Συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα “Real News”
«Oι αλλαγές στο ασφαλιστικό καταργούν τη 13η σύνταξη»
Ποιο είναι το σχόλιό σας για τους προστατευόμενους μάρτυρες;
Οι τελευταίες εξελίξεις, με απόλυτη ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι μόνο εκδικητική, αλλά είναι και αδίστακτη και επικίνδυνη. Επιχειρεί μια ξεκάθαρα αντιθεσμική μεθόδευση, που στρέφεται πρώτα απ’ όλα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Επιδίωξη της Ν.Δ. ήταν εξαρχής να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να τιμωρήσει τους προστατευόμενους μάρτυρες γιατί συμβάλλουν στην αποκάλυψή του.
Τα μέλη της πλειοψηφίας της επιτροπής επιχειρούν σήμερα, παραβιάζοντας ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, να άρουν το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και να παρέμβουν στη διενεργούμενη έρευνα της εισαγγελέως Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis.
Το κύριο, όμως, είναι το πολιτικό μήνυμα, που δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά όλες τις μελλοντικές υποθέσεις διαφθοράς. Και το μήνυμα είναι απλό: «Όποιος μιλάει θα το πληρώνει, γι’ αυτό κρατήστε το στόμα σας κλειστό». Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Γιατί διαμαρτύρεστε για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό;
Διότι οι αλλαγές αυτές καταργούν τη 13η σύνταξη, μειώνουν το εισόδημα σε 9 στους 10 συνταξιούχους και αυξάνουν τις εισφορές σε 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κοινωνικά άδικο και μονομερές.
Το ασφαλιστικό της Ν.Δ. διατηρεί μεν τη δομή του ενιαίου φορέα και των ενιαίων κανόνων, αλλά καταργεί την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανεμητικότητας. Στην ουσία επιβεβαιώνει τη στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. για επιβάρυνση των πολλών προς όφελος ελαχίστων.
Οι δήθεν γενικευμένες αυξήσεις συντάξεων που τάζει ο κ. Βρούτσης αφορούν μόλις 1 στους 10 και είναι πολύ μικρότερες από ό,τι παρουσιάζει. Την ίδια στιγμή, η μόνιμη 13η σύνταξη καταργείται -για δεύτερη φορά από τον ίδιο υπουργό- και οι δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη για διατήρησή της αποδεικνύονται καθαρή εξαπάτηση, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων, που χάνουν μια ολόκληρη σύνταξη.
Επίσης, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έχουν επιβάρυνση 20% στις εισφορές ενώ τα υψηλά και πολύ υψηλά έχουν πολλαπλάσια ελάφρυνση. Είτε βγάζεις 5.000 ή 7.000 είτε 80.000 ή 100.000 ή και πολύ παραπάνω, πληρώνεις τις ίδιες εισφορές. Δημιουργείται, έτσι, και ένα πλαίσιο κινήτρων για στροφή των υψηλότερων εισοδημάτων στην ιδιωτική ασφάλιση, που αποτελεί στόχο της Ν.Δ.
Εσείς θα στηρίζατε μετεγκατάσταση προσφύγων στα Γιαννιτσά;
Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι κάτι συγκυριακό. Οι μετακινήσεις πληθυσμών είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι εγγενές στοιχείο του σύγχρονου κόσμου. Το πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες, αλλά η βιοπολιτική λογική της αποτροπής μέσω της εξαθλίωσης. Για την Αριστερά είναι κρίσιμο να δώσει και τον αγώνα των ιδεών, αλλά να δείξει και την έμπρακτη αλληλεγγύη της στους ξεριζωμένους. Επομένως, η απάντησή μου είναι προφανώς καταφατική. Ξέρετε, στα Γιαννιτσά δεν υπάρχουν μόνο ξενοφοβικές φωνές, αλλά υπάρχει και ένα ζωντανό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Και αυτό το κίνημα είναι η ζωντανή απόδειξη ότι γίνεται και αλλιώς.
Τους μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ., όμως, πρόσφυγες και τοπικές κοινωνίες πληρώνουν τα συμπτώματα μιας ακροδεξιάς εμμονής. Οι ανόητες αλλά και επικίνδυνες επιλογές περί πλωτών φραγμάτων, οι λογικές αποτροπής, κλειστών κέντρων και στέρησης του ΑΜΚΑ, η ομολογία αποτυχίας με την κατάργηση και επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι απαράδεκτες επιτάξεις και η διαχειριστική ανικανότητα είναι οι αιτίες για την κατάσταση χάους. Η αντίληψη πίσω από αυτά είναι απλή: «Εξαθλιώστε τους για να σταματήσουν να έρχονται». Πρόκειται για αντίληψη απάνθρωπη, κοινωνικά επιζήμια, αλλά και απολύτως αναποτελεσματική, καθώς το μόνο που επιτυγχάνει είναι να τροφοδοτεί την κοινωνική ένταση στα νησιά. Όμως, τελικά, αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τη Ν.Δ., που έχει αποφασίσει να θυσιάσει τα νησιά, για να μη συγκρουστεί με τους δικούς της περιφερειάρχες και δημάρχους στην ενδοχώρα.
Δεν είναι περίεργο ένα αριστερό κόμμα να κατηγορεί την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα;
Η κυβέρνηση κατηγορείται για γενικευμένη έλλειψη σοβαρότητας στην εξωτερική πολιτική, σε μια περίοδο όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας. Πορεύεται χωρίς σχέδιο. Είναι απούσα από τις διεθνείς εξελίξεις και διεργασίες για το Λιβυκό, όταν έχει υπάρξει η απαράδεκτη και ανυπόστατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Δεν επιδιώκει την εφαρμογή και την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ υπουργοί αλληλοδιαψεύδονται και αντιφάσκουν σε κρίσιμα θέματα.
Από τη δική μας πλευρά, δεν ακολουθούμε την πατριδοκάπηλη και εθνολαϊκιστική αντιπολιτευτική τακτική που ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε ένα σχέδιο που θα εγγυάται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ίδια στιγμή θα εξασφαλίζει την αποκλιμάκωση και τον διπλωματικό διάλογο με την Τουρκία. Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση.
Θα κάνετε ανοίγματα προς τις προοδευτικές δυνάμεις στη Βουλή;
Καταθέσαμε ήδη πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού και καλέσαμε κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της και να τοποθετηθεί. Θα συνεχίσουμε αυτού του τύπου την αντιπολίτευση με την κατάθεση προτάσεων που συσπειρώνουν, πρώτα απ’ όλα, τους πολίτες σε προοδευτικά αιτήματα και στόχους. Η στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε αυτά τα αιτήματα και τους στόχους θα κρίνει τελικά στην πράξη και την ουσία της πολιτικής τους. Με δεδομένο, δε, ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, όλα τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους και να διαλέξουν πλευρά στην αντιπαράθεση. Διότι, σε τελευταία ανάλυση, η πολιτική σύγκρουση αφορά κοινωνικά συμφέροντα και ο καθένας είναι υποχρεωμένος να αποφασίσει ποια θέλει να εκπροσωπεί.
Πιστεύετε ότι υπάρχουν δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν φοβικά το άνοιγμα;
Ασφαλώς όχι. Είναι συλλογική απόφαση και κοινός στόχος μας η διεύρυνση και ο κοινωνικός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί να εκφράζει τις λαϊκές τάξεις και τη νεολαία, αλλά πρέπει να γίνει το κόμμα των λαϊκών τάξεων και της νεολαίας. Επομένως, ο στόχος, κοινός και συνομολογημένος, είναι να μπορέσουμε να αντιστοιχίσουμε την πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ με την πραγματική του δύναμη μέσα στην κοινωνία. Από εκεί και πέρα, και από τη στιγμή που ο στόχος είναι κοινός, είναι και εύλογο και θεμιτό να κατατίθενται διαφορετικές απόψεις ως προς τους τρόπους που κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι ο πλούτος αλλά και η ειδοποιός διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος.