«Η χώρα μας πια, με την κυβέρνηση της ΝΔ, απομακρύνεται από τις στοιχειώδεις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις αρχές της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου», τόνισε η Ρένα Δούρου, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το άσυλο. Μιλώντας στην εκπομπή “Ραδιουργίες εκ προμελέτης” και στους δημοσιογράφους Δ. Στρουμπάκο και Αντ. Γρηγορόπουλο, στο Ιόνιον FM, η Ρένα Δούρου, που μετείχε στη συνεδρίαση του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας, υπογράμμισε ότι η «εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, ‘γκριζάρει’» εξαιτίας των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης. «Η ψήφιση χθες του νομοσχεδίου για το άσυλο είναι η επιτομή μιας σκοταδιστικής, εσωστρεφούς προσέγγισης, που περιορίζει και καταργεί στοιχειώδη δικαιώματα» και η οποία «βρίσκεται τους 3 τελευταίους μήνες στον αντίποδα της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, που επί 4.5 χρόνια, ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις Αρχές του Συμβουλίου». «Πλέον με κυβέρνηση Μητσοτάκη η χώρα μας ακολουθεί τη ρότα χωρών, όπως αυτές του Βίζεγκραντ, που κλείνουν σύνορα, ορθώνουν φράκτες και, στην ουσία, ξεχνούν την ίδια την ιστορία της Ευρώπης», παρατήρησε η ίδια.
Καθώς κλείνουν 70 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται με το νομοθέτημα αυτό να δείξει πόσο περιφρονεί τις αρχές που έκαναν και κάνουν και θα κάνουν την Ευρώπη σημείο αναφοράς για τα δικαιώματα του ανθρώπου», σχολίασε η Ρένα Δούρου, προσθέτοντας ότι έτσι «η κυβέρνηση της ΝΔ κόβει τις γέφυρες με την Ευρώπη των Σουμάν και Μονέ, του ντε Γκάσπαρι αλλά και του Τσώρτσιλ, πολιτικών που δεν ήσαν αριστεροί αλλά εξέφραζαν ένα πολιτικό ήθος που σήμερα εκλείπει από τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας μας».
Βασικά σημεία της συνέντευξης της Ρ. Δούρου στην εκπομπή “Ραδιουργίες εκ προμελέτης”
- Το νομοσχέδιο που πέρασε χθες έχει τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις». Υπό το πρίσμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν μιλάμε ούτε για προστασία, ούτε για διεθνοποίηση του θέματος, όπως είχαμε κατορθώσει με την επίσκεψη του Προκαθημένου της Καθολικής εκκλησίας στην πατρίδα μας. Μιλάμε για ένα ιδεοληπτικό νομοθέτημα που και αναποτελεσματικό θα αποδειχθεί και εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας.
- Οι ανησυχίες που κατέθεσε η Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δείχνουν διαζύγιο της κυβέρνησης της ΝΔ με τη σοβαρή αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Την απόρριψη των αρχών του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης. Την υιοθέτηση λογικών Όρμπαν και Σαλβίνι και Λεπέν.
- Η κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας πρόκλησης όπως είναι το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο. Ως πρόκληση και ως ευκαιρία αντιμετωπίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης που δεν είναι η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.
- Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναθέτοντας το προσφυγικό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – κάτι πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Κατάργησε τον ΑΜΚΑ για τους πρόσφυγες, για τα προσφυγόπουλα.
- Μιλάμε για μια κυβέρνηση που έχει κόψει τις γέφυρες με το ευρωπαϊκό κεκτημένο των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Μια κυβέρνηση που έχει πάρει διαζύγιο με τη λογική, επιλέγοντας να μιλά για μεταναστευτικό και όχι για προσφυγικό, που έχει πάρει διαζύγιο με την ανθρωπιά, καταργώντας τον ΑΜΚΑ ακόμη και για τα προσφυγόπουλα!
- Είναι ενδεικτική και η όλη συζήτηση που δημιουργήθηκε από την παρέμβαση του κ. Πέτσα και η οποία εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι περισσότερες περιπολίες σημαίνουν περισσότερα τραγικά συμβάντα. Και ούτε του πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν περισσότερες διασώσεις!
- Το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ευρωπαϊκό θέμα που επιβάλει δίκαιη κατανομή της ευθύνης σε όλες τις χώρες. Είναι πρόκληση που μπορεί να γίνει ευκαιρία για το αύριο της Ευρώπης. Και είναι ντροπή που η σημερινή κυβέρνηση το υποβιβάζει ως μέσο άσκησης μικροπολιτικής.
- Εμείς ή θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή θα είμαστε Ευρωπαίοι α λα καρτ. Δεν μπορεί η Ελλάδα να κάνει τον Όρμπαν των Βαλκανίων. Και δεν μπορεί από τη μια να απαιτείς δίκαιη κατανομή μεταξύ των κρατών μελών και την ίδια στιγμή η στάση σου να είναι ψευδεπίγραφη και υποκριτική.
- Μου θυμίζει τη στάση της ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών. Την αντιμετώπισε με έναν τρόπο που δηλητηρίασε τους συμπολίτες μας. Μιλούσε για προδοσία και οδηγούσε τους πολίτες να πετροβολούν σπίτια βουλευτών και μόλις απέσπασε την εξουσία, άρχισε να υποστηρίζει την υλοποίηση της συμφωνίας!
- Πρέπει να βάλουμε τέλος στην καταβαράθρωση της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών. Και βλέπουμε τούτες τις μέρες τι γίνεται στη Βουλή με την προανακριτική για το σκάνδαλο της Novartis.
- Ο πρόεδρος της Βουλής, που ψηφίστηκε και με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να είναι πρόεδρος όλων των βουλευτών όπως οφείλει και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα μετά από την παράνομη και αβάσιμη απόφαση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να εξαιρέσουν δύο εκλεγμένους βουλευτές από την Επιτροπή.
- Σε συνεργασία με την κοινωνία, να επεξεργαστούμε εκείνες τις συμμετοχικές απαντήσεις για τη νέα πράσινη συμφωνία προς όφελος του περιβάλλοντος, για να γίνει το μεταναστευτικό – προσφυγικό ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για τη μείωση των ανισοτήτων. Για να δώσουμε ξανά νόημα στην πολιτική. Για να φέρουμε τους νέους στο επίκεντρο του δημοκρατικού δημόσιου διαλόγου. Ως πρωταγωνιστές και διαμορφωτές πολιτικών, όχι ως καταναλωτές ή δεξαμενές ψήφων.