Παρέμβαση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σήμερα, συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα του Μάη του 2010.
Τρεις άνθρωποι ξεκίνησαν το πρωί να πάνε στη δουλειά τους και δε γύρισαν ποτέ. Χάθηκαν για πάντα, θυσία στο βωμό της «τυφλής βίας» και της μισαλλοδοξίας.
10 χρόνια μετά δεν φτάνει κ. Πρωθυπουργέ να μην οδηγηθεί αυτή η τραγωδία στη λήθη, δεν φτάνει να βάλουμε μια πλακέτα, δεν φτάνει το «Ποτέ πια», όσο και αν συμφωνούμε με όλα αυτά.
Χρειάζεται να βρεθούν οι δράστες, να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Με αυτόν τον τρόπο θα υπερασπιστούμε πραγματικά την τιμή της δημοκρατίας.
Περάσαμε στη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει υπάρχουν ρίσκα και πέρα από την ατομική ευθύνη υπάρχει η αυξημένη ευθύνη της Κυβέρνησης να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς.
Είναι ενθαρρυντικό ότι δύο σημαντικά μέτρα που είχαμε προτείνει, ο πολλαπλασιασμός των τεστ και τα κινητά συνεργεία της Πρωτοβάθμιας προχωρούν επιτέλους έστω και με καθυστέρηση.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Το συζητούμενο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή μετά την εκδήλωση της πανδημίας και την κύρωση των ΠΝΠ, αναδεικνύει περίτρανα τις ουσιαστικές ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές με την Νέα Δημοκρατία και στο ζήτημα του περιβάλλοντος.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Κυβέρνηση το φέρνει στη Βουλή , εν μέσω πανδημίας αποφεύγοντας ουσιαστικά τον ευρύτερο διάλογο.
Το Νομοσχέδιο έχει επικεφαλίδα την προστασία του περιβάλλοντος και περιεχόμενο την υποβάθμισή του. Ανοίγει κερκόπορτα για βλαπτικές χρήσεις.
Μιλήσατε κ. Πρωθυπουργέ για ανάπτυξη χωρίς εκπτώσεις στο περιβάλλον. Και το πρώτο που κάνετε είναι εκπτώσεις στη συζήτηση. Επιλέξατε συζήτηση στα μουλωχτά.
Σήμερα αποδεικνύεται ότι για την Κυβέρνηση της ΝΔ η «προστασία του περιβάλλοντος» και η «πράσινη ανάπτυξη» είναι λόγια χωρίς περιεχόμενο. Είναι γράμμα κενό.
Με το νομοσχέδιο της η ΝΔ αποδεικνύει ότι:
1) Αντιστρατεύεται στην πράξη την ενεργειακή Δημοκρατία .
Ευνοεί μόνο τους «μεγάλους» στην παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ.
Εις βάρος των μικρών και των ενεργειακών κοινοτήτων.
Αντίθετα με τις πρακτικές των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών όπως της Γερμανίας, όπου το 42% της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, ανήκει σε νοικοκυριά και αγρότες. Και μόνο το 5,4% ανήκει στις 4 μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις της χώρας.
Εδώ προωθείτε το αντίθετο.
Και όχι μόνο αυτό. Δημιουργείτε ένα σύστημα χωρίς διαφανείς και ισότιμους κανόνες, χωρίς δικλείδες ασφαλείας. Παροπλίζετε ουσιαστικά την ΡΑΕ.
2) Επιστρέφει το νομοσχέδιο σε συγκεντρωτικές, υδροκεφαλικές λειτουργίες, απαξιώνοντας την αποκέντρωση και τις τοπικές κοινωνίες.
Ιδρύετε ένα συγκεντρωτικό/υδροκεφαλικό Οργανισμό για την διαχείριση των κατά τόπους προστατευμένων περιοχών.
Αφαιρώντας τον αποφασιστικό λόγο από τις τοπικές κοινωνίες, ακόμη και για τις εξορυκτικές εργασίες υδρογονανθράκων από εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.
Γίνεται αλόγιστη συγχώνευση φορέων Διαχείρισης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τοπικές ιδιαιτερότητες και η νησιωτικότητα των περιοχών σε Ιόνιο και Αιγαίο.
3) Απειλείται φυσικός πλούτος της χώρας.
Καθώς δεν διασφαλίζεται η προστασία στους πυρήνες των περιοχών Natura και ανοίγονται παράθυρα σε βλαπτικές χρήσεις και δραστηριότητες.
Με κίνδυνο ανεπανόρθωτων πληγμάτων στο φυσικό περιβάλλον της χώρας.
Επισημαίνω ακόμη ότι η απόσυρση, του άρθρου 99, με το οποίο επιχειρήθηκε η δημιουργία τουριστικής φούσκας-με την αύξηση ξενοδοχειακών κλινών- στο κέντρο της Αθήνας, πρέπει να είναι ΟΡΙΣΤΙΚΗ. Όπως ακριβώς ζητήσαμε στην Βουλή.
Και να μην επιμείνει ο Υπουργός που προαναγγέλλει την επαναφορά του σε άλλα Νομοσχέδια.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
Το καταψηφίζουμε και για την συνολική λογική που το διέπει και για τις επικίνδυνες διατάξεις του.
Γιατί για μας το μοντέλο ανασυγκρότησης της Οικονομίας και της Κοινωνίας μας, πρέπει να στηριχθεί σε ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο.
∙ Που έχει ως στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για όλους.
Με δικαίωμα για όλους στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για τους πολλούς και όχι μόνο τους λίγους και ισχυρούς.
Και για τον αγρότη, τον παραγωγό, τις ενεργειακές κοινότητες.
∙ Που συνδέεται με δικλείδες ασφαλείας και ελέγχους από τις δημόσιες Ρυθμιστικές Αρχές.
∙ Που ανταποκρίνεται στην απαίτηση των τοπικών κοινωνιών, για περιβαλλοντική συμμόρφωση των επιχειρήσεων σε κάθε βήμα και αυξημένο κοινωνικό και περιβαλλοντικό μέρισμα.
Με ενισχυμένο τον ρόλο τους στις σχετικές διαδικασίες.
∙ Που εγγυάται την αποτελεσματική προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Ήρθατε σήμερα κ. Μητσοτάκη να μας πείσετε ότι είστε πρωτοπόρος σε ζητήματα αειφορίας και περιβαλλοντικής προστασίας. Αποφύγατε να πείτε ότι η παράταξή μας είναι η πρώτη που έβαλε στο λεξιλόγιό μας την έννοια της αειφόρου και πράσινης ανάπτυξης. Ότι για πρώτη φορά κατοχυρώσαμε την συνταγματική προστασία του περιβάλλοντος στο άρθρο 24, τις περιοχές NATURA, εγγυηθήκαμε την περιβαλλοντική προστασία στην οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα, ιδρύσαμε ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος. Ακόμη και μέσα στις δύσκολες μέρες των μνημονίων αφήσαμε τη σφραγίδα μας με την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών με σκοπό τη χρηματοδότηση των συντάξεων των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών.
Είναι ώρα των πράξεων όχι των λόγων.
Ώρα επιλογών.
Μιλήσατε για την ανάγκη επενδύσεων.
Από το βάλτωμα του ΣΥΡΙΖΑ στην προβλεπόμενη ασυδοσία , η προστασία του περιβάλλοντος πάει περίπατο κύριοι της Κυβέρνησης. Υπάρχει μεγάλη απόσταση από αυτό που χρειάζεται ο τόπος.
Αντί για βήματα στο μέλλον, επιστροφή στο γνωστό σας παρελθόν με ημέτερους πελάτες και οικονομικές δραστηριότητες χωρίς κανόνες.
Σταθερή επιλογή σας δεν είναι το επιτελικό, αλλά το συγκεντρωτικό –κράτος, όπου οι πελατειακές σχέσεις κυριαρχούν και ο κοινωνικός έλεγχος περιορίζεται δραστικά.
Η εμπειρία της πανδημίας μας προετοιμάζει για ένα ακόμη πιο δύσκολο μέλλον. Χτυπάει το καμπανάκι για την ετοιμότητα που πρέπει να δείχνουμε απέναντι στην περιβαλλοντική και κλιματική κρίση. Οι πανδημίες εξάλλου, σχετίζονται με την συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στο οικοσύστημα και στους φυσικούς πόρους.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλλο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Που θα συνδυάζει την κοινωνική με την περιβαλλοντική πρόοδο, θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων μας, στο κέντρο και στην περιφέρεια, θα αξιοποιεί την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών και τις ικανότητες των ανθρώπων. Αυτή είναι η καρδιά του Σχεδίου Ελλάδα που καταθέσαμε και στις προηγούμενες εκλογές, αυτή είναι η σύγχρονη αντίληψη που μοιράζονται και οι ευρωπαϊκοί και οι διεθνείς οργανισμοί, από τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών μέχρι την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το Εuropean Green Deal.
Το τελευταίο έχει τη σφραγίδα των δυνάμεων της προόδου, των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών. Γιατί εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε την σχέση μας με το περιβάλλον με όρους κοντόφθαλμους. Ως ένα νέο πεδίο για απορρύθμιση, με όρους εκμετάλλευσης και πλουτισμού λίγων, με επενδύσεις αμφίβολης ποιότητας και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των σημερινών, αλλά και των επόμενων γενεών. Γιατί όταν μιλάμε όλοι για διαγενεακή αλληλεγγύη είναι καλό να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε το περιβάλλον στα παιδιά μας σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που το παραλάβαμε από τους γονείς μας κ. Πρωθυπουργέ.
Το σημερινό σας νομοσχέδιο είναι ένα μνημείο κοντόφθαλμης και υπερσυντηρητικής αντίληψης για το αύριο. Αντανακλά το πρίσμα μέσα από το οποίο εσείς και οι ομοϊδεάτες σας εντός και εκτός συνόρων βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος. Συνεχίζει τις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο αλεύρι. Μας θυμίζει τα όρια μεταξύ Συντήρησης και Προόδου, το σύνορο ανάμεσα σε αυτούς που οραματιζόμαστε μια Δυνατή, Δημιουργική, Πράσινη και Δίκαιη Οικονομία και σε εσάς που θέλετε να κατοχυρώσετε τα συμφέροντα μιας επικίνδυνης, κοντόφθαλμης και άδικης για τους πολλούς, εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας.
Είμαστε απέναντι. Γιατί αντίπαλός μας είναι οι συντηρητικές πολιτικές στην οικονομία, στην κοινωνία, στο Περιβάλλον. |