήρυξη Σουμάν” και είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Η Ευρώπη δεν έγινε και είχαμε Πόλεμο. Η Ευρώπη δεν θα γίνει αμέσως, ή σύμφωνα με ένα μόνο σχέδιο: θα δημιουργηθεί με συγκεκριμένα μέτρα που θα φέρουν πραγματική αλληλεγγύη”