Γράφει η Ελισάβετ Ζητουνιάτη
Δημοσιογράφος
Και ενώ τόσους μήνες μας είχε συνηθίσει σε μια εκκωφαντική σιωπή, σαν να ήταν όλα καλώς καμωμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση της σιωπής, αποφάσισε να εμφανιστεί, εν μέσω μιας θανητοφόρας πανδημίας, για να κάνει αυτό που ξέρει τόσα χρόνια καλύτερα.
Να διχάσει. Να διχάσει ένα λαό πονεμένο, από τις κρίσεις των μνημονίων, από τα capital controls και από την διχόνοια, που οι ίδιοι σπέρνουν την τελευταία πενταετία.
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος άδειασε μέχρι και την ίδια του κομματική γραμμή, όταν ξεκίνησε η μεγάλη κρίση στον Έβρο, για να καταφέρει να συγκρατήσει τις μεγάλες διαρροές του από το κεντρώο κοινό του, φαίνεται να μην μπορεί να αντισταθεί, στην νέα γραμμή, που σχεδιάζεται και διαδίδεται από τα γραφεία τις Κουμουνδούρου.
Το “θα λογαριαστούμε”, είναι η φράση που “τρεντάρει” τις τελευταίες μέρες στο Twitter, αλλά και από όλα τα κομματικά στελέχη του Συριζα ή και από απλούς υποστηρικτές του.
Μια τουλάχιστον χυδαία φράση, που παίρνει σάρκα και οστά, ζωντανεύοντας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία του ελληνικού λαού, το τέρας του διχασμού.
Πνοή όμως σε όλο αυτό, δίνουν και διάφορα συνδικάτα νοσοκομειακών γιατρών, αφήνοντας εμβρόντητο, τον ελληνικό λαό, βλέποντας τους γιατρούς, τους σωτήρες τους, τους στρατηγούς αυτού του πολέμου, να έχουν και αυτοί διχαστεί μεταξύ τους και να ετοιμάζονται για έναν νέο άτυπο εμφύλιο, την ώρα που το ελληνικό σύστημα υγείας, θα έπρεπε να είναι πιο ενωμένο από ποτέ.
Σε μεγάλες εθνικές κρίσεις ή σε εθνικές τραγωδίες κανένα κόμμα, δεν τόλμησε ποτέ να κάνει αντιπολίτευση, πάνω σε πτώματα και κοινωνικά δράματα, τρανό παράδειγμα η τραγωδία στο Μάτι, που θρηνήσαμε πάνω από 100 νεκρούς.
α ψέματα διασπείρονται με μεγαλύτερη ταχύτητα, από ότι ο ίδιος ο ιός του κορονοϊού.
Μάταια η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκρατήσει την υπομονή της και την συγκέντρωση της για να ανταπεξέλθει σε αυτή την πρωτοφανή εθνική κρίση.
Αλλά ας δούμε τα δύο μεγαλύτερα ψέματα που διαδίδονται τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο, αλλά και την αλήθεια αυτών, κάνοντας τα, σημαία της η αντιπολίτευση.
- Διπλασίασε η Κυβέρνηση την προβλεπόμενη αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών Μ.Ε.Θ. από τα 800 ευρώ στα 1.600 ευρώ;
Όχι. Η αποζημίωση των 800 ευρώ για την οποία μιλούν, αφορούσε μόνο τη διάθεση της Μ.Ε.Θ., χωρίς την αποζημίωση του προσωπικού που παρέχει τις υπηρεσίες του σε αυτή. Όμως, για κάθε κλίνη Μ.Ε.Θ., πέραν του απαραίτητου εξοπλισμού, απαιτούνται ένας γιατρός και πέντε εξειδικευμένοι νοσηλευτές. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να αποζημιωθούν. Και για να είμαστε απόλυτα σαφείς: Για τις κλίνες των Μ.Ε.Θ, η τιμή αποζημίωσης εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς όταν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες σε πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. Σημειώνεται, ότι, με βάση τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, το πραγματικό κόστος μιας Μ.Ε.Θ. ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ημερησίως. Και φυσικά όταν γίνεται κάποια επίταξη ο ιδιώτης αποζημιώνεται από το Κράτος.
2.Υπερκοστολογεί η Κυβέρνηση τα τεστ διάγνωσης του κορονοϊού που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια;
Όχι. Σε ό,τι αφορά τα τεστ, με ρύθμιση που έχει δρομολογηθεί, προβλέπεται ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης των 85 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται, δηλαδή χαμηλότερα ακόμη και από το ποσό των 70 ευρώ που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο.
Αυτά και άλλα είναι τα παραμύθια, όπου στη θέση του δράκου βρίσκεται, για ακόμη μία φορά, το «τέρας» του ιδιωτικό τομέα (που ήταν, είναι και θα είναι πάντα το πρόβλημα, της αριστερής πολιτικής του Σύριζα), προσπαθώντας με αυτό τον μάταιο τρόπο, διακαώς, να δημιουργήσει αντιπολίτευση, με στόχο να πληγεί η προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση, με αρωγό για πρώτη φορά και τον ιδιωτικό τομέα.
Οι δράκοι αυτών των παραμυθιών, ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, ούτε υπάρχουν και καταστρέφονται εύκολα, αφήνοντας πίσω τους ένα γέλιο, από αυτό που κάναμε μικροί όταν καταλαβαίναμε ότι οι κακές σκέψεις υπάρχουν μόνο στο μυαλό μας.
Η κυβέρνηση, δείχνει να τα καταφέρνει μέχρι στιγμής.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελλάδος σε σύγκριση με την Ολλανδία, αφού και οι δύο χώρες διαθέτουν σχεδόν ίδιο πληθυσμό αλλά και ίδιο αριθμό ΜΕΘ και το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε με διαφορά μιας μόλις ημέρας.
Ένα μήνα μετά έχουμε 26 νεκρούς εδώ, ενώ στην Ολλανδία 434 με τα κρούσματα στην γειτονική χώρα να φτάνουν τα 7431, ενώ στην Ελλάδα να περιορίζονται στα 892.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως αυτή τη φορά κινήθηκε γρηγορότερα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τα μέτρα της αποδίδουν.
Στόχος εμάς των πολιτών είναι η επόμενη μέρα, να μας βρει όλους υγιείς και ενωμένους.
Και δεν έχουμε να λογαριαστούμε με κανέναν. Γιατί αυτή την μάχη θα την κερδίσουμε όλοι μαζί.