«Οι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν είναι αντίστοιχοι των συνθηκών, τη στιγμή που έχουμε αναβάθμιση και όξυνση της προκλητικότητας, με τη μεγαλύτερη επιθετικότητα της τελευταίας 20ετίας, από την πλευρά της Τουρκίας», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Η αρχή μας δεν είναι να κάνουμε αντιπολίτευση στα εθνικά ζητήματα, όμως όταν υπάρχει διαχείριση με όρους προχειρότητας και διπλωματικών σφαλμάτων, σε τέτοιες κρίσιμες περιστάσεις, αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό. Η απουσία της χώρας από τη συζήτηση για το Λιβυκό ήταν κορυφαίο ατόπημα το οποίο δεν έπρεπε να έχει συμβεί, την ώρα που υπάρχει η ανυπόστατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης με προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», σημείωσε.
Για το περιστατικό με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δήλωσε ότι «πρέπει να παρακολουθούμε το συγκεκριμένο γεγονός, να είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση, είτε οφείλεται σε καιρικές συνθήκες είτε όχι».
Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει προβλέψει λιγότερα χρήματα για τις συντάξεις το 2020 σε σχέση με το 2019.Στον προϋπολογισμό η δαπάνη για τις συντάξεις είναι μικρότερη και θα δοθούν 200 εκατ. λιγότερα. Από αυτή τη μικρότερη “πίτα” γίνεται μία ανάποδη αναδιανομή. Δηλαδή, εννιά στους δέκα συνταξιούχους θα έχουν απώλειες εισοδήματος από συντάξεις μέσα στο έτος και ο ένας στους δέκα θα έχει αύξηση. Ο ένας θα είναι των ανώτερων εισοδημάτων και οι εννιά των χαμηλότερων». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «εννιά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες θα έχουν σημαντική επιβάρυνση στις εισφορές τους. Η κατώτερη εισφορά αυξάνεται κατά 20%σε σχέση με τη σημερινή. Άρα, οι εννιά στους δέκα επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν και ο ένας των ανώτερων εισοδημάτων θα ελαφρυνθεί».
Για τις εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες συντάξεις επισήμανε ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν κατά 70%,σε περίπου 100.000 από400.000 που βρήκαμε. Αντιθέτως, στους 7 μήνες της ΝΔ οι εκκρεμότητες αυξήθηκαν κατά περίπου 20.000.Ο κ. Βρούτσης βγαίνει και κραδαίνει νούμερα που δεν ισχύουν, λέει πράγματα προσβλητικά και την ίδια στιγμή δεν κάνει τη δουλειά του. Επιδείνωσε τον ρυθμό έκδοσης συντάξεων και όχι απλά δεν μείωσε αυτό που βρήκε αλλά τις έχει αυξήσει σημαντικά».
Τέλος, αναφερόμενη στο Brexit σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην ΕΕ για πολλά χρόνια οδήγησε μεγάλες μερίδες του πληθυσμού -και όχι μόνο στη Βρετανία- που στήριζαν την ενοποίηση τελικά να αρχίσουν να γυρνούν την πλάτη τους στην ΕΕ. Δεν έβλεπαν πώς το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βελτιώνει τις ζωές και την οικονομική τους κατάσταση, πώς δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας και μειώνει τις ανισότητες. Υπάρχει μία γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια που οδήγησε σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις φυγόκεντρες τάσεις, κάτι που είναι αρνητικό και απαιτείται αναστοχασμός των πολιτικών».