Η ώρα της εκδίκησης (του Σόιμπλε)…

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Μην έχετε καμία αμφιβολία. Είναι τόσο πεισματάρης, που στο πίσω μέρος του μυαλού του σεργιανίζει ζωηρή και θυελλώδης η προοπτική της εκδίκησης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε για περισσότερο από μια δεκαετία το κεντρικό θεμέλιο της πολιτικής ηγεμονίας της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία. Σε δεδομένες συγκυρίες μάλιστα, όπως για παράδειγμα με την ελληνική κρίση, δέχτηκε πρόθυμα να υποδυθεί τον ρόλο του… κακού, ώστε η πολιτικός που μεγάλωσε στη λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, να βγει αλώβητη.

Όχι επειδή την αγαπούσε. Αλλά επειδή ο ίδιος, κοιτάζοντας τον καθρέφτη της πολιτικής διαδρομής του, θεωρεί τον εαυτό του ως την… εικόνα της ταυτότητας του μεγαλύτερου κόμματος στην Ευρώπη. Των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Εκείνος, ένας από τους ιδεολογικούς “πατέρες” του εγχειρήματος της ενοποίησης της Ευρώπης, ώστε να εξελιχθεί σε… φορέα υλοποίησης των στρατηγικών επιδιώξεων του Βερολίνου.

Μια αναίμακτη εισβολή, με μόνιμα χαρακτηριστικά και συνέπειες. Το σχέδιο πέτυχε, εκεί όπου απέτυχαν δυο φορές ιστορικά οι Γερμανοί, όταν επένδυσαν στη δύναμη των όπλων. Όχι κι άσχημα, χερ Σόιμπλε.

Ο σημερινός Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ ήταν το μυαλό πίσω από τη βιτρίνα της πολιτικής ηγεμονίας του Χέλμουτ Κολ. Εκείνος εμπνεύστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε την Επανένωση των δυο Γερμανιών, πληρώνοντας βαρύ τίμημα, με την απόπειρα δολοφονίας που τον άφησε καθηλωμένο σε αναπηρικό καρότσι.

Διαδέχτηκε τον Σόιμπλε στην ηγεσία του κόμματος, δεν έγινε ωστόσο ποτέ Καγκελάριος, επειδή αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος της αποκάλυψης του σκανδάλου με τα “μαύρα ταμεία” του CDU. Το σκάνδαλο που αποκάλυψε η… προστατευόμενη του Κολ και του ίδιου, Άνγκελα Μέρκελ.

Εκείνη η στιγμή στη συγκυρία, επανέρχεται σήμερα στη σκέψη του Σόιμπλε. Η… μίνι-Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ αποχωρεί από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, και η δεξιά πτέρυγα του κόμματος, που… ορκίζεται πίστη στον ίδιο, είναι έτοιμη για τη ρεβάνς της οριακής ήττας του Δεκεμβρίου του 2018.

Ο Φρίντριχ Μερτς μοιάζει έτοιμος να ολοκληρώσει την… εκτέλεση της πολιτικής κληρονομιάς της γυναίκας που τον οδήγησε σε… αυτοεξορία, από το 2009 μέχρι το 2018. Και θα το κάνει για να χαρίσει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το χαμόγελο της ικανοποίησης για μια ιστορική ρεβάνς.

Με ό, τι θα συνεπάγεται για την Ευρώπη και… την Ελλάδα, μια δεξιά στροφή της Γερμανίας, την εποχή της μεγάλης κρίσης του μεταναστευτικού.

Best Of

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μαρία Δεναξά: Ο… ζήλος διαπιστευτηρίων των κομματικά στρατευμένων

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Η… συμπεριληπτική κακοποίηση των γυναικών, με τη φρικώδη προσφώνηση “βουλεύτρια”

Η ωδή στην πρόοδο, που συνοψίζεται στη διαχρονική και...

Λευτέρης Κουσούλης: Η διοικούσα Εκκλησία ήταν πάντα διαθέσιμη στην εξουσία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τους... διαφορετικούς κόσμους της Εκκλησίας μίλησε...

MyREWARDS: Νέο πρόγραμμα επιβραβεύσεων στο opaponline.gr

Εκπληρώνεις αποστολές, μαζεύεις πόντους και κερδίζεις δώρα   Ένα νέο πρόγραμμα...

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...
Μαρίκα Λυσιάνθη
Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Μαρία Δεναξά: Ο… ζήλος διαπιστευτηρίων των κομματικά στρατευμένων

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media, η Μαρία Δεναξά έκανε ένα εξαιρετικά αιχμηρό σχόλιο για τη θλιβερή κατάσταση στα...

Η… συμπεριληπτική κακοποίηση των γυναικών, με τη φρικώδη προσφώνηση “βουλεύτρια”

Η ωδή στην πρόοδο, που συνοψίζεται στη διαχρονική και επίμονη προτροπή του Μαχάτμα Γκάντι... "να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε", επέτρεψε στις...

Λευτέρης Κουσούλης: Η διοικούσα Εκκλησία ήταν πάντα διαθέσιμη στην εξουσία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τους... διαφορετικούς κόσμους της Εκκλησίας μίλησε ο Λευτέρης Κουσούλης, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter. Ο έμπειρος πολιτικός επιστήμονας τόνισε...