Πέτσας: Εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς, όπως έκαναν άλλοι στο παρελθόν

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα

στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

 

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.

Έχουμε έναν βασικό στόχο σε αυτό το ταξίδι: Να αναδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σταθερός και ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των Η.Π.Α. στην περιοχή μας. Επίσης, θέλουμε να αναδείξουμε ότι η Ελλάδα, μετά από μια δεκαετή κρίση, βγαίνει πιο ισχυρή, έχοντας κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις και προσδοκά να προσελκύσει επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια, ώστε να δουν τη βελτίωση στην οικονομία και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, επειδή έχουμε μείνει αρκετά πίσω σε ζητήματα, όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση,  θέλουμε κάθε δυνατή συνεργασία και θα την επιδιώξουμε.

Στην εξωτερική πολιτική καμία συγκυρία δεν είναι εύκολη. Πρέπει να έχεις σταθμίσει σωστά τις επιλογές και να ρίξεις ανάλογα το βάρος σου. Έχουμε αποδείξει τις τελευταίες δεκαετίες -δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης, είναι θέμα της Ελλάδας- ότι είμαστε ένας αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος. Θέλουμε να το δείξουμε ξανά, επιδιώκοντας πάντα τη σταθερότητα στην περιοχή και την αποφυγή κλιμάκωσης.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα, είναι ίσως η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, που η αμερικανική στάση έχει φύγει λίγο από το επίπεδο ισορροπίας, που προσπαθούσε να διατηρήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και έχει γύρει, σαφέστατα, προς τις ελληνικές θέσεις, χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο, μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ως μια προκλητική ενέργεια. Επομένως, θέλουμε να έχουμε, μετά το ταξίδι, την επιβεβαίωση ότι αυτό είναι ένα άκυρο μνημόνιο που δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα, να έχουμε τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, να έχουμε σε όλο το επίπεδο της αμερικανικής διπλωματίας, αυτή τη στήριξη.

Δεν μπορεί να υπάρχουν τετελεσμένα αντίθετα προς το Διεθνές Δίκαιο, όσο κι αν προσπαθεί η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη. Εμείς βγαίνουμε πάντα με ρεαλιστική αυτοπεποίθηση σε όλες τις συναντήσεις και στην Αμερική και στην Ευρώπη και όπου χρειάζεται, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και θα κάνουμε, πραγματικά, ό,τι χρειαστεί γι’ αυτό.

Για τους αμυντικούς εξοπλισμούς

Είναι σημαντικό ότι, πριν το ταξίδι, είχαμε την ψήφο από την ελληνική Βουλή για την αναβάθμιση των F-16. Για τα F-35 -και σας παραπέμπω στη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλου- μας ενδιαφέρει να συμμετέχουμε κι εμείς σε αυτό το πρόγραμμα. Και θα το δούμε, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Ο δημοσιονομικός χώρος που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε, θα είναι μεγαλύτερος τα επόμενα χρόνια και θα προέλθει από συνδυασμό ενεργειών. Και από την οικονομική ανάπτυξη που βλέπουμε να επιταχύνεται, αλλά και από τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά. Το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν αφορά ένα χρόνο ή δύο, αλλά εκτείνεται σε βάθος ετών. Επομένως, θέλει έναν καλό σχεδιασμό μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Για τον EastMed

Ο αγωγός EastMed υπεγράφη τώρα, αλλά είναι το επιστέγασμα προσπαθειών διαδοχικών ελληνικών Κυβερνήσεων. Και αυτό είναι  σημαντικό, γιατί δείχνει ότι η Ελλάδα έχει μια συνέχεια. Τα οφέλη, καταρχάς, είναι η αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας. Οποιαδήποτε εναλλακτική οδός συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια όλων των χωρών της περιοχής και της Ευρώπης. Ένα δεύτερο βασικό στοιχείο είναι τα οικονομικά οφέλη. Είναι και τα γεωστρατηγικά οφέλη και η συνεργασία των χωρών που έδειξαν τα αντανακλαστικά τους απέναντι σε μια προκλητικότητα μιας άλλης χώρας, φροντίζοντας να επιταχύνουν τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια.

Οι τρεις ηγέτες στις δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια της υπογραφής, αλλά και οι Υπουργοί Εξωτερικών και οι Υπουργοί Ενέργειας λένε ξεκάθαρα ότι εδώ υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Αν η Τουρκία επιλέγει την απομόνωση, είναι δικό της θέμα. Εμείς θέλουμε πάντα τη συνεργασία.

Το άρθρο 10 της συμφωνίας μιλάει για την ασφάλεια του αγωγού και αυτό έχει να κάνει με τα μέτρα που λαμβάνουν οι  τρεις χώρες ώστε να εξασφαλίσουν την προστασία του.

Για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς Αρχηγούς

Πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να ενημερώσει τους πολιτικούς Αρχηγούς αμέσως μετά την επιστροφή από τις Η.Π.Α.. Επειδή θα γυρίσουμε την Πέμπτη το απόγευμα, όπως είναι το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή, φαντάζομαι ότι η ενημέρωση θα γίνει από Δευτέρα. Ενδεχομένως να επισπευστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά μάλλον από Δευτέρα.

Οι πολιτικοί Αρχηγοί, μπορούν να συζητήσουν οποιαδήποτε θέμα. Κανείς δεν μπορεί να βάλει περιορισμό στα θέματα που θα θέσουν, αλλά η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού έχει να κάνει με τα θέματα τα εθνικά και τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον κ. Τράμπ και τις επόμενες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

 

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον εκλογικό νόμο

Θα κατατεθεί ο εκλογικός νόμος στη Βουλή, θα ψηφιστεί και αμέσως μετά θα υπάρξει ανακοίνωση του ονόματος που θα προτείνει ο Πρωθυπουργός. Ο εκλογικός νόμος, θα κατατεθεί μέχρι τέλος του μήνα και επομένως θα πάμε αρχές Φλεβάρη το αργότερο. Δεν θέλω να μπω στην ονοματολογία, είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι, εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς όπως κάνανε άλλοι στο παρελθόν.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μία λογική η οποία δεν αιφνιδιάζει κανέναν. Το έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Θέλουμε ένα κόμμα, το οποίο παίρνει ένα ποσοστό κοντά σε αυτό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές, να σχηματίζει μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Ανάλογα από το που θα ξεκινάει η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, θα αποφασιστεί που θα καταλήγει, ώστε να έχουμε 40 ή 50 έδρες. Αυτό είναι ένα θέμα πολιτικής διαβούλευσης με τα κόμματα.

Θα συζητήσουμε με τα άλλα κόμματα. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, αν θα είναι 40 ή 50. Αυτό που έχει σημασία είναι, με ένα ποσοστό κοντά στο ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου, να μπορεί ένα κόμμα να σχηματίζει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, ώστε να μην μπαίνει η χώρα σε περιπέτειες.

Δεν ψάχνουμε πακέτα με κανέναν. Έχουμε τις προτάσεις μας και για τον εκλογικό νόμο. Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συζητήσουμε όταν ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την επιλογή του. Επομένως τα δυο θέματα δεν μπαίνουν σε ένα  πακέτο. Είναι θέμα κοινής λογικής, κόμματα τα οποία μπορούν να έχουν μία γραμμή βασική σε θέματα εθνικά ή σε θέματα σημαντικά όπως είναι ο εκλογικός νόμος, να έχουν αυτή την ανταλλαγή συζητήσεων και να καταλήγουν κάπου, όπως πολύ πετυχημένα έγινε με όλα τα κόμματα στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

 

Best Of

Ο Πιερρακάκης αναζητεί εσωκομματικές συμμαχίες

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης «βαφτίστηκε» δελφίνος για το μέλλον της...

Η «Ιερή Τράπεζα» της Εκκλησίας… σκανδαλίζει

  Πολλά χρόνια μετά την εμπλοκή του στη διοίκηση του...

Η «πράσινη» Σδούκου και η «γαλάζια» κοινωνική βάση

  Η επιλογή της Αλεξάνδρας Σδούκου για το αξίωμα της...

Υπό διαρκή αμφισβήτηση ο Βεσυρόπουλος στη ΝΔ

    Η επιλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου για το αξίωμα του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Πάπας… αντέχει

  Η μεγάλη περιπέτεια υγείας την οποία πέρασε πρόσφατα ο...

Η φον ντερ Λάιεν… ανησυχεί για τον Μερτς

    Η ανάληψη των ηνίων της γερμανικής Καγκελαρίας από τον...

Ο Ερντογάν… φοβάται το Ισραήλ

    Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι, το Ισραήλ είναι η...

Ο Πούτιν… δελεάζει την Ευρώπη

  Γνωρίζοντας τις εσωτερικές αντιθέσεις και αδυναμίες της πολιτικής ηγεσίας...

O μοιραίος ρόλος του Μπάιντεν ως… χορηγού του Τραμπ

Η ομιλία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ κατά του...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Πάπας… αντέχει

  Η μεγάλη περιπέτεια υγείας την οποία πέρασε πρόσφατα ο Πάπας Φραγκίσκος, έστρεψε τα βλέμματα της κοινής γνώμης πάνω του, με αφορμή τον εορτασμό του...

Η φον ντερ Λάιεν… ανησυχεί για τον Μερτς

    Η ανάληψη των ηνίων της γερμανικής Καγκελαρίας από τον Φρίντριχ Μερτς, ανησυχεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.   Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν… παιδί της...

Ο Ερντογάν… φοβάται το Ισραήλ

    Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι, το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα την οποία πραγματικά… φοβάται ο Ταγίπ Ερντογάν.   Γι’ αυτό και η ρητορική του για...