Γράφει η Αμαλία Κάτζου
Μία νέα πραγματικότητα θα αντιμετωπίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το Μάιο, καθώς θα έχει τελειώσει η προστασία της α’ κατοικίας και θα ισχύσει ένα νέο πτωχευτικό.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece τη Δευτέρα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν η επιτροπή Οργάνωσης του Νέου Νομικού Πλαισίου Αφερεγγυότητας και οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.
Στη συνάντηση η αρμόδια επιτροπή θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του νέου πτωχευτικού και στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί θα κάνουν τις παρατηρήσεις τους και στη συνέχεια διαμορφωθεί το τελικό πλάνο.
Εν τω μεταξύ εντείνονται οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση αναζητά ένα μικρό δίχτυ προστασίαςγια την α’ κατοικία, που θα αφορά σπίτια με λίγα τετραγωνικά.
Το νέο πτωχευτικό
Ο νέος νόμος θα φέρει καταλυτικές αλλαγές στο τοπίο του ιδιωτικού χρέους, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τους οφειλέτες, καθώς θα προβλέπει τη ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη για την πληρωμή του χρέους, αλλά και τη «δεύτερη ευκαιρία».
Το νέο πλαίσιο θα είναι έτοιμο και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου.
Ωστόσο, το τρίμηνο Μαΐου – Αυγούστου θα είναι προσαρμοστικό, με το μηχανισμό στην πλήρη του μορφή να εφαρμόζεται από αρχές Σεπτεμβρίου.
Το θετικό στοιχείο είναι πως ο επιχειρηματίας και ο ιδιώτης θα ξεχρεώνει και θα απαλλάσσεται από όλες τις οφειλές αλλά ταυτόχρονα θα ρευστοποιούνται όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, καθώς το νέο πτωχευτικό δεν θα περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία.
Ζητούμενο παραμένει ακόμα στα πόσα χρόνια θα γίνεται η απαλλαγή από τα χρέη.
Η πρόβλεψη της κοινοτικής οδηγίας 1023/2019 για την αφερεγγυότητα είναι τα τρία χρόνια και επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει το χρονικό αυτό διάστημα στη διάρκεια που κρίνει, δηλαδή και συντομότερα της τριετίας.
Έτσι μετά την απαλλαγή θα μπορεί ένας επιχειρηματίας να ξεκινήσει μια καινούρια επιχειρηματική δραστηριότητα ή ένας ιδιώτης να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο.
Το νέο πτωχευτικό δίκαιο θα αντικαταστήσει όλες τις διατάξεις με τις οποίες ρυθμιζόταν μέχρι σήμερα το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς πιστωτές.
Επομένως θα μπορούν να κάνουν χρήση τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι απλοί ιδιώτεςπου δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία πτώχευσης θα πρέπει ή να το ζητήσει ο ίδιος ο οφειλέτης, ή οι δανειστές του, προκειμένου να διεκδικήσουν αυτά που τους οφείλονται.
Βάσει του νέου νόμου, η πτώχευση μέσα από μια ολοκληρωμένη διαδικασία θα απαλλάσσει από τα χρέη και θα έχει όφελος τόσο για τον οφειλέτη, όσο και για τους δανειστές του.
Αρμόδιο για να κηρύξει την πτώχευση θα είναι το δικαστήριο, το οποίο θα μοιράζει την περιουσία του οφειλέτη αναλογικά σε αυτούς που οφείλει.
Έτσι, το χρέος του οφειλέτη θα διαγράφεται στο σύνολό του.
Αυτό σημαίνει πως θα διαγράφεται οποιοδήποτε ποσό απομένει ως οφειλή μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας του.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο οφειλέτης θα «καθαρίζει» από όλα τα χρέη του και θα μπορεί να κάνει μια νέα αρχή, απαλλαγμένος από οικονομικά βάρη.
Επίσης η διαγραφή του χρέους θα αφορά την οικογένεια και τους κληρονόμους του οφειλέτη, οι οποίοι δεν θα κληρονομούν το χρέος.
Έχοντας τη δυνατότητα να σβήσει το παρελθόν των οφειλών του, ο πτωχεύσας θα μπορεί να ανοίξει νέα επιχείρηση μετά από διάστημα έως 3 ετών από την κήρυξη της πτώχευσης.
Πάντως στην κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξει «κύμα» πλειστηριασμών από το Μάιο εξετάζουν το ενδεχόμενο στο νέο πτωχευτικό να υπάρξει προστασία για τις μικρές πρώτες κατοικίες, ώστε να προστατευθούν οι πραγματικά αδύναμοι.
Βεβαίως, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξει μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται η δυνατότητα χορήγησης επιδόματος στέγης για όποιον χάνει την πρώτη του κατοικία, έτσι ώστε να μπορεί να πληρώνει ένα μέρος του ενοικίου για τη διαμονή στο σπίτι που έχει επιλέξει.