Γράφει ο Βασίλης Σκουρής
Όπως όλα δείχνουν, το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο, το οποίο και θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική, θα ψηφιστεί από τους 158 βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας -και μόνο.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δημοσίως δηλώσει πως θα επιμείνει στην απλή αναλογική, το ΚΚΕ –παρότι δεν θεωρεί τον ισχύοντα εκλογικό νόμο «καθαρή απλή αναλογική», αφού και αυτός δίνει ένα (μικρό, έστω) μπόνους στο πρώτο κόμμα- και το ΜέΡΑ25 δεν υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο νέος εκλογικός νόμος δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγκεντρώσει 200 ψήφους και συνεπώς σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Έτσι, οι διπλές εκλογές είναι βέβαιες, εκτός από την περίπτωση που δυο κόμματα έχουν την αριθμητική δύναμη και την πολιτική βούληση να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Το όλο πολιτικό ενδιαφέρον –πέραν του ακριβούς περιεχομένου του νομοσχεδίου, αφού ότι γνωρίζουμε έως τώρα προκύπτει από διαρροές του υπουργείου Εσωτερικού Εσωτερικών- επικεντρώνεται από το εάν θα ψηφίσει ή όχι το Κίνημα Αλλαγής.
Στην πρόταση νόμου που κατέθεσε η Χαριλάου Τρικούπη προβλέπεται μπόνους 35 εδρών στο πρώτο κόμμα, εάν αυτό συγκεντρώνει από 40% και πάνω. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αν ισχύουν όσα διέρρευσαν, δίνει τις 35 έδρες στο πρώτο κόμμα εφόσον αυτό συγκεντρώνει το 32,5%. Για να πάρουμε μια αίσθηση, με 37% το πρώτο κόμμα λαμβάνει 44 έδρες μπόνους, με 38% 46 έδρες και με 39,5% 49 έδρες. Είναι σαφές πως ένα τέτοιο νομοσχέδιο, με βάση τις θέσεις του, το Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει περίπτωση να το ψηφίσει. Πολύ περισσότερο που, όπως ήδη είπαμε, η ψήφος του δεν έχει καμία πρακτική σημασία, παρά μόνο πολιτική και ως εκ τούτου μάλλον δεν πρόκειται να πιεστεί ιδιαιτέρως σε αυτό το θέμα από την κυβέρνηση.
Το θέμα του εκλογικού νόμου, πάντως, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή και την Δευτέρα.