«Η κυβέρνηση εγγυάται ασυλία σε τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος της περιουσίας των τραπεζών. Πρόκειται για μία εξαιρετικά προκλητική και προσβλητική για την ελληνική κοινωνία ρύθμιση, η οποία θίγει τους κόπους του ελληνικού λαού που στήριξε τις τράπεζες προκειμένου να αναδιαρθρωθούν, και πρέπει οπωσδήποτε να αποσυρθεί», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους ποινικούς κώδικες στη Βουλή.
«Ουσιαστικά το αδίκημα της απιστίας σε βάρος της περιουσίας της τράπεζας θα διώκεται μόνο εφόσον υπάρχει έγκληση από τα ίδια τα στελέχη, από την ίδια τη διοίκηση της τράπεζας. Πρόκειται για μία πρόβλεψη η οποία είναι κατάφορα αντισυνταγματική και προσβάλλει την αρχή της ισότητας», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι «εφαρμόζεται το “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει”. Δηλαδή τα ίδια τα στελέχη της τράπεζας θα είναι αυτά τα οποία θα πρέπει να υποβάλλουν έγκληση προκειμένου να διώξουν τους εαυτούς τους για το αδίκημα της απιστίας».
Οι τράπεζες, επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου, «είναι κόμβος της εθνικής οικονομίας, παίζουν κορυφαίο ρόλο στην ισορροπία του συνολικού οικονομικού συστήματος της χώρας και τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες πολίτες τις υποστήριξαν με πολλαπλές θυσίες, με τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Δεν μπορεί κανείς να προσφέρει ασυλία στο αδίκημα της απιστίας χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι οι τράπεζες δεν είναι μία απλή ιδιωτική επιχείρηση, αλλά ένα κεφάλαιο που έχει στηρίξει ο ελληνικός λαός πολλαπλώς, προκειμένου να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα η ελληνική οικονομία».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η ρύθμιση για τη ασυλία καταλαμβάνει το τεράστιο εύρος του αδικήματος της απιστίας και των ενεργειών που βλάπτουν την περιουσία της τράπεζας, όπως για παράδειγμα τη χορήγηση θαλασσοδανείων ή την επένδυση σε μία “φούσκα”. Έρχεται να καταλάβει το σύνολο της πολιτικής που ασκεί μία τράπεζα, η οποία μπορεί να επιλέγει να δίνει δάνεια χωρίς εγγυήσεις, χωρίς εξασφαλίσεις, για να γίνει πιο ανταγωνιστική από μία άλλη». Αυτή η ασυλία, πρόσθεσε, «έρχεται να καταλάβει και όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις. Άρα, κορυφαίες υποθέσεις διώξεων διοικητικών τραπεζικών στελεχών που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή, κυρίως για θαλασσοδάνεια, δεν θα διώκονται πλέον και στο εξής θα πάψουν να ισχύουν».
Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «είναι ψευδές πως η ρύθμιση έρχεται μόνο για να διευκολύνει τις τράπεζες στο να κάνουν κούρεμα κόκκινων δανείων. Δεν επικεντρώνεται και δεν περιορίζει το πεδίο εφαρμογής της μόνο στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρέους, καταλαμβάνει όλο το εύρος των πολιτικών που μπορεί να κάνει μία τράπεζα». Υπενθύμισε, τέλος, ότι διευκόλυνση των τραπεζών στο πλαίσιο κουρέματος των κόκκινων δανείων υπάρχει ήδη με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017.